.:KeNaLaN MaYA BoNDa:.

JoM TuKa LiNk di SINIE

Monday, December 21, 2009

Kisah Ku Di SPAkan.. Hahaha!

Hari tu kan... ada 2 org minah Melayu.. tersengeh2 depan pintu.. (sbnrnya sales person tidak dibenarkan masuk utk berniaga di office... tapi selalunya dorang nie main masuk jer.. atas alasan kunun.. dah berjanji ngan org nie.. org tue.. tapi org itu.. ini tak ada... dorang nie kasik jer alasan apa pon asal lepas) of course lar dia akan nampak aku dulu... kater bilik ngadap pintu masuk.. itu ler yg tak bestnyer.. asal ada org dtg.. tak kira lar saper pon.. tempat aku dah macam kaunter pertanyaan... tak sukak... tak sukakkkkk! Ingatkan 2 org minah tu nak jmp saperr.. kan dah kempen kementerian "Budi Bahasa Budaya Kita" maka nak tanak aku kena lar berbahaser kan.. hmm.. (kang dikata staff gomen sumer nyombong laks)

"Yer.. nak jmp saper?" aku bertanya dengan perasaan ingin tahu... hmmm dorang tersengeh2 tgk aku..
"Ermmm.. bos akak ada?"
"Ada.. kenaper nak jumpa ker?
"Lelaki ke perempuan?"
"Lelaki."
"Ohhh.. camnie kak.. duduk kejap boleh.. ermm.. kami nie turun dari atas (tingkat atas bhgn pentadbiran jab kitorang lar tu..) Kak Siti yang suruh kitorang turun bawah.. akak kenal K. Siti J..? Dia yg suruh kitorang turun nie.. Nie haaa.. kitorang sebenarnya nak promote Spa yang baru bukak... nak bagi jemputan nie RM29.90 jer kak.. dpt buat facial, hand therapy ngan slimming.. semua tu pada harga RM29.90 jer.." Bersungguh2 dia bercakap sambil disuakan kad kupon spa tu... aku pon belek lar kad tu kan..Pastu dia suakan pulak kad² staff² sini yg dah beli kupon² tu..
"Nie haa kak.. dah ramai yg beli kad nie.. akak kenal dorang.. (dia tunjukkan satu².. mmg ler aku kenal.. kakak² opis aku)
"Murah jer kak.. dapat buat 3 benda nie free.. ngan kad potongan separuh harga next time akak pegi.. akak pegi rileks² jer.. biler lagi nak rehat² badan kan.. kitorang bagi kupon murah nie sebab nak perkenalkan spa kitorang yg baru bukak.. kalau tak der kad nie harga biasa dia mahal kak.." Dalam dia dok mempopet² terangkan itu ini.. hati aku dah muler berkata².. Yer tak yer jugak.. aku pon mmg dah lamer teringin nak masuk spa... kalau sajer² nak pegi sori larr.. asyik dok tgk kat tv jer.. Mayfair lah.. London Weight lar.. tapi aku tak pernah try... nak² badan sekarang dah gemuk giller.. nak pakai baju.. pilihan pon dah terhad.. ada peluang nie baik aku try.. nak meraser jer... camner lar agaknyer..

Aku pon sibuk lar tepon sana sini cari kawan kot² ada yg nak join sekaki... kalau sengsorang malas lar aku kan... sekali adik ipar aku nak ekot.. dia pon cam aku.. nak raser sendiri camner keadaannyer spa itu sebenarnya... so kitorang pon pakat2 lar.. aku berpeluang pegi ke Spa.. bagi sapa yang tak tau.. actually.. bukan nak pegi sangat.. just nak merasa jer apa yg bestnyer spa nie.. hmmm.. aku pegi pon atas sbb nak experience apa yg best sgt kat spa tu...

Aku pon amik lar satu kupon kad tu... satu lagi utk ipar aku... kitorang pon dah berjanji² nak pegi sama²....

Tiba hari dijanjikan... kitorang pon pegi lar.. (laki aku drop kitorang kat sana.. dia p opis dia kat KLCC) Sampai sana kitorang disambut 2 org reception dia.. kitorang dibawa ke 2 buah bilik consultation.. asing².. Hmmm... dlm kad tu tulis sesi tu utk 45 minit jer... sekali intro dia sajer dah setengah jam... aku kata aku nak cepat.. coz dah janji ngan hubby suh amik kul 4.00 ptg... then dia cakap kalau aku tgh rushing dia tak leh nak buat apa.. dia kata dia perlukan ample time utk terang semua service dorang... dia pon pot-pet²... aku pon call balik laki aku.. suh amik lewat skit... then... dia bawak kitorang round2 dlm spa tu.. tgk satu² machine dorang... pot-pet² lagi... aduhaiiii.. dlm hati aku.. biler lar nak mula nie.. bosan sehhhh.... pastu baru lar dia timbang berat n tinggi aku... pastu machine tu kuarkan dia nyer analisa slip...aku nie dia kata berat air... water retention yg sangat tinggi... kira aku gemuk air lar... dan.. metabolisma badan yg sangat rendah... hummppp... korang paham camner tu?? Dia kata bos dia umur 40an.. metabolisma badan dia 2 kali ganda aku... haaaa.... teruknyer aku... pastu dia citer lar kat aku... yg dorang nyer alat.. method utk kuruskan badan yg paling advanced.. dia buruk²an tetempat slimming center yg lain.. then disebabkan kandungan air yg tinggi dlm badan aku.. dia suh aku amik coffee detox... utk buang toksin dlm badan... yg tak bestnyer.. kena tambah duit RM250... tercengang aku... ehhhh... saya buat yg asas je dulu... then dia kata tak boleh.. nanti you punya result lepas session tak bagus.. sbb you punya water retention tinggi.. u ambil satu coffee detox dulu RM125.. then I bawak you buat... bla..bla..bla... kalau you tak ambil detox nanti you kena tunggu maa.. sbb machine lain sudah ada org guna.... (alasan dia jer nak pakser aku amik detox tu... padahal masa dah balik tu kitorang 2 org jer client dia masa tu.. aku tak nampak org lain pon..)Aku pon nak tanak terpakser amik jugak detox tu.. kalau aku tak salin pakai dia nyer rope tu.. sure aku dah blah.. tak kuasa.. nak pakser² laks.. selagi kita tak kata yer.. selagi tu lar dia dok potpet²... sakit jiwa ko... bila aku kata yer.. cepat jer dia mula session... pas satu.. satu... last sekali dia amik balik berat aku.. n bandingkan ngan yg terdahulu... ada penurunan setengah kg... hmmm... (mmg arrr... aku nie tak melantak tengahari lagi.. gilo lapar nie..) pastu badan aku kena wrap ngan plastik segala bagai... aduhhhhhh...) Balik tu dia suh aku tahan jangan makan 2 jam... haaa?? Suruh control makan segala... itu aku dah tau..... sebelum balik sekali lagi masuk dia nyer bilik consultation.... itu.. itu sesi pot-pet² lagi... pastu tanyer credit card apa aku pakai... dia bagi dia nyer pakej nyer suggestion... RM7899... Hanggukkkkk kau!!! Gillooo... tak kuasa aku... kalau aku nie bini Dato' K ker bini adik Najib ker.. okk lar... petik jari jer.. ini nak buat slimming yg ntah berkesan atau tidak tu kena kuarkan duit banyak tu... soriiiiii larr beb... dia nampak perubahan muka aku.. (aku masih boleh control) then dia offer satu pakej lain.. yg nie RM3999... perghhhh.... sori larrr baik aku amik Plasma TV.. hahahahah!! Seboleh mungkin dia nak aku sign member aritu jgk... amik pakej yg dia tawarkan.... mulut mmg manis maaaa..... tapi aku dah pakai baju besi.. (walaupun tadi tertewas jgk.. kali nie tidak lagi)Aku cakap aku tak bleh membelakangi suami aku... aku ckp kad aku sumer laki aku yg bayar.. aku ckp laki aku garang... nanti dia marah aku... bla..bla..bla... terpakser beb kalau tidak dia mmg psiko kita... sampai kita tunduk ngan kehendak dia.... adik ipar aku pon kena benda yg sama.... lepas bayar jer... kitorang jalan laju2.. tobat tak dtg lagi.... dengan muka yg mencemik... sambil jalan sambil citer pengalaman masing²... pastu bantai ketawa kuat²..... atas kebodohan diri sendiri... raser tertipu.. tapi yang paling beharga di sini ialah pengalaman............

Moral of the story... jgn cepat terpengaruh dengan apa² tawaran murah yg korang dpt.. tak kira lar apa pon... itu cuma umpan.... selalunya mesti ada hidden agenda... sooo... berhati²... dan satu lagi... kalau nak kurus nie.. sebenarnya... korang perasan tak.. ko amik ubat ker.. p slimming center ker.. jmp pakar ker... perkara utama yg korang kena.. dan mesti buat... control makan.... buat lar apa pon.. kalau tak control makan... tak guna juga....... turun sekejap... naik berkilo²... sumer tu mind set.. atas kerelaan diri sendiri... kita bukan takat nak kurus sbb nak cantik.. tapi juga utk menjaga kesihatan..... kurus tapi sakit buat apa kan... hmmmm..... mulai hari ini... tukar minda.... "AKU NAK KURUS UNTUK SIHAT".... biler kau fikirkan kau boleh "YAKIN BOLEH!!"

1 comment:

afayufu said...

lor.. kat ofc dulu, ada gak dorg dtg.. kata tu kata ni, paid rm29.90.. adale org kat ofc tu amik pakej tu.. pas tu tk pegi2 pun kot kat tpt tu.. coz dia bz memanjang... tu salah satu cara utk tarik org gi tpt dia.. abaikan... biar kita sihat dgn cara yg sihat.. ;)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails