.:KeNaLaN MaYA BoNDa:.

JoM TuKa LiNk di SINIE

Monday, January 18, 2010

Resepi Bonda: Kek CokLat 5 Minit

Ok.. kali nie kita cuba buat kek yg paling sempoiii seantario dunia.. (sbb budak kecik pon boleh buat.. hahaha!!) Please note.. Resepi Bonda nie tak bermaksud aku cipta sendiri eak (walaupon ada jugak yg aku hentam keromo suka ati aku jer.. ha.. yg hentam keromo tu baru ciptaan aku sendiri... Resepi Bonda nie ada yang aku belajar dari mak aku.. sedare.. kawan.. jiran.. sesaper jer yg sifu dalam hal masak-memasak nie.. termasuk lar aku godek di internet.. seperti resepi kali nieh!.. Hehehe.. Aku suker masak.. sonokkk.. macam masuk makmal sains maser kat sekolah dulu lar kan... buat eksperimen... kadang² suksesss.. kadang² hancussss... tapi kita belajar sampai pandai lar kan... coz.. aku ingat lagi kata² Chef Auguste Gusteau lam citer 'Ratatouille' - "Anyone can cook, but only the fearless can be great." Haha!.. cuma sedap tak sedap jer lar kan... hmmmm.. jom kita ke dapur... ;)

Nie bahan² yang korang kena sediakan... nampak tak?? Klik gambar kasik besar kalau tak nampak...

..memuler.. masukkan 4 sudu besar tepung kek naik sendiri dalam mug..

..masuk pulak 4 sudu besar gula.. rakyat Malaysia suker makan gula kan.. dah... tak kan nak makan kek tawaq hebiaq kan... hahahha!!

..pastu masuk kan 2 sudu besar serbuk koko.. apa² jenis pon tak per.. nak letak milo pon boleh.. serbuk kopi pon tak per... tapi agak² lar kopi tu kan.. pahit berdengung aku tak tau eak.. telan hambik larrr..

..ratakan bahan tadi guna garpu..

..sampai macam nie.. guna garpu supaya gelembong² udara bleh kuar dengan bebasnyer.. kalau sudu tu leceh sket lar kan..

..pecahkan telur sebijik.. basuh dulu itu telur.. kalau tidak abis itu najis ayam masuk sekali..

..dah tu masukkan 3 sudu besar minyak masak..

..dan 3 sudu besar susu cair..

..kacau dengan garpu tadi..

..sampai jadik camnie..

..nampak..? Itam.. likat dan pekat.. hehehe..

..aku buat dua cawan mug.. utk aku..laki aku dan anak² aku makan.. satu mug bleh share 2 org..

..masukkan dalam microwave..

..setkan temperature kepada yg paling tinggi..

..selama 3 minit SAHAJA!..

TING!! Biler microwave dah bunyik.. kuarkan.. sejukkan.. boleh buat top up ice cream.. krim putar ker kat atas tu atau.. boleh juga dimakan begitu saja.... heheheh...

..ENJOY!!.. ;)

..btw.. mug yg korang guna tu pastikan yg boleh dimasukkan dlm microwave yer..

Yang ada tanda macam nie.. ek ehh.. termelintang laks.. tapi nampak kan.. hmmm...
Selamat Mencuba!!


3 comments:

Ena said...

Nampak cam senang jer akak nyer kek nie.. tp nampak sedappp juge.. leh la cube nanti.. bile ekk? kui3x..

aiDieNa said...

Hahahah.. nak tau rasernyer.. hmmmm.. kena lar cuba buat.. raser dia tak ubah cam yg jual kat kedaiiii... betulll.. tak cayerrr?? Tanyer En. Ady.. hihihi...

Angah Eyzan said...

ASSALAMUALIKUM..maaf kak sy na tnya sket.. Klaw mug to d gnti kan dgn loyang boleh tak..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails