.:KeNaLaN MaYA BoNDa:.

JoM TuKa LiNk di SINIE

Tuesday, December 28, 2010

..HaRi YaNG MeNeGaNGKaN URaT LeHeRKu..

Hari yang sangat² mencemaskan.. menegangkan... memeningkan kepaler.. penuh dengan stress... explained why menjelang malam baru aku dapat update blog nie.. sorry lar pada sapa yang datang umah tak berpenghuni nie... aku baru jer balik dari hospital... Mak masuk spital lagie... tapi kali nie ambulans yg antar... patutnya appointment mak lagie sekali pagie tadi.. tapi mengikut kata adik aku.. mak tak dapat nak pegi.. sebab tak larat nak bangun... asal bangun.. muntah.. asal bangun muntah.. mak laks disuruh doktor posa supaya dapat jalankan ujian aper tah... adik aku bagitau buah pinggang mak doc scan bengkak.. banyak air dan doc takut infected.. apa² pon kena kuarkan air dulu... then baru boleh buat CT scan... ya Allah... risaunya aku dengan keadaan mak petang tadi maser terima call dan sms adik aku.. Allah sahaja yang tahu.. tak keruan rasernyer... jantung berdebar² sampai nak termuntah².. dapat call p semayang dan terus balik... of course with the consent of my bos dan admin... tu pon ada jugak pengawas lantik sendiri sibuk tanya aku maser aku off lampu dan tutup pintu bilik tadi... (bos aku kebetulan baru jer pegi meeting and akan terus fly ke Alor Setar.. aku dpt call sebaik jer settle flight booking and everything..) .."Hai.. balik awal Pahhh??  Atas izin siaper?"  terkesima aku... itu yg dia soal.. aper ingat aku suka² ker balik awal??  Aku bukan jenis tuang keje lar!!  Aku terkesima instead of asking kenaper aku nak balik awal dia tanyer aku soklan bodoh tu... aku ada otak... bukan keje ikut suka lar... aku tau pada sapa aku perlu mohon izin... aku tau aku makan gaji.... pleaseee larr.. lenkali nak tanya orang agak² sikit lar soklannya.... dengan kuat aku jawab slumber... "Atas izin tut (bos aku) dan cik tut (peg. bhgn sumber)"..  pastu terus blah.. tension kan kalau ada orang camnie...


Dan lagie.. siangnya aku memang bengang betul ngan sorang mamat yg perasan bagus kat opis aku nie... aku nie jarang² nak benci atau nak tak suka kat orang tak pasal².. melainkan orang tu betul² menyakitkan hati aku.. please lar.. ko jadik pegawai bukan maksud ko lagi pandai dari kitorang golongan sokongan nie.. ko jadik pegawai sebab ko bernasib baik dapat sambung pelajaran... kami yg dari golongan sokongan nie bukanlah bodoh atau layak diperbodoh²kan... kami nie cuma tak berpeluang lanjutkan pelajaran macam ko.. kami nie layak... pernah dapat tawaran pon... tapi keadaan tidak mengizinkan.. nasib kami tidak sebaik ko.. so pleaseee larrr... jangan perasan hebat sangat... tak kemaner tingginya ko boleh pergi dengan lagak dan sombong ko tuh!!  Salah ker.. jatuh ker kemaluan ko kalau bersikap budiman.. berbicara penuh sopan... kita rakan sekerja... cari rezeki perlu saling kerjasama... kita mudahkan kerja orang... Insyaallah Allah lapangkan kesulitan kita... jangan banyak birokrasi... bukan orang jer tak suka.. tuhan pon benci... aku harap ko berubah satu hari nanti... mudah²an... sebelum terlewat..

Tak cukup ngan pegawai di jabatan sendiri... aku terpakser juga berdepan ngan manusia² yang perasan bagus... dan satu lagie dungu I can say... aku kena hambur kat tepon tadi... aku nie punya lar melunakkan suara.. bercakap penuh sopan dan santun... ater slogan Kementerian "Budi Bahasa Budaya Kita".. aku minta dia sediakan dokumen mengikut prosedur... dia bleh soal aku balik... dengan speaking macam org tak der akal... "I don't understand why... I've provided my account no. and such and yet you still want me to fax the statement.. bla.. bla.. bla..." He spoke to me with his high pitch.. terkojut beruk aku... salah aper aku sampai dia harus meninggikan suara dia yg nyaring tu kat aku... aku cuma menjalankan tugas... bukan aku yg bertanggungjawab ada²kan prosedur tu sumer.. why ask me??  Ko belajar lagi tinggi kan... ko lawyer.. you tell me why... rugi lar belajar tetinggi perkara mudah macam tue pon nak suruh secretary cabuk cam aku bagi jawapan... common lar.. bukan sekali dua ko berurusan nan gomen... dah lamer kan... dah banyak pengalaman... ini lar contoh orang yang suka merendah²kan orang... dia pk dia ckp bagus sebab ada connection yg baik ngan orang atas... podah!!

Satu lagi yg buat aku hangen satu badan... biler maner seorang PA kepada seorang yg berpangkat tinggi jugak lar nie... dari aritue lagie aku dah minta dia providekan statement bank bos dia since that katanya bos dia pakai current account dan tak dak buku... fine.. you tak dapat provide muka depan akaun bank than give me the account statement... bukan aku nak tengok baper juta duit bos ko ada.. cukup cuma nama bank.. nama tuan punya akaun dan no. akaun... figure yg lain tu ko hide lar... tak der maknernyer aku nak tau... dia bleh jawab aper?? 

"It's not that easy you know I gonna get the document from him.. lagipun dia tiada di office sekarang.. and he got lot of thing to think of and always forget.. (shitttt.. bukan tugas ko ker seorang PA to remind your bos) I can't promise you that the document can be provided within this week.. may be next week... can you just issue him a checque or else..."

"That's not the issue.. dokumen tue bukan saya yang minta.. tapi our Account Department as per procedure.. kalau you lambat provide then lambat lar dapat payment.." 

"Ok then.. then just wait.."

"But the thing is I bukan buat untuk dia sorang.. I submit untuk orang lain sekali.. dia punya tak ada then everyone else punya payment pon akan affect.."

"Then I cannot do anything than have to wait.."  slumber jer dia jawab... per punya PA lar nie... aku dah berniat nak minta her boss phone no. and ask him myself since that dia nyer secretary sangat.. sangat susah nak ingatkan dia... benda yg mudah dirumit²kan...

Sekarang korang tau kan.. naper berurusan ngan gomen lambat... kami tak dapat kerjasama.. banyak orang banyak ragam.. bukan mudah nak handle satu²... dengan gomen.. everything goes to procedure... dokumen tak lengkap.. proses camner pon tak akan settle............. letih..~!


5 comments:

Ena said...

hoho..

sian akak.. mcm2 hal pulak jadinya..

betul tu.. memg ada manusia yg perasan bagus mcmtu.. org panggil bijak tak boleh nak ditumpang, bodoh tak boleh nak ditegur.

memg ada sesetengah PA yg jg org2 besor ni peel nye cam tu kak.. bukan setakat tu.. driver org2 besor pun leh berlagak cam dier pun besor sama.. pd hal yg besro hanya saiznya.. tp eksen nye la huhhhhh!!

ops! sori!! over pulak.. huhu


Hope mak akak cepat sihat la ye..

comey_lote said...

memang ad hari2 yang menduga kesabaran cam nih kan... tapi at the end of the day, kalauj kita sabar kita akan bannga dgn pencapaian kita pada hari tu...(dpt tahan marah dan sabar)...mmg rasa nak bambu je org yg buat kita stress tp kalau kita over reacted mesti kita menyesal plak pastu...

semoga mak kak pah cpt sembuh ya...

deidaa said...

Mak ko camne skang ni?
Hope dia get well soon la (aku paham perasaan ko sbb arwah abah aku sakit xsmpai seminggu, dia pergi... masa aku blk tu dia dh xsedar) :-(

Woo kerek2nya opismet mu kak pah.
Sebbaik la aku xkeje kat ofis ko, kalo x.. tiap2 ari aku berenang dlm air mata aku snd (aku nampak je ganas tp org tinggi2 sore dgn aku skit.. mula la berhati sayur).
Ko xrasa nak tukar tempat keje ke?
At least ko bgtau aa nak cari pengalaman baru huhuh.

PA KP opis aku sgt helpful.
Kdg2 aku takot nak call PA2 pegawai atasan lg.. dia je yg tlg semua. Kitorg mmg sekepala la blh dikatakan.

And pegawai bahagian aku sekepala la jgk kaedahnya. Mmg ssh sgt kalo kita nak blk awl dorg xlps kan.. dorg just tnya 'nape nak blk awl' then terus ckp ok tnpa bnyak tanya huhu.
(tp pegawai bahagian lain aku tatau la).

Heee panjang plaks komen aku :P

Dilla Ady said...

mintak allah da mudahkan tuk aidiena ye..

jarang berurusan ngan org yg annoys camni tapi kalu skali terkena..stress sepanjang ari..

bunga_ros said...

cian akak.. Diorang kna phm tu kan prosidur yg kita kna turut.. "saya yang menurut perintah.." Byk2 sabar yek.. smg dipermudahkan urusan akak.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails