.:KeNaLaN MaYA BoNDa:.

JoM TuKa LiNk di SINIE

Tuesday, December 7, 2010

..SaPeR NaK JaGa AnAK??..

Lambat bersiaran ari nie.. dari pagi keluar rumah.. baru petang tadi balik.. tak.. aku tak keje.. tapi En. Ady keje.. dah tak dapat nak apply cuti.. kata esok cuti Awal Muharam.. orang lain  ...dah apply lama dulu.. orang lain dah plan awal² kan.. nak tanak terpakser lar kan pegi jugak.. walaupon badan tak sihat kan.. aku hantar En. Ady p keje.. walaupon dia yg drive.. hehehe.. then only switch driver.. aku balik siapkan budak² and off we go to register both of my doter to a kindergarden... tempat yg mula² hatiku terpaut.. lepas tu ke rumah pengasuh selang 6 buah rumah dari tadika tu.. berbincang pasal bayaran yg patut dibayar utk menjaga tiga orang anak dara notti tu... lapang hati tak perlu fikirkan keselamatan budak² utk transit jauh²... bulan satu mula tempat baru... harapnya anak² dapat sesuaikan diri dengan persekitaran dan rutin yang baru..

Pi mai.. pi mai.. kos membesarkan anak zaman sekarang lebih kurang jer.. bagi ibu bapa yg bekerja.. kalau mak bapak kita tak bleh jagakan cucu².. better not kan.. kasik chan dorang berehat.. kena lar kita pikirkan other option.. which is..

i)  Pakai Maid
ii) Anak hantar pada pengasuh
iii) Anak hantar ke nursery
iv) Tadika
v)  Tadika + Daycare

Pakai Maid
Kos permulaan nak amik maid... bukan murah.. 5 ke 7 ribu jugak lar berhabis nak dapatkan seorang pembantu.. pastu kena pikir pasal makan.. tempat tido.. dan kena sacrifice privacy keluarga.. raser janggal kan biler ada orang asing tinggal bersama ngan kita.. tak boleh lar lagie berkejar²an macam tarzan.. hehehe.. bila dah amik maid.. kena serasikan pulak... maid tu pandai ker cekap ker.. menguruskan rumah dan anak².. dan lagie.. dan yg paling penting.. nak build in trust... bukan mudah.. rambut dah macam² kaler.. hati entah macam mana rupa kan.. dah banyak sangat kes di keliling aku pasal maid... dapat yg baik alhamdulillah... dapat yg berpenyakit.. tak baik.. tak jujur... mencuri.. mendera anak majikan.. berboipren.. gayut tepon time majikan tak dak rumah.. yg tak dak boipren pulak.. nak tukar position jadik mem kat umah... ngorat laki kita.. nak lagie teruk.. amalkan benda² mistik.. ilmu penunduk tuan rumah... pastu saper bos saper orang gaji pon dah tak kenal..

Maid Office Hour
Ada jer service tu.. aku dah tanya²... kalau melalui ejen.. kosnya kurang sikit jer dari maid penuh maser.. bezanya kita ada privacy kita... nak yg murah cari sendiri.. tak yah pakai ejen...

Pengasuh
Jaga budak ramai².. janji ngan kita nak jaga leklok.. end up.. pengasuh mengejar keuntungan.. amik budak selagi ada yg nak antar.. sibuk pulak buat hal sendiri.. anak² dijaga terabai.. makan minum ke mana.. tidur terlentang sepah².. nak² pengasuh yg umahnya dah sedia bersepah².. umah sendiri tak terurus.. macam mana nak uruskan budak... tu yg banyak jadik budak tercekik susu.. jatuh buai.. kena dera.. yg mesti kita ingat.. biler cari pengasuh kena cari orang yang bersih.. penyayang.. tidak baran dan yg mudah berkompromi.. jgn asyik sibuk nak cuti.. cuti dan cuti... biler pengasuh cuti.. kita lar yg kena jaga anak sendiri kan... maksudnya.. kita kena cuti jugak larrr.. owhhh.. satu lagie.. pasal pencabulan kanak²... itu sangat merisaukan aku... ada jer banyak kisah sekarang.. kes pagar makan padi nie... risau.. anak pompuan ramai.. huhuhu..

Nursery
Lebih kurang juga risiko ngan antar kat pengasuh.. kita tak tau cara macam mana orang jaga anak kita kan.. ada nursery yg tak berdaftar.. tak ada latihan atau kursus jaga budak sikit pon.. yer.. nak jaga anak orang ramai² perlu semua kelulusan tu.. tahu nak handle emosi dan kerenah budak².. cara nak didik dan berkomunikasi dengan kanak² melalui cara yang bijak.. bila terdesak.. pengasuh diambil tangkap muat.. yerlah.. budak² ramai.. maner larat 3.. 4.. orang nak jaga.. nak masak makan lagi.. nak mop lantai lagie.. tak cukup tangan nak uruskan semua benda.. pastu kain baju dan barang anak² kita selalu tertukar.. baju anak orang lain masuk beg anak kita.. baju anak kita yg masuk beg orang.. tak dapat² balik.. beli baru jer lar.. puting susu pon banyak kali tertukar.. sebab.. entah.. orang yg basuh tu tak sistematik.. dia ingat sumer puting samer kot.. nak² anak kita nie super alert.. tau jer puting botol dia dah tertuka.. dah.. takmo minum selagi tak dapat balik puting yg samer.. dah kena kuar duit beli stok puting yg baru.. paling leceh juga.. bila anak hantar nursery nie.. penyakit mudah sangat berjangkit.. baru baik demam.. dah selsema pula.. pastu batuk... pastu jari tercucuk mata... dah... bengkak mata anak ko pastu kena jangkitan conjunctivitis.. dah tu kena amik cuti.. jmp pulak pakar mata.. semua itu kos dan masa...

Tadika
Tadika nie bagus.. tapi kos lar pulak.. ada yg tak sanggup.. registration fee.. duit buku.. uniform.. kasut.. baju sukan.. annual concert.. year end fee... owhhh.. belum tentu anak ko pandai bacer.. kalau cikgu tu kata pandai.. kaulah orangnya yg kena kasik exam.. betul ker apa dikata si cikgu.. ada jer cikgu yg kata anak you ok.. semua pandai.. tapi in the end time amik exam saringan utk ke darjah satu.. anak duduk melongo.. satu soalan pon tak terjawab.. anak tak tau apa²... kena tipu idup².. sebab tadika perlukan student.. student is money.. ada jugak cikgu yg garang... exam oriented.. akibatnya anak² tertekan.. pendidikan awal menjadi terlalu berat dan membebankan.. anak² tak suka cikgu.. benci ke sekolah.. sebab di situ mereka nampak sekolah dan belajar itu tidak menyeronokkan... pendidikan awal nie adalah saat paling penting permulaan kita kenalkan anak kita dengan alam persekolahan.. agar dia seronok utk belajar.. cikgu yg mengajar pon perlu menyeronokkan.. environment tempat belajar juga perlu sesuai supaya mood belajar tu ada..


Tadika + Daycare
Owhhh.. ini bagus.. mudah bagi perents yg malas nak pk banyak dan nak jimatkan masa nak kejar punch card.. maklum lar duduk di bandar.. masa itu emas.. lewat sikit.. menjawab lar.. jalan jammed melingkar².. one stop center.. macam yg kitorang buat sekarang lar.. tapi untuk pilihan yang ini.. perluk kita pastikan yang tadika + daycare tu mempunyai ruang yg besar dan luas.. kesian kan kat budak² kalau tempat crowded sangat.. kat situ nak belajar.. kat situ nak tido.. main. makan.. kencing.. berak... pergerakkan terbatas.. tak kan anak² daycare nak berkurung jer dalam bilik biler budak² tadika mulakan kelas... kesian..

Banyak benda nak pk.. bukan mudah buat pilihan terbaik untuk anak kita.. try and error.. semua pilihan ada risiko dia... sekarang nie kami nak cuba.. hantar tadika dan transit di rumah pengasuh.. mudah²an teratur dan selamat hendaknya... rumah pengasuh dipastikan dekat dengan tadika agar duit transport dapat dijimatkan.. dan perasaan nie tenang dari memikirkan.. keselamatan anak² menunggu transport balik ke tempat² transit yg jauh.. saper yg hantar.. saper yg tunggu.. kes culik sekarang kan menjadi²... nak² anak kita nie tak reti takot orang kan... dia ingat semua orang kat dunia nie baik macam mak pak dia... aduhaiii.. mudah²an anak² kita sentiasa di bawah lindunganNya..

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails