.:KeNaLaN MaYA BoNDa:.

JoM TuKa LiNk di SINIE

Tuesday, November 1, 2011

GeLaNG BoNDa.. KaKaK dah BaGi TeACHeR..

Hari Sabtu pagi.. 2 minggu yang lalu.. sedang si Alyaa menyikat rambutnya di dalam bilikku... seperti biasa di waktu² seperti itu dibawa berborak²... aku layankan jer.. sambil menyikat mulut dia berceloteh.. 

"Bonda.. gelang Bonda warna purple yang murah tu kakak dah bagi teacher.." slumber jer dia bercakap.. sedangkan aku sudah tersentak... gelang??!

"GELANG YANG MANA??" Spontan reflek suaraku meninggi.. dia bagi barang aku kat cikgu dia.. haaa??  Gelang murah.. gelang maner yang murah???

Alyaa terdiam dan terkejut dengan reaksi aku yang tidak dia duga.. 

"Gelang mana kakak.. cakap.. gelang mana...??"

"Gelang batu.. yang warna purple tue.. "  Takut² dia bersuara.. muka dia jelas cuak dan keliru.. biler Bonda dah bersuara keras dan tegas macam tue.. tentulah bukan satu petanda yang baik..

"Ya Allah Kakak.. itu gelang Mak Lang bagi kat Bonda.. penat² Mak Lang beli kat Sabah.. Bonda pakai pon belom.. Kakak bagi kat orang.."  Aku betul² kecewa.. kesal.. dan marah.. dan geram.. dan tak tau nak kugambarkan perasaan aku masa tue..

Aku tau niat Alyaa baik.. memberi sesuatu buat gurunya.. tapi cara dia salah.. dia perlu aku fahamkan tentang kesalahan yang telah dilakukan.. bayangkan lar kalau gelang tu gelang emas... matiiii...

"Kakak.. kan Bonda dah cakap ngan Kakak.. jangan main gelang Bonda.. jangan usik barang Bonda.. ini tak.. dah lar Kakak ambik barang Bonda tak bagitau.. senang² jer Kakak bagi kat orang... gelang tue pulak gelang yang orang bagi kat Bonda.. Kakak.. Kakak nak bagi hadiah kat orang boleh.. tapi cara Kakak tak betul.. Kakak ambik barang Bonda tanpa kebenaran.. Kakak tak bagitau Bonda pon kan... pastu Kakak bagi pulak kat orang.. lagipun.. mana Kakak tau gelang  tu gelang murah?  Kalau gelang Kakak ambik tu gelang mas macam mana?? Ambik barang orang tanpa kebenaran tue sama jugak dengan mencuri Kakak tau??  Paham ker tak??!"

Alyaa diam seribu bahasa.. tunduk terkedu tanpa kata.. dia sedar dia dah buat salah..

"Lainkali Kakak nak buat lagie??"

"Tak nak.."

"Aper salah yang Kakak dah buat??"

"Ambik barang Bonda.."

"Lagie??"

"Tak bagitau Bonda.."

"Ambik barang orang tak bagitau tuan dia sama dengan apa Kakak??"

"Mencuri.. "

"Haaa.. paham pon.. Bonda tak marah Kakak bagi hadiah kat Teacher.. tapi cara Kakak tu salah.. lenkali.. Kakak nak bagi barang apa pon kat orang.. mesti bagitau Ayah ngan Bonda dulu.. jangan pandai² sendiri.."

Tengahari tue.. Alyaa kena khutbah ngan Ayah pulak... dia salam tangan aku mintak maaf.. kesian yaa.. budak² mmg sangat naif.. bukan mudah nak guide anak kecil.. 

Kalau aku jadi teacher kanak² kecik macam tue.. aku mesti jumpa balik parents student aku.. tanya.. betul ker hadiah tu diberi untuknya.. 



1 comment:

Ena said...

alahai..

gitu pulak ye..

memg susah nak fahamkan anak2.. klo time tu leh sabor tak pe.. kita layankan aje.. tp kalo time tu angin x baik.. maunyer kena sejibik... ehehhe.. ena la tu.. ;P

pic alya tu nampak cam ayahnya pulak..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails