.:KeNaLaN MaYA BoNDa:.

JoM TuKa LiNk di SINIE

Monday, November 15, 2010

TiNG ToNG!! Masa Utk Ke PeJaBat..

Betul punyer ting tong... berputar² kepaler nie bangun pagi tadi... sebab tak nyenyak langsung tido semalam.. tido yg tiada kualiti langsung... maner tak nyer.. asyik lar kena kaco... saper yg kaco... saper lagi kalau bukan si Alyaa.. Aisha.. dan Ainna... masing² dengan kerenahnya sendiri...

Memuler pukul 1.30 pg... terpakser jaga.. dengar suara si Alyaa.. "Bonda.. kenaper suar kakak nie??  Basah.. " Basah?? Terus terkejut aku bangun bagaikan terkena renjatan... walaupon sebenarnya semalam aku tido agak awal.. sebab pening kepaler.. berdenyut².. tekak pulak loya².. masuk angin sebab lambat makan agaknyer.. yelah semalam ziarah FIL kat spital.. pastu singgah umah SIL then antar Makcik En. Ady balik.. then only we had our dinner bakso dan sate Minang yg dibeli on the way back.. maser tu dah pon pukul 8.30 malam.. nak kata lewat sgt tak lar jugak kan.. hahaha.. what to do.. sakit datang menyapa.. terima lar seadanya..  Korang raser kenaper suar dia basah??  Kencing lar dik non oiii... aduhaiii.. dah pening.. ngantuk.. lalokkk.. kena cuci najis kencingan lagi walaupon pada asalnya aku masuk tido balik lepas Alyaa salin baju ditemani Ayah.. (sebab dia mengamuk ngan aku.. nangis² ingat aku marah dia pasal dia bukak suar kencing atas lapik kaki.. pastu sandar pulak kat katil bilik dorang ngan bontot yg belum berbasuh.. dah dua keje extra dia bagi kat bonda.. sumer kena cuci tu.. kalau korang.. bengang tak?? Sebab aku tensen.. En. Ady kena take over.. suh Alyaa bersihkan diri dan tuka baju)  Settle sumer.. En. Ady masuk bilik nak sambung tido... aku maser tu cuba lelapkan mata yg mengantuk sebab celik dengan terkejut.. tapi tak dapat.. Ainna pulak merengek² nak susu... nak tanak aku bangun... nie dah betul² sakit jiwa... buat susu.. then aku kerjakan rumah... ulang alik mengemop lantai jejak kaki si Alyaa.. then lap katil yg Alyaa tenggek bontot tak cuci tadi.. dan last skali aku lap toto basah tempat dia kencing tadi... apapon kena basuh nie sebab basah dia dah tembus ke belakang... then aku basuh baju dalam washing machine... giller geram sebab tido terganggu kan... alang² settlekan jer mana² patut... 2.30 pg aku masuk tido balik... kul 3.30 tak silap aku.. lagi sekali.. Si Alyaa datang bilik... "Ayah.. nak susu.."  Ayah kata "Kejap.." baru nak terpisat²... dia mengamuk... menangis sambil cakap "Ayah nie malas larrr!!.."  Bahasa semenjak dua menjak nie bleh tahan.. kalau kehendak dia lambat/tak dipenuhi.. macam² statement lar yg kuar dari mulut dia... kedekut lar... jahat lar.. busuk lar.. ikhsss... dah banyak jugak lar ceramah motivasi yg dia kena dengar... Ayah macam biasa kasik amaran bahasa... then buat susu... then masuk tido.. blm sempat nak nyenyak... Si Aisha pulak datang... "Ayah.. nak susu.."  Ayah terus bangun tak cakap banyak bengang kot mood nak tido diganggu buat kesekian kalinya... Aku.. korang ingat aku dapat tido ker... langsung tak tido.. walaupon bukan aku yg bangun buat susu....

Sedar² dah pagi... tido tak puas.. bangun pon pulas... tapi.. kena bangun jugak... keje itu tanggungjawab.. dan tanggungjawab harus ditunaikan... lepas aku sudah mandi baru En. Ady bangun... sterika baju keje.. tuka diapers budak² dan sidai baju... En. Ady buat susu dan bungkuskan serbuk susu utk top-up stok kat nursery... dan selepas itu aku bawak kuar toto dan siram kat luar... then baru kami ke pejabat... sebab dah lewat sangat.. sib baik sampai opis tak lambat...

5 comments:

Zaidah said...

alah ciannyer...klu zai kurang tidur kepala pening....mesti bayar jugak tidur tu.,...

Ena said...

memg rasa tensi kalo tido asyik terganggu.. cam tu la ena tiap2 hari kak.. ena lagi sorang2 je uruskan anak2.. nasib baik kakak tak wat hal sangat.. dah tak pernah mintak susu tgh malam.. die hanya minum air masak je kalor terbangun.. kalo terkucilselalu tak sampai basah tilam.. mungkin terleluar sikit dier terus terjaga) pun dier sendiri p tukar baju & masukkan lam mesin basuh.. cuma belah pg la ena kena settlekan sbb dier tak kejutkan. tapi yg hari2 sampai 3,4 kali bangun adalah irfan.. susu susu dan susu.. tu belum kira pampers bocor.. memg tensi sungguh!.. hari2 selalu ngantuk.. yg geram bila ada opismate yg tak faham bila dok perli2 kita kerap menguap dan ngantuk.. tambah lg geram!..

Ena said...

sama cam anis jugak.. skrg mulut dier memg ikut suka dier jer.. penat dah kasi motivasi.. kalo dier cakap depan ena abah jahat.. ena yg sepak mulut dier sbb kalo abahnya buat lg haru nanti..

˙·٠•●♥ Cik Puan Mimi ♥●•٠·˙ said...

mmg geram kalau tido terganggu, tp akak mmg respek dengan suami aidiena.. dari dulu akak baca blog ni, dia mmg rajin layan anak2.. siap bangun malam bancuh susu, siap boleh bangun malam lagi tolong apa2 yang patut. tak semua suami boleh jadi macam en ady ni..

akak sendiri dah 6 thn bangun malam buat susu.. husband tak pernah bangun pun kecuali anak muntah malam .. tp kalau tengah2 malam dia belum tido, dia akan tolong akak buatkan susu anak la

aiDieNa said...

Zaidah,
Memang memeningkan kepala.. kena ghak curi² maser utk tido.. sama lar kita..

Ena,
Alyaa sebelum nie kencing ok.. she is very independent.. tapi sejak tengok citer ular mender tah yg seram tu.. dia ada satu peel.. takut nak p bilik air.. geram tul.. dah tau penakot p tengok watper kan.. adik kita pon satu hal.. dah tau ada budak² p pasang citer bukan²..

K. Mimi,
Ehehhh..yer ker.. kembang idung En. Ady tu bacer.. yerlar bab tu dia memang ok.. lagipon memang dari dulu dah clear.. keje sama².. kemas rumah.. jaga anak sumer sama².. ringan sama dipikul.. berat sama dijinjing.. :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails