.:KeNaLaN MaYA BoNDa:.

JoM TuKa LiNk di SINIE

Thursday, May 13, 2010

Resepi Bonda: HotDog Pasta with Oyster Sauce

Salam... dah lamer kita tak masak² kan since aku berdiet miet nieh.. heheh.. kita lupakan diet sebentar.. walaupon semenjak 2 menjak nie macam dah ilang ingatan jom kita p dapoq.. bukak peti ais masak apa² yg patut.. resepi nie aku masak campak2 ikut suka hati.. sebab tak dak bahan apa sangat kat dapur... kena pulak time tu lapaq & dan perut minta cepat diisi... maka terciptalah resepi cincai inie... huhuhu...

Mula² amik sepeket hotdog.. (anak2 aku suka makan hotdog.. tu yg ada semedang lam peti ais) kerat ikut suka... then rebus...

Sebab apa rebus?? sebab aku suka.. sebab nanti hotdog tu lebih kembang.. lebih besar.. makan sikit pon dah kenyang... ehehe.. padahal tak dak sangkut paut pon.. sebenarnya rebus kurang sikit kalori dia.. walaupon di akhir masakan nanti aku taruk jugak minyak.. hahaha


Biler hotdog dah agak² merekah kembang masukkan 2 sudu besar tomato puree... kacau..

Tambahkan sos tomato dari Kimball dlm 2 sudu besar... sebab aper kimball?? Sebab raser dia sedap.. aku suker..


Masukkan pulak oyster sauce.. Kimball jugak.. ahahahan (tak kisah jenama per pon.. asal ada kan).. then kacau rata..
Pecahkan sebijik telur... (pastikan telur dibasuh dahulu sebelum dipecahkan.. tak kang tak pasal makan telur campur najis taik ayam)

Lepas pecah telur tu kena kacau cecepat.. sebab telur tu cepat masak.. nanti tekstur dia tak cantik berketui² kalau lambat kacau..

Tuangkan agak2 2 sudu besar minyak masak.. kacau rata..

Masukkan bawang besar yg telah dihiris halus... kacau lagi sampai rata.. masukkan perasa.. garam & aji kalau suka...dan..

Tadaaaaaa.. dah siap hotdog with oyster sauce... nama mesti canggih nak lagi sedap tambahkan oyster yg original tu sekali.. kasik goreng dalam ini kuah..

Sambil² boleh rebus pasta.. tak kisah lar pasta apa pon.. sumer boleh.. rebus dengan 1 sudu teh minyak masak.. supaya pasta tu nanti tak melekat²..

Toskan..

Masukkan dalam mangkuk dan tuangkan sauce tadi secukupnya... dan sedia untuk dimakan... tapi sebelum tu.. baca bismillah dulu.. ;)

3 comments:

Babe said...

Hi Kak Iena :D

ainnoraini said...

salam aidiena....
resepi ni..ank2 kak ain mesti suke..sebab ada hotdog,weekend blh le try...

syariza09 said...

huiihh..ringkas & sonang utk dmasak..lps ni nak wat jugak ler

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails