.:KeNaLaN MaYA BoNDa:.

JoM TuKa LiNk di SINIE

Wednesday, February 24, 2016

Aulia: My Miracle Birth Story..



Assalammualaikum..

Apa khabar pembaca² yang setia mengunjungi blog Bonda... lama giller kot aku tak update blog nie dek keterlekaan membaca kisah muka buku orang lain.. ekekeke.. majalah online terkini lagi up to date.. iyo dak.. hahaha...

Tahun 2016 telah begitu pantas berlari meninggalkan kita yang terkial² bertatih mengharung ketidaktentuan ekonomi di tahun ini... lama tak lama tak update blog.. baby Aulia.. anak aku yang ke-5 dah umo 7 bulan lar.. aku tak pernah bagitau the adventure of her birth story kan... heee... ada ker yang nak tau?  Citer peram kalah pekasam dah nie.. tapi masih segar di ingatan.. yerlah melahirkan anak  memang sejarah yg tidak akan dapat dilupakan seorang ibu.. tak kiralah berapa org anak dia dah lahirkan.. nak² yang lain dari yang lain.. sebab per?  Sebab Aulia aku lahirkan di rumah.. di dalam bilik tidur kami.. disambut suamiku sendiri.. hmmmmmmm.... (tarik nafas dalam²) hehehe... aku sajer peram.. sebab tak suka mengundang kontroversi.. aper ingat artis jer ker boleh kena gosip.. bleh jadik femes.. org² biasa² kalau nak jadik femes.. buat lar hal yang pelik².. zaman teknologi maklumat nie.. segala yang dikongsikan sekelip mata boleh diviralkan.. today u are nobody... tup² tomorrow.. every eyes.. everybody yang entah saper² semua pandang ko.. kenal ko... omaiiii... plssss... I just wanna jot down my story.. kisah biasa dari kehidupan aku yg biasa² sahaja.. sejarah keluarga untuk dibaca anak².. kenang²an untuk dibaca kembali bila dah tua.. :)

Nanti sambung..



Thursday, November 5, 2015

SeNTuHaN KaSiH SaYaNG..

Semalam saya marah anak saya.. berlaku gejolak emosi yg menegangkan urat saraf.. dan pengakhirannya tangisan sendu meruntun kalbu.. anak menangis bawa diri merajuk kena marah.. Bonda menangis sedeh sebelum tido sebab marah anak.. aura negatif menyelubungi rumah.. bila marah macam² benda tak baik boleh berlaku.. parenting is not easy.. parenting is an ongoing learning sehingga kamu mati.. macam² method kita akan cuba utk didik anak kita.. plus.. satu anak ke anak yg lain perangai semua berbeza.. pendekatan juga berbeza.. kalau boleh memang kita nak berikan yang terbaik buat anak kita.. nak anak kita jadi seperti yang kita harapkan.. tapi bila perkara yg dirancang tidak terjadi mengikut apa yang kita bayangkan.. bersabarlah.. bersabar kerana Allah.. mohon pada Allah kuatkan dan tabahkan hati kita memelihara amanahNya.. kita bukan Malaikat.. semoga Allah lindungi kita dari perasaan kecewa dan putus asa..

Pagi tadi.. saya peluk anak² saya.. terutama yang dimarah semalam.. saya minta maaf kerana telah memukulnya.. tangisan hari ini tidak sama dengan tangisan semalam.. tangisan hari ini tangisan penuh kelegaan.. tangisan penuh kasih sayang.. tangisan penuh rahmat dariNya.. sesungguhnya tiada daya dan upaya kita tanpa bantuan dan pertolongan Allah.. Alhamdulillah... Allah meniupkan kekuatan buat saya untuk terus mendidik dan menjadi ibu yang lebih tabah.. demi semua harta dunia akhirat saya..

Saya sedar hari ini.. ketegangan dalam sesuatu hubungan akan terjadi.. apabila kurangnya sentuhan.. sentuhan sebenarnya mempunyai satu kuasa ajaib... kuasa menyembuh kesakitan yg tidak dapat kita lihat... sentuhan kasih sayang akan berjaya menyentuh jauh ke dasar hati...



Monday, May 25, 2015

Nak KeNaL Saya??..



Saya layan awak ikut cara awak layan saya..

Bila awak rasa saya penting.. saya juga akan nampak kepentingan awak..
Bila awak jauhkan saya dari kepentingan awak.. awak juga berada di luar kepentingan saya.. kerasnya kata² awak pada saya.. awak akan terima jawapan yang lebih keras..

Saya orangnya mudah.. tak banyak cakap.. tak suka bercakap benda yang tak perlu.. tidak suka orang bertanya pada saya soalan yang sama berkali².. soalan mudah yang ada jawapannya sendiri..
Saya tidak bergaul dengan orang merapu.. saya tidak suka keganasan.. saya benci perbalahan.. saya tidak suka berada di tengah² pergaduhan..

Saya suka ketenangan.. saya suka berjalan dan melihat tempat orang.. saya suka alam semulajadi.. saya suka aktiviti lasak.. saya suka memerhati kehebatan keindahan ciptaan Allah yg Esa..
Saya suka makanan yang pedas.. masakan kampung.. manisan.. cheese.. coklat.. kek.. ice cream.. saya layan muzik klasik dan sentimental.. lite & easy..

Saya suka ketelitian.. kekemasan dan semua berada di tempatnya.. keserabutan saya selalu berpunca dari kebersepahan yang tidak dapat diuruskan dan kerja² tertangguh..

Saya suka berkawan.. tapi lebih suka memerhati dan melihat keserasian.. saya jarang telefon kawan² saya.. tapi saya tidak pernah melupakan mereka.. kenangan memori bersama tetap tersimpan kemas dalam ingatan..


Sekian, harap awak lebih paham saya..

Thursday, April 16, 2015

BiSKuT BeTuL LaR..!



Pagi tadi.. "Biskut betul bas nie!!".. aku lepaskan marahku kerana si panjang memasuki laluanku.. walaupon sbnrnya aku x patut marah..

Anak2: Biskut??! Kenapa Bonda ckp bas tu biskut.. (sbb mood aku ok pg nie.. aku berkenan memberikan explaination.. sbb bdk2 tu arinie masuk keta baik2 sumer.. x gado.. x menangis.. x bising.. sbb pakat baca buku.. bila aku tanya buku apa.. buku citer cinta ko.. omaigad... anak2...anak2)

Aku: Itu cara Bonda lepaskan marah Bonda.. Bonda x suka guna makian.. tp Bonda selalu ubah pd perkataan2 yg tak ada maksud x elok... itu cara Bonda lepaskan marah dan jaga lidah Bonda..

Anak2: Tapi knp Biskut.. bukan pizza ker.. roti ker...??

Aku: (Nie malas nak explain nie.. byk plk soalnya) yelah.. Bas tu kan mula huruf B.. B kenalah dgn B.. BISKUT.... ikhssss..

Note: Lg elok tukar pd zikrullah.. jangan biasakan anak2 atau org sekeliling mendengar maki²an kita.. jangan mengundang aura negatif... orang yang disapa aura negatif darahnya berasid.. orang yang keasidannya tinggi mudah ditimpa penyakit... :)


LinkWithin

Related Posts with Thumbnails