.:KeNaLaN MaYA BoNDa:.

JoM TuKa LiNk di SINIE

..Music 2 My Ears..

Thursday, February 20, 2014

SeORaNG iTu KaDaNG² YaNG TeRBaiK..

Di petang² yang sunyi nie.. kadang² perasaan jadi seperti melankonia.. yer perasaan itu.. perasaan biler ko raser diri ko keseorangan dalam donia yang serba luas inie.. keseorangan.. kesepian.. kesedihan... sedih ker??!  Wakakakaka... usah dilayan... untuk apa bersedih bagi orang yang tidak tahu menghargai diri kita.. dalam dunia nie.. ada macam² jenis manusia... dan setiap satunya yang hadir dalam hidup kita.. bersebab.. samada dia.. atau kita akan merubah kehidupan ini.. mewarnai perjalanan hidup kita di atas bumi Allah.. 

Orang datang dan pergi dalam hidup kita.. tetapi hanya sebahagian akan meninggalkan kesan.. selebihnya sekadar penyedap cerita... 

Pernah tak korang terfikir akan hikmah di sebalik setiap kejadian yang menimpa diri kita.. kadang² Allah tarik orang² yang dahulunya rapat dengan kita teman kita bergosip.. bercerita pasal orang.. mengutuk.. sebab tidak mahu kita hanyut dalam melakukan dosa... bercerita perihal dunia dan orang lain lebih seronok dengan saing borak... tapi biler sorang² ada ko kisah akan hal itu.. yer .. tidak.. biar sorang.. tidak menyakitkan hati.. tidak menambah dosa..

;)

Friday, February 14, 2014

KeNaPa MoOD HoLiDaY Yg DaTaNG NieH??

Assalammualaikum dan selamat pagi... chewaahhh breaks the record larrr... KakPah pagi2 dah berceloteh di tahun ini... kikiki..

Bukan aper.. sajer.. kan aku dah kata.. aku nak warm up balik penaipan tangan dan pemhubungan sel2 otak agar dapat aku mencoretkan bait2 kata nan indah dan kadang2 ke laut di blog yang dah mula bersawang inie.. hehehe... uolls dah sarap??  Aii baru sudah.. makan pagi roti kering cicah air Old Town White Coffee Hazelnut jer.. errrrmmm dap... selalu 2 keping jer.. tapi arinie ilang ingatan pulak yang diri nie sedang dalam fasa berdiet.. sambil bacer paper sedar² dah 5 keping aku masuk mulut... hihihi.. ada yang turun 6 kilo naik balik 10 kilo nanti... adudududududuhhhhh...

Kat opis nie kan.. sunyi... sunyi dan sepi aku benci....
 Aku lari ke hutan, kemudian menyanyiku
 Aku lari ke pantai, kemudian teriakku
 Sepi... Sepi dan sendiri aku benci.
 Aku ingin bingar. Aku mau di pasar.
 
 Bosan aku dengan penat,
 dan enyah saja kau, pekat!
 
 Seperti berjelaga jika aku sendiri
 Pecahkan saja gelasnya biar ramai
 Biar mengaduh sampai gaduh
 
 Ahh.. ada malaikat menyulam jaring laba-laba belang
 di tembok keraton putih
 Kenapa tak goyangkan saja loncengnya?
 Biar terderah,
 atau... aku harus lari ke hutan belok ke pantai?
Makanya... aku dalam mood percutian sekarang inie... holiday... holiday... I wanna go on holiday..


Ermmm... Tioman ker Kundasang.. korang pernah pergi tempat² nie.. ada pakej² menarik sudi² berkongsi dengan saya... tak baek kedekut tau!

Thursday, February 13, 2014

Entry PeRTaMa.. 2014

Dengan lafaz bismillah... aku mulakan entry yang pertama di tahun baru yang tak berapa nak baru dah nie.. hehehehe.. bulan Februari dah kot.. nak masuk Mac dah pon.. hurrrmmmm... so..so..so.. bersalah rasernyer membiarkan diari ini kosong tanpa ceriter..  maaf lar.. aku kadang2 memang macam nie.. perasan bzzzz.. hihihi..

Life got lots of ups and downs... ups and downs.. ups and downs... tidak lah dikatakan seseorang itu beriman selagi dia belum diuji... tak tertaip dek jari kalau nak ceritakan semua.. yelah.. dah peram baekkk punyerrr... kikiki

ok..ok... just a short one for today.. otak belum cair.. nak panaskan dulu... ;)


 

Sunday, December 22, 2013

ReSePi BoNDa: NESTLE Natural Set Yogurt Recipe Challenge

Salam.. dah lama tak masuk dapur Bonda kan.. hmmm... mimpi apakah.. ekekeke... jom kita join NESTLE Natural Set Yogurt Recipe Challenge.. see inilah dia pemangkin semangat Bonda terinspirasi untuk memasak dengan penuh tertib dan merajinkan pula diri membuat entri masak memasak ini.  

Bonda nak masak apa??  Sebab lauk ini kegemaran seisi keluarga termasuk lar si kecik Amna.. makanya telah sebulat suara mereka meminta lauk udang.. dan terciptalah resepi ini..

Bonda Yogurt Butterprawn

Bahan-bahannya:
1.  300 gm udang (dapat yang segar dan besar memang sesuai sangat lar)
2.  1 sdb mentega
3.  5 ulas bawang putih (ditumbuk)
4.  2 cm kunyit hidup(ditumbuk)
5.  5 cm lengkuas (ditumbuk)
6.  3 batang serai (1 btg cincang halus, 2 btg diketuk)
7.  1 sdb lobak masin (dicincang)
8.  1 helai daun kunyit (dimayang halus)
9.  1 biji bawang besar
10. 50 ml susu sejat
11. 2 sdb NESTLE Natural Set Yogurt
12. 50 ml air
13. Garam dan Gula ikut rasa

Hiasan:
1.  Daun Bawang
2.  Daun Ketumbar

Ok.. dah sedia bahan2 di atas.. jom kita masak.. cara-caranya:
1.  Panaskan kuali.. masukkan mentega.. tumis semua bahan tumbuk.. biarkan wangi..
2.  Masukkan kentang.. biar separa garing..
3.  Masukkan susu sejat.. dan air.. biar mendidih.. masukkan serai yang dititik.. ratakan.. api perlahan..
4.  Masukkan yogurt.. kacau sebati..
5.  Masukkan udang.. goreng sekejap.. masukkan bawang.
6.  Perasakan garam dan gula.. tutup api.

Nak lebih jelas.. jom kita tengok gambar..

Udang dibuang kaki dan janggut.. guna gunting mudah dan cepat..
Anak bonda sampai dah tak kenal.. dia ingat ini ulat besar.. wakakaka.. tak der kaki.. tak der janggut kan..

Ini lengkuas, kunyit hidup, bawang besar dan bawang putih..

Buang kulit dan tumbuk lengkuas, kunyit hidup dan bawang putih tadi..

Daun bawang, daun ketumbar, daun kunyit dan kentang nie cost me only RM1.00.. daun bawang dan ketumbar potong kecik2 macam kat atas.. simpan untuk hiasan sahaja..

 Ini lobak masin.. seplastik tu baru RM1.69.. nak guna sikit jer.. yang lain simpan.. untuk kegunaan di masa akan datang..

 Tiga batang serai.. dua diketuk.. satu dihiris halus2.. sama macam lobak masin dan daun kunyit.. 

 Yeaa.. nindia bahan rahsia.. Nestle Natural Set Yogurt.. ambil 2 sudu sahaja..

Nestle Natural Set Yogurt ini bukan sahaja rendah lemak tetapi juga tidak ditambah gula.. harganya baru RM5.20 sebekas.. susu sejat nie guna suku tin sahaja..

Jom masak!!

Panaskan 1 sudu besar mentega..

Tumiskan bahan tumbuk dan bahan hiris.. kacau hingga naik bau.. perlahankan api.. api kena jaga.. jangan sampai tumisan hangit..

Masukkan kentang dan tuangkan susu sejat..

Masukkan pula serai yang telah dititik.. biar menggelegak dan kentang agak empuk.. kemudian masukkan  2 sudu besar Nestle Natural Set Yogurt..

Tambahkan air supaya kuah tidak pekat sangat dan perasakan garam dan gula..

Masukkan udang.. kacau sekejap dan tambahkan bawang..

Kacau dan sebatikan bahan.. biar mendidih sekejap dan tutup api..

Tadaaaa!!... Selesai satu lauk untuk tengahari ini.. hehehe.. kos bahan untuk resepi ini tidak sampai pon RM30.00.. masa penyediaan lebih kurang 20 minit..

Korang tahu.. ada macam-macam resepi kita boleh masak guna NESTLE natural Set Yogurt nie..  agak-agak tak idea nak olah sendiri.. boleh jer rujuk http://ww2.nestle.com.my/dearnestle/product/pages/landing.aspx#naturalset untuk macam-macam resepi hebat dan maklumat lanjut tentang produk NESTLE Natural Set Yogurt.



LinkWithin

Related Posts with Thumbnails