.:KeNaLaN MaYA BoNDa:.

JoM TuKa LiNk di SINIE

Tuesday, December 13, 2011

SBPA..SBPA..


Tak habis² isu SBPA sekarang.. aku baru jer dengar taklimat tadi.. perghhh.. mengantuk sampai menguap²... hihihi... tang gaji ngan pencen jer mata nie cerah sikit.. harap² aku tak salah memahami.. SBPA.. Skim Baru Perkhidmatan Awam.. yang agak telus dan fleksible bagi aku.. yer.. dulu orang selalu memperlecehkan org keje gomen... pemalas.. suka mengulor.. macam².. sekarang dengan adanya Exit Policy.. aku raser tak ada orang boleh judge kami macam tue lagie.. sebab hanya yang efisyen dan dedikasi sahaja dapat meneruskan kerjaya.. kalau lemau.. tidak cekap.. lembab.. markah prestasi below expectation.. anda akan dinasihatkan berhenti kerja... woowww... yg aku agak kabur.. macam mana lar nanti dowang nak implement penilaian prestasi tue.. sebab yang menilai pegawai nanti bukan setakat bos tapi juga rakan² sepejabat yang lain.. guano tue.. satu opis ker nak nilai kita.. huhuhu..

Pegawai berkhidmat di sektor awam sekarang tak sign contract simpul mati dah.. bila² masa boleh berhenti.. bila² maser boleh masuk balik... tak der dah nak kena mintak perlepasan dengan izin.. blacklist bagai.. dan yang bestnyer.. tempoh perkhidmatan kita yang terputus² tue (keje swasta masuk balik gomen) boleh disambung dan dikira untuk pembayaran pencen yg telah ditetapkan  akan diberi pada usia 55 thn.. walaupon kita sign opsyen berhenti pakser umo 60 yang tidak terikat dengan opsyen SBPA tue.. dulu kan saper yang keje gomen kira simpul mati.. kalau benti tokleh masuk balik kan.. huhuhu.. sekarang nie dah tak der penghalang.. agak² nak benti.. boring dengan rutin keje.. bleh lar cuba masuk swasta balik..

Maser taklimat tu ada citer pasal SkillsMalaysia.. cuti bergaji penuh bagi kumpulan pelaksana cam haku nie kalau nak sambung belajar.. caner tue.. caner tue... blm dijelaskan.. tetiba semangat nak sambung belajar kan.. kalau dulu aku sambung... dah lamer aku jadik pegawai kot.. ehehehe aduhaiii... 15 hari tempoh sign opsyen 16 - 30 Disember nie.. so korang sign ker tak ----- penjawat awam??


4 comments:

Rahimah Ramlan said...

assalamualaikum...

hw are u????

:D

I'm back ^ ^


SBPA ye...x penah rasa camne keje gomen..
nak apply cam dah terlambat..
huhu..

keje private sampai ke tua le jawabnye..


tc

~aSHa~ said...

tu la yg bestnye bila kita benti .leh masuk balik dan tahun yg kita pernah bekerja dikira jugak..dpt gaji latest sblm benti lagi....tak perlu start gaji mula...best best....terasa nak membusykan diri dgn keje private lak..tapi takut anak terabai...sbbb pernah merasa keje private...mmg keje tak ingat dunia..

cik kodok said...

kak pah.. ko dah sign ke SBPA nya?

Memang bila dah keluar gomen, boleh masuk gomen balik.. tp ingat simply2 ke boleh masuk balik? syarat2 nya harus ada.. bukan senang ok :D

ojah said...

cantik blog awak.. keep it up.. tgk google2 nak menyign ke idak sbpa nih... tenyeh je le kut :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails