.:KeNaLaN MaYA BoNDa:.

JoM TuKa LiNk di SINIE

Wednesday, December 28, 2011

..BuDaK TeCiT NiE DaH 4 BuLaN..

Hai Aunty².. Acik²...

Nama saya Putri Amna Zaheerah.. Umo saya 4 bulan..

Saya anak Sharifah Zurina.. Ayah saya Ady Putra..

Saya ada 3 orang kakak.. dorang notty.. hari² suka gado.. tapi dowang sayang sangat kat saya.. suka sangat peluk² dan kiss² pipi saya.. yang paling tak tahan suka cubit pipi saya.. saya rimas larr... saya jerit... tapi dowang buat tak tau jer..

Bonda saya.. suka amik gambar.. tak kira tempat tak kira masa.. bila sajer berpeluang.. Bonda paling suka snap gambar saya.. untuk kenang²an Bonda kata.. sok² biler dah besar.. saya boleh tengok muka saya kecik²..

Tembam tak saya??  Berat saya dah 6.7 kg tau... tapi saya tak obes... no..no.. no.. saya montel jer.. hehehe

Sekarang.. air liur nie asyik keluar jer dari mulut saya.. Bonda selalu panggil saya "Bucuk Bacam".. agaknya.. sebab saya selalu jeluak sampai abis baju saya basah.. alar bau baju Bonda pon sama macam bau saya.. sebab Bonda sayang saya.. Bonda selalu peluk saya.. riba saya.. dukung saya pegi mana².. Bonda kata dia tak kisah pon badan dia bau bacam.. sebab dia suka bau saya..

 Saya ada saya hobi tau sekarang...

Saya suker geget dan isap² bantal nie.. abis lar bantal nie basah dengan air liur saya.. penat lar jugak Bonda selalu cuci.. abis tue nak buat macam mana.. saya gatal gusi.. tapi kan.. bantal nie best lar..

Raser dia.. hurmmm... undescribable.. nak tau??  Meh.. rasa lar sendiri..

Saya suka bantal nie.. bantal nie kawan saya tido..

Dia lembik.. dan bau dia.. asik sekalik.. macam bau saya..

Saya suker geget bantal nie sambil termenung.. sampai lar saya tertido..

Okey lar.. jumpa lagie.. di bulan yang akan datang.. nanti kita borak² lagie eak..
Muahhhh!!!
Cayunk Sumer!


KHaS UnTuK InSaN² ISTiMeWa..

CADS adalah singkatan dari Cerebral Palsy, Autism-ADHD, Down Syndrome-Dyslexia, Slow Learners . Pusat Pembangunan Potensi CADS (Pusat CADS) merupakan sebuah organisasi bukan keuntungan (Non Profit Organization) . Ditubuhkan dalam tahun 1999 oleh sekumpulan ibu bapa, ahli akademi dan individu yang berminat terhadap pembangunan kanak-kanak istimewa.

Kami kini sedang membuka pendaftaran untuk kemasu...kan sesi 2012 bagi pendidikan kanak-kanak istimewa di CADS ENHANCEMENT CENTRE dialamat JKR 2925, Pesiaran Ledang off Jalan Duta, 50480 Kuala Lumpur .

Sila hubungi :
03-2095 1218 atau Pn. Azura 016-623 7074 atau Pn. Hidayah 013-204 6642

Layari http://care4cads.my/


Monday, December 26, 2011

AkHiRNyA Ku-CaSH-KaN JuGeR..

Pe kabar pelayar² sepi.. hehehe.. biasa lar org berlayar di internet sebab sepi tak der apa nak buat.. iyer dok... hehehe.. ini kajian suka suki Bonda jer.. tiada sangkut paut antara yg idup maupon yg dah pergi.. okehhh.. bowinknyer arinie... sebab dah bowink sangat.. tangan pon dah suka suki gie tekan cash out... wohoooo... for the first time aku telah men-cash-out-kan wang terkumpul nuffnang ku sekian lamer... dah kosong... huhuhu... ntah biler tahun lar pulak bleh tekan cash...


Pejam celik.. pejam celik.. wah.. akhirnya.. dah cukup amaun yg aku mahukan untuk kubeli sebuah netbook.. of course kena lar top up sikit kan.. tapi takper.. hasilnya nampak di mata.. dulu... aku ingat berangan jerler... nak kumpul duit banyak dari blog picisan yg suam² kuku nie..  tapi lepas tue.. ramai pulak orang berjaya... ramai jugak yg telah terbukti.. kenaper dowang boleh?? Kenaper plak aku tak boleh... melakukan sesuatu yg kita suka mmg tidak akan pernah terbeban... tapi buat dua dalam satu lagi seronok... yesss a big thanks to Nuffnang dan pengunjung² setia blog Bonda.. syukur Alhamdulillah.... mudah²an rezeki ini membawa keberkatan.. Aminnnnn


Sunday, December 25, 2011

Friday, December 23, 2011

BeGiTuE KiSaHNyeR..

Dah berapa hari tak update kisah yang bebetul kisah.. wahhhh... kisah apakah itu.. kisah kesibukkan mencari tempat belajar baru untuk anak² dareku kisahnyer...

Pening seh... pening.. sumer perents mahukan the best early education for their child kan.. camtue lar jugak aku.. current tadika??  Hurrmmm.. terpakser dilupakan sebab.. fees naik melambung 50 hengget sorang.. 2 orang dah satu ratuih... huishhh... banyak tue... kat situ jer dah lepas duit bas nak angkut dowang nanti.. makanya.. atas alasan yang sangat munasabah itu.. kami mulakan kembali jejak tadika buat putri² yang kami sayangi... dah banyak tempat kami stop.. kami jumpa cikgu dia... kami kira yuran dia... yuran dak² kecik nie nak belajar.. kalah yuran aku belajar universiti dulu... giller kentang larr... kadang² raser cam... alar.. takyah lar kowang pi tadika.. Bonda dulu tak tadika jugak... pandai jer.. boleh jer nulis bacer... tapi dulu.. cikgu Bonda.. Pn. Nor Rizan.. ibuku yg super rajin kalah principle kindergarten... sebab tu aku tak kalah ngan budak yg masuk tadika sebelum sekolah rendah... tapi nyer.. aku sekolah cina ko... sepatah haremmm aku tak paham aper yg kengkawan sekelas cakap dan aku pon tak tau nak balas balik... kesian aku jadik patung cendana aka kera sumbang... cakap ayam ngan itik.. sapa yg paham... aku struggle giller maser sekolah rendah... ko ingat senang nak belajar bahasa asing... huhhhh.. its took me almost 3 years to be able to converse in chinese.. without any support or tuition.. I survive alone.. wohooooo!

Tadi.. baru jer attend Parent Orientation Session kat satu tadika nie.. and yes.. I finally make up my mind.. my princesses will roll up their next year study to this kindergarten.. Ohooo.. ada yg berkata.. yer.. aku tau ada.. aper lar susah sangat.. daftar jerlar anak kat KEMAS ker.. PASTI ker.. bukan.. bukan tanak.. tapi kami tidak berpeluang.. sebabnyer.. most of this tadika kerajaan bukan senang nak masuk.. mesti ekot alamat rumah... and yes.. tak banyak... kalau lar dapat.. banyangkan baper banyak RM boleh save.. fuhhhh... apa² pon.. pembelajaran untuk anak² ini merupakan harta yang tidak ternilai kita berikan pada mereka.. tak kisahlah mahal ker murah ker.. asalkan anak kita terdidik dan terbentuk.. dan ilmu itu mendapat keberkatan dalam hidup mereka.. hendaknya... amin....



Thursday, December 22, 2011

MaNa LaR BuDaK NiE BeLaJaR GeLek??


Jom gelek ngan Ainna.. getik sungguh!


Tuesday, December 20, 2011

PaY iT FoRWaRD..

 
 
Kita selalu dengar omputih cakap nie.. What comes around.. goes around... alangkah indahnya hidup ini bila sentiasa dikelilingi kebaikan... seronok biler kita buat baik sesamer makhluk... tak percaya... cubalah... tak nampak.. tapi kita akan rasakan nikmatnya melihat orang lain gembira..
Because kindness keeps the world afloat...

 

Thursday, December 15, 2011

KuReNG Ashaammm punyer BaU...

Haritue.. ok.. last week hari Sabtu punya ceriter.. aku mengidam nak makan ikan bakar.. tapi yg peliknyer.. nak ke situ.. situ jugak.. sapa pembaca setia blog nie tau aku suka makan ikan bakar kat mana.. at first ingat nak bawak mak.. tapi mak laks tak sihat badan.. makanya kami anak beranak jer meneruskan hasrat.. off we go lepas solat Isyak... solat siap² sebab once dah sampai sana.. dah makan kenyang.. balik umah pon dah lewat.. of course nak sorong bantal jer.. prevention is better than cure.. apekehe.. hehehhe

Seperti yg korang maklum (korang yg tau tempat ikan bakar yg aku pegi nie lar).. tempat ikan bakar tue akan lalui hutan belukar.. gunung ganang.. waaaa... giler jauh jer gambarannya.. ditemani pekat malam dan bulan yang mengambang penuh... kami baca doa naik kenderaan dan aku suh En. Ady memandu dengan berhati²... sekarang kan musim hujan.. dan tempat tu kan bergunung-ganang.. berbukit².. dan bukit pernah runtuh okeh.. masuk paper lagie.. haa.. dedekat situ lar tue..

Ok.. seperti biasa.. ikan cicah kuah asamnya tidak mengecewakan... cuma dorang nie kena alert sikit pasal kebersihan.. tu lar owg kata kan.. asal makan sedap.. yg lain diketepikan... kebersihan tue penting.. sapa² pon yg meniaga makanan khususnya... utamakanlah kebersihan.. kita sediakan makanan utk org makan.. jadi perkara ini tidak boleh diambil remeh... cukup.. biasanya kami order dulu by phone.. sampai duduk makanan dah siap.. tapi aritue.. disebabkan secara mengejut dan atas ketidakpastian.. kami lupakan niat nak call.. sampai terus order on the spot.. setengah jam jugak lar baru ikannya sampai.. banyak² tempat.. mesti aku akan kembali ke sini.. raser ikan yg dibakar lain... rasa air asam dan cili kicapnyer.. perghhh.. puas lar makan sorang sekor... walaupon agak mahal... kitowang makan ikan talapia bakar saiz sederhana.(kalau yg besar kurang manis dia sbb dah tua) sorang sekor.. so 2 ekor lah... sayur campur untuk 2 orang makan.. nasi putih untuk 3 orang dan air limau ais satu jug.. sumer tue cost us for RM60.00... ok ker harga tue??  Mahal jugak kan.. tapi tak per lar.. lepas udah keinginan yang membuak²... makan puas.. tido lena..

Lepas bayar kami anak beranak menuju ke kereta.. biler sumer dah naik pintu dah tutup.. En. Ady start lar enjin.. tak kan nak tido lam keta pulak kan.. of course nak balik umah lar.. mata pon dah mengantuk.. tapi si Aisha masih mencocet lagi mulut dia.. budak nie mmg suka bagi komen.. dan kadang² soalan dia merapu².. tapi malam tue..

"Bonda.. apa bau busuk nie..?"  Aku sekadar mendengar..

"Eii busuknya.. bau apa nie Bonda..?"  Berkerut kening dia dan terkemut² idung dia... ehhh budak nie.. aku diam makin kuat pulak dia tanya... dah lar dok tengah hutan nie.. di tengah malam pulak tue..

"Ikhss... jangan tegur.. diam jer.. diam.." Kataku yg penuh superstitious... walaupon aku sendiri terbau akan aroma kurang enak itue..

"Aisha susah nak bernafas nie.."  Mula lar dia buat muka lemas.. tercungap² macam ikan tak dapat air.. ikhsss budak nie.. tak paham bahaser betul lar.. orang dah kata jangan tegur.. jangan tegur.. haiiii geram betul aku... En. Ady diam jer.. dalam maser yg sama aku tunduk dan bertanya.. ada sesaper terpijak taik kucing ker??  Aku mulakan dengan mengecheck selipar aku sendiri... bluekkkkk!!!  Busuk sungguh...

"Busukkknyer..."

"Naper Yang.. saper pijak taik..?"

"Nie haa.. selipar Ayang.. mesti taik kucing tu kat kaunter nak bayar tadi.. dah bersalut ngan pasir nie... abg.. berenti tepi bang... Ayang nak cuci taik nie.."

En. Ady pon benti di bahu jalan agak² tempat terang dan berdepan ngan rumah orang.. aku dengan slumber.. tak tahan bau busuk punya pasal... lantak lar.. tengah malam ker tengah hutan ker... "Bang... air bang.. ada air tak... maner botol bawah tue.."  Menggagau aku cari botol air kosong kat bawah seat En. Ady.. huhhhh... sib baik ada.. aku gesek kan taik yg dah bersalut pasir tue kat batu jalan... sambil gesek.. sambil tuang air.. cuci tangan.. dan masukkan slipar tu dalam plastik... sib baik plastik² yg dianggap sampah tu blom dibuang.. bleh balut slipar basah taik kucing tue dari mencemari kereta.. hilang sudah bau itu lega.. meluncur pergi kami ke destinasi... tak sampai 5 minit lepas tue Aisha berbunyi lagie...

"Aisha bau busuk lagie lar..." seperti tadi.. kening berkerut dan idung terkemut² menahan nafas... yg peliknya.. aku pon bau juga.... tapi.. tadi kan dah tak bau... ikhss...

"Abg... Abang melepas yer..." Tak boleh tidak.. En. Ady tersenyum²... lepas tergelak² suka hati.. "Wah.. Ayang terer yer.. dah boleh cam bau kentut Abang... "  Kureng asham punya laki... chehhh!!

Kami berdua layan gelak.. haiiiiii... bau busukkk... bau busukkkkk............





Gambar² di kala keboringan menunggu pesanan sampai.. last² gambar ikan bakar.. lupa nak snap.. sbb dah asyik sangat dok hadap makan.. lapar tue.. ehehehe


HaTi² PeMaLSuAN BoRaNG BaNTuAN RM500 : BR1M


Perhatikan semua yang di-highlight-kan.. sebar²kan pada pakcik makcik sumer.. kesian pada mereka yang teraniaya dan tak tau apa².. sekarang nie macam².. ada² jer makhluk² yang suka menangguk di air keruh.. mengambil kesempatan bila saja berpeluang..

Untuk makluman.. di bawah adalah borang asal BR1M.. nampak bezanya??





Untuk makluman, borang-borang permohonan BR1M boleh didapati secara percuma di Jabatan Penerangan, Jabatan Pembangunan Persekutuan, Jabatan Kebajikan Masyarakat, sekolah- sekolah terpilih, Pusat Cawangan dan Pusat Khidmat Hasil LHDN di seluruh negara serta boleh dimuat turun dari laman web Kementerian Kewangan ( www.treasury.gov.my ). Borang BR1M tersebut juga boleh didapati di akhbar-akhbar utama tempatan pada hari ini.

Bagi sebarang pertanyaan dan perkara berkaitan, Bilik Operasi BR1M, Kementerian Kewangan beroperasi pada setiap hari bekerja (Isnin-Jumaat) mulai 9.00 pagi hingga 5.00 petang di talian 1-800-222-500 (Hotline) atau email belanjawan2012@treasury.gov.my.

Kat bawah nie pulak.. mekanisma kerajaan lakukan bagi memastikan siapa yang layak menerima bantuan ini..





Klik pada gambar untuk tumbesaran okeh!

Akhir kata.. Jangan tertipu..


Wednesday, December 14, 2011

BAHHH!!! SaPeR Yg NoTty Nie??


Sesekali layan baby.. percayalah momen² macam nie lar yg akan dirindu² biler dowang besar nanti..

BAHHHH!!!


Tuesday, December 13, 2011

SBPA..SBPA..


Tak habis² isu SBPA sekarang.. aku baru jer dengar taklimat tadi.. perghhh.. mengantuk sampai menguap²... hihihi... tang gaji ngan pencen jer mata nie cerah sikit.. harap² aku tak salah memahami.. SBPA.. Skim Baru Perkhidmatan Awam.. yang agak telus dan fleksible bagi aku.. yer.. dulu orang selalu memperlecehkan org keje gomen... pemalas.. suka mengulor.. macam².. sekarang dengan adanya Exit Policy.. aku raser tak ada orang boleh judge kami macam tue lagie.. sebab hanya yang efisyen dan dedikasi sahaja dapat meneruskan kerjaya.. kalau lemau.. tidak cekap.. lembab.. markah prestasi below expectation.. anda akan dinasihatkan berhenti kerja... woowww... yg aku agak kabur.. macam mana lar nanti dowang nak implement penilaian prestasi tue.. sebab yang menilai pegawai nanti bukan setakat bos tapi juga rakan² sepejabat yang lain.. guano tue.. satu opis ker nak nilai kita.. huhuhu..

Pegawai berkhidmat di sektor awam sekarang tak sign contract simpul mati dah.. bila² masa boleh berhenti.. bila² maser boleh masuk balik... tak der dah nak kena mintak perlepasan dengan izin.. blacklist bagai.. dan yang bestnyer.. tempoh perkhidmatan kita yang terputus² tue (keje swasta masuk balik gomen) boleh disambung dan dikira untuk pembayaran pencen yg telah ditetapkan  akan diberi pada usia 55 thn.. walaupon kita sign opsyen berhenti pakser umo 60 yang tidak terikat dengan opsyen SBPA tue.. dulu kan saper yang keje gomen kira simpul mati.. kalau benti tokleh masuk balik kan.. huhuhu.. sekarang nie dah tak der penghalang.. agak² nak benti.. boring dengan rutin keje.. bleh lar cuba masuk swasta balik..

Maser taklimat tu ada citer pasal SkillsMalaysia.. cuti bergaji penuh bagi kumpulan pelaksana cam haku nie kalau nak sambung belajar.. caner tue.. caner tue... blm dijelaskan.. tetiba semangat nak sambung belajar kan.. kalau dulu aku sambung... dah lamer aku jadik pegawai kot.. ehehehe aduhaiii... 15 hari tempoh sign opsyen 16 - 30 Disember nie.. so korang sign ker tak ----- penjawat awam??


Friday, December 9, 2011

KHaS BuAT PeNGuNJuNG BLOG BoNDa.. I LOvE U LiKe A ♥ SOnG BaBeH!!

Love You Like a Love Song
Selena Gomez

It’s been said and done
Every beautiful thought’s been already sung
And I guess right now here’s another one
So your melody will play on and on, with the best of them
You are beautiful, like a dream come alive, incredible
A center full of miracle, lyrical
You’ve saved my life again
And I want you to know baby

I, I love you like a love song, baby
I, I love you like a love song, baby
I, I love you like a love song, baby

And I keep hittin re-pe-pe-pe-pe-pe-pe-peat

I, I love you like a love song, baby
I, I love you like a love song, baby
I, I love you like a love song, baby

And I keep hittin re-pe-pepepepe-peat

Constantly, boy you played through my mind like a symphony
There’s no way to describe what you do to me
You just do to me, what you do
And it feels like I’ve been rescued
I’ve been set free
I am hypnotized by your destiny
You are magical, lyrical, beautiful
You are… And I want you to know baby

I, I love you like a love song, baby
I, I love you like a love song, baby
I, I love you like a love song, baby

And I keep hittin re-pe-pe-pe-pe-pe-pe-peat

I, I love you like a love song, baby
I, I love you like a love song, baby
I, I love you like a love song, baby


And I keep hittin re-pe-pe- pe pe-pe-peat

No one compares
You stand alone, to every record I own
Music to my heart that’s what you are
A song that goes on and on

I, I love you like a love song, baby
I, I love you like a love song, baby
I, I love you like a love song, baby

And I keep hittin re-pe-pe-pe-pe-pe-peat

I, I love you like a love song, baby
I, I love you like a love song, baby
I, I love you like a love song, baby

I love you…like a love song…


SeBaTiAN AjAiB SuSU iBU...

"Dan Kami wajibkan manusia berbuat baik kepada kedua ibu bapanya; ibunya telah mengandungnya dengan menanggung kelemahan atas kelemahan dan menceraikan susunya dalam masa dua tahun; bersyukurlah kepada-Ku dan kepada kedua ibu bapamu; dan kepada Aku-lah tempat kembalimu." (Surah Luqman, ayat 14)


Air susu ibu ialah satu sebatian tiada tandingan yang diciptakan oleh Allah demi memenuhi keperluan nutrisi bayi dan melindunginya daripada sebarang jangkitan. Keseimbangan makanan berkhasiat dalam air susu ibu adalah pada kadar yang tepat dan bersesuaian dengan tubuh bayi yang belum matang.

Pada masa yang sama, air susu ibu juga kaya dengan nutrien yang mempercepat pertumbuhan sel-sel otak dan perkembangan sistem saraf. Makanan buatan untuk bayi yang disediakan dengan bantuan teknologi masa kini tidak dapat menggantikan makanan ajaib ini.


Memantapkan Sistem Imunisasi
Senarai manfaat air susu ibu kepada bayi bertambah setiap hari. Kajian menunjukkan bahawa bayi-bayi yang diberi minum air susu ibu terlindung daripada penyakit berkaitan sistem pernafasan dan penghadaman. Ini kerana antibodi-antibodi yang terdapat di dalam air susu ibu menyediakan satu perlindungan langsung daripada jangkitan. Sifat anti-infeksi lain air susu ibu adalah menyediakan satu persekitaran sesuai untuk bakteria "bermanfaat" yang dipanggil sebagai "flora normal" sekaligus menangkis serangan bakteria, virus dan parasit berbahaya. Tambahan pula, didapati bahawa terdapat beberapa unsur di dalam air susu ibu yang mengawal sistem imunisasi terhadap penyakit berjangkit dan membolehkannya berfungsi dengan lebih teratur.


Kaya Dengan Nutrisi
Oleh kerana air susu ibu telah direka secara khusus, ia merupakan makanan yang paling mudah dihadam oleh bayi. Selain kaya dengan nutrisi, ia juga mudah dihadam oleh sistem penghadaman bayi yang sensitif. Memandangkan bayi menggunakan sedikit sahaja tenaga untuk mencerna air susu ibu, maka tenaga selebihnya dapat disalurkan untuk fungsi tubuh yang lain, pertumbuhan dan perkembangan organ.
Air susu ibu yang mempunyai bayi pra-matang mengandungi tahap zat lemak, protein, natrium, klorida dan besi yang lebih tinggi untuk menampung keperluan bayi. Ianya telah dibuktikan bahawa fungsi mata bayi pra-matang yang diberi minum air susu ibu adalah lebih baik dan lebih cemerlang dalam ujian kecerdasan. Tambahan pula, mereka turut memiliki banyak kelebihan lain.


Omega-3
Kandungan minyak omega-3 asid alfa linoleat menjadikan air susu ibu penting untuk perkembangan bayi. Selain menjadi sebatian penting untuk otak dan retina manusia, ia juga amat mustahak bagi bayi-bayi yang baru dilahirkan. Omega-3 secara khusus penting sepanjang masa kehamilan dan peringkat awal usia bayi demi perkembangan otak dan saraf yang normal. Ramai saintis menegaskan kepentingan air susu ibu terutamanya sebagai satu sumber omega-3 semulajadi dan sempurna.


Mengurangkan Risiko Sakit Jantung
Selain daripada itu, kajian yang dilakukan oleh sekumpulan saintis Universiti Bristol, United Kingdom mendapati bahawa antara kebaikan jangka panjang air susu ibu adalah kesan positifnya terhadap tekanan darah, yang mana ia dapat mengurangkan risiko serangan jantung. Kumpulan penyelidik tersebut menyimpulkan bahawa sifat perlindungan yang terdapat di dalam air susu ibu disebabkan oleh kandungan nutrisinya. Menurut hasil kajiannya yang diterbitkan dalam jurnal perubatan Circulation, bayi yang diberi minum air susu ibu kurang berisiko menghidap penyakit jantung.

Kehadiran rantaian panjang asid lemak poli tidak tepu (polyunsaturated fatty acids) dalam air susu ibu (untuk mencegah pengerasan arteri) dan hakikat bahawa bayi yang diberi minum air susu ibu menggunakan sedikit natrium (berkait rapat dengan tekanan darah) serta tidak mengalami pertambahan berat badan berlebihan merupakan antara cara air susu ibu memberi manfaat kepada jantung.

Sebagai tambahan, satu pasukan diketuai oleh Dr. Lisa Martin, dari Pusat Perubatan Hospital Kanak-kanak Cincinnati di Amerika, telah menemui kadar kandungan hormon protein (adiponectin) yang tinggi dalam air susu ibu.

Kandungan adiponectin yang tinggi dalam darah dikaitkan dengan kurangnya risiko serangan jantung. Tahap adiponectin yang rendah ditemui pada orang yang mengalami kegemukan dan berisiko tinggi mengalami serangan penyakit jantung. Maka disepakati bahawa bayi yang diberi air susu ibu mempunyai risiko kegemukan yang rendah dengan kehadiran hormon ini.

Tambahan pula, mereka juga menemui sejenis hormon yang dipanggil sebagai leptin dalam air susu ibu yang mempunyai peranan utama dalam metabolisme lemak. Leptin dipercayai berfungsi menyampaikan isyarat kepada otak bahawa terdapat lemak pada tubuh. Berdasarkan pendedahan Dr. Martin, hormon-hormon yang diserap semasa peringkat bayi melalui air susu ibu dapat menurunkan risiko pelbagai penyakit seperti obesiti, diabetes tahap dua dan daya tahan insulin, serta penyakit jantung koronari.


Fakta tentang "Makanan Tersegar"
Fakta-fakta tentang air susu ibu tidak tamat di sini. Sumbangannya terhadap kesihatan bayi berkembang mengikut fasa pertumbuhan bayi dan kandungannya berubah demi memenuhi keperluan nutrisi bayi mengikut peringkat-peringkat tertentu. Unsur gula dan lemak dalam air susu ibu, yang sentiasa tersedia dan pada suhu yang sesuai, memainkan peranan penting dalam perkembangan otak. Tambahan pula, elemen lain seperti kalsium turut memberi sumbangan dalam perkembangan tulang-tulang bayi.

Meskipun dinamakan susu, namun sebahagian besar sebatian ajaib ini sebenarnya terdiri daripada air. Ini merupakan ciri terpenting kerana selain daripada makanan, bayi juga memerlukan cairan dalam bentuk air. Kebersihan sepenuhnya tidak mungkin didapati dalam air atau bahan makanan selain daripada air susu ibu. Namun air susu ibu yang merangkumi 90% air dan tidak kurang, memenuhi keperluan air bayi dalam cara yang paling bersih dan sihat.


Susu Ibu dan Kecerdasan
Kajian saintifik membuktikan bahawa pembangunan kognitif di kalangan bayi-bayi yang diberi air susu ibu adalah lebih hebat berbanding bayi lain. Satu analisis perbandingan berkaitan dengan bayi yang diberi air susu ibu dan bayi yang diberi susu formula oleh James W. Anderson—seorang pakar dari Universiti Kentucky—mendapati bahawa minda bayi yang diberi minum air susu ibu adalah lima kali lebih tinggi berbanding dengan bayi lain. Hasil daripada kajian ini, didapati bahawa kecerdasan diperoleh daripada air susu ibu sehingga enam bulan, dan bayi yang disusui kurang daripada lapan minggu tidak menunjukkan sebarang kesan dari segi kecerdasan minda.


Benarkah Air Susu Ibu Menentang Kanser?
Hasil daripada kesemua kajian yang dijalankan, terbukti bahawa air susu ibu, yang ratusan penulisan mengenainya telah diterbitkan, melindungi bayi daripada kanser. Hakikat ini telah diketahui meskipun mekanismenya belum difahami sepenuhnya. Sewaktu sebuah protein dari air susu ibu membunuh sel-sel tumor yang dibiakkan dalam makmal tanpa merosakkan sebarang sel sihat, para pengkaji menyatakan bahawa satu potensi yang hebat telah ditemui.

Catharina Svanborg, seorang profesor imunologi klinikal Universiti Lund di Sweden, ialah ketua kumpulan peneliti yang menemui rahsia ajaib air susu ibu ini. Pasukan tersebut menerangkan keupayaan air susu ibu dalam menyediakan perlindungan terhadap pelbagai bentuk kanser sebagai satu penemuan yang menakjubkan.

Pada mulanya, para peneliti mengkaji sel-sel lendir usus yang diambil daripada bayi-bayi yang bari dilahirkan dengan air susu ibu. Mereka mendapati bahawa penyakit pneumonia yang diakibatkan oleh bakteria Pneumococcus dapat dihentikan dengan berkesan oleh air susu ibu. Bahkan bayi yang diberi air susu ibu amat kurang mengalami masalah pendengaran berbanding bayi yang diberi minum susu formula dan risiko jangkitan penyakit pernafasan yang terlalu rendah.

Selepas beberapa siri penyelidikan, didapati bahawa air susu ibu juga memberi perlindungan terhadap kanser. Setelah menunjukkan bahawa kanser limfa di kalangan kanak-kanak yang diberi susu formula semasa fasa kanak-kanak berlaku sembilan kali ganda, mereka menyedari bahawa hasil yang sama juga berlaku untuk pelbagai jenis kanser yang lain.
Berdasarkan keputusan tersebut, air susu ibu berupaya mengenal pasti sel-sel kanser secara tepat lalu memusnahkannya. Zat bernama alpha-lac (alphalactalbumin) yang banyak di dalam air susu ibu menjejak dan membunuh sel-sel kanser. Alpha-lac dihasilkan oleh sejenis protein yang membantu pengeluaran gula laktosa dalam air susu ibu.


Rahmat Tiada Bandingan Ini adalah Satu Anugerah dari Allah
Satu lagi ciri menakjubkan air susu ibu adalah hakikat bahawa ia amat bermanfaat untuk diberi kepada bayi selama dua tahun terawal.
Maklumat penting yang hanya diketahui oleh sains baru-baru ini, telah dinyatakan oleh Allah 14 kurun yang lalu melalui ayat: 

"Dan ibu-ibu hendaklah menyusukan anak mereka selama dua tahun genap, iaitu bagi orang yang menyempurnakan penyusuan itu; ..." (Surah Al-Baqarah, ayat 233)
Si ibu tidak merancang untuk menghasilkan air susu ibu, sumber khasiat terbaik untuk bayi tidak berdaya yang memerlukan makanan dalam kandungannya, serta tidak menentukan tahap pelbagai nutrisi di dalamnya. Allah Yang Maha Kuasa, Yang Maha Mengetahui keperluan setiap makhluk dan mengasihi mereka, Yang menciptakan air susu ibu untuk bayi di dalam tubuh si ibu.



Tuesday, December 6, 2011

Gone in 60 SeCoNDs..

Haa.. pernah dengar tagline kat atas tue.. penggemar pop corn musti tau kan.. walaupon aku idak ler tahu sebelum En. Ady membelinya.. giler jakun.. aku nie makan pop corn pasar malam jer pon.. En. Ady beli nie pon sebab aku dok sebut² biler opismate sumer sibuk dok kata pop corn nie terbaekkk dan maha lazat hingga selalu gian nak makan lagie.. maka dari situ terbitlah satu hasrat manusia yg penuh keinginan utk meraser..

En. Ady kan keje kat KLCC.. so.. di petang yg ujan lebat dan diasak kesesakan lalu lintas itu.. En. Ady telah berbesar hati memenuhi hasrat isterinya yg jarang nak makan hebat tue meraser pop corn yg menjadi igauan ramai.. sanggup tue beratur panjang melingkar²... ramai yer org yg nak membeli.. harga bukan calang² dik... cecah ratus ringgit.. ayoyoooo...

Dan.. ini lah dia yg berjaya dibeli... Satu pek sederhana nie RM21.00... kalau kat pasar malam bleh dapat 21 bungkus... ehehehe...


Masih panas maser sampai ke tangan aku.. hari pulak hujan.. jalan pulak jammed.. aper lagie.. layan larr...

Tengok ruper dia.. disaluti sepenuhnya dengan karamel... uhuhuhu... manis² masin pahit gitue..

Makan sorang sikit.. memuler masuk mulut.. hmm bleh tahan... tapi tokse makan banyak².. muak lar pulak.. gula kan.. sekali sekala okey... kalau hari² bina lemak lar kamu...

Meh aku jadik duta Garrett... ehehehe

En. Ady yg poyo... hehehe.. selebihnya bawak lar balik umah... anak² aku tak makan pon.. dowang tak suker... huhuhu... lidah kampong betul lar.. tapi bagus jugak kan.. buatnyer dorang suker.. sokmo lar kirim pesanan...


LinkWithin

Related Posts with Thumbnails