.:KeNaLaN MaYA BoNDa:.

JoM TuKa LiNk di SINIE

..Music 2 My Ears..

Thursday, October 21, 2010

Resepi Bonda: Macaroni Goreng

Salam.. dah lamer kita tak memasak kan.. rindu pulak nak masuk dapur.. kehkehkeh.. kunun lar kan.. padahal in reality semenjak bebudak nie masuk nursery.. hari² Kakpah kena balik masak tau.. tak der chance dah nak lepak² makan pree kat umah mak.. padan muka!!  Hehe..

Lately bebetul tercabar lar menjadi suri berkerjaya dan mengurus rumah separuh masa.. selalunya pas pick up bebudak tu kat nursery.. sampai jer umah.. letak barang segala mender.. terus.. bersilat di dapur.. pas masak.. mengemas... pas siap kemas.. baru mandi dan solat (kalau boleh solat lar kan).. then sambung.. kutip baju koto bebudak dari nursery dorang.. masuk dalam mesin basuh.. (sekarang nie cepat nor mesin basuh nie penuh.. selang sehari mesti kena putar.. kat nursery pakai banyak baju.. ikhs..ikhs.. ikhss.. kalau kat umah tok.. dah mandi tgh hari tu.. lenjan lar baju yg sama sampai petang.. biler aku balik amik dorang baru mandi.. so 2 lai baju jer biasanya.. kalau di luar kebiasaan time budak cirit or muntah.. of course lar kena tuka baju kan..) siap kira tu satu persatu.. takut ada yg tertinggal or tertuka ker.. maklum lar kat nursery tu kan ramai budak.. Alhamdulillah lar kan.. sumer cukup.. so far blom jadi lagi cuma puting botol susu jer tertuka aritu.. (anak aku punya peel.. kalau puting susu tu lain dari dia punya.. dia takmo minum susu dari botol tu.. jenuh lar pulak kan nak cari puting yg sama.. sib baik ada spare yg baru..) okay.. enuff bebel.. jom kita masak... ;)

Hari nie Kakpah nak ajak sumer makan macaroni goreng.. this is originaly my recipe.. aku tak refer memaner.. masak ikut taste sendiri.. sib baik menjadi.. okeh.. first of all.. of course kena gather up all the ingredients.. seperti di bawah..


..banyak kan... jom kita tengok satu²..
   
..herb dia.. masak pasta ker mee² omputih nie sokmo kena pakai mender nieh!  Serbuk Oregano.. Lada sulah.. dan lada hitam..
  
..sliced mushroom.. yg tak slice pon tak pa.. tapi kena rajin lar potong sendiri.. dan tomato puree.. pastikan dua² bahan lam tin nie ada cop halal dari badan yg diiktiraf yer.. 

 ..nie dia yg di dalam setelah tin dibuka.. buka siap² lar bila nak masak.. baru lar tak kelam kabut bila nak guna..

..daging cincang atau meat ball atau kedua²nya sekali utk lebih kaw..


..macaroni dari San Remo.. ini pengaruh iklan nieh.. beli lar mana² bangsa pon ok.. asal dia macaroni.. nak lagi murah beli yang sodok timbang tu.. kompen value for money..
 

..bawang putih dan bawang besar.. ini penting nie sebagai asas segala perasa.. kalau tak ada.. macam ada yang tak kena.. kupas kulit dan cincang lar kekecik macam kat atas nie..

 

..buah tomato.. cili capsicum and carrot.. cincang dadu seperti di atas.. cuma tomato tu aku asingkan dalam mangkuk daun ketumbar.. sebab??  Sebab sayur tu mudah layu.. nak masak nie kena lar pandai logik jugak.. sayur yg keras masak lar dulu.. yg mudah layu.. masuk kemudian.. baru lar tak macam over cooked..


..telur ayam dua biji.. basuh bersih² sebelum dipecahkan dalam kuali..
 
..bahan ijo pulak.. daun bawang.. batang saleri.. dan daun ketumbar.. nak masak nie.. kena pandai main warna jugak.. supaya masakan berseri².. gunakan lar warna yg pelbagai.. ada merah.. kuning.. hijau.. biru.. pepel.. kalau ada lar kan.. tapi ianya mesti lar dari bahan yg boleh dimakan lar yer..


..aku asing kan dua bahagian daun ketumbar tu.. yg dalam cawan berair tu utk ditabur sebagai hiasan dan pembangkit aroma bila macaroni dah siap masak nanti..

..okey.. aper yg korang kena buat.. sambil² gather up barang² tu.. bukak bungkus macaroni dan terus rebuskan dengan satu sudu makan minyak masak.. supaya nanti macaroni tue idak ler melekat².. senang nak goreng.. rebus jangan kembang sangat tau.. agak² dah kembang terus toskan.. kalau biar kat dalam semangkuk jadinyer.. kang lembik.. tekstur tak cantik.. nak goreng pon payah..

..then.. panaskan kuali.. nie aku guna kuali besar mak aku.. utk masak masa open house dan birthday Aisha aritu.. kuali besar nie senang nak mengacau.. idak ler kerugian tumpah sana.. tumpah sini..


..bila minyak dah panas.. tumiskan bawang tadi..


..naik bau.. masukkan daging cincang / meat ball yg dicincang..


..goreng sampai air daging agak kering..


..air daging tu kering bila nampak minyak berkumpul banyak camnie..

..then.. masukkan lobak dan capsicum yg dah dicincang tadi..
 
..kacau rata..

..masukkan pulak cendawan butang..

..ratakan.. then masukkan segala perencah herba.. lada hitam..
  
..serbuk oregano dan lada sulah.. garam.. aji dan sedikit gula..
 
..masukkan pula tomato puree.. satu tin.. takyah tinggal baki..
 
..kacau rata.. kemudian buat lubang tetengah camnie.. supaya minyak berkumpul di tengah..


..dan pecah kan dua biji telur tadi.. kacau cepat supaya tak berketul.. ratakan.. 


..dan masukkan macaroni yg dah direbus dan ditos tadi..


..kacau rata.. supaya rasanya sebati.. banyak kalori leh terbakar dengan memasak nie.. senaman tue..

..masanya dituangkan sayur hijau.. daun bawang.. ketumbar.. batang saleri dan buah tomato.. kacau sebati.. dan..
 
..dah siap.. masukkan dalam bekas dan taburkan daun ketumbar yg diasingkan separuh tadi.. kalau boleh jangan ler banyak sangat cam kat atas nie.. sikit jer cukup.. baru molek.. aku nie kes tanak membazir.. kalau simpan pon nanti buang.. tu pasal aku taburkan jer semua sekali.. hehehe

..Selamat Menjamu Selera..

Ohh ya.. tempahan diterima bagi korang yang tak der maser nak masak sendiri.. sapa² yang berminat nak order... untuk jamuan ker.. birthday party ker.. utk yg tinggal sekitar Ampang atau KL area sahaja.. yg jauh kena email kat aku (aidiena@gmail.com) dulu utk tgk kesesuaian for delivery and cost..


RM40 utk 500gm makaroni seperti di atas..

kalau 1kg aku charge RM70.. diskaun RM10..


5 comments:

jesnita_ns said...

cam besh je..akan dicuba nt...tq

Chaon Cornerz said...

wah.. siap detail lagi nie.. bagus2.. =)

Ena said...

owh.. Macaroni ni ye kak? hehe.. sedap!! wan makan bertambah2 aritu kan.. ena pulak layan makan nasi utk menu utama tu sbb memg tak makan lgi.. apapun semuanya sedap! tetiba teringatkan bubur kacang yg akak kasi tu.. sedap juga..

Business dari rumah ye kak, bagus juga tu..

Anonymous said...

Bestnyer nk try ni

Anonymous said...

thanks sis...nak try wat kt umh mak arini

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails