.:KeNaLaN MaYA BoNDa:.

JoM TuKa LiNk di SINIE

..Music 2 My Ears..

Monday, December 21, 2009

Resepi Bonda: Makaroni Bakar

Baik puan².. hehehe.. arinie bonda bukak kelas memasak... terlebih rajin laks nak snap² gambar bagai time masak.. kalut okehhh... hmmm... (sbnrnya terliur tgk pasta bakar sietah tayang kat blog dia... aku nyer pon bih kurang dia.. tp tak sumer dpt access ke blog dia kan.. so aku kongsikan di sini resipi aku)


Tengok gambar nie.. nampak?? Haa.. itu lar resipi dia malas aku nak taip lagi... bahan² tu korang main agak² jer.. pada yg nak lebih perisa.. korang taruk ler perisa tu bebanyak.. kepada nak cendawan lebih masukkan ler sampai 2.. 3 tin pon tak per.. huahahah... giller kakpah nie.. nak kasik resipi tapi cam tak ikhlas jerkkk... hahahahaaa... ehhhh... akakkkk ikhlas dik.. tak baekkkk tau ckp gitue... dah mmg akak masak main campak² ikut hati... kwang..kwang...kwang.. ala² chef.. org professional masak tak ikut sukatan... campak jer... hahahahah!!!! (haaa professional ko.. kadang jadik kadang hancusss.... boleh cayer ker kakpah nie... ikhsss.. suka hati ko lah dik non... rasa nak makan masak lar yerrr... jimat duittt)




Okehhh... mula²... tumis bawang merah n bawang putih...yg dah dicindang dadu dan dihiris nipis.. kat dlm gambar kat atas tak der gambar.. sbb lupa nak snap.. hehehe... ikut aku.. aku suker taruk bawang besar tu bebanyak sbb aku raser makin sedap..

Dah naik bau... masukkan daging.. kacau rata...



Daging dah kuar air dia... masukkan cendawan butang tadi.. aku guna setin jer.. beli yg dah siap potong.. jimat maserr.. (padahal malas nak potong..) hahaha.. jadik tukang masak kena bijak..


Kacau² sket cendawan biar sebati then terus dump kan carot.. aku guna 2 bijik carot sederhana panjang tapi gumok.. aku tak taruk sayur campur (sayur org malas) coz.. ada jagung ngan kacang ijo.. raser cam pelik skit.. add carot jer nak bagi naik seri sket.. baru tak suram masakan ko.. hahah..


Kacau..kacauu.. agak2 sayur dah rata masukkan lah tomato puree.. tak pakai prego yg mahal.. aii nie ekonomi you.. beli yg murah jer.. raser sama jugak.. tapi terpulang lar kan.. duit memasing.. suka hati korang lar nak beli yg mahal ker murah..


Sebatikan bahan² tadi.. kasik mesraaaaaa... macam di bawah nie..


Last sekali baru masukkan daun bawang & daun sup yg dah dipotong kecik.. baru itu aroma ada naik.. korang kena pandai control api.. rasa² kuah dah pekat macam nak kering.. kecikkan api.. atau taruk air sikit.. jgn byk sgt.. sbb ada susu nak tambah nanti..


Pastu korang perasakan lar yg patut².. taruk serbuk oregano.. pada yg suka lar.. then serbuk lada itam n lada sulah.. garam dan gula secukup raser.. tedennngggggg... Dah siap bahan utk disatukan dgn makaroni... ehhh sblm tu... korang kena rebus makaroni tu dulu...

Makaroni ker pasta ker.. rebus ngan sikit minyak masak.. tapi jgn kembang sangat cam kat bawah nie.. sbb tu nie nak bakar lagi... lagipun kalau kembang sgt dia lembik.. dan tektur dah tak cantik.. huhu.. aku nie Alyaa asyik dok kacau aku masak.. tu ler pasal.. (cehhh alasan.. hahaha)

Ok.. pastu pukul telur lima bijik dalam satu bekas ngan susu cair.. guna suku tin cukup.. makaroni tu toskan cepat.. biar lelama dia kembang spt di atas.. hehehe.. satukan sumer bahan tadi.. telur yg dibancuh... makaroni yg direbus.. juga kuah yg dah dimasak tadi.. sediakan loyang yg muat.. jgn sampai termuntah isi yer.. kalau boleh bakar satu² pon tak per.. ermmm.. satu lagi.. korang susun cheese tu biar koyak² rabak kecik² atau beli yg shredded cheese.. senang nak tabur.. coz kalau susun rapat² tutup sumer.. takut nanti dia basah kat dlm.. wap dlm bahan yg korang nak bakar tu tak leh kuar.. sbb dah diliputi cheese.. kena kasik ruang udara lar maksudnyer.. supaya dia kering betul dan tak berair...
Tadaaa.... ini lar dia makaroni bakar yg tak berapa nak jadik... cam aku cakap kat atas tadi.. bagi ruang udara.. tgk aku nyer nie luar nampak cantik.. dlm basah... aku bakar semula.. hmmmm... tapi raser.. marvellous... tak cayer cuba... ;)


Sekian.. kelas kita hari ini...



4 comments:

Ena said...

Wwahhh.. cam bsst je kak.. terliur dah niyh!!.. ena dah la lom lunch lg.. hu3x..

IxoR@ said...

aku tak de ketuhar la nak bakar...klu tak mmg best dpt cuba ni...

Intan Shazwani said...

masa bila nak masukkn telur tue???

eintanliana said...

uiihhh cam sodap je..nak toray la..hik2

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails