.:KeNaLaN MaYA BoNDa:.

JoM TuKa LiNk di SINIE

Tuesday, January 26, 2010

"wONDerPeT!!"

"Telefon.. telefonnn berbunyiiiii.. telefon.. kami datang... ada haiwan dalam bahaya... ada haiwan dalam BAHAYA!... Ada haiwan dalam bahaya di sanaaaaaaa.........."

Wonderpet..
Wonderpet.. dah berjaya...
Membantu anak unta yang kesusahannnn..
Kami tak besar dan kami tak KUAT!!
Bila BEKERJASAMA....
Semua jadi MUDAHHHH...
wONDErPet.. WondeRPet.. yeahhh WONDERPETTTTT!!

Haaa.. tu dia.. saper ader anak kecik tau larr nie lagu apa.. hehehe.. anak² aku mmg dah hafal dah lirik lagu nie.. mak pak dia pon hehehe..

Perkenalkan kat bawah nie lar wonderpet anak² aku.. sekor Alyaa punya.. sekor lagi Aisha punya.. errrmmm Ainna punyer tak der lagii larrr... sbb maser ayah beli kekura nie Ainna tak dak lagi.. En. Ady beli sebagai hadiah Birthday Alyaa yg ke-tiga tahun..

Kura² yang En. Ady beli nie asalnya dari Amerika Selatan, Brazil juga dikenali dengan nama Red Ear Slider atau nama latinnya Chrysemsy Seripta Sp.. Alyaa nyer nama Toto.. Aisha nyer nama Titi.. sekor jantan.. sekor betina..

Maser memuler bawak balik umah aritu (masa baru beli lar) dedua ekor sama size... sekarang.. cuba tgk... sekor besar sekor kecik... Tapi yg maner jantan.. yg maner betina?? Korang tau..??

Cara dia mudah jerrr... tengok kat bawah dia.. yg nie laki aku kata kura² jantan..

..yang nie plaks kura² betina.. nampak tak beza corak dia.. Selain dari beza corak.. jantina kura² nie jugak boleh dibezakan melalui size, ekor dan kaki dia.. yang betina size dia lebih besar dari yg jantan, kaki pendek dan ekor pendek tidak runcing macam yg jantan.. satu lagi bhgn bawah dia.. agak cembung dari yg jantan yg leper.. sbb yg betina guna utk produce telur.. aku tanyer kat pakcik google tadi.. byk maklumat yg aku jmp.. pada sapa² yg minat nak tau lebih lanjut boleh rujuk link² kat bawah nie..

1.
Pemeliharaan Kura² Brazil
2.
Informasi Kesihatan Kura²
3.
Merawat Kura² Brazil
4.
Pengenalan Asas Kura²
5.
Fakta & Kesihatan Kura²
6.
Jantina & Pembiakan Kura²
7.
Kisah Seorang Pemelihara Kura²


Kura² En. Ady beli dengan 2 balang.. asing².. tapi kesian kan biler duduk asing².. cam ner nak bergurau senda.. hahahaharrr.. hmmm nie En. Ady taruk dalam salah satu sinki kat dapur.. biar dia lepas bebas bergerak sikit..

..kesian kan biler tgk binatang idup terkurung.. tu ler pasal yg aku nak sgt buat kolam kat kawasan sekangkang kera kat depan umah aku tu... pasal nie larrr... nie haa kesian kat makhluk Allah nie..

..kura² nie aktif tau.. biler nampak jer saper² dtg kat sinki berlari² dia kat situ.. dulu aku agak geli nak pegang.. sekarang tidak lagi.. siap boleh geletek² lagi.. hahaha!!

Biler kekura nie takot.. dia tarik kepaler dia masuk dlm.. aku sebenarnya tak sabar nak tunggu kekura nie bertelur.. agak² biler lar tu kan.. aku search jgk agak² biler umo kekura matang bleh bertelur.. tapi tak jmp jawapan yg spesifik.. ada ke antara korang² yg bela kekura kecik nie jgk.. korang ada jawapan untuk aku?? Anyone??

2 comments:

Ena said...

he3x.. dah naik hafal dah lg wonderpets tu kan!..
dah besar upernyerrr.. sonok la 2 badik tu kak... Layan kan ajer la.. hi3

aiDieNa said...

Na.. last² kekura tu mak pak dia yg dok jaga.. budak² aper lar yg dorang tau kan.. yg dia tau nak pegang² buat main.. mau mati dibuatnyer kalau kita tak pantau... ikhss..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails