.:KeNaLaN MaYA BoNDa:.

JoM TuKa LiNk di SINIE

Sunday, August 30, 2009

.:Muhasabah Cinta:.

Lagu dari Edcoustic.. hayati lirknya...

Wahai pengirim nyawaku
Betapa lemah diriku ini
Berat ujian dari-Mu
Ku pasrahkan semua.... pada-Mu

Tuhan... baru ku sadar
Indah nikmat sehat itu
Tak pandai aku bersyukur
Kini ku harapkan cinta-Mu

Kata-kata cinta terucap indah
Mengalir berzikir di kidung doaku
Sakit yang ku rasa biar jadi penawar dosaku
Butir-butir cinta air mataku
Teringat semua yang Kau beri untukku
Ampuni khilaf dan salah selama ini Ya Illahi... muhasabah cintaku

Tuhan kuatkan aku
Lindungiku dari putus asa
Jika ku harus mati
Pertemukan aku dengan-Mu


Bait2 lirik lagu nie sungguh indah.. begitu menginsafkan diri ini.. bila dengar lagu nie.. terasa macam tak sabar untukku bertemu dengan Penciptaku...

Friday, August 28, 2009

..AwaRD..



1. Letakkan logo award ini ke blog anda
--> Settled..

2. Anugerahkan award ini kepada 10 blog yg anda anggap paling berinspirasi dan sangat mesra.. -->Aku bagi pada sumer Kamu.. kamu... Kamu dan Kamu.. yg bacer blog aku... aku kan pemurah... hehehe...

3. Nyatakan penghargaan ini melalui "BACKLINCK" dgn blog yg anda anggap paling memberikan inspirasi & mesra dari blog anda..
--> Huisyyy aku lagiee tak paham...

4. Informasikan penerima award mengenai award yg mereka terima dgn nytakan komen di blog mereka.
--> Tak larat aku nak bagitau kat sumer pembaca blog aku.. hehehe... ehh.. kamu...kamu.. kamu dan Kamu... kamu dah bacer entry kan.. kamu musti tahu... terima ler award alam maya ini buat kamu yg sudi....

5. Berbagi cinta & Syg tuk penghargaan ini kpd pemberi anugerah ini...
-->
TQ!... Muchos Gracias Yda..

Thursday, August 27, 2009

CANDID -GIVEAWAY CONTEST


Tajuk contest nie menarik sket... pasal candid pic... aku rasa sumer org ada gambar candid kan.. pastu.. gambar candid yg tak bersedia tu mmg seronok utk ditatap... cam ada story di sebalik gambar yg dirakam...

Okehhh.. penganjur contest nie cik Zieha.. so sesaper minat nak join sama leh ler cecepat.. sebab contest nie dah nak ditutup.. seperti tarikh di bawah...


Korang tgk gambar kat atas tu... itu sumer candid kay.. actually maser tu tgh nak bergambar ahli keluarga reramai... (maser kenduri kawern aku) sekali gedegung... (bunyik tak ler kuat sgt.. tapi sumer org kat pentas pelamin tu perasan larrr..) tau aper yg jatuh... tu mender² limau segala tok nenek utk merenjis tu.. tak pasan pon cameraman kitorang yg mmg dah ready nak snap family pic kitorang aritu merakam momen ini... well... sebenarnya gambar nie cantik... memasing ngan expression muka ingin tahu... gambar² candid yg ada citer di sebaliknya nie bukan mudah nak snap... sumer secara kebetulan kan.... bila org tgk jer gambar... mesti org tanya kan... "korang tgk apa tu..??" Hehehe... ada story di sebalik gambar... simpan buat kenang²an...

Okey.. seperti entry contest yg lepas².. yg nie pon ada syaratnyerrr...

1) Copy gambar kat atas nie & uploadkan kat dlm N3 dan sidebar blog u olls
-->
Dah copy.. dah paste.. dah link... tgk atas dan sebelah... betul kan... :)

2) Wajib jadi followers kat sidebar di blog zieha n list kan blog zieha pada bloglist u olls......
--> Wah... I follow you if the gift is mine.. hehehe..


3)Uploadkan satu(1) gambar yang boleh dikategorikan candid habis atau yang paling happening,lucu,sedih,gembira, terkejutss yang pernah u olls amik..
-->
Gambar kat atas tu.. ok tak?

contoh macam gambar kat N3 atas nieh..tak kiralah gambar apa pun..
janji bukan 18 xx..hehehe

4) Bila dah dapat gambar candid tu,tinggalkan N3 di link ini sahaja
janji nampak candid..gambar yang buat2 candid ..tak nak k:))
-->
Sudah kutinggal jejak...

5) Pemilihan gambar berdasarkan gambar yang betul2 menarik dan mesti di amik gambar candid
-->
Rasa cam menarik jer gambar kat atas tu kan... hihihi...

6) Hadiahnya..adalah SURPRISED....kalau bagi tahu..tak besh la kan...hehehehe kalau nak tahu hadiahnya..jom la join giveaway contest nie
-->
Cepat.. saya nak tau apa surprised itue...

7) Contest bermula pada 16 Ogos 2009-31 Ogos 2009..
Kalau rasa nak dilanjutkan ..akan diberitahu kemudian
-->
Tak payah lanjut larrr... lagi cepat lagi baguihhh... tidak lar aku tersiksaa..

8) Keputusan pemenang bloggers bertuah akan diberitahu 1 minggu selepas tarikh tamat
contest tersebut...

--> Yaa.. umum jgn tak umum..... I'll be waiting....

..Riang Ria Raya Contest..


Yaaa.. aku join contest lagiee.. jangan marahhh aaa... hehehe... contest² nie sesenang jer nak join... dan aku juga sonok godek² gambar lama yang bersangkut paut yg melayakkan aku masuk contest-montest nie.. hihihi...



Ok.. gambar riang ria di hari raya nie masa raya tahun lepas.. kat umah Amiyob aku (pakcik aku) Tetiap tahun Amiyob mmg akan adakan open house kat umah dia... so.. kami sepupu sepapat sumer akan bertandang ke rumah pakcik aku nie.. kat situ bukan takat makan juadah rayer jer... kitorang juga dipakser rela masuk contest yg Amiyob buat... cam pertandingan karaoke... pertandingan pakai samping yg paling hensem.. pertandingan masak rendang... hmmm.. mmg havoc larrr... sumer org amik bahagian.. yelah kami mmg sporting... mmg seronok berkumpul reramai camnieh...

Gambar tu ada banyak sesi... sesi sumer pompuan... sesi sumer lelaki n sesi sumer reramai... aku amik gambar nie coz nampak cam giloooo sket... hahahahhhhh.... amacam cik penganjur... okey tak gambor nieh??

Hmm.. contest Riang Ria Raya nie dianjurkan oleh cik Yanmie.. pemenang dpt adiah kuih batang buruk tau... heheh... sukerrr kuih tu.. so sesaper nak join bleh lar terjah blog cik Yanmie eak...

Sesaper nak join contest nie kena tgk peraturannya.... Okehhh.. meh buat checklist...

1. ADD BLOG Yanmie di bloglist anda dan sila follow blog wokey barulah entitle
--> Sukacita saya nyatakan.. blog anda tersenarai di bloglist saya and of course I will follow you for the surprise winner announcement of this contest.

2. Upload banner Contest kat Sidebar korang
-->
Dah.. sila lihat sebelah..

3. Buat satu entry khas berkenaan Riang Ria Raya Contest
-->
Entry ini larr..

4. Hanya 1 gambar sahaja yg layak untuk dipertandingkan
-->
Yeah.. sekeping sajer... kalau bebanyak bukan takat penganjur.. ngan aku² sekali pening nak upkan gambornyer...

5. Sila ambil gambar RIANG RIA RAYA korang dan buat Entry Khas di Blog korang menggunakan tajuk Riang Ria Raya Contest
-->
Sememangnyer tajuk inielah di atas tu..

6. Sekiranya dah siap, sila beritahu di ruangan komen ini sahaja, bersama link entry korang supaya senang nak buat spot cek...
-->
Dah tinggalkan jejak pon...

7. Pemenang akan dipilih berdasarkan gambar yg MENARIK dan UNIK
-->
Cam menarik dan unik jer gambar kat atas nie kan Cik Yanmie... hehehe...

8. Kontes ini bermula dari hari nie 18.08.09 sehingga 01.09.09, tak nak buat lama2 coz 16hb dh duk dlm flight...hehehe
--> Tak lamer lagiiiiieee.... wowwww.... I'm excited!

Hang Tuah Fail SPM... Hahaha!!

Nie haa... pelipur lara di kala sedang berduka....


Tuesday, August 25, 2009

Kembalinya Nenda Ke Rahmatullah...

Sebenarnya ada berita sedeh yg belum kuceritakan... Malam Ahad.. tepat 12.30 tgh malam.. bersamaan 3 Ramadhan 1430 Hijriah.. aku menerima panggilan telefon dari adikku Syed Ali mengatakan berita yang agak menyentak hatiku... Nendaku Sharifah Azizah Jamalulail Syed Abdullah telah kembali ke rahmatullah.. Allahyarhamah meninggal disahkan oleh pakcikku sendiri (yg juga seorang doktor) ketika Maktuk selesai makan malam bersama menantu baru dan sedang berpamitan utk pulang... difahamkan Maktuk terkulai ketika salam mahu dihulur dan batuk 2 kali sebelum denyut nadinya terhenti...

Sampai sekarang sukar dipercayai yang Maktuk dah tiada lagi... masih terbayang di mata masa bercakap dan bergurau senda ngan dia di hari lahirku baru² ini.. hari tu kami laki bini puas hati dapat jamu para tetamu dengan kenyang... makan Kuew Tiow Kung Fu masakanku.. Tetamu kami raikan walau badan lesu berjalan seharian.. (kami pulang dari rumah kakak iparku di Serendah selepas mandi air terjun hari itu) kerana itu adalah kali pertama Maktuk menjejakkan kaki ke rumah kami.. tapi apa yang tidak kami ketahui.. ianya juga merupakan kali yg terakhir.. Maktuk seorang nenek yang amat mengambil berat tentang keluarganya... anak2... menantu.. cucu mahupun cicitnya.. di sisa2 harinya tidak disedari petanda yang diberi... Maktuk sungguh ceria berziarah ke sana sini... Maktuk memang suka berjalan.. sentiasa kelihatan bertenaga dan suka dikelilingi anak cucu.. Seorang yang dibesarkan dengan penuh disiplin dan protokol oleh bapanya yg juga seorang Majistret.. betul² memberikan impak dalam pembawaan diri Maktuk.. Maktuk seorang yg terkenal tegas dlm mendidik anak mahupun cucu.. Cara didikan Maktuk agak konservatif tapi kami tahu niatnya baik.. Maktuk yang berusia 80 tahun mempunyai 10 orang anak (2 meninggal ketika lahir).. 44 org cucu dan 44 org cicit (dan ada lagi yg on the way tidak sempat bersua dgn Tok Nyang mereka)... Wahhahh... sungguh besar keluarga kami rupanya...

Pemergian Maktuk memberi kesan ke atas akar umbi keluarga yang besar ini... kehilangannya mmg cukup terasa... kerana Maktuk lah org yang wajib disembah salam tiap kali Aidilfitri menjelma... Raya tahun nie aku rasa tidaklah seghairah thn2 yang lepas.. keseronokan menyambut bersama yang tua terasa kurangnya.. kerana Maktuk lah teraju utama pengikat hubungan talian antara kami semua... lumrah alam... yang muda kurang mengenali yg tua... keluarga semakin berkembang.. sanak saudara semakin ramai tapi jarang-jarang bersua muka... lalu selepas ini aku tertanya2... siapakah yang akan meneruskan talian penghubung antara saudara....

Al- Fatihah buat nendaku yang bakal dirindui semua dan sentiasa hidup dlm kenangan kami...

Aku menyaksikan sendiri Maktuk dimandi dan dikafankan... dan turut sama2 menghulurkan tangan menguruskan jenazah... ini kali kedua aku kehilangan keluarga terdekat dalam hidupku... sesungguhnya.. bila janji telah sampai.. maka tidak akan diawal atau dilewatkan walau sesaat... kembalilah jiwa2 yang tenang.. menghadap Penciptamu.. Setiap insan.. pasti merasa.. saat perpisahan terakhir... cuma yg tidak pasti.. bila dan di mana..... dan adakah kita telah bersedia untuk dijemputNya.....??


Maktuk Dalam Kenangan...








" BEAUTIFUL BABY SEARCH CONTEST "Looking for Beautiful Prince and Princess"


Ok... contest lagiiee... jangan muntah laks kowang.. hehehe... nie kan hobi baru aku... kali nie aku nak up kan gambo si Aisha laks.... gambar nie masa umo dia 6 bulan kot.. tak ingat sgt larr.. coz dah lama... aku suker gambar nie.. nampak pipi Aisha tembam lar sgt... cam Twitty Bird jer... maser tu mmg geram lar tgk dia... tapi sekarang Aisha kurus sbb dia takmo makan... biler makan.. kunyah... pastu dia luah balik... risau aku tau.. tgk badan dia yg dah kurus melengking...



Aisha kata apa biler kitorang suruh makan... "Aitha tanak makan nanti Aitha muntah.."


Aduhaiii anak bonda... bleh plaks tanak makan sebab takut muntah... kang anorexia laks si kecik nie.... kengkawan.... ada petua....?? Vitamin apa yg bagus utk menggalakkan pertumbuhan/selera makan kanak²...


Ohhh yer... penganjur contest inie ialah Mommy_Zara... silalar terjah yer.. bagi mereka yg tghhh layannnn contest seperti aku...



syarat2 utk join contest ni:


1. jd follower Mommy_Zara
--> I will follow you..... (iklan org kuning)..


2. sila add banner di atas pada sidebar..

--> Lihat di sebelah itue...


3. buat special entry utk contest ini dan sertakn sekali satu picture baby uols yg comey! dan satu picture baby bersama mommy atau daddy! kedua2 gambar akan diambil markah..

--> Ada banyak lagi gambar.... nak ker... hehehe


4. sile nyatakan skali nama baby dan umur baby. tips: gambar baby comey dgn aksi bersahaja tp masih mengekalkan kecomelannya mungkin menjadi pilihan juri

--> Nama puteri keduaku ini ialah Putri Aisha Ameerah binti Ady Putra dilahirkan pada 03/10/07 dan hari ini genap usianya seperti yg tertera di ticker at the bottom of this page... kira setahun sepuluh bulan larrr..


5 sila nyatakan bila gambar diambil.
-->
Gambar nie aku amik ketika boring² dan tak der keje.. tapi tak ingat sgt lar exact date nyer... yg pasti pada tahun 2008..


6. link kn blog Mommy_Zara . sila tinggalkn comment bila dh siapkn entry k...
-->
Sudah di link kan okey...



*A.L.E.R.T*
semua baby yg manjadi peserta mestilah dr umur....
newborn ------------------------> 3 thn (--> dalam kategori kan..)
for those yg single, uolls juga bleh sertai contest ni & syarat menghantar gambar seperti diatas haruslah dipenuhi..

contest bermula dari 11 August 09 hingga 31 August 09

--> Cepat!! Masih sempat nie....

Friday, August 21, 2009

"HAPPY FAMILY CONTEST"


Okeh... kali nie aku join contest happy family laks dari blog penganjur iedaLUVsham yang aku jumpa ketika hobi baruku inie menular dari blog ke blog yg aku hinggap.. so kepada sesiapa yg berminat boleh lah join HAPPY FAMILY CONTEST nie di sini sebelum ia dengan rasminya ditutup pada tarikh di bawah.. hmmm terima kasih ler bebanyak kepada anda²bloggers yg rajin dan bermurah hati nak bersedekah jariah di bulan berkat lagi mulia inie... semoga bertambah lar rezeki blogger² kita inie.... aminnnnn.....


Okehhh... meh kita tgk syarat² nyer...

1. ADD BLOG iedaLUVsham D BLOGLIST KORANG
---> dah add....

2. UPLOAD BANNER "HAPPY FAMILY CONTEST" KAT SIDEBAR.
---> sila lihat di sidebar ku itue...

3. BUAT ENTRY KHAS BERTAJUK "HAPPY FAMILY CONTEST".
---> entry ini larrr... hehehe

4. UPLOAD HANYA 1 (SATU) GAMBAR YANG THE BEST YANG MENGGAMBARKAN KEGEMBIRAAN DLM KELUARGA ANDA! ;) BAGI YG BELUM BERKAHWIN, UPLOAD PIC BERSAMA2 FAMILY KORANG, NO BOIPREN2, NO GEFREN2, HEHEHH!! ;p
---> maser amik gambar nie mmg aku gumbira bersama anak² dan suami terchenta..

5.DALAM ENTRI TU PASTIKAN ANDA MENTION & LINK KE iedaLUVsham & HAPPY FAMILY CONTEST (no link back will be disqualified)
---> I mention u & ur contest... I link you...

6. Bila dah siap, tinggalkan link di entri ini SAHAJA =)
---> Dah tinggalkan link kat entry itue..

7. Pemenang akan dipilih berdasarkan gambar yg MENARIK&UNIK ;)
---> Pilih larr sayerr... hurmmm hurmmm... kalau ada adiah lebih.. hehehehhh

8.Hadiah utk pemenang adalah....RAHSIA,wakakaka!!
---> Rahsia?? Ohhh... nie yg terujaaa nie...

9.JANGAN RISO..TAKDE VOTE2 PUNYER,AKU TAKKAN SUSAHKAN KORANG, HEHEHE!!!.
---> Ok... undi anda dibekukan.....

10. OK, CONTEST BERMULA 11 OGOS - 12 SEPTEMBER 2009
---> Jengah lar blog iedaLUVsham cecepat... tinggal baper jer lagi kalau nak join nieh..

KEPUTUSAN AKAN DUMUMKAN PADA 14 SEPTEMBER = BETEDAY AKU! YAHOOO!!!
---> Akan kunanti.... "Happy Advance Beteday to you Ieda.."

Sekian katanya.... rajin² ler organize contest lagi eak...

Wednesday, August 19, 2009

MARAH??!

Okehhh... dah lama nor tak dpt dan menjawab tag mengetag nie.. Tag nie harus aku jawab sebab... jap aku quote balik kata² org yg mengetag aku nieh "kalau korang tak buat...aku jadi marah tahap no. 2.... " Haa tu dia... maka adakah dengan statement tu aku menjadikan aku harus utk menjawab tag inie... hmmm... sebenarnya aku jawab sbb tgh boring... tak tau nak buat apa nie... ko nak tau camner aku marah eak Speed....?? Tak kan tak tau... macam tak besa kena marah ngan haku... sebilik dulu...??

1. Apakah yang anda lakukan jika anda marah?

Marah... aku pon ada level or tahap marah aku... seperti yang aku list kan kat bawah nieh:

Marah Biasa....
Marah secara general... aku tak pin point pada sesaper... saper makan cili dia raser pedas.. kiranya marah sambil membebel lar nie... selalunya tentang sikap... aku paling pantang org tak amik endah ttg penat lelah org lain.. misalnya bila aku dah kemas rumah.. org sesenang jer sepahkan balik... misalnya aku dah cuci sumer pinggan mangkuk... then org sengsenang jer longgok pinggan tak bercuci sekali ngan sisa² tak berbuangnyer sekali.... marah biler aku tunggang langgang buat keje... org lain duduk selamber... macam tokong budha tetengah rumah... tanak tolong takper.. tapi tolong ketepi dan jangan kaco keje aku... aku paling tak suka manusia yg tak reti nak appreciate usaha org lain... satu lagi... biler baca berita kat suratkhabar pasal isu² lapuk... kes ragut.. buang anak... rogol and so on... buat aku terlalu kesal.... kenaper jadik camtu... marah biler org potong que keta aku... kita dah penat batur dari belakang panjang²... tetiba dia buat kuang ajor.... berdesup dari belakang masuk time lampu isyarat ijo... isssyyyhhh... kalau lar time tu keta aku nie ada kaki... nak jer aku penyepak keta kuang ajo tu biar terpelanting jauh back to the end of the line..... mau tunjuk samseng ehhh!

Marah-marah sayang
... marah yang nie... sekejap jer.. marah yang terserlah kat muka... (org Kedah kata tarik muka).. kira marah sebab sentap lar lebih kepada merajuk sebab tak puas hati.... marah kategori nie sekejap jerrr.... org pujuk or buat² lawak sikit aku dah ok.... aku tak simpan dlm hati.... aku lepas kat situ jugak..... biar berdesing telinga ko kena hambu (actually biler dah kena pujuk aku akan bagitau everything yg tidak memuaskan hati aku..... I'm a staraightforward person k.... tahan ler telinga dgr kata² tak bertapisku!

Marah Tahap Gaban!
(Ini marah biler hatiku dah terlalu sakit... geram... bla²...)
Biasanya.. time aku marah aku akan diam membisu seribu bahasa... (kalah org bisu ngan kebisuan aku) Masa tu ko cakap lar apa saja... (aku membisu hanya pada org yg aku marah..) aku akan buat dekkkk... lantak ko larrrr.... ko nak cakap apa pon.... to me you are invisible.. so paham sendiri lar eak... biler dah dihalimunankan oleh aku... maknernyer aku teramat marah pada KAMU....

Selain dari bolayan ku pada kamu.... aku akan isolate kan diri aku... aku perlukan ketenangan dan aku sungguh BENCI menatap wajahmu ketika itue..... tolonggggg.... stay away from my face..... coz I HATE Uuuuuuu!!!! Ehhhh... tersedar sekejap... kat mana kita....?

Haaa... aku akan memaki² kamu dalam hati aku.... aku akan cakap macam² yg negatif tentang kamu dalam hati sepanjang kebisuanku.... kamu belum tau betapa lezerrnyerrr hati aku.... huh... kamu musti tak sanggup mendengarnyerrr!

2. kalau anda terkejut..boleh tak buat anda marah?

Depends aaa... terkejut pasal aper... kalau terkejut pasal org buat surprise party utk aku (ader kerrr.. hihihiii) tak kan lar aku nak marah... agak² lar kan... buat terkejut yg bleh buat aku marah ialah biler kejutan dia mendatangkan mudarat pada diri aku... misalnya aku tengah potong sayur... dek sebab terkejut aku terpotong jariiii... itu... harus aku marah.... bodo punyer kejutan tu...

3. lama tak anda marah?

Depend jgk tahap marah aku... pernah aku marahkan seseorang sampai 3 bln tak bertegur.. (sebenarnya tak baik kan... memutuskan silaturrahim... tiga hari cukup... nanti tak bau syurga!)
4.apa yang anda buat untuk hilangkan marah?

Kalau aku dah teramat marah... kesal.. sakit hati aku akan buat sumer keje kat rumah selagi aku nampak ada benda yg aku boleh buat... aku akan bzkan diri aku.... dan halimunankan makhluk perosak hati aku.... (aku akan buat keje macam robot... senyum tidak.. ketawa tidak... just a plain cold expression) itu kalau kat rumah larrr... kalau ada pen dan kertas kat tangan... abis lar aku tulis memacam kat kertas tu dgn conteng² melambangkan kebencian aku... then aku koyak kertas tu kecik².... dan kalau kat tempat sunyi aku jerit sekuat² hati aku.... time aku sorang² lar... kalau kat tepi pantai... aku akan bawak diri aku sorang² dan tak pedulikan org lain... mana aku pegi pon aku tak peduli.... janji bleh jalan sengsorang.. itu marah sakit hati tapi kalau tambah ngan merajukk... aku akan duk jejauh dari org yg buat aku marah.... aku akan mengelak dari bertembung ngan org yg mendatangkan kemarahan aku... duduk diam² dlm bilik... kalau time semayang aku menangis semahunya waktu berdoa.... pohon kekuatan dari Allah utk menghadapi segala tekanan ini.... masa tu aku akan imbau segala kata² atau momen² yg menyebabkan aku marah... reda tangisan.. aku dah bleh pk secara rasional n positif... baik buruk sesuatu tindakan.. dan tindakan apa yg harus aku ambil utk meredakan kemarahan ini....

5. selalu tak anda buat orang marah?

Ermmm... ntah... mungkin ada juga kadang² aku terlepas cakap... selalunya bukan dari hati dan tak terniat pon nak buat org marah.... tapi yelah... mulut tak der insurans... main lepas jer...

6. kerap tak anda marah?

Jarang nak marah tak tentu pasal... kalau marah biasanya bersebab....

7. sapa yang anda nak tag? kalau diorang tak buat, anda marah tak?
Entah... sesaper rajin bleh lar buat tag nie..... terpulang... aku tak marah... (tak baik marah² kan...)

**My DeAR ALYaa**

Nak tulis sikit pasal anak dare sulong aku... si Alyaa... yg notti.. tapi rajin tolong bonda dia... gambar kat bawah nie diambik ketika aku sedang sibuk prepare dinner di dapor... kat atas sofa depan tu mmg ada selonggok baju kering budak² yang masih belom berlipat.. masa tu aku benti masak kejap coz nak solat Maghrib... sekali masa kat depan tu aku nampak anak dare nie tgh khusyuk asyik buat nie......

Sila scroll ke bawah.....



..tgk... apa dia buat tu.... Alyaa kalau buat satu² benda... tekun dan penuh tawaduk... perangai siapakah itue.... Akukah?? Seriusssss jer kan.... heheheh

..tu dia hasilnyerrrr... patut larr dia senyap jer kat depan tu... rupanyer ada aktiviti yang mengasyikkan... dah besar anak bonda... dah pandai tolong bonda buat keje rumah.. aku tak suruh dan ajar dia pon tau!


Dia baru tiga tahun.... tapi tahu apa nak buat tuk ringankan keje bonda dia... "I'm really proud of you my dear!"

Tuesday, August 18, 2009

..Contest Baju Raya Sedondon..

Ehh.. tgk tajuk di atas.. tetiba raser cam dah nak rayer... hei.. posa pon blom mula lagi lar.. hehehe.. actually bukan aper.. aku terbaca blog K. Mimi tentang contest nie.. and I've decided to give lebih saingan pada K. Mimie.. boley?? Hikk... jangan maraaa aaaa K. Mimie... persaingan yang sihat tak apa kan... Lately dlm blog hopping... byk tul aku tgk bloggers yang anjurkan contest... hadiah² not bad.. menarik²... cam sonok jer kan... meriah jer... rasernyer.. mungkin satu hari nanti aku pon akan hold contest-montest nie just to make it more fun n happening dlm berbloging sambil mengumpul adiah kawan² siber yg belum pernah aku jumper... cheeewahhhh.... ermmmm... satu soklan... sok² kalau aku hold contest ader ker yg nak join nyerrr.... errmmm ada kerr???



Well seperti tajuk di atas.. nie dia syarat² dan pantang larang contest inie... aku copy paste sat...

Tadaaaaa.... seperti di bawah:


1.Jadilah follower iburikazz dan add iburikazz di bloglist anda.
---> I follow... (ikut gaya abg Jem di SINAR fm ok...)

2.Buat satu entry tentang CONTEST BAJU RAYA SEDONDON dan buat link ke entry ini.
http://is3riziburikazz.blogspot.com/2009/08/contest-baju-raya-sedondon.html
---> Ok... dah di-Link-kan...

3. Upload lah Gambar anda dan pasangan berbaju sedondon
---> Inie aku uploadkan bukan takat pasangan... tapi ngan anak²nya sekali.. boleh??

4. Nyatakan nama anda dan pasangan, tahun aidilfitri anda bergambar sedondon tu dan tema baju raya tahun ini.
---> Namaku Sharifah Zurina pasanganku Ady Putra, gambar nie diambil raya thn lepas.. means thn 2008... first time pakai baju raya sedondon utk keluarga kecilku... tema baju tahun nie.. ingat nak wat kaler purple laks.... tapi ada ker owg nak amik tempahan lagi nie...??

4. Tinggalkan link anda
di sini...
---> Okeh.. dah ditinggalkan...

5.Sila tinggalkan sekurang2nya satu komen di mana mana entry yang anda baca selain entry contest ni...Buat syarat..
---> Okehh... dah komentar telah kulontarkan....

Tarikh Tutup...22OGOS2009..awal ramadhan...
---> Minggu depan nie... kira penyertaan masih diterima kan.... kan... kan...?? Heheheh


Okkkk... para juri yg adillll lagi budiman... inie lar gambar² yang tersimpan dalam kenanganku....










Sekian... Saya amat berbesar hati menyertai Contest Anda.. Terima Kasih....

Monday, August 17, 2009

..bonDa & putEri²nya..

Nie gambar masa mandi air terjun kat Serendah kat umah kakak ipar aku.. dekat ngan perkampungan org asli... kitorang tak naik atas.. maklum ngan bebudak kecik... mandi kat bawah tu jer... pon dah ok.... "Keselamatan mesti Diutamakan.." Okeh.... just to share.. these are the pics taken....




___________________________________________
Nie laks videonyerrr.... simpan dalam kenangan....

..Aku BaHaGia....

Hmm... pagi tadi maser antar budak² umah mak disambut dgn berita buruk.. family Paksu aku sekeluarga telah dijangkiti wabak H1N1.. yg paling teruk anak dia.. dorang nie tinggal kat Penang... semoga mereka dilindungi Allah.. dan penderitaan si kecil diringan dan disembuhkan secepat mungkin hendaknya...
Semalam rasa cam lapang n happy jer hati nie... biler dpt spent quality time dengan suami dan anak²... bukannya tak pernah.. cuma semalam penuh terisi ngan pelbagai aktiviti... tapi.. di rumah sahaja... tak ke mana pon... coz keadaan tak sesuwaiii ngan berjalan² di luar... banyak penyakit menunggu... hmmm... baru nie p Pasar Malam... (aku shop sorang jer) keadaan lenggang lar sgt... ramai org dah tak beranie bersesak² di tempat org ramai... jadi.. tmpt yg biasanyer ramai org pon dah jadi tak der org... kesian pulak lar tgk mereka² yg mencari rezeki kat situ... besar impaknya wabak yg menular nie... bukan setakat kesihatan diri... kesihatan poket juga terjejas...
Berbalik pada semalam... bangun pagi sidai baju dulu sblm buat breakfast nasik goreng & air nescafe latte (nama canggih sikit bagi susu.. kwang²) ... chewahhh... then... tengahari tu... sblm mandi bebudak berdua tu tolong ayah dorang basuh keta... pancut memancut air.. abis basah kuyup... aku laks kat dalm menyapu, cuci kipas, vacuum carpet, mop lantai bagai.. abis lar cuci calat umah tu... bawak bebudak mandi.. then prepare lunch yg sebenarnya dah petang pon... kul 3.00 masa tu... petangnya cuci laman laks.. n gardening sket kat tanah yg sekangkang kera... terlebih rajin.. gunting rumput yg dah panjang guna gunting... hahahah... abis melecet tangan haku.. uwaaaa!!
Walaupon penat semalam... tapi aku rasa cam happy sgt... coz ujung minggu aku penuh terisi ngan aktiviti² bersama² org² yg aku sayang... especially Mr. Hubby join sekali... tak ler macam setengah org bila isteri sibuk buat keje... dia duk terlenggak depan TV baca suratkabar... tak ada peri kerumatanggaan langsung...... isteri tu bukan ammah eak yg anda bayar gaji tiap bulan...... dia pendampingmu.... dan anda perlu mendampinginya waima tatkala melakukan kerja² rumah sekalipun.... layanilah isteri anda sebagaimana anda mahu dilayani..... besar pahala suami yg membantu isteri nie.... aku selalu nampak seorang lelaki itue bertambah keMachoannyer tatkala menolong isteri buat keje... hensem jerrrrr kan.. cam.. aku sungguh bertuah mendapat suami terhebat di dunia..!! Sumer benda nak dibuat bersama.... bukan ketika baru kawen jer.. bila dah ada anak² nie... lagi bahagia diajak tolong mak bapak bersama.. itu lar kemanisan berumahtangga.. bila nak kekal bahagia perlu ada give and take kan..... kalau sorang dok beri... sorang lagi asyik lar dok terima.... tak seimbang lar jadinya kan... bila kapal dah senget sebelah... alamatnya bahtera bakal tenggelam... jadi... seimbangkanlah Bahtera kita..... semoga sentiasa teguh mengharung ombak, badai dan taufan........
Kat bawah nie video outing kat Paragon shopping center sebelum menularnya H1N1... dekat jer ngan umah.. masa nie budak² dah bosan sgt duk umah... sesajer jer kuar ilangkan bowink... hmmm.. tgk bebudak tu... apa yg dorang naik tuuu??

Friday, August 14, 2009

..DeMi Anak²Ku..

Ahhh.. bosan sekali hari nie.. ngantuk pon yer jugak.. layan lagu kat blog sambil menaip lar entry yg ntah aku tak tau aper tajuknyer inie lagi... hmm.. patutnya seperti yang pernah dirancang aku sekeluarga... nak p penang meraikan konvokesyen adik ipar aku kat USM Penang.. tapi tak jadi... atas sebab.. terus terang cakap aku risau sesangat ngan wabak pendamik H1N1 yg melanda seluruh dunia sekarang nie... tetiap hari ada jer kes² kematian yg baru... dari hari ke hari jumlah mangsa semakin meningkat... anak² aku laks kecik² lagi... 3 thn, setahun 10 bln dan 3 bln... seperti yang sumer maklum.. sudah tentulah dorang nie tergolong dlm golongan yg berisiko tinggi utk dijangkiti... antibodi budak² nie bukannyer kuat sangat... so.. I have to say to decide to take the precaution coz it is better than cure rite?

Anak² darah daging sendiri nie... walau nakal cemmaner pon kita sanggup lagi nak hadapinya... tapi janganlah sesekali anak kita sakit... jiwa dan hati mak bapak pon akan turut sakit... kita pon akan sama makan tak lalu.. tido tak lena... keje pon tak tentu hala.... tanya lar pada sumer² mereka yg dah bergelar ibu dan bapa.... I bet sumer pernah merasai perasaan yg sama masa anak² korang sakit....betul? Budak² nie sakit tak macam org dewasa... dorang tak pandai nak mengadu kat mana sakit... kat mana tak selesa... masa tu dorang makan pon tanak... telan ubat pon payah... sedeh tau biler tgk badan anak kita susut tak bermaya... luluh hati nie biler tgk dorang tak cerdas dan ceria... duit berkepuk boleh dicari... tapi.. kesihatan kat maner nak beli??

Balik dari seharian penat bekerja.. disambut anak² di depan muka pintu.. terlompat² ceria sambil peluk kaki kita... hilang sumer masalah di tempat keje.... walaupon kengkadang anak² nie bingit... bermain... bergaduh... menangis... mengada² biler kita ada sama... menagih perhatian dan kadang² menduga kesabaran.... tak ada seorang anak di depan mata... bertapa kekurangan kita rasa.... tidak lengkap hidup sekeluarga... biarlah dorang berkelahi.. menangis di depan kita... kita rimas... iyaaa.. tapi kita tahu mereka selamat di samping kita....

Pernah tak terbayang... bila satu hari... tiada lagi hilai tawa... jerit pekik dan tangisan mereka.... hidup ini akan terasa kosong... sekosong-kosongnya... kerana kehadiran mereka memang sungguh bermakna...


Alyaa selalu tanya kat aku bila aku balik dari keje...

"Bonda pegi mana tadi..?"

"Bonda pegi keje... ayah mana bonda? Kenapa ayah tak balik lagi??"

"Ayah work sayang.. ayah ngan bonda keje.... cari duit banyak²... nak beli susu untuk kakak, adik ngan Ainna... beli pempers... beli baju baru... beli menan...."

"Ayah keje kat KLCC kan bonda... bonda kat Chulan Tower..."

"Hmmm... pandai anak bonda... sebab tu kakak kena behave... jangan nakal².. jaga adik²... bile balik keje.. bonda ngan ayah pe....."

"NAT!"

".. kalau kakak nakal... nanti bonda maaa..."

"RAH!!"

"kalau bonda marah.. nanti kakak kena rooo..."

"TAN!!"

"...kalau bonda rontan... nanti kakak saaaa.."

"KIT!!"

".. jadi.. kakak kena beeee...."

"HAVE!!"

"haa.. pandai pon... kakak kena BEHAVE... jadi anak yang baik.... baru ayah ngan bonda sayanggg.......

Masa tu Alyaa pon beredar dengan senyum² notty dia... tunjuk muka puas hati sebab dah puas bersoal jawab ngan aku... haiiii... itu larr dia anak dareee aku yg banyak celoteh.... tapi aku bangga sangat ngan dia... dia cepat matang dan amat berdikari bagi seorang budak yg baru berusia tiga tahunnnn....

Tengah concentrate tgk citer "Potret Mistik" citer seram kat TV2..

Tuan Puteri yang nie dah lama lena dihanyut mimpi..

Alyaa & Ainna muka saling tak tumpah.. see concentration pon sama...

Anak² dare aku nie mmg tak reti tido awal..

Abis jer citer seram tu... nak tau Alyaa cakap apa kat aku...

"Bonda... jgn tutup lampu tau.."

Hahahaha... tergelak kuat aku... budak sorang nie.. tgk citer hantu suka lar sangat.. tapi penakot... nak ke dapor pon suruh adiknya si Aisha teman.... Alyaa... Alyaa...

Thursday, August 13, 2009

Apa itu H1N1... Swine Flu??

Sekadar Artikel copy paste Dari Laman Emjay _ H1N1

Assalamualaikum buat saudara seagama. Laknat Allah untuk iblis dan pengikutnya.

Penyakit berjangkit H1N1, apakah tindakan kita?

Dalam beberapa hari yang lepas terdapat permintaan dari rakan dan juga SMS dari pembaca Laman Emjay yang meminta saya menulis tentang penyakit berjangkit H1N1. Alhamdulillah denga kurniaNya saya dapat menyiapkan tulisan ini. Terima kasih Ya Allah.


Apa itu H1N1?

'H' bermaksud Hemagglutinin protein

'N' bermaksud Neuraminidase protein

Viral novel influenza type A H1N1. ianya berasal dari virus avian flu (selsema burung H5N1) yang telah menjangkiti babi @ khinzir dan telah bergabung dengan swine flu (yang sepatutnya hanya menjangkit ternakan babi sahaja) dan telah evolusi (mutasi) untuk penyesuaian diri di dalam 'host' yg lebih tinggi di dalam rantaian makanan @ manusia. dan semasa di dalam badan manusia, sekali lagi ia berevolusi supaya ia menjadi 'air born' dan menjangkit dari manusia kepada manusia.

Jangka hayat virus
Oleh kerana ia adalah virus yg air born, ia hanya boleh bertahan di udara selama 2 hingga 8 jam sahaja. jika selepas tempoh tersebut ia tidak mendapat perumah @ host ( badan manusia) ia akan mati.

Maka bilik yang dibiarkan selama 24 jam dengan air ventilation yang baik....akan 'bersih' dari virus tersebut.

Apa yang perlu tahu ?
Sebenarnya telah terdapat outbrake (wabak) di US sebelum terjadi outbrake di Mexico tetapi tidak dilaporkan kepada WHO. Kemungkinan outbrake ini telah dikesan dan US mahu 'baling batu sembunyi tangan' lalu tercetus lah outbrake di Mexico.
Virologi virus H1N1 incubation period yang singkat pada purata 2 hari dengan julat 1 - 4 hari ini bermakna ia cepat menyerang badan manusia setelah ia menjangkit pesakit.
Pesakit akan menunjukkan simptom selepas 1 hari dijangkiti paling cepat dan selewat2nya hari ke-4. H1N1 sebenarnya adalah selsema biasa namun kepada pesakit yang berisiko, ia dapat membunuh. Jika pesakit adalah seorang yang normal, ia hanya akan memberi kesan seperti demam selsema biasa dan batuk.

Cara serangan
Virus ini boleh disebarkan melalui batuk, bersin dan percakapan. Virus ini akan menyerang sistem pernafasan (seperti selsema burung dan SARS). Pada peringkat awal, ia hanya pada 'trakea'. Jika tidak mendapat rawatan awal, ia akan menyerang paru2 dan boleh menyebabkan kematian akibat 'lung collapse'. Ia amat merbahaya kepada golongan yang berisiko tinggi.

Siapa yang berisiko
1. orang yang ada masalah 'obesiti' @ gemuk
2. perempuan yang mengandung
3. orang yang ada penyakit asma
4. orang2 yang bermasalah dengan sistem imunisasi (menjalani 'operation yang besar', kanak2 yang belum cukup suntikan imunisasi, golongan2 yang rendah tahap imuniti eg. HIV ext.)
5. Perokok (tambahan dari Emjay)

* kematian yang telah dilaporkan terdiri daripada golongan2 di atas

Simptom-simptom
Hari 1 - rasa kurang sihat, tak bermaya
Hari 2 - selsema, batuk dan demam yang kekal ( demam tidak turun walaupun telah makan ubat demam)
Hari 3 - rasa kurang selesa di bahagian dada dan sesak nafas
Hari 4 - sakit dada yang teruk........jumpa doktor dengan segera.......
Hari 5 and above - lung collapse @ koma
Langkah2 kawalan

1. golongan2 yang berisiko, elakkan daripada kesesakan ( kawasan yang padat dengan orang ramai)
2. menjaga kebersihan diri, basuh tangan selalu dan dengan betul, jaga kebersihan rumah dan persekitaran
3. elakkan diri jika terdapat 'orang batuk, bersin dan kurang sihat'
4. jika kurang sihat, elakkan diri dari beraktiviti (sosial dan berkumpulan)
5. jika kurang sihat dan ada ILI ( influenza light illness @ selsema biasa) jangan hadirkan diri di kawasan orang ramai. Jika terpaksa, pakai 'mask' (sekurang2 nya 3 ply mask)
6. untuk orang yang sihat, elakkan dari kawasan yang padat.
7. jika ada tanda2 simptom di atas, segera ke hospital untuk pemeriksaan dan rawatan
8. jika sihat, jangan ke hospital atau klinik untuk 'checkup' kerana di kawasan tersebut mengandungi banyak virus.
9. tak perlu ambil anti-viral @ apa2 ubat influenza!!!!!!!!!!. jika sihat dan mengambilnya, akan mengakibatkan resistan kepada vaksin @ ubt2 untuk merawat jika terkena jangkitan. ini adalah kerana berlakunya resistansi virus terhadap persekitaran badan yang telah mengambil ubat2 tersebut terlebih awal.
10. vaksin hanya akan 'wujud' seawal2nya pada Oktober dan hanya untuk 'frontliner' sahaja dan untuk awam selewat2nya pada 2010.
11. untuk makluman, influenza test hanya dijalankan di dua makmal sahaja di Malaysia. Ia mengambil masa 6 jam untuk run test kepada 1 batch sample. Jika klinik menyatakan mereka boleh jalankan ujian, itu tidak betul. Tidak perlu ambil suntikan seasonal influenza kerana ia tidak berkaitan.
12. tahap kesedaran dan pengetahuan yang tinggi amat perlu untuk kita sama2 menghadapi outbreak ini.

Sama2lah kita berdoa kepada ALLAH s.w.t agar bala ini cepat berlalu. Amin.
Ini adalah sumber dari taklimat H1N1 oleh pengarah kawalan penyakit berjangkit dari kementerian. kesihatan Malaysia di Pan Pasific KLIA pada 01.08.2009.
~~~~~~~~~~~~~~~~

Penyakit berbahaya ini mula menjadi popular apabila dilaporkan lebih 80 orang telah mati di Veracruz, Mexico akhir April 2009. Kemudian ia terus menyerang dengan pantas dan beberapa kematian lagi dilaporkan di New York, Kanada, New Orleans dan Israel.

Swine Flu atau selsema babi bukanlah penyakit baru, ianya telah pun dijumpai pada lewat 1918 di Sepanyol dahulu. Tetapi pada ketika itu, jangkitan hanya merebak di kalangan individu-individu yang terlibat dengan perusahaan khinzir sahaja hanya sedikit terkena kepada orang awam.

Kebanyakan kes selesema babi yang disebabkan virus H1N1 - yang menggabungkan genetik babi, burung dan manusia, berlaku di kalangan golongan yang berumur 45 tahun ke bawah.

Sehingga 8 Ogos 2009 sudah 16 kes kematian akibat H1N1 di Malaysia.
Hospital swasta tidak menerima H1N1. Maklumlah mereka mementingkan perniagaan. Penyakit risiko tinggi seperti H1N1 adalah lebih merugikan perniagaan mereka. Hanya hospital kerajaan yang menangani penyakit H1N1 ini. Syukur alhamdulillah terima kasih semua kakitangan di hospital Kerajaan.


Ada orang yang mengatakan penyakit H1N1 ini adalah konspirasi pihak-pihak tertentu. Bolehlah membaca artikel-artikel berikut untuk mengetahui cerita tentang konspirasi ini di:

1. Konspirasi H1N1 sila ke http://ibnuyaacob.com/?p=1099

2. FLU IS NOT THE BIGGEST DANGER . http://www.davidicke.com/content/view/25191

3. Canadian Doctor: H1N1 Vaccination a Eugenics Weapon for Mass Extermination di http://www.prisonplanet.com/canadian-doctor-h1n1-vaccination-a-eugenics-weapon-for-mass-extermination.html

4. Dan banyak lagi artikel di internet.

Marilah kita semua umat Islam menghayati Firman Allah dalam Al Quran berikut yang bermaksud: “Telah nampak kerosakan di daratan dan di lautan disebabkan oleh perbuatan tangan manusia, supaya Allah merasakan kepada mereka sebahagian daripada (akibat) perbuatan mereka supaya mereka kembali (ke jalan yang benar).” (Surah ar-Rum, ayat 41)”

Diantara kerosakan amat jelas kepada daratan dan lautan adalah pencemaran bumi tercinta ini. Satu lagi kerosakan adalah pencemaran daratan dan lautan serta sungai yang diakibatkan penternakan babi. Islam telah melarang semua umat manusia dan bukan setakat orang Islam untuk memakan babi. Apabila larangan ini tidak diendahkan, berlakulah kerosakan kepada daratan dan sungai dan seterusnya laut dan dengan ini melayakkan manusia mendapat balasan sesuai dengan ayat dari surah Ar Rum: 41 di atas.

Di Malaysia dahulu pada tahun 1999 telah banyak manusia mati iaitu seramai 105 orang akibat dari industri penternakan babi di Bukit Pelanduk Negeri Sembilan. Apa yang menjadi lawak ialah antara tauke penternakan babi ini adalah orang besar Melayu yang mengaku Islam!!
Pada tahun 1918 – 1919 pandemik flu babi (swine flu) sepanyol. Lebih dari 50 juta dari seluruh dunia mangsa telah mati akibat flu ini.


Jutaan penduduk Eropah pada tahun 1941 dilaporkan maut akibat wabak penyakit Flu Babi. Saat itu terdapat puluhan juta orang yang meninggal akibat flu babi.

Setiap sesuatu larangan Allah seperti berzina apabila dilakukan, tunggulah penyakit seperti AIDS, Sifilis, Gonorea dsbnya. Inilah hadiah daripada Allah kepada manusia-manusia apabila melanggar laranganNya. Kini seluruh manusia di dunia ketakutan dengan wabak H1N1.
Berhubung dengan penyakit merebak seperti H1N1 ini, marilah kita lihat beberapa hadis berikut:
A. Hadis Abu Hurairah r.a katanya:


Rasulullah s.a.w bersabda: Tidak ada penyakit yang berjangkit, tidak ada larangan atau pantang pada bulan Safar dan tidak ada kecelakaan yang ditandai oleh suara burung malam. Kemudian seorang desa bertanya: Ya Rasulullah! Bagaimana dengan unta yang berada di padang, yang bergerak bebas bersih laksana kijang, kemudian didatangi oleh unta berkudis dan setelah bergaul, maka kesemua unta tersebut berkudis? Rasulullah s.a.w bersabda: Siapakah yang menjangkitkan kudis kepada unta yang pertama?.

Nombor Hadith Dalam Sahih Muslim : 4116


B. Sabda Rasulullah sallallahu-alaihi-wasallam yang dimaksudkan adalah seperti berikut:
Tidak boleh menjangkitkan penyakit, dan tidak boleh mengundi nasib, dan tidak boleh mempercayai Hama[ Hama berasal dari satu adat Jahiliyah yang mempercayai ruh seseorang yang mati dibunuh akan keluar dari kuburnya dalam bentuk jelmaan manusia atau burung dan ia akan mencela tuannya yang mati terbunuh itu. Demikian terang Mahmoud Matraji dalam Sahih Muslim yang beliau terjemahkan, jld 3B, ms 465.], dan tidak boleh mempercayai (kecelakaan) bulan Safar, dan larilah kamu dari penyakit Kusta sebagaimana kamu lari dari seekor singa. Sahih: Hadis dari Abu Hurairah radiallahu ‘anhu, lafaz di atas dikeluarkan oleh al-Bukhari sahaja secara muallaq, lihat Sahih al-Bukhari – no: 5707


C. Apabila kamu mendengar satu wabak penyakit berjangkit di sesuatu daerah maka janganlah memasuki ia (daerah tersebut). Dan apabila kamu berada dalam daerah yang sedang dilanda wabak penyakit berjangkit maka janganlah kamu keluar darinya. Sahih: Hadis dari ‘Abdurrahman bin ‘Auf dan Sa‘ad radiallahu ‘anhuma, dikeluarkan oleh Ahmad, Abu Uwanah, al-Bukhari, Muslim dan lain-lain, lihat Sahih al-Bukhari – no: 5728 & 5729.
Berikut adalah kupasan saya berdasarkan tiga hadis di atas ini.

1. Tidak ada penyakit berjangkit sebagaimana hadis A di atas adalah bermaksud Allah telah menetapkan mereka-mereka yang kena jangkitan penyakit tersebut melalui rububiahNya. Ini dijelaskan dalam penghujung hadis A di atas dimana sahabat bertanya tentang unta yang sihat mendapat jangkitan dari seekor unta yang berkudis. Sekiranya setiap penyakit hanya berjangkit melalui jangkitan secara bebas, bagaimanakah kita mampu menjelaskan dari manakah unta pertama mendapat jangkitan kudis tersebut kalau bukan dari Allah??

Saya ingin menceritakan kisah saya membela ayam kampung pada 1983 – 1985. Bermula dengan beberapa anak ayam kampung saya telah membina reban ayam lengkap dengan pagarnya di Sekolah Menengah Sains Raub Pahang. Dalam tempuh yang singkat ayam-ayam kampung saya ini telah membiak menjadi sungguh banyak. Saya amat gembira melihat ayam-ayam saya ini. Satu ketika seorang guru ingin membeli ayam kampung saya ini. Dek kerana sangat sayang dengan ayam kampung ini saya menolak untuk menjual tambahan pula saya sendiri belum berani menjadikan ayam kampung saya ini sebagai lauk saya. Ditakdirkan Allah selepas saya menolak pembelian ayam saya oleh sahabat tersebut, ayam-ayam saya telah diserang wabak penyakit ayam dan hampir keseluruhan ayam-ayam saya mati. Itulah balasan orang yang kedekut untuk menjual ayam.

Persoalan iktibar dari kisah ini ialah siapakah yang mula menjangkitkan penyakit sampar ayam ini kepada ayam pertama yang diserang penyakit sampar ini kalau bukan Allah SWT. Allah ingin mengazab saya dan Dialah yang berhak untuk menentukan bagaimana ayam-ayam saya mati akibat kezaliman saya.

Allahlah yang berhak membalas kepada setiap kejahatan manusia sama ada Allah mematikan melalui lemas dalam air, gempa bumi, kena petir, wabak penyakit dan sebagainya. Setiap kejadian ini adalah hak mutlak Allah SWT. Fahamilah Al Quran Al An’aam: [133]
Dan Tuhanmu Maha Kaya, lagi Melimpah-limpah rahmatNya. Jika Ia kehendaki, nescaya Ia binasakan kamu dan menggantikan sesudah (binasanya) kamu dengan sesiapa yang dikehendakiNya, sebagaimana Ia telah menjadikan kamu dari keturunan kaum yang lain.
2. Apabila sesuatu wabak penyakit telah berlaku, Islam melalui hadis Rasulullah SAW pula telah memberikan panduan melalui penghujung hadis B dan hadis C. Islam mengajarkan apabila menghalau unta, halaulah unta-unta ini ke kawasan yang rumputnya subur segar bukan sekadar membiarkan unta dan hanya berdoa. Apabila suatu kampung, kawasan, rumah atau sekolah mengalami wabak penyakit tertentu, orang-orang dalam kampung, kawasan, sekolah atau rumah tersebut di larang untuk bergerak memasuki kawasan lain. Ini adalah satu ikhtiar sebab yang diajarkan oleh Islam agar tidak merebakkan penyakit ini ke kawasan lain.


Orang yang sihat juga dilarang untuk memasuki mana-mana kawasan yang sedang menghadapi penyakit berjangkit untuk sebagai ikhtiar sebab bagi mengelakkan penyakit berjangkit ini.
3. Sebagai orang yang beragama Islam, adalah wajar sekali kita sentiasa redha dengan segala ketentuan takdir Qada’ Qadar dari Allah. Sekarang ini Malaysia adalah bebas dari sebarang penyakit merebak yang merbahaya seperti penyakit taun. Namun Allah SWT amat berkuasa dan pada hari ini Allah boleh menjadikan saya atau anda sebagai orang pertama menghidap penyakit taun merbahaya ini dan seterusnya merebak hingga membunuh ramai umat manusia di Malaysia. Sekiranya kita amat mempercayai konsep “penyakit berjangkit”, siapakah yang menjangkitkan penyakit taun ini kepada orang pertama yang menghidap penyakit taun ini? Itulah Allah dan sesiapa pun tidak dapat menghalang sebarang ketentuannya.


Sewaktu saya baru belajar konsep penyakit / penyakit berjangkit menurut Islam ini, keluarga saya ramai yang menghidap penyakit mata termasuk isteri dan beberapa anak saya. Saya masih belum kena penyakit mata ini. Setelah memahami bahawa penyakit sama ada yang berjangkit atau tidak adalah anugerah mutlak dari Allah SWT kepada hambaNya, saya amat redha dan tidak takut atau runsing sekiranya saya juga diberikan Allah penyakit mata ini. Saya sebagaimana biasa bercampur dengan anak-anak saya dan terus tidur bersama isteri saya. Alhamdulillah Allah tidak memberikan penyakit ini kepada saya. Itulah Alah yang Maha Besar. Dialah sahaja yang mampu memberikan dan tidak memberikan penyakit kepada setiap hambaNya.

Jikalau kita juga amat mempercayai konsep penyakit berjangkit secara bebas (bukan dibawah kawalan selia Allah SWT) pastinya apabila timbul satu wabak penyakit seperti penyakit mata, tentunya doktorlah orang yang bakal kerap menghidap penyakit mata serta penyakit merebak lain kerana doktor adalah orang yang kerap dikunjungi oleh para pesakit.

Itulah sebabnya apabila berlaku wabak H1N1, tidak semua orang akan dijangkiti penyakit ini lalu mati kerana kesemuanya adalah dalam ketentuan Allah SWT. Jika mengikut konsep penyakit berjangkit secara bebas, apabila seseorang yang dijangkiti H1N1 menaiki bas ekspres bersama penumpang sihat lainnya, pastinya kesemua penumpang tersebut akan turut sama dijangkiti H1N1 namun hakikatnya ialah tidak sampai 10% jangkitan yang sampai kepada penumpang bas ekspress tersebut.

Penyakit selsema biasa pun adalah mudah merebak. Namun atas kekuasaan Allah SWT, orang yang tenang jarang menerima jangkitan dari seorang pesakit selsema ini. Selalunya orang yang ketakutan yang selalu memarahi pesakit selsema agar sentiasa menutup hidung dan mulut apabila bersin agar mengelakkan jangkitan, mereka inilah yang selalunya bakal dijangkiti penyakit selsema ini.

Rasulullah bersabda mafhumnya:
Allah tidak menguji hambaNya yang Mukmin dengan satu musibah, pada dirinya, hartanya atau anaknya, melainkan kerana salah satu dari dua perkara: Mungkin kerana dia memiliki dosa yang tidak dihapus kecuali dengan cara ini, atau mungkin kerana dia berhak mendapatkan darjat di sisi Allah yang tidak dicapai kecuali dengan cara ini.
Dalam riwayat Ahmad disebutkan:


Jika Allah menguji hambaNya yang Muslim dengan suatu musibah pada tubuhnya maka Dia berfirman kepada malaikat ”tulislah baginya pahala kebaikan amal yang dia lakukan”. Jika Allah menyembuhkannya maka dia mencucinya dan membersihkannya. Jika Allah mencabut nyawanya maka Dia mengampuni dosanya dan merahmatinya.

Jadi berbaik sangkalah kepada Allah dan ketahuilah bahawa musibah yang menimpa manusia merupakan kebaikan bagi manusia. Itu sudah pasti, hanya manusia sahaja yang tidak mengetahuinya.

Firman Allah:

Boleh jadi kamu membenci sesuatu padahal ia amat baik bagi mu dan boleh jadi kamu menyukai sesuatu padahal ia amat buruk bagi mu. Allah mengetahui sedang kamu tidak mengetahui. Al Baqarah:216.

As Syuura: 30
Dan apa jua yang menimpa kamu dari sesuatu kesusahan (atau bala bencana), maka ia adalah disebabkan apa yang kamu lakukan (dari perbuatan-perbuatan yang salah dan berdosa); dan (dalam pada itu) Allah memaafkan sebahagian besar dari dosa-dosa kamu.

Rasulullah bersabda mafhumnya:
Sesungguhnya Allah Azza wa Jalla tidak menurunkan penyakit melainkan Dia juga menurunkan ubatnya yang akan diketahui siapa pun yang mengetahuinya dan tidak diketahui siapa pun yang tidak mengetahuinya. Jika suatu ubat dapat menyembuhkan penyakit maka orang yang sakit akan sembuh dengan seizin Allah.


Itulah sebabnya Nabi SAW berdoa dengan ucapannya “Ya Allah Engkaulah Zat yang menyembuhkan dan tidak ada penyembuhan kecuali penyembuhan dari Mu”. Kita harus faham bahawa yang menyembuhkan adalah Allah bukan doktor atau ubat. Maka hendaklah kita bergantung kepada Allah semata-mata bukan kepada sebab-sebab, yang membuat hati kita bergantung kepada sebab dan akhirnya menimbulkan syirik.

Tidak ada salahnya kita mengambil sebab tetapi dengan syarat agar hati kita tidak bergantung kepada sebab lalu melupakan pembuat sebab iaitu Allah Azza wa Jalla. Maka hendaklah kita bebaskan hati kita semua dari kebergantungan kepada makhluk dan hendaklah hati kita bergantung kepada Allah SWT. Inilah sebab penyembuhan, insya-Allah.

Ada seseorang pernah berkata kepada Nabi SAW “aku adalah orang yang dapat mengubati”. Maka baginda bersabda mafhumnya: “Allahlah yang dapat mengubati. Yang lebih tepatnya, engkau adalah rafiq (pendamping) sedangkan yang mengubati adalah yang menciptakanya”. Janganlah kita mengakui bahawa kita adalah tabib kerana Nabi SAW menegaskan “Engkau adalah Ar Rafiq sedangkan Allah adalah tabib yang menyembuhkan”

Al Quran memantapkan fahaman ini dengan doa Nabi Ibrahim dalam As Syu’ara’:80 “Dan apabila aku sakit, Dialah yang menyembuhkannya”

Allah menegaskan bahawa Allah SWT memberikan penyembuhan kepada sesiapa pun yang mahu mengambil sebab dengan syarat dia harus yakin bahawa ubat itu adalah merupakan sebab, bahawa dalam ubat itu tidak ada kekuatan dalaman untuk menyembuhkan kecuali jika Allah menghendakinya. Sesiapa yang yakin bahawa sebab itu sendiri yang mendatangkan pengaruh maka keyakinan ini salah dan boleh menyebabkan syirik.

Sekian
Wassalam buat saudara seagama. Laknat Allah untuk iblis dan pengikutnya.
Wallahuaqlam
Emjay

Wednesday, August 12, 2009

Erti perkataan SORRY..

I guess I woke up from the wrong side of the bed... yelah pagi tadi ujan menderu² turun... sejuk pagi beriramakan rentak ujan yg turun mmg asyikkkk bangat tuk dibawa melayan mimpi.. tapi.. nak tanak kena bangun jugak kan.... kang tiket kapal terbang En. K (masih berboskan org berhuruf K pengganti sementara bos yg dulu) kat opis tu terobang entah ke mana.. yelah aku nak kena settlekan sumer booking.. tiket & hotelnyer sekali... yerlah.. apa lagi keje seorang PA... kalau tak booking itu.. booking ini... survey itu survey ini.... ahhhhh~~~~ ya.. just to mention that I am not in my good mood this morning... coz...

i) terpakser bangun pagi di saat bebetul nak lena diulit setan intan...

ii) aku kejut laki aku bangun tapi dia masih lena diulit setan ....

iii) tension tgk baju yg dah dibasuh malam tadi masih belum bersidai... pk mana nak wat dulu.. sterika baju keje or sidai baju dulu.... yet the Mr. Hubby blm bangun² lagi....

iv) tgh kelam kabut sidai baju... Mr. Hubby yg kuar dari bilik air bleh plaks ngan slumber bagitau.... " Yang... abg terjatuhkan berus gigi ayang dlm jamban tadi.." What!! Ahhh... lagi bengang biler Mr. Hubby bleh buat dekkkk jer... (muka org tak bersalah larrrr katakan... siap ngan statement... "Ikhsss.. ayang nie.. tak kan tu pon nak marah.. sib baik abg bagitau.. kalau abg kutip letak balik kat situ camner??" What the.... ahhhhh~~ mmg nak rasa lava gunung berapi nieh! "Berus gigi tu abg dah buang dah..." dia nie mmg tak pasan kalau aku tak cakap.... hmmmm.... bukan lar kita mintak sgt kan.... sbg org lelaki... kadang² kita kena jugak prihatin dgn kata² yg kita ucapkan pada pasangan masing²... ya... she is your partner... tak kan kita jer nak org bercakap lembuttt.... lemah gemalai.... sedang kita biler bercakap cam org tak der perasaan..... uwaaaaa!!!..... Is it so hard to say "I'm SORRY.. melambangkan SINCERITY kita bila mengucapkan sesuatu yg boleh mendatangkan kemarahan.. kebengangan atau ketidakpuashatian pihak satu lagi.... setidak²nya pihak satu lagi tak lar marah sgt.... n dpt berfikir secara rasional... alaahaiii.. berus gigi jer... dah kembang pon... buang jer... beli baru....

Sorry.. perkataan yang simple... tapi besar maknanya... mimik muka pon memainkan peranan biler perkataan tidak dapat dimanfaatkan.... rasanya sebagai manusia yg serba kekurangan inie... kita perlu banyak belajar akan apa itu EMPATHY.. belajar menyelami perasaan org lain dlm situasi yang sama.... demi insan tersayang... tak salah kan....

Aku nie bukanlah org yg suka membebel... tapi biler keadaan dan mood tak kena...... hmmmm.... mmg SWING abis larrr...... buruk baik.. LU PIKIR LA SENDIRI beb!....

I'm sorry to have to post this kind of entry.....

..NaLuRi KeibUan SeEkor BiNaTanG..

Mari ramai² kita tgk clip video ini.... sesuatu dapat kita pelajari....

Monday, August 10, 2009

"SeLaMat HaRi TuE.."



"Grow old along with me! The best is yet to be, the last of life, for which the first was made."

- Robert Browning

Fuhhh... genap usiaku 30 tahun semalam... selamat "HaRi TuE" buat diriku sendiri... Akakkkkk dah masuk era 30-an dik oiiii.... ughhhh... mudah²an aku bertambah matang... bertambah keimanan... bertambah seorang putera---> akan datang harapnya.. tapi bukan dlm masa terdekat inie of course! Bertambah rezekinya... bertambah pulusnyerrr... bertambah baik hatinyerrr... juga bertambah jelita wajahnyerrrr walau dimamah usia... (ikhsss.. cam dah tua sgt laks raserrr..) dan semoga berkuranganlah pula dosanya... dan berkurang hendaknyerrr berat badannnyerrrr inieeee.... heheheh!!


Ada sesaper kat sini berkongsi HaRi TuA dengan aku??? ADA?? Adaaa???? Selamat lah kita TUA sama²... ;)


Here some special quotes for the 30's..

Of late I appear
To have reached that stage
When people who look old
Who are only my age.- Richard Armour

A birthday —
and now a day that rose
With much of hope, with meaning rife—
A thoughtful day from dawn to close:
The middle day of human life.- Jean Ingelow

My birthday!--what a different sound
That word had in my youthful ears;
And how each time the day comes round,
Less and less white its mark appears.- Thomas Moore

Everything I know I learned after I was thirty.- Georges Clemenceau
Time and Tide wait for no man,but time always stands still for a woman of thirty.- Robert Frost

After 30, a body has a mind of its own.- Bette Midler

Tuesday, August 4, 2009

"KeLuArGa KeCiLKu"







Monday, August 3, 2009

..KasiH SaYang & PeNgORbaNan..

Ujung minggu korang cemmaner?? Seronok??

Jumaat tak p mana... aritu aku ada bengkel kat Angkasapuri.. abis opis hour.. on my way back jalan jammed giller.. naik kebas lar kaki dan lenguh lar kepaler lutut nie tekan cluth bagai... sampai umah mak.. layan anak² sambil tunggu laki aku balik... Ady cam biaser.. balik lambat.. kekadang aku kesian sangat kat dia.. keje sampai lewat tempoh pejabat... org lain dah berehat di rumah dengan anak bini... dia masih setia mengadap keje... makan minum entah ke maner... tido rehat tak tentu maser... puas sudah aku bebel... mengadap keje tak akan sudahnyer sampai bile².. kesihatan mesti juga kita jaga... kalau kita sakit... anak bini saper nak bela??

Aku seorang ibu yang juga isteri yang bekerja.. macammanapon tak boleh tidak mesti balik awal... maklum... anak² mak aku jaga... kesian pula kat mak aku.. dulu masa muda sibuk jaga anak.. sekarang bila dah tua terkochoh² pulak jaga cucu.. masa tua nielar masa dia nak rehat.. nak mengaji.. semayang... pernah disuarakan nak hantar anak ke nursery... tapi.. mak berkeras nak jaga cucu² dia.. anak² aku nie lasak.. aku tau mak nak tolong aku.. dia kata tak tenang duduk di rumah fikirkan cammana gaya org lain jaga cucu² dia.. terkini sensasi dengan macam² berita... yg pelik dan tak dapat diterima minda... habis.. macammana lar kami².. ibu² nie nak duduk tenang di pejabat sana... aku nie dikira besar tuah.. mak sendiri sanggup nak jaga cucu.. walaupun sebenarnya aku tanak susahkan mak aku.. sebab aku sedia maklum mak aku bukannya kuat mana... sakit pening dia kita tahu apa.... kadang² mak bukan nak mengadu... nak diletakkan org gaji kat rumah mak.. mak pulak taknak... tak betah duduk dengan org asing... privacy takdak mak kata.. dari dulu mak wanita tabah... berdiri teguh walau dah 11 tahun tiada abah... alangkah besarnya pengorbanan mak... tak terbalas rasanya walau dengan seguni emas... ibuku wanita hebat.... mampukah aku menjadi sehebat EMAK??

Aku seorang ibu.. punyai tiga anak² perempuan yang comel dan cerdas.. masing² dengan karektor dan ragam tersendiri... yang pasti semuanya lasak dan tak reti duduk diam.. cabaran yang paling hebat adalah memberikan anak² didikan yang sempurna... walaupun diri ini tidak sesempurna orang lain... aku tetap mahukan yang terbaik untuk anak²ku.. aku mahu mereka membesar dengan penuh etika dan moral yang tinggi... dada dipenuhi ilmu dunia dan akhirat... membesar menjadi seorang wanita intelek yang sopan, rendah diri dan tahu meletakkan diri dalam apa jua situasi.. maruah semestinya di tempat yang tinggi... berpegang pada prinsip dan berdikari... aku mahu persiapkan mereka menempuh arus dunia yang hebat bergelora ini... semoga mereka tidak lemas dihanyut arus..... semoga dahan yang ditanam kuat untuk dipaut... aku bukan seorang yang berharta... bukan juga org ternama... hanya itu yang mampu kuberi buat mereka meneruskan kehidupan yang akan aku tinggalkan.... aku sangat sayangkan anak²ku...

Sungguh hairan aku melihat manusia lain melepaskan amarah dengan mendera anak² yang tidak berdosa ini... apatah lagi yang tergamak membuang darah daging sendiri... tiada hatikah... di mana letaknya perasaan... belas dan ikhsan... sungguh hati tersentap terhiris sayu tiap kali membaca berita² seumpamanya di dada² akhbar.. tergamakkah melihat tangan² yg kecil... wajah yang polos.. tangisan yang tidak berdaya itu merayu untuk bertahan melihat dunia lebih lama.... salah apakah yang telah mereka lakukan.... sehingga kehidupan yg belum sempat dinikmat terus direntap dengan sungguh biadap.. hak apakah yg kita ada untuk menafikan kewujudan mereka.. mereka amanah tuhan buatmu..... anugerah terindah buat insan yang bergelar ibu dan bapa..... mereka tidak minta untuk dilahirkan.. jika kamu ibubapanya manusia.. letakkanlah diri mereka selayaknya seorang manusia.... bukan cebisan daging yg boleh dibuang merata²!!

Ahhh... masalah dunia ini tak akan selesai selama-lamanya... selagi kita manusia tidak berubah.... dari yang baik kepada yang lebih baik... aku inie BaIKkah?? Hmm... sedang berusaha ke arah KeBaIKan....

Kenapa Hati Tidak BaHaGiA??

Artikel yang nie pulak aku cedok dari http://insanmelaka.blog.friendster.com... satu artikel yang bagus utk kita renungkan bersama....
SEBAB-SEBAB HATI TIDAK BAHAGIA IALAH KERANA ADANYA MAZMUMMAH DIDALAM HATI

Antara mazmummah utama yang menghilangkan bahagia di hati ialah :

1. Pemarah - paling mudah dikesan atau dilihat dan paling banyak di dalam diri manusia. Orang seperti ini jarang mendapat kawan dan hati tentunya tidak terang. (sape nak dekat kalau asyik nak marah ajer..bawak2lah senyum..tentu org tak takut nak dekat punyer..)

2. Pendendam - tersembunyi iaitu ibarat mengumpul lahar di dalam dada. Orang seperti ini sentiasa mencari-cari peluang untuk membalas dendam hatta secara yang kecil-kecil sekalipun seperti sakitkan hati atau tempelak orang yang didendami itu. Sebab itu orang pendendam mudah kena sakit jantung. (ini kes dendam kesumat lahh nie..)

3. Hasad dengki - amalanya hangus akibat hasad dengkinya itu kerana ia memiliki sifat ketuhanan. (tak elok dengki mendengki nih..)

4. Bakhil - sentiasa merasakan orang lain menginginkan harta, kesenangan, pangkat dll. dari dirinya. Contohnya sentiasa berdalih mengatakan ia tiada duit. (rezeki yang diberi oleh Allah elok dikongsi bersama..-derma)

** Allah lebih sayang orang yang fasiq tetapi pemurah tetapi
benci orang yang abid tetapi bakhil. Kerana walaupun fasiq, pemurahnya itu
tetap memberi manfaat pada orang lain kerana kadangkala rezeki itu Allah beri melalui makhluk.

5. Tamak - orang yang tidak puas dengan yang sedikit nescaya tidak akan puas dengan yang banyak kerana dunia ini ibarat meminum air laut…walau berapa banyak yg diminum tetap tak abis jugak…lagipun org tamak selalu rugi..

*Ingatlah yang dikatakan harta atau rezeki kita bila ia dipakai atau digunakan oleh kita. Selagi tidak diguna iaitu disimpan, itu belum boleh dikatakan rezeki kita. (mungkin ada hak orang lain di situ) Biarlah rezeki itu sedikit tetapi mendapat keberkatan iaitu dapat dimanfaatkan.

6. Tidak sabar - andainya perkara yang kecil pun tidak boleh bersabar apatah lagi hal-hal yang lebih besar. (oleh itu banyak2kanlah bersabar bila hadapi dugaan..cthnyer time keja banyak..tetap maintain vogue walau keja bertimbun atas meja..heh..heh..)

7. Ego - ibu segala mazmummah jadi ia membuatkan seseorang paling tidak tenang. Orang yang memiliki sifat ini pantang tercabar dari sudut zahir mahupun batin. (yg nie no komen)..pasal semua org ader egonya sendiri..cuma tinggi/rendah tahap keegoan tersebut…

8. Riak - terseksa sendiri kerana sentiasa tercari-cari peluang untuk dipuji. Sentiasa berlakun-lakun di depan orang. Jika ia dipuji, ia akan menambah amalnya tetapi jika dikeji, ia akan mengurangkan amalnya. –Allah marah kalau kita riak..takabbur dgn aper yg kita ada…

9. Cinta dunia - tidak dapat menderita, …dapat pun menderita kerana bila sudah dapat susah pula menjaganya. Berhartalah tidak mengapa tetapi kawal hati jangan diletakkan pada harta itu. – biler mati cuma bawa amalan dan doa anak yg soleh/solehah…

** Cinta dunia merupakan “neraka dunia” kerana dunia itu “panas” akibat ia merupakan barang buruan dan rebutan. Jadi letakkanlah akhirat itu di hati dan dunia itu di tangan supaya dunia itu senang dibahagi-bahagi dan akhirat dibawa mati.

Kesimpulan

Jadi yang meragut kebahagiaan sebenarnya bukanlah secara TOTALnya disebabkan kemiskinan, musibah, kesibukan dllnya. tetapi ialah MAZMUMMAH.

****Makin tinggi mazmummah seseorang, makin ia tidak BAHAGIA.****

Samada bermujahadah atau biarkan saja mazmummah itu, kedua-duanya tetap menderita tetapi andainya bermujahadah kita akan dibantu Allah dan akan bahagia jua akhirnya. So..sama-samalah kite sentiasa ingat mengingati antara satu sama lain…andai kita terleka dengan dunia …buruklahh padahnya…dibawa mati.

Kesimpulan

Jadi yang meragut kebahagiaan sebenarnya bukanlah secara TOTALnya disebabkan kemiskinan, musibah, kesibukan dllnya. tetapi ialah MAZMUMMAH.

****Makin tinggi mazmummah seseorang, makin ia tidak BAHAGIA.****

Samada bermujahadah atau biarkan saja mazmummah itu, kedua-duanya tetap menderita tetapi andainya bermujahadah kita akan dibantu Allah dan akan bahagia jua akhirnya. So..sama-samalah kite sentiasa ingat mengingati antara satu sama lain…andai kita terleka dengan dunia …buruklahh padahnya…

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails