.:KeNaLaN MaYA BoNDa:.

JoM TuKa LiNk di SINIE

..Music 2 My Ears..

Wednesday, November 9, 2011

Resepi Bonda: Apple Crumble

Salam dari atas bukit.. hari² sejuk sekarang nie macam tinggal kat Cameron pulak.. yelah.. hari² hujan... tak payah on kipas.. so feeling ala² negara 4 musim.. tetiba lidah teringin nak makan dessert.. maka terciptalah menu di bawah inie.. hehehe.. nak sikit??  Payah lar pulak nak kasik kan.. so pekata I ajar jer you masak sendiri.. senang jer pon... yang penting bahan nie sumer ada.. buah epal.. buah lemon.. gula.. majerin.. tepung gandum.. serbuk kayu manis.. minyak zaitun.. Ada??  Ok jom kita ke dapur..

Mula² amik 3/4 biji epal sederhana saiz..

 Kupas.. buang kulit dan biji.. ikut suka korang nak potong macam mana.. tapi aku potong nipis macam kat atas.. so that cepat dia empuk dan senang nak makan.. sebenarnya dlm bentuk kiub pon senang.. cuma leceh sket nak potong.. so.. ikut kerajinan masing² lar yer..

Basuh bersih.. toskan dan masukkan dlm loyang.. aku buat dessert style org malas.. cara ringkas jer.. so aku buat sekali jalan.. sebenarnya ramai org buat epal nie masak asing dari crust dia.. renihkan atas dapur dulu.. buah epal kasik empuk baru masuk oven.. aku??  Malaslarr.. leceh dan remeh.. nanti ada periuk lebih plak kena cuci.. dasar pemalas.. bukan malas tapi cook smart.. samer jer kan.. masuk oven pon masak jugak.. buat per buat dua tiga kali.. again.. ikut kerajinan masing²..

pastu.. tuangkan 4 sudu besar minyak zaitun atas buah epal tadi.. dan

taburkan pula gula.. 4 sudu besar jugak.. kendian

Serbuk cinnamon/kulit kayu manis nie.. ada dijual kat kedai.. kalau tak dak kat dapur guna kulit kayu manis pon boleh.. tapi kena rajin sikit lar.. tumbuk² kasik jadi serbuk.. atau... buat cara satu lagi.. reneh dulu epal dan sumer bahan² nie (selain dari crust topping dia) atas dapur.. so tak kisah lar ko guna kulit kayu manis yg bukan serbuk pon.. rasernyer larut..

taburkan serbuk cinnamon nie dalam 1 sudu besar.. then..

amik sebijik buah lemon..

 perah sumer airnya.. hati² jgn sampai masuk biji.. nak selamat perah jus dia dalam bekas lain atau guna penapis.. so mudah nak asingkan biji.. aku perah gitu jer.. biji jatuh.. aku kutip larr buang.. (okeh.. settle bahagian isi.. bahan nie lar yg dorang masak atas dapur dulu)

dan.. untuk crust dia.. masukkan 4 sudu besar majerin dalam mangkuk..

 Masukkan pula tepung gandum 2 cawan.. basuh bersih² tangan.. lap kering dan lenyek²an sampai jadik cam serbuk macam kat atas nie..

Biler dah jadik serbuk.. tambahkan 4 sudu gula halus.. halus sebab nak bakar.. senang nak sebati..

gaulkan gula tu..macam nie lar rupa teksturnya sebelum ditutup atas isi tadi..

 Ratakan adunan tepung tadi atas isi epal dalam loyang.. dan bakar selama 40 minit dengan suhu 180 darjah celcius..

pastu pi mandi.. ekekeke.. kuar bilik air sumer dah masak.. biar sejuk dalam 15 minit.. pastu..

potong lar.. makan ngan eskrim.. hmmm...

Sedap.. !


5 comments:

sHiLaziZi said...

hai kak...masuk2 je terus resepi apple crumble la plaks...hehe..nyum..nyumm...
ni 1st blog yg sy baru jenguk dlm geng PA kt FB tu...salam perkenalan...happy tgk gambo happy family akak...

aiDieNa said...

Hai.. sHilLaziZi.. dari geng PA rupernyer.. hehehe.. lenkali jenguk² lar lagie.. :)

wa said...

Salam kenal.... sedapnya resepi ni..mesti cuba..:)

Azwana Erika said...

Mnyak apa yer bole dganti selain mnyak zaitun

aiDieNa said...

Minyak masak biasa pon boleh.. tak der masalah.. :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails