.:KeNaLaN MaYA BoNDa:.

JoM TuKa LiNk di SINIE

Tuesday, July 27, 2010

Resepi Bonda: Lempeng Omputih aka Pancake

Salam.. rasernyer dah lamer Bonda tak up dengan new entry pasal Resepi kan.. haaa... nie dia.. arinie Bonda nak bawak kengkawan masak resepi paling simple harus yang simple² ajer.. bab Bonda bukannya pandai masak.. asal bahan sumer ader.. 20 minit dah siap.. my kids sangat suka makan nie... mungkin anak uooolllss juga... :)
Mula² cairkan mentega/majerin sebanyak 6 sudu besar dalam kuali.. supaya by the time nak blend tepung mentega/majerin tu dah sejuk pada suhu bilik...

Pastu.. amik 2 cawan tepung gandum / tepung naik sendiri ini..

Masukkan dalam blender..

Satu sudu besar baking powder..

Sedikit garam seperti gambar di atas.. sudu tu sebesar saiz sudu teh..

Masukkan pula 3 sudu besar gula.. kalau tak suka manis buat 2 sudu cukup dah..

2 biji telur ayam.. make sure basuh bersih²..

Pecahkan masuk blender tadi.. semua bahan² tadi pon sama.. campur sekali dalam blender..

Setin susu sejat.. susu lain pon boleh.. asal bukan susu pekat manis..

tuangkan setelah mentega tadi setelah sejuk.. dituangkan.. jangan lupa pulak.. mana² dulu pon tak kisah.. asal musti ada masuk dalam itu blender..

Dan.. blend... kasi sebati sumer bahan.. jgn ada yg berketul²..

..Ooooppss.. jangan lupa perahan lemon nie..

..potong dua.. amik jusnya.. sebelah sahaja cukup.. lebih dia bleh buat ice lemon tea.. ;)

..ini kes terlupa lar nie.. jus lemon tadi campur dalam adunan dalam blender tadi.. blend balik kasik sebati.. kalau tanak guna lemon.. boleh jer guna perasa yg lain cam vanilla ker.. tapi tu guna esen lar kan..

..siap utk dimasak.. Bonda masak lam kuali biasa jer.. ada jer pan yg leper.. tapi malas nak dua tiga kali keje.. kang kena basuh banyak² kuali laks kan.. guna jer kuali yg panaskan mentega tadi.. ohhh yer.. kuali tidak lagi perlu dileserkan dengan mentega.. tadi kan dah dicampurkan sekali dlm adunan.. confirm tak melekat nyer..
..biarkan tepung tadi berbuih gelembung camnie.. dlm 3 minit..

..then.. alihkan..

..another 3 mins.. pastu angkat..

..nie dia yang dah siap.. tapi ada separuh jer kat sini.. sebab separuh lagi anak² Bonda yang lapar dah amik makan.. dengan adunan seperti di atas.. bonda boleh dapat 12 keping pancake size sederhana.. seperti sumer org biasa buat.. pancake nie adalah sangat layan dimakan dengan madu.. blueberry.. strawberry.. atau chocolate sos yg ada dijual di kedai.. nak buat sendiri pon boleh... ikut kreativiti masing²... ada juga yg makan ngan buah²an..


5 comments:

Ena said...

owh.. camtu rupanya..
ena tak pernah masak lagi..

agaknya sama kot dengan mak ena selalu masak tapi tak de la mentega or susu..
sbb yg tu rasanya.. apa yeh! lupa ingatan pulak.. eheheh.. sowii.. tapi sedap juga.. pun ena tak pernah buat..hoho..

nak kena cuba juga la nanti.. ;D

syariza09 said...

tgk jer dah tau, konpem sedap!

IdzaLia said...

ermm.. sedapnya. cicah dgn madu pun sedap kan..

.::NiK's WiFeY n MoMmY::. said...

wah..nanti lin nak try la..slalu lin pakai tepung pre mix yg jual kat tesco tu je...hehehe thanx bonda..sure didi suka.. :)

aiDieNa said...

Ena,
Itu lempang orang Melayu.. mak akak pon selalu buat.. sbb tu tak pakai mentega atau susu.. Ena mmg kena cuba..

syariza09,
Kompem tu idak ler berani mengiyakan.. kena lar rasa dulu baru tau sedap tak sedap.. heheh

IdzaLia,
Memang.. cicah ngan madu.. makan cam omputih..

.::NiK's WiFeY n MoMmY::.,
Hmm.. tepung premix tu mmg ada pon.. rasa lebih kurang kot.. anyway boleh cuba untuk kelainan.. kompem didi suka.. ;)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails