.:KeNaLaN MaYA BoNDa:.

JoM TuKa LiNk di SINIE

..Music 2 My Ears..

Tuesday, December 7, 2010

Resepi Bonda: KeK SpAN PeLaNGi KuKuS

Sebelum tu.. Salam Maal Hijrah buat semua.. tak pi mana ka cuti nie.. aku kat rumah sajer.. En. Ady tak sihat.. demam dari semalam.. tak syok lar nak p mana² sakit² nie kan.. so aktiviti hari berkisar di dalam rumah sahaja.. penatnyer lar kan.. keje rumah nie sampai biler pon tak pernahnyer abis.. okeh cut off all the crab..

Kita pulang ke pangkal jalan tujuan asal entri ini seperti tajuk di ats.. aritu buat puding marble 2 loyang guna 10 biji kuning telur.. putihnya tersimpan dalam peti ais.. tak kan nak buang kan.. sayang.. mahal tu sebijik telur.. so aku search resepi kek yg guna putih telur jer.. ada rupernyer.. aku improvise serba sikit menggunakan bahan² simple dan mudah.. guna bahan yg dah sedia ada kat dapur umah aku lar senang citer.. hehehe.. penyediaan tak sampai setengah jam..

Mula² amik 10 biji putih telur masukkan dalam satu bekas.. pastu

..masukkan pula 150 gm atau 2 1/2 cawan gula kastor..

..10 sudu besar tepung gandum.. satu sudu besar sponge cake stabilizer.. dan garam 1/2 sudu kecil..

..putar guna mixer dari perlahan hingga laju.. sampai adunan kembang.. macam kat bawah nie..

..bila dah kembang stop mixing.. campurkan pula..

..4 sudu besar majerin/mentega yg telah dicairkan suam².. jgn panas sangat..

..tuang semuanya..

..masukkan pula satu sudu teh esen vanila..
..kacau sebati guna senduk..

..bahagikan ke beberapa bahagian ikut pewarna yg ada kat umah.. lagi banyak kaler lagi bagus..

..kat umah aku ada tiga kaler jer.. jadi lar kan..

..tuangkan semua adunan yg dah dikaler² ikut warna yg ada.. dan masukkan dalam pengukus.. kukus selama 45 minit..

Tadaaa.. ini lah dia yg dah siap.. boleh lar buat kunyah² minum petang..


11 comments:

Ena said...

ini kek yg tadi tu yeh kak? hihi.. sedap! kejap je kitorg ngappp dah abis... heheh.. leh buat lg nanti.. ;-P

Rahimah Ramlan said...

wow..pelangi..i like pelangi...post 1 kat opis leh....heheheheh~ (joking)


p/s : suka makan, tapi x suka buat..sbb x reti buat kek...huhuhu

aiDieNa said...

Ena,
Yerker dah abis.. hehehe.. sorry lar bekas tu kecik sangat.. cari tupperware besar sikit.. tapi tak der penutup lar pulak.. hehehe.. lenkali bagi pinggan jer lar kan.. bukan jauh pon.. sebelah umah jer.. hehehe

Imah,
Boleh ajer.. opis kat maner? Hehehe

rose ~ Ibu Rafiq dan Aishah~ said...

sponge cake stabilizer tu same tak ngan ovalete?

Anonymous said...

Inсrеase thе temperature οf the oven
to 450 degrees. You can also draω designs
оn the bugs' backs with ketchup or mustard. Now you're
reaԁy to be cгeative with the outside of the caκe.
my site :: pizza pan alexandria

Anonymous said...

Hello! I've been reading your weblog for a while now and finally got the courage to go ahead and give you a shout out from Houston Texas! Just wanted to say keep up the great work!
Here is my webpage :: http://www.ncvarefs.com/__media__/js/trademark.php?d=cha0vu19vi.bravejournal.com&type=ns

Anonymous said...

Rеmaгkable things hегe. I'm very glad to peer your post. Thank you so much and I'm haνing a loоk foгωard
to contact yоu. Will you ρlease ԁrop me a е-mail?


my weblog; Chemietoilette

Anonymous said...

Qualіty ρosts іs thе imрortant to be a focus for the people to gο to see
the sіte, that's what this web page is providing.

Also visit my site - Augen lasern

Anonymous said...

Hі, I do bеlіeve this is an excellent sitе.
I stumbledupon it ;) I may come bаck yet again since І booκmarkeԁ it.
Money and freеdom is the greatest way to сhange, mаy уou be rіch anԁ contіnue to help othеr people.


Also visit mу web site :: www.oralheadandneckcancer.com

Anonymous said...

Terrific article! This is the kind of information that are meant to be shared around the web.

Shame on the search engines for not positioning this post higher!
Come on over and visit my web site . Thanks =)

Also visit my blog post nancyelizabeththigpen.com

Anonymous said...

salam..kak..info yg menarik untuk orang spt sy yg baru nak jinak2 dlm buat kek..tqvm=)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails