.:KeNaLaN MaYA BoNDa:.

JoM TuKa LiNk di SINIE

Thursday, November 5, 2015

SeNTuHaN KaSiH SaYaNG..

Semalam saya marah anak saya.. berlaku gejolak emosi yg menegangkan urat saraf.. dan pengakhirannya tangisan sendu meruntun kalbu.. anak menangis bawa diri merajuk kena marah.. Bonda menangis sedeh sebelum tido sebab marah anak.. aura negatif menyelubungi rumah.. bila marah macam² benda tak baik boleh berlaku.. parenting is not easy.. parenting is an ongoing learning sehingga kamu mati.. macam² method kita akan cuba utk didik anak kita.. plus.. satu anak ke anak yg lain perangai semua berbeza.. pendekatan juga berbeza.. kalau boleh memang kita nak berikan yang terbaik buat anak kita.. nak anak kita jadi seperti yang kita harapkan.. tapi bila perkara yg dirancang tidak terjadi mengikut apa yang kita bayangkan.. bersabarlah.. bersabar kerana Allah.. mohon pada Allah kuatkan dan tabahkan hati kita memelihara amanahNya.. kita bukan Malaikat.. semoga Allah lindungi kita dari perasaan kecewa dan putus asa..

Pagi tadi.. saya peluk anak² saya.. terutama yang dimarah semalam.. saya minta maaf kerana telah memukulnya.. tangisan hari ini tidak sama dengan tangisan semalam.. tangisan hari ini tangisan penuh kelegaan.. tangisan penuh kasih sayang.. tangisan penuh rahmat dariNya.. sesungguhnya tiada daya dan upaya kita tanpa bantuan dan pertolongan Allah.. Alhamdulillah... Allah meniupkan kekuatan buat saya untuk terus mendidik dan menjadi ibu yang lebih tabah.. demi semua harta dunia akhirat saya..

Saya sedar hari ini.. ketegangan dalam sesuatu hubungan akan terjadi.. apabila kurangnya sentuhan.. sentuhan sebenarnya mempunyai satu kuasa ajaib... kuasa menyembuh kesakitan yg tidak dapat kita lihat... sentuhan kasih sayang akan berjaya menyentuh jauh ke dasar hati...1 comment:

nurul iman said...

dilema ibu bapa...nak tahan marah. huhu

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails