.:KeNaLaN MaYA BoNDa:.

JoM TuKa LiNk di SINIE

Friday, December 7, 2007

..SePeTaNG Di Zoo NeGaRa..




















..CoReTaN DaLam BeRPaNTaNG..

Assalammualaikum buat semua.. lama sudah tidak bersua.. rindu rasa hati.. hahaha.... baru hari nie ada masa nak membait sepatah dua kata di blog yg telah lama kutinggalkan sepi.. sebenarnya aku masih dlm pantang spt sumer yg dah sedia maklum.. baby kedua aku telah selamat dilahirkan pada 3hb Oktober 2007 (bersamaan hari ke-21 umat Islam berpuasa) tepat jam 1.22pm melalui pembedahan.. bukan tak berkemampuan bersalin normal.. cuma kondisi bayiku tidak mengizinkan.. baby aku nie aktif sgt.. pusing sana pusing sini.. dia buat riben ngan tali pusat dia.. masa buat ctg to monitor baby's heart beat... denyutan dia drop after every contaction melalui bacaan ctg yg dilakukan lebih kurang setengah jam.. ianya agak membimbangkan.. n definitely something was wrong.. walaupon checkup sebelum ini amat memberansangkan dan aku tidak mengalami sebarang komplikasi biasa yg dialami wanita mengandung spt kencing manis & darah tinggi.. segalanya telah tersurat.. bayiku lahir melalui tingkap...

Bayi kedua ini ringan sedikit dari kakaknya Alyaa.. Beratnya 2.84kg... bayi perempuanku kali ini diberi nama Putri Aisha Ameerah.. baby yg sibuk digelar baby comel oleh doktor dan nurse kat KBMC nie bertanda lahir di pipi... tak tau ikut muka sapa.. muka baby kan berubah² sampai lar usia dia mencecah 2 thn nanti.. tapi mak aku kata muka Aisha seiras aku masa kecik..

Tak dpt digambarkan betapa berdebar dan risaunya hatiku saat diberitahu pembedahan kecemasan tetap akan dilakukan ke atasku walaupon pintu rahimku telahpun terbuka 6 cm ketika itu.. namun apa nak dikata doktor tidak mahu mengambil sebarang risiko.. tak pernah seumur hidupku ditolak masuk ke dewan pembedahan inikan pula membayangkan tubuhku ditoreh pisau tajam spt yg selalu aku tonton di slot rancangan TV3 "Mediktv"... kacau bilau otakku seketika... mana memikirkan kondisi bayi... kondisi kocek yg bakal kosong... (yelah bersalin kuar tingkap bukan sikit kosnya ooiii!) kondisi diriku yg bakal ditoreh.. ketika doktor menyuakan borang persetujuan utk dibedah.. antara nak tak nak aku tandatangani juga borang itu bila doktor mengingatkan risiko yg bakal dihadapi bayiku.. ketika itu aku masih berdoa agar segala²nya akan bertukar ok dan aku boleh menjalani proses kelahiran yg normal.. tetapi ketika aku disorong ke bilik bedah aku pasrah memandang wajah suamiku dan mengucup tangannya.. inilah pengorbanan yg harus dilalui seorang ibu... aku kuatkan semangat dan tempuhi segalanya dengan tabah.. dan berharap segala²nya selesai dengan cepat...

Pembedahan selesai tidak lebih 25 minit.. cepatkan! Hmm... byk bezanya kelahiran kali nie dgn kelahiran bayi sulongku yg kini telah mencecah setahun 5 bln.. Bayi sulong Alhamdulillah aku tidak menghadapi sebarang masalah... proses kelahiran pon tidak memakan masa yg lama.. dia dilahirkan normal.. Alya kulahirkan di hospital semi-gov.. manakala Aisha di hospital swasta.. jauh beza layanan dan kos bayarannya.. skrg semua aku dah rasa.. bersalin normal dan c-sect.. dan bagi aku melahirkan bayi secara normal lebih baik dari dibedah.. sakitnya tak lama.. kosnya juga jauh lebih murah.. penjagaan dlm pantang pon tidak terlalu rumit.. dan nikmat melahirkan bayi itu lebih terasa kita berhempas pulas meneran utk mengeluarkannya...

Siapa kata melahirkan anak melalui pembedahan tidak sakit.. bagiku ianya lebih sakit dari bersalin normal.. kesakitan yg tak dilupa ketika tulang belakang dicucuk epidural bius dari pinggang ke bawah... kemudian saat doktor menekan perutku utk menolak bayi keluar.. sakit jugak oiii.. selepas itu lega sebentar.. sehari aku tidak dibenarkan makan dan minum... tubuhku dimasukkan water drip ntah brp pain aku pon tak igt... sehilangnya kesan bius pada tubuhku.. saat menyeksakan pon bermula.. perut terasa nyeri.. nak batuk dan berdehem pon takut.. sakit.. ada sekali aku terbersin macam nak terburai isi perut kurasa saat itu... aduhhhh memang seksa.... terlantar di wad selama 4 hari 3 malam... bosannya cukup terasa nasib baiklah rakan sebelah katilku yg juga dibedah kerana komplikasi darah tinggi ramah mengatur bicara...

Ketika aku kebosanan di hospital.. suamiku pula sibuk menguruskan perpindahan kami ke rumah baru.. dialah manusia paling sibuk ketika itu.. aku pulak isteri yg paling risau.. kesian laki aku.. aku tak dpt nak tolong dia masa tu.. agak terkilan.. dia terpaksa uruskan semua tu sorang².. but with a few friends & relative help.. he manage it well..

Ketika ini luka jahitan di perutku yg hampir 15cm panjangnya bersamaan sebatang pembaris pendek sudahpon bercantum sepenuhnya.. aku menjaganya mengikut nasihat diberikan nurse.. bahagian luka harus sentiasa dipastikan berada dlm keadaan kering... boleh mandi spt biasa cuma bhgn itu mesti dilap secepat mungkin dari air juga peluh.. bahagian luka juga tidak boleh disapu sebarang ubat.. gel.. dan yg paling penting dijauhkan dari minyak sebab minyak akan mengembangkan benang juga luka jahitan..

Seminggu pertama aku berpantang di rumah mak lepas tu balik semula ke rumah baru kami sbb mak aku balik kampung menjenguk tok dan tokwan yg sudah semakin tua dimamah usia.. Ady yg jaga aku selama mak tak ada.. dan sekarang aku teruskan berpantang sendiri..

Aku berpantang gitu² saja.. sebab aku pon tak brp tahu apa yg boleh dan tak boleh aku makan.. org dulu² berpantang berdasarkan pengalaman dan ajaran yg diturunkan dari mak² dorang dulu.. yg mana logik aku ikut... yg kurang rasional yg bila aku tanya tak ada dan tak pasti kenapa tak boleh makan bagi aku itu terpulang nak atau tanak ikut.. makanlah apa saja makanan asal tidak memudaratkan tubuh badan.. dan bagi aku benda² yg tak boleh dimakan oleh seorang individu yg lain tak semestinya tak boleh juga dimakan oleh kita.. effect sesuatu makanan yg masuk ke tubuh kita sebenarnya tak sama dari seorang individu dgn individu yg lain.. sesetengah org daya tahan tubuhnya lebih kuat.. hakikatnya struktur dalaman fizikal kita berbeza.. tindakbalas makanan yg kita ambil bereaksi dgn kondisi keadaan dalaman tubuh kita juga.. mmg ada org akan kata.. dan mmg selalu aku dgr.. sekarang ko tak raser.. tua nanti baru tahu... terpk pulak aku.. ermmm... macam mana org² tua dulu mengaitkan apa yg dimakan masa muda dgn keadaan yg dorang alami ketika tua.. satu jangkamasa yg agak lama.. melalui medium atau kaedah apa yg digunakan utk mengukur sejauh mana kesahihan tindakbalas yg dialami... kalau cuma melalui pengalaman.. nyata pengalaman seorang individu dgn individu yg lain adalah berbeza...

Yang aku tahu.. selama dalam pantang aku hanya makan nasi panas (nasi yg dimasak hari ini dan bukan nasi semalam) kalau tidak aku pening kepala.. dan aku mandi air akar kayu dan daun² yg mak aku rebus.. first sbb badan lebih segar dan best apa mandi air panas... :D Biler sejuk sapu minyak urut² kaki.. yg lain lebih kurang jer.. pakai stoking.. makan jamu.. terpulang.. pepandai lar nak jaga badan kan..

Thursday, December 6, 2007

BiLa Sharifah Zurina BeRBiCaRa....

Jarang² aku sarapan pagi kat bawah.. mean luar opis larr... biasa aku makan kat tmpt aku jer.. kat opis nie... tadi join Kak Nimah breakfast ngan hubby dia (vokalis kumpulan Meditasi dulu.. korang igt tak?) aku bantai roti canai 2 keping (yg tak dpt aku habiskan.. cam kenyang lar pulaks) & nescafe panas segelas (Big appetite!! Hoho... :D tak lamer gemukkk lar aku kalau amalkan cara idup sihat camnie.. :P)

Apa aku nak buat menjelang hari² terakhirku ini?? Ntah.. lepak jer.. kepaler aku agak berserabut.. persoalan bersimpul di sana sini... sakit kepala... susah nak tidur lalu telah aku guntingkan simpulan itu semalam.. sebab aku dah malas nak pk... biar segalanya terurai dari menyakitkan kepalaku... Apa nak jadi... jadilah!! Kita bila pk sgt apa org nak kata pon tak boleh jugak... kita jer sibuk nak jaga hati org... tapi hati kita tak dak sapa nak peduli...

Sejuk betul sekarang nie.. walaupon dah dekat pukul 12.00... kat luar ujan tadi.. pagi nie sampai lewat sikit ke opis.. semalam Ady balik lambat OT kat Kuala Lumpur Convention Centre... tak lama lagi ada PC Fair dia kata so dorang tgh buil up networking utk function tu nanti.. kul 11.30malam baru dia sampai umah semalam... huh... lotih akak nunggu... sib baik tunggu kat umah mak.. kalau umah bbsitter cam dulu.. mau kematu mati kutu aku dibuatnyer...


On the way balik ke rumah kitorang... laki aku tanyer aku nak beli apa² tak.. so aku suh dia beli Kuew Tiow Kung Fu.. (kat umah kitorang berderet kedai makan kat lereng bukit tu.. bleh tgk seantario Kuala Lumpur dari atas.. cantik... nak tgk.. meh aa dtg umah kitorang kat atas bukit nieh.. :D) dia dah makan sedap kat convention centre tadi... makan Kuew Tiow sambil layan anime "History's Strongest Disciple Kenichi"... Anime bergenre action comedy romance wise nie mula aku ikuti bila bosan tgk laki aku sorang asyik masyuk layan anime nieh (dia tu hantu anime.. sanggup berjaga tetengah malam buta layan anime).. so.. aku sajer join tgk.. sonok & klakar jugak rupernyer.. :)) Tapi.. Kuew Tiow tu abis separuh laki aku yg makan.. igt ker dia dah kenyang.. end up aku pon tak kenyang jgk... naaa... tak kisah lar.. tak elok pon makan tetengah malam nie...

Kelmarin dah survey nursery kat tmn perumahan kitorang.. dekat jer ngan umah.. harga bleh tahan.. RM380 dia letak utk antar 2 org anak aku tu.. kasik tau mak.. (kesian tgk dia jaga.. mak pon bukan sihat sgt.. aritu ngadu sakit pinggang.. p hospital doc kasik panadol jer.. mak ada kata biler jaga cucu² dia nie.. anak aku 2 org, anak adik aku 2 org, anak abg aku sorang tak sempat dia nak demam... terkejar sana sini) Mak aku tak prefer aku antar anak kat nursery.. takot cucu dia kena buli... heheh.. dia kata.. tunggu sampai dia sendiri suruh aku cari org jaga anak aku.. baru aku antar anak aku kasik org jaga.. hishhh.. yg kita kesian kat dia.. tapi.. aku paham.. sunyi lah rumah mak tu kalau tak dak cucu² dia.. mak dah ada 6 org cucu sekarang... yg kesemuanya pompuan.. ntah biler lar nak dpt cucu lelaki... cucu lelaki pertama dari anak siapa?? Tunggu.... ntah macammana lar bila dah ada cucu lelaki.... hurmmm...

Semalam Alyaa pecahkan gelas mak masa aku tgh tunggu Ady balik... pas pecahkan gelas tu kelam kabut dia dek terkejut & takut kena marah cecepat dia nak cekau kaca yg dia pecahkan tu nak bagi kat mak aku... (biasa lar bebudak.. sapa ada anak musti tau camner reaksi bebudak setahun dua bila buat salah) sib baik mak aku ada betul dekat tepi meja makan tu... sempat mak tangkap Alyaa sebelum dia tempuh kaca tu... kalau tidak tak tau lar nak kata.. luka lar sikit² tepi kaki dia... tapi anak aku nie tahan lasak... tahan sakit.. dia tak heran dgn luka sikit tu... Alhamdulillah dia tak apa².... Allah pelihara bebudak kecik nie... hati dorang suci belum dinodai.. setahun 6 bulan adalah umur yg agak thrill buat ibu bapa.. time nie sumer mender si kecik nak tau.. penuh dengan perasaan ingin tahu... dan dengan cara itu mereka cepat belajar perkara² baru... sebagai ibu bapa dan penjaga... kita kena selalu berhati² dan bersedia.......

Makan time... nanti² aku bicara lagi...

Wednesday, December 5, 2007

TerLuPa LaGie..

Maaf.. akak terlupa lagie ari nie.. ntah semenjak jadik mak budak beranak dua nie sindrom kelupaan aku menjadi².. tak tau naper.. adakah ianya masih boleh diklasifikasikan sebagai postnatal syndrome... perubahan hormon maybe.. hehehe... :D

Aku terlupa nak bawak getah baby yg dah dua kali mak pesan... dan aku juga of course kan tidak aku tepekkan posting yg aku janjikan itu... ya.. aku lupa lagi nak save bebelan yg aku hasilkan dlm cuti pantangku... maka terhasilnya bebelan ini pula.. begitu perubahan usia.. we as a human being really have to accept.. changes that happen everyday in our life.. hari demi hari kita dimakan usia.. bergelar isteri juga ibu bukanlah satu gelaran yg ringan... gelaran isteri juga ibu datangnya dengan pakej tanggungjawab yg tak kurang beratnya.. terlalu banyak perkara yg perlu aku fikirkan sehingga byk pula yg aku lupakan... ehhh?? Paham ker ayat aku.. hahaha.. lantok lah!

Sudah 3 hari naik opis.. masih tiada sebarang kerja... I just take this sweet time enjoying sisa² hariku di Ramunia... ooopppss! Sekarang sumer dah tau kat maner aku keje.. :D Nak kata aku heppi dgn penghijrahan ini... ermmm... to be frank... hati aku separuh²... makin hari rasa makin sedeh pulak nak tinggalkan tempat yg sekian lama aku datangi utk meraih rezeki.. Lima tahun.. bg aku satu jangkamasa yg lama.. sebab tetempat keje sebelumnya tak pernah aku kekal sampai setahun... aku dah angkat kaki... tempat jatuh dikenang inikan pulak tempat diberi gaji... well... well... sob..sob.... aku Sayang dgn Ramunia nie sebenarnya... dah byk yg aku lalui selama aku bertugas di sini... pahit manis... suka duka.. jatuh bangun.... sayangnya... hatiku telah terlalu lama terguris... ia menjadi kecil... kecil dan semakin kecil... lalu aku terpaksa melenyapkan diri... bila tiba waktunya... siapalah aku... cuma seekor ikan bilis di lautan yg terbentang... Aku ikan bilis... ada atau tiadanya aku... laut tetap akan terbentang... tak luak isinya... tak kurang airnya...

Tuesday, December 4, 2007

Hi ALL...

Hi.. hi.. hi... time to say hi to all... missed all a lot.. maklum lar dah lamer bercuti.. actually aku dah naik keje semalam.. tapi bz sgt.. macam² mender nak settle especially perkara² berkaitan payments yg tertunggak.. (biler dapat jer gaji.. settlekan sumer hutang-piutang dulu.. itu cara aku.. balance dia baru aku guna utk perkara lain yg perlu).. Hmmm... aku ngantuk dan tak dak mood nak berceloteh sgt arinieh.. tapi kugagahi jua jari ini menyusun tari atas keyboard itam kat opis yg mungkin tidak akan kuguna lagi minggu depan... if I really proceed to move to another place.. joining the gov force.. whuteva... still considering... next week.. means Ahad nie aku dah kena attend kursus pengenalan kat Johor.. end of the course baru dorang bagitau penempatan masing² di badan kerajaan.. harap² aku dpt lar kat tmpt² yg senang aku nak pegi.. kalau tempatnya jauh & no public transport.. susah lar aku...

Uarrgghhh... ngantuknyerrr.. berat rasa pelupuk mata nie nak aku buka... sib baik ler ada lagu rancak dok berkumandang kat radio sekarang nieh... cargas sket... patut ker aku pegi bancuh neslo sekarang.. dah lamer tak mengabiskan gula susu kat pantry tu... aku gie buat air dulu lah~!

Baru sudah minum air... segar sikit.. teguk air panas dalam sejuk pendingin hawa pepagi camnie.. apa lar Aisha ngan Alyaa ngah buat sekarang nieh... risau aku si kecik aku susah nak minum susu botol.. (silap aku tak latih awal².. :( ..) Ohh aku belum intro lagi bb kedua aku kan.. Aisha.. atau nama penuh yg didaftar di surat beranak... Putri Aisha Ameerah... anakanda kedua yg dinanti selama ini... Keluar ikut tingkap kata org kita.. Emergency C-sect terpaksa aku lalui demi buah kasih kedua ini... Aisha nie ligat sgt.. tali pusat dibuat riben... sampai terpaksa bonda dibedah... heartbeat Aisha jatuh mendadak after every contraction.. whut to do... segalanya telah ditentukan.. asal semua selamat.. syukur Alhamdulillah... Aku ada tulis post ceritakan hal aku masa dlm pantang.. tapi tak dpt nak upload masa tu.. tgk lar esok aku pastekan kat sini kalau ada masa...

Di sini ada beberapa keping gambar Aisha & kami sekeluarga di sambutan lebaran yg baru berlalu...


.. Putri Aisha Ameerah masa nie baru berusia 5 Hari..


..sedapnyer dia isap jari..

..dah sebulan..


..Aisha yg bulat..



..Kakak Alyaa yg dah besar..

..tgk sukernye dia berposing..

..tukang buat sepah nombor satu..


..nakal macammanapon Bonda sayang jugak..

..Alyaa & Ayah di rumah BB Maria.. kakak abah aku yg kedua..


..Masa nie aku baru 11 hari sesudah melahirkan.. dlm pantang berjalan sakan..

..tersenyum.. cam tau org amik gambar dia..

..anak cousin Megat Iskandar Zulkarnain aku yg kebetulan wife dia beranak hari yg sama ngan aku.. kira birthday bebudak nie boleh ler sambut sekali.. aku banak tgh hari.. Kak Zai banak Maghrib.. Ironinya dia yg dijangkakan ceaser dpt banak normal.. aku yg tak der apa² masalah end up banak ceaser... nama dedua baby nie pon seakan² anak cousin aku nie dinamakan Dhia Aisyah... kebetulan yg sungguh tidak dijangkakan..

Ady & Alyaa.. Mak.. Cik Piah & Me

..Duduk bersantai kat Umah Pakcik aku Syed Ayob..

..Ceria memasing di Hari Raya Pertaman..

..Hubby aku yg hensem bersampin..

..Alyaa yg galak membuat karenah di hari itu..

..Panglima mana pulak nie??..
..Beramai² kita bergambar..

Friday, September 28, 2007

...Kita Hanya Mampu Merancang...

Satu kisah penuh pengajaran buat kita yg aku dpt dari Ibuyahoogroups... baca dan hayati kebenarannya!

Rani, sebut saja begitu namanya. Kawan sekuliahku ini berotak cemerlang dan memiliki idealisme yang tinggi. Sejak masuk kampus, sikap dan konsep dirinya sudah jelas meraih yang terbaik, di bidang akademik mahupun profesion yang akan diceburinya. ''Why not the best'' katanya selalu, mengutip ucapan seorang mantan presiden Amerika.

Ketika pihak Universiti menghantar mahasiswa untuk menuntut di International Law Di Universiteit Utrecht , Belanda, Rani termasuk salah seorang daripadanya. Saya pula lebih memilih menyelesaikan pendidikan dalam bidang kedoktoran. Berikutnya, Rani mendapat jodoh yang ''selevel''; sama-sama berprestasi, meskipun berbeza profesion.

Aliffya, buah cinta mereka, lahir ketika Rani dilantik sebagai Staf Diplomat, bertepatan dengan selesai suaminya meraih PHD. Maka lengkaplah kebahagiaan mereka. Kononnya, nama putera mereka itu diambil dari huruf pertama hijaiyah ''Aliff'' dan huruf terakhir ''Ya'', jadilah nama yang enak didengar: Aliffya. Saya tak sempat mengira, apa mereka bermaksud menjadikannya sebagai anak yang pertama dan terakhir.

Ketika Aliff, panggilan puteranya itu, berusia 6 bulan, kesibukan Rani semakin menggila. Bak GARUDA, hampir setiap hari ia terbang dari satu kota ke kota lain, dan dari satu negara ke negara lain. Sebenarnya saya pernah bertanya, ''tidakkah si Aliff terlalu kecil untuk ditinggal-tinggalka n? '' Dengan pantas Rani menjawab, ''oh, saya sudah mengandaikan segala sesuatunya. Everything is ok!'' ucapannya itu betul-betul ia buktikan. Layanan dan perhatian anaknya, ditangani secara profesional oleh baby sitter "mahal". Rani cuma mengawal jadual Aliff melalui telefon. Aliff membesar menjadi anak yang kelihatan lincah, cerdas dan mudah mengerti.

Nenek-neneknya selalu menonjolkan kebanggaan mereka kepada cucu yang amat dikasihi itu, tentang kehebatan ibu-bapanya. Tentang jawatan dan nama besar, tentang kekerapan menaiki pesawat, dan wang yang banyak. ''Contohilah ayah-Bonda Aliff, kalau Aliff besar nanti.'' begitu selalu nenek Aliff (ibu Rani) berpesan di akhir cerita sebelum tidurnya. Ketika Aliff berusia 3 tahun, Rani bercerita kalau dia minta adik. Terkejut dengan permintaan tak terduga itu, Rani dan suaminya kembali menagih pengertian anaknya. Kesibukan mereka belum memungkinkan untuk menghadirkan seorang adik buat Aliff. Sungguh anak kecil ini "memahami" orang tuanya. Buktinya, kata Rani, ia tak lagi merengek minta adik. Aliff, tampaknya mewarisi karaktor ibunya yang bukan perengek. Meski kedua orangtuanya kerap pulang lewat, ia jarang sekali merungut.bahkan, kata Rani, Aliff selalu menyambut kedatangannya dengan penuh ceria. Maka, Rani memanggilnya ''malaikat kecilku''.

Sungguh keluarga yang bahagia, fikir saya. Meskipun kedua orangtuanya super sibuk, Aliff tetap membesar dgn penuh kasih sayang. Diam-diam, saya irihati pada keluarga ini. Suatu hari, sebelum Rani berangkat ke pejabat, entah mengapa Aliff menolak dimandikan baby sitter. "Aliff ingin Bonda mandikan", ujarnya penuh harapan. Serba salah saja Rani, yang setiap detik waktunya sangat berharga, gusar. Ia menolak permintaan Aliff sambil terus berdandan dan mempersiapkan keperluan pejabatnya. Suaminya pun turut memujuk Aliff agar mau mandi dengan Tante Mien, baby sitter-nya. Sesungguhnya, Aliff mengerti dan menurut, meskipun wajahnya berkerut. Peristiwa ini berulang sampai hampir seminggu. ''Bonda, mandikan aku!'' kian lama suara Aliff penuh tekanan. Lalu, Rani dan suaminya berfikir, mungkin itu kerana Aliff sedang dalam masa pra-sekolah, jadinya agak lebih minta perhatian. Setelah dipujuk-pujuk, akhirnya Aliff dapat ditinggal juga.

Pada satu petang, saya dikejutkan oleh telefon Mien, si baby sitter. 'Puan doktor, Aliff demam dan kejang-kejang. Sekarang di emergency” dengan pantas, saya terus ke ICU. But it was too late. Allah SWT sudah punya rencana lain. Aliff, si malaikat kecil, telah dipanggil pulang oleh-Nya.

Rani, ketika diberi tahu tentang Aliff, sedang merasmikan pejabat barunya. Ia sangat terperanjat. Setibanya di rumah, satu-satunya keinginan dia adalah memandikan putranya. Setelah seminggu Aliff mula menuntut dimandikan, Rani memang menyimpan komitmen untuk suatu masa memandikan anaknya sendiri.

Dan siang itu, janji Rani terkabul, meskipun setelah tubuh si kecil terbaring kaku. ''Ini Bonda lif, Bonda mandikan Aliff,'' ucapnya lemah, di tengah-tangah jemaah yang sunyi. Satu persatu rakan Rani menjauhi dari sisinya, berusaha menyembunyikan tangisan.

Ketika tanah merah telah menutup jasad si kecil, kami masih berdiri di sisi pusara. Berkali-kali Rani, sahabatku yang tegar itu, berkata, ''ini sudah takdir, ya kan . Sama saja, aku di sebelahnya ataupun di seberang lautan, kalau sudah masanya, ia dia pergi juga kan ?" saya diam saja.

Rasanya Rani memang tak memerlukan hiburan dari orang lain. Suaminya tegak seperti tak bernyawa. Wajahnya pucat, pandangannya kosong. "ini konsekuensi dari sebuah pilihan," ujar Rani, tetap mencuba tegar dan kuat. Hening seketika. Angin senja meniupkan aroma bunga kemboja. Tiba-tiba Rani berlutut. "aku ibunyaaa!" teriaknya seperti histeria, lalu meraung hebat. Rasanya baru kali ini saya menyaksikan Rani menangis, lebih-lebih lagi tangisan yang meledak. "bangunlah Lif, Bonda mau mandikan Aliff. Beri kesempatan Bonda sekali saja lif. Sekali saja, Aliff....... ..." Rani merintih merayu-hiba. Seketika kemudian, ia mencampakkan dirinya ke pusara dan tertelungkup di atasnya. Air matanya membanjiri tanah merah yang menaungi jasad Aliff. Senja pun makin tua.

§ Nasi sudah menjadi bubur, sesal tidak lagi dapat menolongnya.
§ Hal yang nampaknya mudah sering kali menimbulkan sesal dan kehilangan yang amat sangat.
§ Sering kali orang yang sibuk 'di luar', asyik dengan dunianya dan ambition sendiri hingga mengabaikan orang-orang disampingnya yang disayanginya. Alasannya..akan masih ada waktu 'nanti' buat mereka jadi diabaikan saja dulu.
§ Sering kali orang takabur dan merasa yakin bahawa pengertian dan kasih sayang yang diterimanya tidak akan hilang. Merasa mereka akan mengerti kerana mereka menyayanginya dan tetap akan ada.
§ Pelajaran yang sangat menyedihkan. Semoga yang membacanya dapat mengambil iktibar yang terkandung dalam kisah tersebut.


"Hidup didunia ini .. walau sekaya mana pun .. walau semiskin manapun kita.. kita cuma diberikan 2 pilihan... mahu bersama keluarga atau mahu bersama kawan sekerja... mahu mengubati bila dah sakit atau mahu mengelakkan penyakit..mahu berusaha atau pun membiarkan masa menentukannya... mana satupun .. kita tak dapat lari dari menghadapi risikonya...

Tetapi .. setidak2nya...

- bila kita memilih utk bersama keluarga kita akan rasa lebih gembira kerna gelak tawa anak2..kerna sentuhan suami kita

... setidak2nya..

-bila kita mengelakkan penyakit , kita tak perlu gundah gelana ,tak perlu meminta-minta pada sesiapa ..bila penyakit menyerang .. terkial2 mencari wangnya atau pun ubatnya

... setidak2nya..

-bila kita berusaha untuk dapatkan sesuatu yang baik... kita tak membiarkan masa emas itu..berlalu tanpa berbuat apa-apa..

Kita manusia.. mampu merancang... tapi Allah yang tentukan..

Kita merancang... raya nantilah baru kita jumpa orang tua..

Allah menentukan ..samada kepulangan kita itu masih dapat atau tidak mencium pipinya yang masih bernyawa..

Kita merancang.. ada duit nanti .. baru kita beli ubatnya..

Allah menentukan.. samada bila berduit nanti.. kita masih mampu utk diubati atau tidaknya..

Kita merancang.. ada masa nanti.. baru kita layan dan gembirakan hati anak2 kita..

Allah menentukan... samada sewaktu masa itu tiba.. kita tidak menangisi atau menyesali keadaan..


wallahualam..

Friday, September 21, 2007

..SaLaM RaMaDhaN Sumer..

Hai.. apa khabar korang sumer.. dah lamer aku tak menekan kekunci keyboard utk memasukkan bait² berita ke laman kesayanganku ini.. baru sudah layari blog kengkawan.. macam² citer yg telah korang tinggalkan.. Aku pon byk citer.. cuma dgn penggunaan internet yg terhad tersangat skrg nie mambataskan peluang aku utk dikongsi bersama di sini..

Hmm.. pejam celik.. pejam celik dah masuk 9 hari berpuasa hari nie.. Alhamdulillah setakat nie aku masih boleh bertahan.. blm ada yg ponteng.. sebenarnya aku mmg harap sesangat dpt poser penuh lagi thn nie.. dah 2 thn berturut dpt poser penuh... mintak² lar baby dlm perut nie sabar sikit nak jengok dunia.. biarlah 2.. 3.. hari lepas raya... dpt jugak aku rasa juadah hari raya dari dok terperuk berpantang kat umah... doakan aku kengkawan.. tinggal bih kurang 3 minggu jer lagi utk aku lahirkan permata hati kedua yg sakan bergerak dlm rahim aku yg dah makin sempit membulat nie...

Berdebar menanti saat melahirkan... hari nak pindah rumah... hari nak melapor diri di tmpt keje baru... aku baru jer terima perlantikan tetap dari SPA last two weeks.. ntah.. tatau naper kali nie aku rasa nak joint gov force... mungkin dgn meningkatnya usia.. I want some sort of guarantee of security in my future life... yelah.. keje kat private sector nie mmg nampak cam best jer.. tapi kedudukan kami sentiasa di bawah decision management... actually co. aku nak pindah ke Johor Bahru tak lama lagi.. so ini lar persediaan aku.. tak kan nak tunggu hujan baru nak sediakan payung kan... masa tu basah kuyup dulu lar...

Aku sekadar ringan² tangan apply SPA on line aritu.. masa aku attend interview pon ramai giller candidates utk diinterview utk pelbagai jawatan... ramai jgk org nak keje gomen eak.. hehehe.. terkezutt jgk aku masa masuk ruang menunggu tu.. cam hari pertama nak mendaftar kat UiTM dulu plaks rasernyer... Interviewer dia looks nice and gentleman... sopan tutur kata... aku selesa masa sessi temuduga tu.. walaupon aku tak lar menaruh harapan yg besar utk mendapat jawatan tu... rezeki anak dlm perut nie agaknya...

TERHARU..

Sudah gah seMalaysia menceritakan perihal kehilangan dan kematian adik Nurin Jazlin... aku amat² bersimpati dan tumpang bersedeh atas apa yg menimpa keluarga mangsa.. kenapa lar kat dunia nie wujud manusia IBLIS macam nie... apalar dosa kanak² sekecil itu diperlakukan sedemikian rupa.. ngeri dan pilu sekali aku rasa... aku juga punya anak perempuan... aku juga risau apa yg bakal kami hadapi dlm membesarkan mereka nanti... Semoga kita dilindungi Allah selalu...........

Di bawah nie ada sedikit tips yg aku kutip dari forwarded email dikirimkan kat aku.. semoga ada manfaatnya dikongsi bersama memandangkan rata² handai taulan aku mempunyai anak perempuan... semoga kejadian serupa ini tidak akan berulang lagi...

‘TIPS’ UNTUK ELAK KEJADIAN ROGOL

Terhadap Kanak-kanak:

1- Anak2 kecil mesti sentiasa dibawah pengawasan
ibu-bapa, guru-guru atau penjaga yang dipercayai.
Kanak-kanak juga boleh dirogol oleh penjaga atau
keluarga penjaga/pengasuh, oleh itu sentiasa ada rasa
‘curiga’ dan berhati-hati.


2- Latih anak-anak untuk menjauhi orang yang tidak
dikenali, kalau perlu ingatkan setiap hari iaitu
semasa meninggalkan anak-anak dirumah atau Tadika /
Sekolah.


3- Ingatkan pada anak-anak anggota tubuh badannya yang
tidak patut disentuh oleh sesiapa pun kecuali oleh
ibubapa atau pengasuh semasa mandi atau masa buang
air.


4- Galakkan anak2 untuk bercakap atau bercerita apa
yang berlaku sepanjang peninggalan ibu bapa supaya
dengan ini dia akan memaklumkan perkara2 yang mungkin
tidak difahaminya yang berlaku keatasnya.


5- Bertindak awal jika telah ada tanda-tanda maruah
anak2 cuba dicerobohi. Jangan pandang remeh tanda2 ini
takut nanti kita menyesal.


6- Seboleh2nya jangan benarkan anak2 tidor dirumah
orang lain kecuali sangat perlu dan keluarga tersebut
dikenali sebagai keluarga yang amanah dan berhemah.


7- Latih anak2 untuk menjerit minta tolong atau sebut
”API-API” jika ada gangguan atau pencerobohan terhadap
dirinya. Kajian mendapati jeritan ’API” lebih diberi
perhatian oleh orang ramai dari jeritan minta tolong.


8- Keluarga terdekat juga boleh menceroboh maruah
anak2, jadi ibu-ibu perlu maklumkan pada anak2 juga
tentang perkara tersebut.


9- Sentiasa berhubung dengan guru-guru, penjaga atau
pengasuh tentang isu-isu keselamatan anak2


10- Pastikan kita berdoa dan ajar anak2 berdoa mohon
keselamatan serta perlindungan Tuhan semasa melangkah
keluar rumah, contoh: ”Bismillahi tawakkaltu ’alAllah”

Sampai jumpa lagi... Selamat Berbuka sumer ;)

Thursday, August 30, 2007

MERDEKA!!!

MERDEKA!! Merdeka!! Merdeka... Selamat Menyambut Hari Kemerdekaan buat semua rakyat Malaysia.. Apa perasaan korang tetiap kali kita sambut Merdeka?? Apa pengertian Kemerdekaan buat kita semua secara individu..? Hmm... sesuatu utk difikirkan bersama..

Sekarang aku kat discussion room opis aku.. ada training Outlook dari IT Dept... Ada lar sket² mender baru yg masuk kat otak nie.. sebab sebelum nie aku jarang nak godek outlook aku.. setakat send & receive email.. yg lain bagi aku tak ler penting sgt... Actually outlook nie byk fungsinya.. its like our personal organizer.. kalu kita rajin nak organize dia lar...

Ok lah course dah tamat... aku nak blah dah... Happy Holiday Everybody!!!

Friday, August 24, 2007

..MaRi Kita MeMBeBeL..

Hmm.. hi again everybody.. missed me?? :D Well.. well.. well.. here I am again.. once a week.. kira cam weekly digest lar eak.. hahaha...

Dalam tempoh seminggu.. memacam dah jadi.. tak tau nak start yg mana satu.. aku citer mana yg aku ingat jer ler.. dah seminggu.. byk yg dah basi.. sebenarnya dah terlupa.. hiii...

Semalam pas amik Alyaa dari bbsitter dia.. aku rasa suhu badan dia semacam.. mcm nak demam anak aku nieh.. laki aku tak balik sekali.. byk keje kat opis.. so.. there I am pick up Alyaa.. baru masuk umah.. sampai umah lepak jap tgk Manjalara sambil melayan si Alyaa yg keletah.. Kak Ayang kata dia tanak makan sgt tadi.. setakat minum susu & makan biskut jer.. baju Alyaa basah maser aku bagi dia air masak.. so aku jemurkan baju dia kasik kering.. aku tgk perut dia buncit semacam.. tak macam biasa.. tepuk² macam angin.. aku tak sure sbb anak aku tak pernah kena kembung.. dan dia jugak bukanlah baby yg buncit.. perut dia biasa jer.. so.. aku rileks.. mungkin badan dia dedar sebab nak tumbuh geraham kot.. aku tgk semenjak 2 menjak nie jari dia asyik dok main² gusi..

Ady balik lepas abis citer Susuk.. maser tu aku dah abis masak.. curi² masak time Alyaa tido.. lepas bangun tido.. punya lar dia merengek.. nak lekat ngan aku jer.. dia cam tak selesa.. sib baik ayah dah balik.. dengar jer bunyi kunci kat muka pintu dia dah standby.. nampak jer Ayah.. terkedek² dia lari.. sambil merengek².. cam mengadu ketidakselesaan dia.. cian anak Bonda.. risau jgk aku.. tgk dia tak selera makan.. setakat minum susu jer.. tu pon sikit sgt.. lepas abis tgk Kasih Suci.. tgk video yg laki aku download dari internet.. tergelek² laki aku demonstrate tarian poco² yg terkenal dari masyarakat Sunda Indonesia.. best jgk tarian tu biler nari reramai.. tapi aku dah keletihan.. Ady bawak Alyaa dlm bilik.. tidokan dia.. pas solat n kemas lauk.. aku pon masuk tido.. dlm kul 3.00 pg.. Alyaa merengek lagi.. nampak gaya cam nak termuntah.. cecepat aku suh laki aku bawak dia ke sinki.. mmg betul dia muntah.. byk jugak.. abis baju cik abe.. aku masakkan air panas.. suh laki aku tuang dlm baldi.. campur air paip kasik suam² kuku.. bukak diaper Alyaa.. aku cuba petua yg aku dpt dari ibuyahoogroups.. dia kata rendam kaki baby sampai dia kencing.. biler dah terkencing.. Insyaallah turun lar suhu badan dia.. tak sampai seminit aku letak Alyaa dlm baldi.. dia kencing.. lega aku tgk... aku bersihkan badan dia ngan air suam.. lap kering².. Alyaa masih tersedu sedan.. pas tu selambak dia muntahkan lendir kahak.. Alhamdulillah.. ini yg mengganggu pernafasan dia rupanya.. lepas tu dia dah ok.. aku sapukan minyak telon kat dada, belakang, tapak kaki & betis dia.. suhu badan Alyaa dah turun.. perut yg kembung pon dah kempis.. syukur.. pakaikan dia baju & seluar.. buatkan susu suam.. dan dodoikan dia tido.. Lega aku tgk si kecil tido selesa.. adalah amat merisaukan biler tgk darah daging kita sakit.. sakit dia.. sakit juga kita..

Pagi tadi.. berat jer kepala nak bangun.. sedikit pening tak cukup tido.. lambat sikit kuar rumah dari biasa.. aku bekalkan Kak Ayang dgn Medical Card Alyaa.. kalau² Alyaa masih demam dia bleh bawak Alyaa ke panel klinik kat bawah apartment kitorang nie.. dan mmg dia bawak masa aku call tadi.. dia kata doc ckp anak aku nie panas dlm.. doc kasik ubat demam & antibiotik.. harapan aku Alyaa cepat sembuh.. Kesihatan merupakan sesuatu yg amat beharga.. bila salah seorang dari anggota keluarga kita sakit.. seisi keluarga rasa tidak sihat dan turut berduka.. byk aktiviti menyeronokkan akan tertunda.. yelah.. jiwa tak sihat.. mana nak enjoy buat sesuatu kan.. itulah dia ikatan kekeluargaan.. satu terkena.. semua terasa..

----------------
Dah dua kali tgk pertunjukkan bunga api kat PICC Putrajaya.. pertama dari Malaysia.. kedua kelmarin dari Australia.. hari Sabtu nie cadang nak pegi lagi.. ntah dari negara mana laks aku tak sure.. aku nie bukan lar kemaruk bunga api sgt.. tapi mak & laki aku yg mmg amat teruja.. aku mengekor jer.. Org ramai tak hengat... jam dia toksah cakap.. rasa cam serik nak pegi.. tapi pertunjukkan dia happening larr... cantik dada langit yg kelam dihiasi percikan bunga api berbagai corak & warna.. ntah brp ratus riban lar dorang abiskan utk pembakaran mercun di langit tu?? Alyaa memula tgk kechoh jugak mulut dia.. tak bergerak kejap.. siap kuar "fuyoo" lg dari mulut dia yg comel tu.. ngalahkan org besar..

First time persembahan dari Malaysia tu kitorang mmg unprepared.. perut lapar tak hengat.. jalan laks jammed.. abis pertunjukkan tu balik ke kereta... lagi frust biler tgk bontot keta yg come lote tu kena kiss kat bucu.. walaupon tak kemek tapi cat dah tersagat.. berdahanam jugak lar laki aku membebel... sakit hati keta yg punya angkara dah cabut lari.. kita punya lar hati² bawak keta.. owg sengsenang jer sengol²an.. dah sengol kena lar cubit²an kan.. ini blm sempat cubit.. dia dah lariii dah... hiiiii.... benda dah nak jadi...

Takat nie dulu.. lain minggu bebel lagi....

Friday, August 10, 2007

Bila MaMa PeNGuiN MuLa BeRCeLoTeh!! LoTeH ko BacER.. hehehe...

Ketidakselesaan perut semakin teraser semenjak 2 menjak nie... tak boleh makan bebanyak sekaligus cam dulu.. kena makan sikit².. kalau tidak raser macam nak meletup jer.. makan pon tokleh nak simpan lelamer.. kalau tidak baby tak kasik chance Bonda rileks.. asyik meligas ke kiri ke kanan.. isyarat yg menandakan dia sempit.. aduhhhh... letih²... pernafasan pon dah termengah²... jalan pon dah makin slow.. laju² cam dulu nanti rasa nak terkucil pulak.. yg paling tak tahan biler tulang temulang nie macam dah terputus dari cantuman.. siksa akak nak bangun tau... sakit pinggang sakit belakang...

Baby dlm perut aku nie lasak tau... lebih lasak dari kakak dia.. kuar sok taktau lar cammaner plak kan.. aku dah mulakan lawatan ker specialist.. aku cadang nak banak kat sana.. KBMC.. tmpt dia walau kecik.. very Islamic & mesra pelanggan... doc dia pon peramah dan tak kedekut senyum.. sungguh berbeza kan hospital bayar ngan hospital kerajaan nie.. next checkup will be on my 36 weeks of pregnancy.. Doc jangka aku mungkin bersalin awal dari tarikh jangkaan.. mungkin pada bulan poser nie.. tapi aku harap sgt.. seminggu lepas raya ker.. at least aku dpt posa penuh & tak yah pk pasal ganti... lagipon nak jugak aku raser suasana raya walaupon aku nanti di rumah berpantang sajer... Doakan aku kengkawan!

My Alyaa dah boleh berlari².. tak reti diam.. biler dia diam pon aku tgk muka dia yg tengah baring melepak cam dok pk aper dia nak buat pulak... sekarang abis sumer tin.. paper.. tupperware.. sumer aku ubah letak tempat yg lebih tinggi.. anak dara aku nie byk akal.. ader jer mender dia nak buat.. kebolehan terbaru.. menyusun tin susu dia.. macam buat block.. pandai pulak dia susun dari yg besar ke yg paling kecik kat atas sekali... we quite amaze actually maser memuler tgk dia susun tin tu.. waaaa... anak Bonda dah makin cerdik rupernyer.. setiap hari ader jer mender baru yg dibuatnyer yg membuatkan kami saling pandang memandang... macam tak percayer.. anak aku pandai buat nie??? And we as the parent really proud of it.. Alyaa dah pandai membilang.. One.. Two... Three.. dia menjerit dgn bangganyer dlm bahasa dia yg agak pelat.. setakat meniru percakapan org dewasa tu perkara biasa bagi setiap bayi.. ada sekali aku terkejut biler dia yg selalunyer memanggil Ady ayah.. tetiba terjerit² panggil.. "Bang!!.. Bang!!" Amboi².. dia ikut cara aku pulak panggil ayah dia cenggitu.. ikhss.. maner bleh camtu Alyaa.. nanti ayah pasan muder.. padahal anak dah nak masuk dua... :))...

Semalam B'day aku yg ker.. tutttt... meningkat setahun lagi usia.. makin hari.. makin tua.. tak lamer lagi dah nak tiga puluh... hahaha.. sambutan tak ader.. setakat wish dari insan tersayang jer.. itu sudah memadai.. ada rezeki lebih kita celebrate lebih.. pulus tak cukup tak yah lar nak membazir.. I'm not a demanding person.. bersyukur atas apa yg ada... dan nikmati bersama..

Rumah yg kitorang beli tu mungkin dah boleh diduduki awal bulan sepuluh nie.. ukhhh.. awal dari jangkaan lar plaks.. procedure pembelian dah sampai ke final stage.. so.. kitorang sekarang nie dah mula packing barang sikit²... bukan aper.. biler aku dah bebetul sarat nanti aku takut laki aku tak terlarat nak buat tu sumer sorang²... Aper lar sgt yg boleh aku tolong time tu.. tolong tgk jerla kot.. nampaknyer cam aku bakal berpantang di rumah baru.. tapi timing tu macam tak kena lar kan.. aku ngan sarat nak banak.. rayer yg dah makin menjelma.. rumah laks time tu forsure lintang pukang... kalau dah banak ngan baby lagi.. ngan Alyaa lagi.. huhhh.. aku dpt bayangkan betapa serabutnyer nanti!!

Aku malas nak cerita pasal lawyer utk proses pembelian rumah aku nie.. I really pissed off u know and would not suggest anybody to engage with their service.. cakap tak serupa bikin punya org.. aku mmg pantang biler org dah janji tapi tak ditepati.. dan org yg ckp nyer berbelit ngalahkan ular sawa!!.. Harapan aku biar cepat lar segalanya selesai.. aku nak idup aman tenteram kat umah baru kitorang nanti.....

That's all for now.... see ya the coming weeks!

Friday, July 27, 2007

InTeRNet DaH KeNa BLOCKED!!

Buat masa nie aku terpakser mendiamkan diri sebentar.. byk perkara yg berlaku dlm hidup aku semenjak dua menjak nie.. tapi susah nak dikongsikan kat sini coz.. my internet facilities kat opis nie dah entirely di revoke kan oleh org yg tak senang ngan aku.. ntah apa salah ngan dosa aku kat dorang aku pon tak tau... apsal lar dengki sgt ngan aku yg berhati suci lagi murni nie... hahaha... lantak ko lar nak revoke ker aper ker... asal ko bahagierrr.... bahagier lar gamaknyer tu.. nanti biler aku pindah umah baru aku apply internet kat umah sendiri.. senang... tak kaco org.... especially org tu... biar larr si luncai terjun dgn labu²nyerrr... selalunyer org giler koser nie tak bertahan lamer... mana nak bertahan... kalau dah hari² sumer org pakat dok sumpah seranah... hishhhhh.... sedar² lar sket... pangkat tak ke manerr... perasaan hormat sesamer manusia tu jgk dijunjung walau ke mana kita pegi... kuasa mmg kita ada... tapi apa guna kalau kita tidak dihormati lagie....

Ok.. tak bleh lelamer.. aku nak makan nie.... jmp lagi.. walau tidak sekerap dulu.... for ur information... I'll survive... and still alive...... ;)

Thursday, July 12, 2007

KeNaPa??..

Kenapa saya suka rumah saya??? Hurrmmm... kenapa saya suka rumah saya?? Eermmmm... KENAPA saya suka rumah saya... saya suka rumah saya... sebab di rumah saya... saya boleh bangun & tido sesuker hati sayerrr... sebab... di rumah saya.. saya boleh pakai apa saja yg saya suka... sebab di rumah saya.. ada anak saya.. ada suami saya yg suka buat tarian gedik santai... anak saya pulak suka tiru ayah dia tergelek² menari... sebab di rumah saya.. sayalah ratu... saya bebas lakukan apa sahaja di rumah sayaaaa..... saya suka rumah saya.... sebab.... dia BESttttt........... Hehehe.....

Kenapa saya sayang suami saya... hurmmm... kenapa... errrr.... sebab somi saya antara lelaki paling baik pernah saya jumpa yg berjaya tambat hati saya.. sebab somi saya seorang lelaki yg budiman... dia seorang yg amat menghormati wanita... sebab... somi saya seorang lelaki yg sensitif terhadap perasaan org lain... sebab somi saya rajin tolong saya jaga anak & buat keje rumah... dan yg paling penting.... saya SAYANG somi saya... sebab dia pandai pujuk saya bila saya merajuk...

Kenapa saya sayang anak saya.... hurmmm... saya sayang anak saya sebab... saya berperang nyawa melahirkannya... saya sayang sgt kat dia... sebab lahirnya dia tanda kasihnya saya buat suami.... saya sayang anak saya.. sebab kelahirannya melengkapkan diri saya sbg seorang wanita... saya sayangkan dia sebab dia pereda hati di kala kemarahan menyala-nyala... ciumannya penawar mujarab kala hati menangis sendu.... keletahnya mencuit hati selalu...

Kenapa saya sayang emak saya... saya sayang emak saya sebab... melaluinyalah saya dpt melihat dunia ini... saya sayang emak saya... sebab dialah yg membesarkan saya... saya sayang emak saya.. sebab dia telah mendidik saya hingga berjaya menjadi manusia berguna... dan... saya pasti akan tetap sayangkannya... kerana saya cuma punya SATU Emak di dunia ini...............

Saya sayang Abah saya... kenapa... sebab... tiada Abah.. tiadalah saya.. sebab Abah mengajar saya erti hidup di dunia ini... Abahlah role model terbaik buat saya... saya sayang Abah saya sebab saya cuma punya seorang Abah di dunia ini... dan perginya tiada pengganti.........

Saya sayang keluarga saya..... kenapa.... sebab dgn adanya mereka... saya tahu saya disayangi....

Tuesday, July 10, 2007

..Wajib Sumer Pompuan Amik Tau..

Jangkitan Yang Berulang Boleh Merosakkan Sistem Peranakan

Dalam kehidupan seseorang wanita, penjagaan alat sulit atau alat kelamin amat penting kerana ia berkait rapat dengan pengeluaran darah haid, hubungan seks dan kehamilan.
Bahagian ini sensitif pada perubahan persekitaran terutamanya keasidan dan kealkalian (pH) kemaluan wanita. Perubahan ini samada disebabkan jangkitan kuman, penggunaan sabun atau faktor fizikal, persekitaran ataupun kebersihan diri. Seseorang wanita mungkin tidak selesa, gatal, mengeluarkan keputihan yang tidak normal atau berbau, bengkak alat kelamin dan kesakitan.


Menurut Dr. Siti Zaleha Ab. Rahim dari salah sebuah hospital swasta, wanita yang mempunyai tanda-tanda tersebut mudah dijangkiti kuman.

"Ia juga akan menjejaskan hubungan seks dan menimbulkan konflik antara suami dan isteri."


"Disamping itu, jangkitan kuman tertentu yang berulang boleh merosakkan sistem peranakan menyebabkan saluran fallopio tersumbat dan menjadikan seseorang itu sukar mendapat zuriat," katanya.

Ada beberapa langkah yang boleh dijadikan panduan untuk menjaga alat kelamin atau reproduktif wanita.

Langkah-langkah penjagaan alat kelamin yang disyorkan:•

Membersihkan bahagian luar kemaluan selepas buang air kecil atau air besar, seelok-eloknya menggunakan air.


Ketika haid, wanita dinasihatkan kerap menukar tuala wanita terutama pada hari-hari yang banyak darah keluar. Ini kerana darah adalah media yang sesuai untuk kuman membiak. Bagi wanita yang menggunakan tampon mereka perlu ingat untuk menukarnya.

Elak daripada sering mengamalkan douching iatitu memasukkan jari atau pancutan ke dalam faraj dengan tujuan membersihkan bahagian dalam faraj. Perbuatan ini akan menyingkirkan sejenis bakteria lactobacilli dari faraj disamping mendedahkan faraj dan bahagian luar kemaluan kepada bahan kimia yang boleh mengakibatkan iritasi kulit.


Elakkan menyabun atau menyapu shower gel pada alat kelamin kerana ia mungkin menyebabkan kekeringan dan iritasi kulit atau gatal. Sesetengah wanita sensitif dan alah pada pewangi dalam buih sabun.

Pasangan suami isteri digalakkan membersih alat kelamin dengan air sebelum dan selepas hubungan seks untuk kebersihan yang optima.


Amalkan membuang air kecil lebih kurang setengah jam selepas hubungan seks untuk mengurangkan risiko jangkitan kuman pada pundi kencing. Amalan ini berkesan untuk wanita yang sering mengalami jangkitan kuman pundi kencing (urinary tract infection).


Elakkan memakai pakaian dalam sentetik yang terlalu ketat kerana ia menyebabkan kulit berpeluh, tiada peredaran udara pada kulit dan akhirnya menggalakkan kuman membiak.


Pakaian dalam perlu ditukar setiap hari dan pada hari-hari mengalami keputihan, elok memakai panty liner supaya ia tidak melekat pada pakaian dalam yang menyebabkan ketidakselesaan.

Tambah Dr. Siti Zaleha lagi, jangkitan kuman sering berlaku sekiranya alat sulit tidak dijaga dengan sempurna. Ini termasuk kuman bakteria, virus, kulat dan protozoa yang dapat ditularkan melalui hubungan seks (sexually transmitted disease). Wanita dan pasangan perlu berjumpa doktor sakit puan untuk ujian pengesahan dan rawatan spesifik. "Paling kerap berlaku ialah jangkitan kuman atau fungus yang dipanggil candida. Ia dapat dirawat dengan memasukkan ubat antifungus ataupun ubat pil ke dalam faraj." Ujar beliau.


Kumpulan kuman lain yang sering menyerang wanita ialah bacterial vaginosis. Pesakit akan mengadu mengeluarkan lendir busuk (fishyodour discharge) dan kegatalan teruk. Ini dapat dirawat dengan antibiotik spesifik.


Katanya, wanita juga terdedah penyakit bengkak pada alat kelamin yang dipanggil bartholin cyst.


"Ia terjadi bermula dengan pembengkakan setempat pada bahagian bawah bibir kemaluan. Pada peringkat awal, pesakit mungkin tidak perasan kerana saiznya kecil. Cyst ini terbentuk akibat kelenjar Bartholin tersumbat dan bengkak yang sering terbentuk disebabkan jangkitan kuman bakteria.


"Ia dapat dikawal melalui pembedahan kecil pada cyst untuk mengeluarkan cecair yang terkumpul di dalam kelenjar tersebut. Sekiranya ia kerap berulang, dinasihatkan dibedah dan dikeluarkan," jelas Dr. Siti Zaleha lagi.


Bengkak nanah (abcess) dikaitkan dengan jangkitan kuman dan pesakit mengadu sakit serta demam. Rawatan adalah secara incisional dan drainage untuk mengeluarkan nanah dan pengambilan antibiotik.


Selain itu, bisul juga boleh terjadi pada wanita yang sering bercukur. Oleh itu, kebersihan pencukur perlu dititikberatkan.


Penyakit lain yangg turut dikaitkan dalam masalah ini ialah barah pada bahagian luar alat kelamin (vulva dan vagina). Namun ia jarang terjadi berbanding barah pangkal rahim, rahim atau ovari. Ia merangkumi hanya 5 peratus daripada semua jenis barah sistem produktif wanita.


"Penyakit ini sering berlaku pada wanita yang telah menopaus dengan purata umur 60 tahun. Pesakit akan mengalami kegatalan berterusan yang teruk diikuti ketumbuhan atau ulser yang kerap bermula pada bibir luar kemaluan. Rawatan ini merangkumi pembedahan besar dan radioterapi," katanya.


Ketika mengulas mengenai kaitan penjagaan alat sulit dengan masalah keputihan, Dr. Siti Zaleha berkata keputihan kerap berlaku pada wanita dan penting sekali mereka tahu membezakan antara keputihan biasa dan yang berpenyakit.


"Keputihan yang normal boleh berlaku pada keadaan berikut iaitu beberapa hari sebeluim tiba haid, ketika keghairahan seks, kehamilan dan klimakterik atau selepas menopaus.


"Begitu juga sebelum tiba haid dan ketika hamil atau belaku perubahan paras hormon yang meningkat. Semua ini menyebabkan banyak keputihan atau cecair jernih yang melekit keluar dari faraj," ujar Dr. Siti Zaleha.


Tanda-tanda keputihan yang berpenyakit termasuklah pertukaran warna dari jernih, putih ke kuning atau kehijauan atau berdarah. Sekiranya keputihan terlalu banyak, kadang-kadang ia keluar secara berketul-ketul kecil, gatal dan berbau. Tanda-tanda adalah seperti bengkak, pedih atau sakit pada alat kelamin. Sekiranya jangkitan merebak ke rahim atau sistem peranakan, wanita akan mengadu sakit pada bahagian bawah abdomen serta demam.


"namun begitu, seelok-eloknya wanita yang mengalami masalah keputihan dinasihatkan berjumpa doktor untuk mendapatkan pengesahan sama ada ia berpenyakit atau tidak, supaya rawatan dapat diberikan sebelum penyakit serius," tambah beliau.


Dr. Siti Zaleha juga menjelaskan, kebanyakan wanita tidak memerlukan produk atau ubat penjagaan alat kelamin sekiranya langkah-langkah yang disarankan tadi diikuti dengan bijak. Ubat hanya perlu diambil bagi merawat jangkitan kuman dan keputihan yang tidak normal.


"“Ada segelintir wanita berasa selesa dan puas apabila mereka membersih dan merawat alat kelamin dengan produk yang berada di pasaran. Mereka dinasihatkan memikir bahan pencuci yang tidak alergik, yang tidak mengubah pH faraj dan telah diuji kebersihannya.


"Sekiranya selepas menggunakan produk tersebut dan timbul rasa pedih, gatal atau kemerahan, wanita itu dinasihatkan tidak menggunakannya lagi dan berjumpa dengan doktor," katanya lagi.

Ibu November 2001 ms 34 - 35

..WaNiTa D SiSi LeLaKi..

Betapa pentingnya wanita di sisi lelaki. Apa tidaknya, lelaki akan
terasa sunyi tanpa wanita. Masih mencari walaupun sudah ada segala-
galanya.

Kepada wanitalah lelaki memanggil ibu, isteri atau puteri. Dijadikan
mereka dari tulang rusuk yang bengkok untuk diluruskan oleh lelaki,
tetapi kalau lelaki sendiri yang tidak lurus, tidak mampu untuk
meluruskan mereka.

Tak logik kayu yang bengkok menghasilkan bayang-bayang yang lurus.
Luruskanlah wanita dengan cara petunjuk Allah, kerana diciptanya
begitu rupa oleh mereka. Didiklah mereka dengan panduan dariNya.

Jangan cuba jinakkan mereka dengan harta, nanti mereka semakin liar,
jangan hiburkan mereka dengan kecantikan, nanti mereka semakin
menderita…

Yang sementara itu tidak akan menyelesaikan masalah, kenalkan mereka
kepada Allah, zat yang kekal, di situlah kuncinya. Akal setipis
rambut, tebalkan dengan ilmu. Hati serapuh kaca, kuatkan dengan
iman. Perasaan selembut sutera, hiasilah dengan akhlak.

Suburkanlah kerana dari situlah nanti mereka akan nampak kebesaran
Tuhan. Akan terhibur dan berbahagialah mereka walaupun tidak jadi
ratu cantik dunia, presiden ataupun perdana menteri atau women
gladiator. Bisikkan ke telinga mereka bahawa kelembutan bukan satu
kelemahan.

Sebaliknya disitulah kasih sayang Tuhan, kerana rahim wanita yang
lembut itulah yang mengandungkan lelaki-lelaki pelbagai wajah:
negarawan, karyawan, jutawan dan wan-wan yang lain. Wanita yang lupa
hakikat kejadiannya pasti tidak terhibur dan menghiburkan. Tanpa
ilmu, iman dan akhlak, mereka bukan saja tidak lurus, malah
membengkokkan.

Bila wanita derhaka, dunia akan huru-hara. Bila tulang rusuk patah,
rosaklah jantung, hati dan limpa. Para lelaki pula jangan hanya
mengharap ketaatan tetapi binalah kepimpinan.

Pastikan sebelum memimpin wanita menuju Allah, pimpinlah diri
sendiri dahulu kepadaNya. Jinakkan diri dengan Allah, nescaya
jinaklah segala-galanya di bawah kepimpinan kita.

Monday, July 9, 2007

++BuLaN KeDeKut++

Hmmm.. bulan nie bulan paling.. paling.. paling kedekut buat kami.. tetiap hari ke office skrg kitorang laki bini bawak bekal utk lunch.. bukan aper.. cash commitment very.. very tight this month.. tapi bagus jgk kan masak sendiri... at least berasap sikit lar dapur tu.. tak der ler bebawang... kunyit halia kat dapur tu membusuk begitu sahaja.. lagipun masak sendiri nie lebih terjamin kebersihan dan khasiatnya.. jimat pon jimat.. cuma komitmen nak memasak tu lar pulak.. mesti mau kuat semangat... hahaha!!!

Makan² kat luar pon dah mula berkira²... have too... to make sure that we can survive through this month... what to do... this is life... there are lots of ups and downs!

Thursday, July 5, 2007

.:KaSiH Si iBu MoNyEt:.

Aku dpt citer nie dari email yahoogroups... kisah ini sungguh tragis dan menyedehkan... bergenang air mata aku membacanya.. dan spt biasa aku mahu berkongsi kesedehan nie bersama korang sumer... So.. I copy & paste..
____________________________________________________________________________________
Maafkan saya kerana saya tidak bijak mengarang. Saya bukan penulis.Apa yang saya yngin ceritakan pun hanyalah tetang monyet,haiwan yang sering jadi bahan sendaan kita, bukannya tentang wang, saham, barang kemas, kekasih yang jelita mahupun banglo besar. Saya tidak bijak bercerita tentang itu. Baru-baru ini saya ke Negeri Sembilan untuk mengunjungi rumah seorang saudara.Sewaktu kereta melalui hutan rekreasi Hulu Bendul di kuala Pilah, nun di depan sana ,saya lihat ada sekumpulan monyet mundar-mandir di sisi jalan yang sibuk. Ia seperti terburu-buru untuk melintas.

Saya terus memandu dan sewaktu kereta semakin hamper,saya terkejut kerana ada seekor monyet menggeletik di atas jalan. Ia baru dilanggar salah sebuah kereta di hadapan saya. Pantas saya menekan brek dan memperlahankan kereta.

Kereta semakin hamper dan dada ini berdebar apabila melihat monyet itu terus menggelupur dan menghempas-hempas ke atas jalan. Kakinya terketar-ketar. Di sisinya ada darah dan cebisan daging.

Tapi paling menyentak perasaan saya ialah apabila melihat perutnya yang buncit itu terburai, dan dari celah luka besar itu tersembul sesuatu berwarna kelabu. Tahukah pembaca, benda apakah yang saya lihat itu?

Benda kelabu itu adalah anak yang masih dalam kandungannya! Pada ketika itu saya terasa tubuh ini menggeletar. Saya pasti, si ibu monyet tadi akan mati sebentar lagi. Begitu juga dengan anaknya,nyawanya melayang sebelum sempat melihat wajah ibu. Sebaik melintasinya, saya pandang cermin sisi dan belakang. Saya nampak kawanan monyet tadi bercempera. Ia berlari-lari mendapatkan si ibu tadi, tapi kemudian bertempiaran semula ke tepi jalan kerana hampir saja dilanggar kenderaan yang lalu-lalang.

Mungkin kepada pembaca sekalian, apalah ada pada nyawa seekor monyet. Ia hanya monyet. Haiwan hodoh. Hidupnya di hutan, tidak setaraf dengan manusiawi.

Tapi tidak kepada saya. Pulang bercuti, saya terus catatkan surat ini, kerana peristiwa yang saya sebutkan tadi sebenarnya telah mengingatkan saya kepada sebuah peristiwa yang berlaku pada awal 1990-an.

Ketika itu usia saya masih di awal 20-an. Hari itu, saya diajak oleh seorang bapa saudara untuk memburu di hutan berhampiran rumah. Saya bukanlah minat memburu, tapi daripada bosan terperap di rumah, saya terima ajakan bapa saudara saya tadi.

Masih saya ingat, beberapa jam berburu,matahari pun sudah meninggi, tapi tiada seekor haiwan pun melintas di hadapan kami. Pelanduk , napuh, rusa, ayam hutan dan burung yang selalu berlegar di hutan itu, seolah-olah bersembunyai jauh dari kami. Hutan itu sepi . Saya bertambah rimas, pak cik pula saya lihat mula kecewa. Hari kian beranjak petang, pak cik menepuk-nepuk senapang Relanya. Kata pak cik, " Kita balik ajalah, hari ni tak ada apa-apa.Mungkin esok ada habuan."

Kami berjalan pulang, tapi selang dua tiga puluh langkah, kami terdengar suara riuh-rendah di sebalik pokok-pokok besar di hadapan kami. Saya mengamati suara itu, ternyata ia dating dari sekawan monyet yang sedang memakan buah-buah hutan. Saya perhatikan pak cik begitu berminat memerhatikan haiwan itu.Di bibirnya ada sebaris senyuman. Senyuman yang saya faham benar maksudnya.

Adakah pak cik hendak menembak monyet-monyet itu? "Haa. Pak cik nak tembak ibunya, lepas tu pak cik nak ambil anaknya, nanti boleh bela, " begitu jawapan pak cik. Masih saya ingat juga, saya beberapa kali mendesak pak cik supaya membatalkan hasratnya itu, tapi gagal. Saya gagal mengendurkan niatnya.

Tidak akan saya lupa kata-kata pak cik petang itu, "daripada balik tangan kosong? " lalu dia mengacukan senapangnya ke arah kawasan monyet tadi, dan ? DAMMM!!! Demi berdentum saja senapang, bercempera dan lintang-pukang monyet- monyet tadi menyelamatkan diri. Hutan itu riuh dengan bunyai ranting patah serta jerit pekik haiwan berkenaan. BUUUPP! Ada suatu benda yang jatuh ke tanah. Saya terpandang seekor ibu monyet jatuh berdekatan kami. Saya dan pak cik terus mendapatkannya. Dari perutnya bercucuran darah pekat. Anaknya yang tidak mengerti apa-apa terlepas dari pelukan ,tercampak tidak jauh dari ibunya sambil menjerit-jerit. Si ibu merengus-rengus memanggil anaknya dengan lemah.

Ia cuba bangun Dengan besusah payah sambil tangannya mencapai akar-akar pokok untuk mendekati anaknya. Sebelah tangan lagi menekap perut yang masih berdarah. Ia berusaha melangkah tapi terjatuh semula. Digagahi lagi sambil berguling- guling ke arah anaknya. Si anak yang baru pandai berjalan jatuh, bangun mendapatkan ibunya.

Si anak itu terus saja memeluk ibunya yang kesakitan. Masih terbayang jelas di ingatan saya bagaimana si ibu monyet tadi memegang tubuh dan menatap wajah anaknya puas-puas, kemudian dicium berkali-kali. Setelah itu dibawa si anak ke dada lalu disuakan susunya. Saya dan pak cik terdiam melihat si anak mengisap susu manakala ibunya mengerang-ngerang perlahan seakan memujuk sambil menahan sakit. Hati saya tersentuh. Betapa si anak yang baru melihat dunia tidak tahu bahawa ibu tempat dia bermanja akan pergi buat selama-lamanya. Saya tidak mampu menyelami fikiran ibu monyet tadi, tapi mungkin ia ingin memeluk anaknya buat kali terakhir, sepuas-puasnya, kerana selepas ini ibu akan pergi.

Ibu tidak akan dapat memelukmu lagi apabila kau kesejukan, menyuap mulutmu bila kau merengek kelaparan, juga melindungimu bila kau kepanasan.

Mata si ibu monyet itu memandang ke arah kami. Tangannya memeluk erat si anak seolah-olah enggan melepaskannya, biarlah ia mati bersama anaknya. Matanya saya lihat digenangi air, masih tidak lepas memandang kami dengan pandangan sayu, mungkin ingin menyatakan betapa kejamnya manusia. Dosa apakah yang aku lakukan hungga aku ditembak? Salahkah aku bebas ke sana ke mari di bumi indah ciptaan Allah ini?

Tubuh ibu monyet itu berlumuran darah, begitu juga dengan si anak yang masih di pelukannya. Beberapa detik kemudian, dengan tenaga yang masih berbaki, kami lihat si ibu mencium anaknya untuk ke sekian kalinya.

Perlahan- lahan tubuhnya terkulai ditanah, bisa penabur dari muncung senapang pak cik tadi tidak dapat ditanggung lagi. Si anak menjerit-jerit memanggil ibunya supaya bangun dan melarikan diri dari situ, tapi si ibu sudah tidak bernyawa lagi. Puas menjerit, si anak tadi menyusu semula.

Di saat itu perasaan saya terlalu sebak. Saya perhatikan pak cik, dia beberapa kali menggetap bibir cuba menahan air matanya daripada tumpah ke pipi. Tapi bila melihat si anak monyet tadi menjerit dan menggoncang-goncang tubuh ibunya, akhirnya air mata kami tumpah juga. Saya betul-betul kesal dengan apa yang berlaku. Susana sunyi kembali. Si anak monyet itu kami rangkul dan bawa pulang, Biarpun ia terus menjerit-jerit dan enggan berpisah dengan ibunya yang telah mati.


Di dalam kereta saya hanya mendiamkan diri. Begitu juga pak cik. Pada ketika itu saya dapat merasakan betapa kejamnya kami kerana membunuh satu nyawa yang tidak berdosa. Biarpun monyet itu hanya haiwan yang hodoh, tapi mereka juga ada perasaan, ada rasa kasih kepada anak, rasa sayang kepada ibu. Tapi kita manusia??

Mana hilangnya akal waras kami? Selang dua minggu kemudian, anak monyet tadi mengikut jejak ibunya. Pak cik memberitahu saya, anak monyet itu tidak mahu makan dan asyik menjerit- jerit sahaja. Mungkin ia rindukan ibunya. Apabila malam, keadaannya bertambah teruk, dan akhirnya mati. Kini saya sudah bekerja dan berumah tangga. Peristiwa tadi sudah saya ceritakan kepada anak dan isteri saya agar mereka mengerti bahawa haiwan juga punya perasaan. Yang kejam adalah manusia, walaupun kitalah satu-satunya makhluk yang Tuhan anugerahkan akal fikiran. Tidak lupa saya memberitahu mereka betapa agung dan sucinya kasih sayang ibu.

Benarkah Memasak & Mengemas Tanggungjawab Isteri?

Petikan majalah Mingguan Wanita: oleh SUZANA GHAZALI

ARTIKEL: Benarkah memasak dan mengemas tanggungjawap isteri?

"Assalamualaikum Puan. Saya 'S' dari perlis. Saya sudah berkahwin 7 tahun, ada anak 3; 6thn, 3 thn dan 2thn. Masalahnya isteri saya dari mula kahwin hingga sekarang malas memasak dab kemas rumah. Isteri saya sorg guru. Balik kerja isteri saya tengok tv dari pukul 2 hingga pukul 7 mlm. Makan, minum suami dan anak-anak tidak dipedulikan. Saya ingatkan anak-anak saja, kalau tak, dah lama saya bercerai. Tolonglah saya." - Inilah petikan satu sms yg saya terima baru2 ni.

Luahan hati seorg suami yg tertekan dgn sikap isteri yg dikatakan malas memasak dan mengemas rumah. Sikap malas si isteri betul2 menekan si suami hinggakan beliau berhasrat utk menceraikan isteri, jika tidak memikirkan kebajikan anak2. Betapa beratnya kesan drpd sikap si isteri yg tidak melakukan kerja2 memasak dan mengemas rumah. Kenapa sampai begitu kesannya? Apakah memasak dan mengemas rumah mmg menjadi tugasan isteri? Apakah memasak dan mengemas rumah adalah tanggungjawap isteri?

Beban tugas
Saya teringat kata2 Mak saya tika saya di usia remajadan agak liat utk membantu kerja2 memasak: "Org perempuan ni, walau pandai camana sekalipun, mmg tak lepas dari dapur." Saya akui, mmg secara lumrahnya, memasak dan mengemas rumah adalah tugasan wanita. Setiap anak perempuan, apabila sudah boleh disuruh dan diharapkan utk melakukan sesuatu maka kerja2 rumah akan mula diberikan kpdnya. Bermula dgn menyapu sampah, mencuci pinggan mangkuk dan akhirnya memasak.

Kembali kpd persoalan say di awal tadi, apakah memasak dan mengemas rumah mmg menjadi tugasan isteri? Apakah memasak dan mengemas rumah adalah tanggungjawap isteri? Kalau dilihat kpd tanggungjawap seorg isteri yg disenaraikan menurut tuntutan syariat, tidak tertulis pun bahawa seorg isteri perlu memasak atau mengemas rumah. Tanggungjawap dan kewajipan seorg isteri adalah utk melayan suami pd setiap masa dan ketika. Diriwayatkan di dlm satu kisah yg berlaku pd zaman Rasulullah s.a.w: seorg wanita menunggu kepulangan suaminya ke rumah dlm keadaan dirinya berpakaian yg boleh menimbulkan keinginan suami utk melakukan hubungan kelamin. Dijelaskan jika bahawa Rasulullah berpesan kpd para suami yg keluar dari rumah dan berjumpa dgn mana2 wanita agar segera pulang utk 'bersama' dgn isteri. Kenapa? Kerana lelaki mempunyai keinginan yg satu dan kuat dan menjadi tugas serta tanggungjawap isteri utk melayani keinginan suami.

Air tangan wanita
Ulama juga pernah menjelaskan bahawa menjadi kewajipan seorg suami yg berkemampuan utk menyediakan pembantu rumah kpd isterinya bagi membantu menguruskan kerja2 rumah tangga malah menjadi WAJIB jika isterinya itu mmg berasal drpd kelaurga yg semmgnya mempunyai pembantu rumah. Diriwayatkan juga Rasulullah s.a.w bertindak menjahit pakaiannya sendiri malah baginda juga turut menyusun kasut. Semua huraian dan penerangan ini mejelaskan bahawa memasak dan mengemas rulah bukanlah tugasan dan tanggungjawap isteri. Dalam erti kata lain, seorg isteri tidak boleh dimarahi apatah lagi diceraikan apabila beliau enggan atau malas melakukan kerja2 rumah spt memasak atau mengemas. Namun, seperti yg selalu saya jelaskan: peranan, tugas dan tanggungjawap seorg isteri adalah utk menjaga kebajikan suaminya. Maka adalah menjadi SATU BONUS JIKA ISTERI YG MEMASAK DAN MENGEMAS RUMAH sendiri. masih ingat lagi perbincangan saya mengenai Rahsia Air Tangan Wanita? Ya! Spt yg saya jelaskan, tangan wanita mempunyai rahsia yg tersendiri dan yg paling penting, air tangan wanita mampu menambat kasih sayang seorg lelaki. Saya teringat pesanan Mak saya, walau sesibuk mana pun, usahakanlah juga utk menyediakan sendiri hidangan utk suami kerana kasih suami akan bertambah dan 'melekat' jika perutnya sentiasa diisi dgn hasil air tangan isteri. Secara logiknya juga, kasih suami akan bertambah jika isteri bijak menguruskan rumah tangga, menghias persekitaran dan mampu menyediakan hidangan yg lazat dan menyelerakan. Saya pernah mengendalikan kes seorg lelaki yg kembali mencari isteri pertama yg telah diceraikan gara2 mengikut kehendak isteri kedua yg lebih muda dan cantik, dgn alasan isteri pertamanya bijak membaca selera makannya dan pandai menyediakan hidangan yg lazat utk dirinya.

Namun, perlu dingat! Walaupun memasak dan mengemas rumah menjadi satu bonus kpd isteri utk terus menawan hati suami bkn bererti isteri perlu melakukan segalanya bagai hamba. Penat di pejabat belum habis, dah perlu mengadap urusan di rumah sedangkan suami memanjakan diri di depan televisyen atau menghitung huruf di muka akhbar. Perkara sebegini TIDAK WAJAR BERLAKU. Kerja2 rumah PERLU DILAKUKAN BERSAMA-SAMA ataupun lakukan pembahagian tugas. Isu 'queen control' tidak boleh diwujudkan jika suami membantu isteri melakukan kerja2 rumah.

Merujuk kpd kes di awal tadi, walaupun memasak dan mengemas rumah bukan tanggungjawap isteri tetapi sikap si isteri yg mengabaikan langsung kebajikan suami dan anak2 mmg tidak wajar berlaku. Cubalah berbincang dan cari jalan penyelesaian kerana kewajipan dan tanggungjawap seorg ibu adalah menjaga dan mendidik anak2nya. Ikhtiar utk mengatasi masalah adalah lebih baik drpd terus lari drpd masalah.

.:Keteladanan & Sikap Lemah Lembut Suami:.

Rasulullah saw. bersabda:

"Orang mukmin yang paling sempurna imannya adalah yang paling baik akhlaknya dan paling lemah lembut terhadap keluarganya. " (HR Bukhari Muslim)

"Orang mukmin yang paling sempurna imannya adalah yang paling baik akhlaknya dan sebaik-baik kamu ialah yang paling baik kepada isterinya" (HR Tirmidzi)

Para suami sepatutnya benar-benar menyedari bahawa dalam pandangan Islam sebaik-baik lelaki adalah lelaki yang paling lemah lembut dan paling baik sikapnya kepada isteri, keluarga serta anak-anaknya. Jadi, jika seorang suami bersikap kebengisan, garang atau kasar, walaupun mempunyai pangkat dan jabatan yang tinggi, memiliki ilmu yang banyak, menyandang gelaran dari anugerah Sultan, sebetulnya belum menjadi lelaki yang baik.

Memang, boleh jadi kerana satu dan lain hal, isteri terkadang membuat jengkel atau sulit mentaati suami. Namun, sebenarnya yang paling penting untuk difikirkan adalah keperibadian sang suami itu sendiri. Mengapa?

Kerana, seorang suami akan sulit untuk mengubah isteri atau anak-anaknya kearah yang lebih baik, jika si suami sendiri belum mengubah perilakunya menjadi baik. Padahal dalam Al Qur’an surat at-Tahrim : 6 dikatakan:

"Jagalah dirimu dan keluargamu dari siksa api neraka"
Ertinya, yang menjadi keutamaan seharusnya adalah menjaga diri dan keluarga. Pokoknya kalau kita ingin berbuat sesuatu, sesudah kita memperbaiki diri, selamatkan keluarga. Banyak pemimpin yang jatuh gara-gara keluarganya. Kemungkinan akibat dari isterinya, dari anaknya, atau sebaliknya.

Ironisnya, kadang-kadang suami lebih banyak menuntut dan menyalahkan isteri apabila ada hal-hal yang dianggapnya tidak baik. Misalnya, ketika sang anak malas belajar atau beribadah, suami sibuk menyalahkan isteri. Isteri dianggap tidak mampu memperhatikan anak, tidak mampu mendidik, dan sebagainya. Padahal, persoalan mendidik anak bukan semata-mata tanggung jawab isteri. Tidak sedikit rumah tangga yang menganggap pendidikan anak hanya pekerjaan ibu, sementara suami lebih sibuk mencari nafkah. Padahal sosok ibu hanya sebahagian daripada potensi rumah tangga. Memang mencari nafkah bagi suami adalah kewajiban bahkan ibadah. Namun sesungguhnya, kewajiban suami itu bukan hanya mencari wang atau mencari nafkah lahir, tetapi seorang suami juga mempunyai kewajiban untuk menanamkan visi dalam rumah tangga. Perkiraannya, hendak dibawa kemana rumah tangganya nanti?

Disamping itu selayaknya seorang suami dapat menjadi suri tauladan bagi isteri dan anak-anaknya, serta mampu mengawal moral keluarganya agar tetap terpelihara. Orang tua harus lebih serius menjadi figur suri tauladan bagi anak-anaknya. Jangan sampai anak kecewa pada figur orang tuanya. Misalnya, sudah suami jarang pulang, ketika pulang ragamnya hanya marah-marah. Bersikap kurang sopan dihadapan anak, memperlakukan isteri tidak baik dihadapan anak. Ketika figur ayah tidak mencerminkan akhlakul karimah, terus bagaimana anak boleh termotivasi untuk berakhlak baik? Disinilah kebanggan anak pada figur ayah boleh pudar begitu saja. Anak tidak lagi melihat contoh konkrit dari figur moral.

Oleh kerana itu, seorang suami hendaknya bukan hanya bangga kerana mampu membuatkan rumah untuk keluarga, jangan hanya bangga kerana mampu membelikan kereta, perabot cantik, dan sebagainya, namun seorang suami seharusnya berusaha semaksima mungkin untuk membangun keluarga yang bermoral, bermartabat, dengan ikut memperhatikan pendidikan moral dan akhlak anaknya sebaik mungkin. Sehingga akhlaknya kelak jauh lebih baik dari orang tuanya. Itulah prestasi, jangan bangga mempunyai anak yang belajar di luar negeri, namun kelakuannya buruk. Itulah tanda kegagalan menjadi orang tua. Bagaimanapun anak akan melihat sikap dan perilaku kedua orang tuanya. Kegigihan orang tua yang dengan serius membuat program suri tauladan bagi anak-anaknya adalah pendidikan yang tidak ternilai.

Singkatnya, apa yang diinginkan dari si anak, mulailah dari diri sendiri. Ingin anak rajin, jadilah orang tua yang rajin. Ingin anak pintar mengaji, jadilah orang tua yang juga rajin mengaji. Ingin anak ramah dan lembut, mulailah dulu dari orang tuanya. Suami pun memiliki kewajiban untuk menitikberatkan kesempurnaan ibadah, serta kebaikan akhlak dan moral keluarganya. Dalam hadits diatas, akhlak yang baik serta perilaku lemah lembut dari seorang suami memang sangat ditekankan.

Tentu saja, Rasulullah Muhammad SAW teramat patut untuk dijadikan sebagai suri teladan kepada sang suami yang ideal. Nabi Muhammad SAW begitu halus dan lemah lembut sikapnya kepada isteri-isteri Baginda. Baginda tidak pernah marah dengan kata-kata kasar. Kalaupun baginda marah, baginda hanya akan mendiamkan saja. Dan, itupun adalah sebahagian dari pendidikan yang baginda berikan kepada isterinya. Bahkan, suatu ketika diriwayatkan bahawa saat Rasul pulang larut malam, ternyata Siti Aisyah sudah tertidur. Rasulullah tidak mengetuk pintu lalu marah-marah. Begitu lembutnya beliau kepada isteri, Rasulullah yang mulia pun tidur di hadapan pintu rumah tanpa membangunkan Siti Aisyah. Disini berkali-kali disebutkan tentang kelembutan. Sebab walau bagaimanapun, seorang suami adalah pemimpin dalam keluarga. Dan kalau tidak hati-hati, seseorang yang merasa dirinya sebagai pemimpin, dalam skala apapun, cenderung menggunakan kekasaran.

Hal inilah yang tampaknya patut diperhatikan secara mendalam dan serius.

"….Dan bergaullah dengan mereka (isteri) secara patut. Kemudian bila kamu tidak menyukai mereka (maka bersabarlah) kerana mungkin kamu tidak menyukai sesuatu, padahal Allah menjadikan padanya kebaikan yang banyak." (QS. An-Nisaa’ ayat 19)

Apabila isteri tidak taat kepada suami, kemungkinan juga suaminya belum layak ditaati. Suami harus berani mengevaluasi diri. Ibarat ada bisul terus dibelai, tentu orang menjadi marah bukan kerana belaiannya, tapi kerana bisulnya. Kekerasan itu bukanlah alternatif yang sangat penting, melainkan lemah lembutlah yang mampu mengendur kekerasan.

Aspek-aspek lain yang juga harus diperhatikan oleh seorang suami ketika mendidik keluarga adalah perkataan yang harus terjamin kebenarannya. Jangan sampai seorang suami berbohong sedikitpun kepada anak dan isterinya, kecuali untuk hal-hal positif yang hanya ditujukan untuk menyenangkan hati mereka, seperti memuji masakan atau dandanannya.

Selanjutnya, bila memperingatkan sesuatu harus tepat situasi dan keadaan. Jangan sampai ketika bicara tidak tepat situasiya, kerana orang yang sedih dengan orang yang gembira itu berbeza situasi hatinya. Lalu, jika berbicara jangan sampai menyusahkan. Suami yang baik,kata-katanya itu harus yang enak. Jangan bicara yang membuat isteri semakin tertekan. Misalnya, isteri mempunyai kekurangan pada tubuhnya, jangan disebut-sebut. Isteri yang mempunyai kisah masa lampau, jangan diungkit-ungkit. Isteri mempunyai orang tua yang memiliki suatu kekurangan, jangan sekali-kali dibeberkan. Jangan membuat orang susah perasaannya.

Dan terakhir, seorang suami yang baik itu, kalau berbicara dapat memberi manfaat. Nabi Muhammad SAW sangat memuliakan sekali isteri-isterinya. Di rumah membantu pekerjaan isteri-isterinya. Bahkan, Rasulullah SAW memanggil isterinya dengan panggilan kesayangan. Beliau benar-benar senang berkasih sayang dengan keluarganya. Anak isteri beliau dibahagiakan dan dimuliakan dengan bimbingan ukhrawi. Yang paling penting dari semua itu adalah selain suami harus berlemah lembut, mampu menjadi contoh/tauladan dan mampu mendidik, adalah bagaimana suami mendidik anak-anaknya agar mampu mengharungi hidup ini di jalan Allah.

Tidak cukup hanya membawa wang, tetapi anak harus tahu bagaimana mensyukuri wang, bagaimana menafkahkan wang di jalan Allah. Kehormatan seorang suami bukan kerana gelar, pangkat, kedudukan, harta, jabatan atau populariti. Yang namanya kemuliaan itu kalau kita mempunyai kemampuan untuk jujur pada diri sendiri dan senantiasa memperbaiki diri agar tidak menyimpang dari jalan Allah. Sehingga walaupun dia tidak dikenal, dia pekerja yang memungut sampah, dia seorang pembantu di rumah, tapi boleh jadi lebih bagus daripada majikannya yang mempunyai status jabatan yang lebih tinggi. Kerana dia mampu membimbing keluarganya menuju redha Illahi. Allah tidak memandang kemuliaan seseorang dari kebendaan duniawi melainkan keindahan akhlak dan budi pekerti.

Wallahu’alam

Wednesday, July 4, 2007

.:Doa SeORaNG iSTeRi:.

Ya Allah Ya Rahman Ya Rahim
Kau ampunilah dosa ku yang telah ku buat
Kau limpahkanlah aku dengan kesabaran yang tiada terbatas
Kau berikanlah aku kekuatan mental dan fizikal
Kau kurniakanlah aku dengan sifat keredhaan
Kau peliharalah lidahku dari kata-kata nista
Kau kuatkanlah semangatku menempuhi segala cabaranMu
Kau berikanlah aku sifat kasih sesama insan

Ya Allah
Sekiranya suami ku ini adalah pilihan Mu di Arash
Berilah aku kekuatan dan keyakinan untuk terus bersamanya
Sekiranya suami ku ini adalah suami yang akan membimbing tanganku dititianMu
Kurniakanlah aku sifat kasih dan redha atas segala perbuatannya
Sekiranya suami ku ini adalah bidadara untuk ku di Jannah Mu
Limpahkanlah aku dengan sifat tunduk dan tawaduk akan segala perintahnya
Sekiranya suami ku ini adalah yang terbaik untukku di DuniaMu
Peliharalah tingkah laku serta kata-kataku dari menyakiti perasaannya

Sekiranya...
suami ku ini jodoh yang dirahmati oleh Mu maka
Berilah aku kesabaran untuk menghadapi segala kerenah dan ragamnya

Tetapi Ya Allah...
Sekiranya suami ku ini ditakdirkan bukan untuk diriku seorang
Kau tunjukkanlan aku jalan yang terbaik untuk aku harungi segala dugaan Mu
Sekiranya suami ku tergoda dengan keindahan dunia Mu..
Limpahkanlah aku kesabaran untuk terus membimbingnya. .
Sekiranya suami ku tunduk terhadap nafsu yang melalaikan..
Kurniakanlah aku kekuatan Mu untuk aku memperbetulkan keadaanya
Sekiranya suami ku menyintai kesesatan
Kau pandulah aku untuk menarik dirinya
keluar dari terus terlena

Ya Allah...
Kau yang Maha Megetahui apa yang terbaik untukku
Kau juga yang Maha Mengampuni segala kesilapan dan ketelanjuranku
Sekiranya aku tersilap membuat keputusan..
Bimbinglah aku ke jalan yang Engkau redhai
Sekiranya aku lalai dalam tanggungjawabku sebagai isteri..
Kau hukumlah aku didunia tetapi bukan diakhirat Mu
Sekiranya aku engkar dan derhaka Berikanlah aku petunjuk kearah rahmat Mu

Ya Allah sesungguhnya aku lemah tanpa petunjukMu..
Aku buta tanpa bimbinganMu. .
Aku cacat tanpa hidayahMu..
Aku hina tanpa RahmatMu..

Ya Allah
Kuatkan hati dan semangatku
Tabahkan aku menghadapi segala cubaanMu
Jadikanlah aku isteri yang disenangi suami
Bukakanlah hatiku untuk menghayati agamaMu
Bimbinglah aku menjadi isteri Soleha
Hanya padaMu Ya Allah ku pohon segala harapan
Kerana aku pasrah dengan dugaanMu
Kerana aku sedar hinanya aku
Kerana aku insan lemah yang kerap keliru
Kerana aku leka dengan keindahan duniamu
Kerana kurang kesabaran ku menghadapi cabaranMu
Kerana pendek akal ku mengharungi ujianMu

Ya Allah Ya Tuhanku...
Aku hanya ingin menjadi isteri yang dirahmati
Isteri yang dikasihi
Isteri yang soleha
Isteri yang sentiasa dihati

Amin, amin Ya Rabbal Allamin..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails