.:KeNaLaN MaYA BoNDa:.

JoM TuKa LiNk di SINIE

..Music 2 My Ears..

Thursday, November 11, 2010

..Jus Untuk KeSiHaTaN..

Okeh.. aku dah lamer nak share mender nie dgn sumer yg sudi baca blog nie.. resepi jus nie aku dapat masa pergi kursus lama dulu.. berbulan² yang lepas.. rasanya amat berguna bagi mereka² yang nak menjaga kesihatan.. sapa yg bagi resepi nie??  YBhg Tan Sri Datin Paduka Seri Hajah Zaleha Ismail, Mantan Pengerusi LPPKN Malaysia.. umo dia dah 74 tahun tak silap aku.. tapi masih kuat.. sebab amalkan cara hidup sihat.. cergas tau orangnya... dia salah sorang yg bagi ceramah aritu.. dan disebabkan ramai sangat yang berminat ngan resepi jus kesihatan yang dia dapat dari doktor peribadi dia.. sumer orang diberi satu copy.. best kan!

So.. ilmu yang bermanfaat tak elok simpan sorang²...  kongsi dan sebar²kan... sharing is caring..

1.  Lobak merah + Halia + Epal
  • bagi meransang dan membersihkan sistem (detox) dalam badan
2.  Epal + Timun + Daun Saleri
  • mengalkalikan darah dan melambatkan proses pemecahan 'bad cholesterol'
  • memulihkan sakit perut dan sakit kepala
3.  Tomato + Lobak + Epal
  • mencegah sel merah darah berlonggok (elok utk mak aku yg darah beku)
  • membersihkan kulit dan menghapus nafas berbau
4.  Peria + Epal + Lobak
  • baik untuk pengidap diabetis dan menurunkan panas badan
5.  Limau + Halia + Timun
  • melicinkan kulit
  • melembab dan menurunkan panas badan
6.  Nanas + Epal + Tembikai
  • mengurangkan lebihan garam (Elok untuk pengidap darah tinggi)
  • membantu segar pundi kencing dan buah pinggang
7.  Epal + Timun + Kiwi
  • mencantikkan kulit
  • memecahkan bad cholestrol
8.  Pear + Pisang
  • mengimbang kandungan gula dalam badan (elok bagi orang yg hypo macam aku.. kurang gula dalam darah)
9.  Lobak + Epal + Pear + Mangga
  • buang panas badan
  • melawan toksik
  • menurunkan tekanan darah (elok untuk pengidap darah tinggi)
  • melawan oxidation
10. Tembikai Susu + Anggur + Tembikai + Susu
  • kaya dengan vitamin C dan B12
  • meningkatkan pemulihan sel
  • menguatkan imunisasi badan
Enzymes/Enzim

Manusia.. Haiwan.. Pokok tidak dapat hidup tanpa enzim.. enzim perlu untuk penghadaman dan menyerap zat makanan.

Cubalah!!


5 comments:

Ena said...

kena cuba nie..
Tq.. ;D

aiDieNa said...

Ena,
Cuba.. jangan tak cuba.. ubat secara semulajadi lagi bagus dari makan ubat doktor..

blog-tips-kurus said...

wow! boleh saya link tak? credit 4u:-)

natasyah hani said...

salam, saye memang mencari2 resepi jus kesihatan ni.. terima kasih share..
kuantiti buah2 nye kene pandai2 adjust sendiri ke?

Babah&Mama said...

Aslm....terima kasih atas perkongsian. boleh try ni...sangat menarik. tapi epal tu epal merah ker hijau yer?

tk.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails