.:KeNaLaN MaYA BoNDa:.

JoM TuKa LiNk di SINIE

Thursday, November 3, 2011

Balasan dari ahli Ibu.. baru arinie terbaca.. thn 2008 yg lalu..

Re: [ibu] Beli rumah..hai aidiena

Aidiena... saya le alia yg mintak tips awak dulu. Skrg dah beli pun umah. thuan 3 thun depan pindah masuk. Kat desa coalfield sungai buloh. Semoga allah balas jasa baik aidiena yg murah berkongsi ilmu. Skrg ni saya jenguk2 blog aidina dah kurang updatenya. last tgk ada gmbr aidiena, aliya & hubby aidiena dalam magazine... hehehe.. anyway, truskan menulis.. alia sentiasa masuk blog aidiena..
salam sayang,
Alia
________________________________________________________ 

Ini pengalaman saya.. dulu pernah ada sorang ahli ibu mintak tips yg sama.. so saya copy paste jerla dari balasan email yg pernah saya post dulu.. semoga berguna...

Salam kembali...

Terima kasih sebab sudi membaca blog saya.. tak sangka ada pengunjung setia dari ibu rupanya... tapi sekarang masa memposting agak terhad.. tentu tau sebabnya kan kalau selalu baca blog saya... baiklah sebagai memenuhi permintaan Alia... saya try kongsi step by step proses saya beli rumah.. saya pon tak ler pandai sgt bab beli membeli nie.. main terkam jer...tu yg kelam kabut sekarang nie.. hahaha!! Minggu dpn kalau tak der aral Insyaallah saya pindah... saya pon tengah tunggu hari.. mmg blom bersalin lagi.. tapi rasa cam dah sarat sgt... tak larat nak bawak perut.. harap jgn ler terberanak time² nak pindah tu.. bukan apa kesian kat hubby kena buat keje sorang²...

Ok.. Ini step saya beli rumah:-

1. Saya byk kan membaca website² berkenaan hal² perumahan... cara jual beli dan sebagainya.. kalau tak jmp apa yg saya nak saya akan google sampai dpt..

2. Saya discuss ngan hubby rumah area mana nak beli...
- Range cost rumah bakal dibeli
- Jarak rumah bakal dibeli ngan tempat keje
- Transportation (ada public transport tak)
- Taska/nursery untuk hantar baby
- Kedai runcit / Kedai makan dekat tak begitu juga others facilities...
- Value of the house kalau kitorang nak sewakan.. senang dpt penyewa atau tidak..
- Kawasan perumahan selamat atau tidak
- Org yg tinggal kat umah tu sebelum kami beli (saya beli rumah subsale.. atas tangan)

3. Search for loan... dari badan² kewangan..
- Bezakan pakej² yg ditawarkan..
- Kelebihan kekurangan sesuatu pakej
- Pilih yg flexible... cara pembayaran yg mudah dan syarat permohonan yg tak terlalu rumit

4. Bayar booking fee kepada owner
- Make sure both side tandatangai surat hitam putih.. must tak kiralah kita kenal rapat dgn dia atau tidak utk mengelakkan kekeliruan di kemudian hari... ( surat nie saya draft sendiri saja)
- Tarikh, amount, owner dan kita nyer tandatangan juga tandatangan dari both side nyer saksi mesti ada dlm surat tu..

5. Apply for loan dari badan kewangan yg telah kita pilih

6. Appoint lawyer utk uruskan Sales & Purchase Agreement (S & P)
- Lebih mudah kalau dptkan lawyer yg prepare Loan Agreement utk kita
- Biasa setiap bank ada panel lawyer dorang sendiri.. kita minta pihak bank suggestkan / uruskan
- Cari lawyer yg boleh pakai... next time mungkin saya akan cari lawyer Melayu.. bukan sebab racist tapi saya tak puas hati dgn layanan yg diberikan..

7. Sign S&P Agreement with 10% downpayment (10% tu atas budibicaraowner whether dia bleh tunggu duit pengeluaran EPF kita tak, rumah saya least hold so ada sekatan dari pejabat tanah.. saya kena tunggu
consent dari pejabat tanah baru boleh kuarkan EPF.. this proses kat pejabat tanah amik masa dlm 3 bln jgk)
- Masukkan segala point² penting yg kita mahu dlm agreement tu baru sign..
- On the signing day lawyer akan minta kita sediakan stem duty for both agreement S&P & Loan Agreement.. together with disbursement fee... (byk kena prepare duit wooo)

8. Lengkapkan form EPF dgn sumer dokumen² yg dia mintak then submit terus by hand kat KWSP sebelah SOGO tu.. kalau form dan doc sumer lengkap pemprosesan borang tak amik masa yg lama.. dlm tempoh 8 hari saya duit EPF dah release..
- Must make a copy of the form & doc yg kita submit ke kaunter and ask them to acknowledge receipt ur form masa penyerahan tu.. kalau boleh catat sekali nama pegawai kaunter yg amik submission kita tu... ini utk kita follow up in case application kita sangkut..

9. Bayar baki 10% pada owner... pastikan ada sign surat hitam putih jgk... butir² yg perlu ada seperti di atas.. (yg nie kitorang buat kat bank.. so saya mintak pegawai bank tu cop & tandatangan sebagai saksi)Bukan senang² nak serah duit kat org oiiii....

10. Bayar Legal fees... setiap kali buat pembayaran mesti pastikan dorang kasik kita resit sebagai bukti... keep the resit in yg safekeeping.. (cam saya.. saya bukak file khas urusan jugal beli rumah nie... segala surat menyurat.. resit or whatsoever sumer dlm tu... senang nak cari nanti.. juga berguna biler incase kita nak jual rumah tu nanti.. sapa tau...
- Legal fees kalau boleh jgn bayar habis selagi keje dorang tak settle... tapi lawyer firm saya nie tanak buat keje selagi saya langsaikan bayaran.. dorang tu karek... sib baik saya masih boleh bersabar kalau tidak nak jer report kat bar council...
- Sbg client.. kita ada hak mendapat segala c.c. copy dari lawyer berkenaan surat menyurat yg dorang kendalikan utk kes kita...

11. Lawyer akan advise Bank kita utk release drawdown kepada owner's bank.

12. Bank owner akan release sumer title or doc rasmi rumah yg dipegang kepada bank kita setelah dpt duit tu.

13. Lawyer akan proceed tukar nama kat pejabat tanah dgn doc² yg dah diprovide oleh owner's bank.

14. Lawyer akan advise bank utk second drawdown kepada owner pula setelah make sure owner dah clearkan sumer bill cam bil air, letrik, cukai pintu.. etc..

15. Kita dpt kunci... boleh lar pindah................................

Itu ler proses demi proses yg saya lalui sampai sekarang... lain org lain pengalaman... tak tau ibu² yg lain cemmana....

--

.:UnPreDicTabLe ConCeQuenCes:.
http://aidiena.blogspot.com
****************************
Saja aku paste balik kat sini.. sebagai panduan aku sendiri proses yang aku lalui untuk beli rumah.. maklum akhak dah tua.. memori nie dah tak sekuat dulu.. agak² Alia masih bacer blog aku tak??



1 comment:

.:fyzz:. said...

tq for the info kak...tahniah pada kak yg telah beli umah..pjot pun syukur alhamdulilah..dh dpt diami umh yg dibeli snediri.syukur sesangt...:)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails