.:KeNaLaN MaYA BoNDa:.

JoM TuKa LiNk di SINIE

Thursday, May 6, 2010

..Benda Asas Mesti Ada Utk Blogging..

Salam... dah 2 hari tak masuk opis... semalam p kursus.. kelmarin laks cuti sbb adik konvo... banyak citer nak kongsi.. tapi kat umah susah lar sangat nak update.. lately asyik balik lewat malam... badan dah letih.. biler nak update laks lappy buat hal... slow yg amat... hubby aku kata masalah hardware... sangat susah nak update bile perkara2 asas diperlukan utk blogging kita tak ada... ada pon tak dapat berfungsi sepenuhnya... tak guna jugak kan... so.. this is a short one.. untuk mengelakkan blog ini dipenuhi sawang... kira entry pembersihan lar nie kan.. hehe.. supayer korang tau.. aku masih sihat.. hidup dan bernafas di muka bumi nie...

Pada sumer blogger² tegar... perkara paling asas harus ada utk berblogging dengan bahagia adalah...


1) PC/Lappy/HP yg bleh direct update ngan internet..

Kalau tak der mender nie... nak update guna apa??? Tak perlu yg canggih.. yang penting hardware & software condition mesti tip top... barulah tak tersekat2 nak loading n everything.. mood nak blogging n surfing sangat baik.. idea pon datang mencurah²... ini biler ada mood nak blogging.. tapi pc tak bagi kerjasama sepenuhnya... terus down.. idea pon terbantut... tido lagi baik...ZZzzzzzzzzzzz


2) Internet line/broadband yang lancar

Mudah guna broadband... sbb boleh dibawa ke maner sajer... update kat memaner pon boleh.. kalau tak dak broadband.. boleh jugak update tapi kena cari kat tempat yg ada wifi lar.. ini bagi yg mengelek lappy ke hulu hilir... tak kan ler nak kelek pc kan...


3) Camera/HP camera pon ok

Tak perlu yg canggih atau mahal sangat.. asal bleh tangkap gambar yg jelas dan terang itu sudah memadai... bukan per.. sebagai bahan bukti.. juga hiasan ayat2 chenta yg kita taip kat screen itu... biler dah loading ada gambar warna warni.. sejuk mata membacanyer.. hahaha.. adakah? Sebab ada orang.. tak suka nak baca pon.. dia lebih minat tgk gambar... ini bagi memenuhi kesukaan pembaca yg pelbagai.... lain org lain kesukaannya kan... aku pon suka ghak tgk gambar... kalau satu2 entry tu tak der gambar... cam masakan tak cukup perasa lar... tawaq hebiaq... dull dan boring... melainkan si penulis itu mmg bakat menulis dia power giller sampai org tak perasaan akan kekurangan itu... seriously org dtg blog dia sebab mmg nak baca tulisannya... jadik gambar itu sekadar bahan sampingan yg tak penting.... (ada tau blog camnie... aku suka baca tulisan dia.. gambar tak dak tak jadik hal)

Okeh.. takat tu dulu... aku nak buat keje... menimbun² nieh.. maklum dah dua hari tak masuk opis..

4 comments:

.::WaNiE::. said...

hehehe kalau pc buat hal memang down lerrrr

Adlina Husaini said...

wah rajinnya ina!! thumbs up

aiDieNa said...

Yer.. down gegiler cik Wanie

Tak ler rajin maner pon Adlina.. buat² rajin jer.. hehehe...

ainnoraini said...

salam perkenalan aidiena....
ade 3 puteri...,kak ain ade 4 puteri ...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails