.:KeNaLaN MaYA BoNDa:.

JoM TuKa LiNk di SINIE

Monday, January 18, 2010

Rainy Weekend..

Ujung minggu ke maner? Tak kemana pon.. awal² En. Ady dah bagitau "Ujung minggu nie Abg ingat nak tido larrr... letih".. Hmmm... so.. what say you... tak dapek lar nak plan p mana²... tapi kesian kan kalau terperuk jer kat rumah.. kesian kat anak².. paling tidak kena jugak bawak dorang nie kuar.. dah lar sepanjang minggu dok terperuk jer kat umah Tok kan.. makanyer petang Sabtu lepas tot-tet² siapkan keje... kitorang pon kuar.. ingat nak bawak lar budak² tu p playground.. tapi.. ("Eniiiieee... angkat kainnnnnn... ujan dah turunnnnnn..") Aduhhhhh... semenjank dua menjak nie mmg ujan ler manjang kan... cian kat dorang... Alyaa dah tarik muncung panjang.. terpakser cancel ke playground.. jadinyer.. kuar p beli makanan "wonderpet" dorang... singgah umah mak aku amik beg keje En. Ady yg tertinggal dan balik.. sblm sampai umah singgah lar jap kat Pasar Malam kat simpang nak ke umah aku tu... beli Mihun Sup, Air Soya & Pop Corn habuan lapik perut.. sementara aku siapkan makan malam.... aku masak simple jer malam tu.. ayam goreng & sup sayur.. cukup.. malam tu anak² dipakser tido lepas makan nasik.. dorang kan dah ada bilik sendiri.. tapi.. banyak lar akalnyer nak kuar bilik.. especially Alyaa tersangat susah nak tido malam... kejap² dia kuar.. terjengket² dtg ke ruang tamu..

"Bonda.. katil kakak tu panas sangat lah.." Maner ada panas.. kipas full lagi..

"Apeee lagi Alyaa?!!" Suara kuat ayah yg dah muler hilang sabar.. kejap² kuar.. kejap² dia kuar lagie... biler masernyer nak tido... byk nor akalnyer nak kuar bilik...

"Bonda.. kakak raser kakak nak berak larrr.."

"Bonda.. kakak tak sayang bonda lagiee.." yang nie alasan paling sweet lar kan... dia kuar nak kiss pipi ayah & bonda.. Aisha pon ekot sama.. lepas kiss sound efek sumer... dia kuar lagi... kejap² dengar terkekek² dorang ketawa dlm bilik... pastu.. dengar pulak meraung² menangis.. Si Aisha kuar bilik dgn tangisan mengadu kakak buat itu ini kat dia... aduhaiiii.. letih lar nak tunggu dorang bebetul tido... tapi dah ada bilik nie senang sikit lar kan... ayah jadik pak guard dgn rotan di tangan... bebudak tu takut lar sikit nak kuar.. takut² berani... si Alyaa tu.. kuar jer bilik macam² alasan direkanya... sblm kita soal.. dia dah ready ngan jawapan.... biler bebudak dah tido.. lega rasernyer.. boleh layan movie ngan En. Ady sambil makan pop corn dengan tenang... Si Ainna harus tido sebelah bonda... bau badan bonda dah macam aroma terapi untuk dia tido.. kalau bonda tak der kat sebelah dia... kejap² dia bangun.. nangis... tercari².... hummmpppp... anak kan.....

Ahad.. settlekan sumer keje rumah dulu... seperti dijanjikan ngan bebudak.. aritu bawak lar depa p playground.. di KLCC memandangkan En. Ady ada urusan yang perlu disettlekan di opis... park jer keta terus ke taman.. tgk langit mendung sgt.. kalau ujan kesian takut bebudak kempunan kali kedua... makanyer.. jalan pon cecepat.. bebudak aper lagie.. nampak jer slide semakin berkobar² lar kaki dia melangkah... sempat lar dorang main setengah jam.. pastu rintik ujan makin lebat... cecepat lar kitorang berjalan masuk ke Suria KLCC.. tunggu adik aku drop mak kat I Setan tu.. Mak baru balik dari melawat besan dia (MIL adik aku) kat GH.. (kalau tak dak mak tak daya aku nak jaga bebudak yg tak reti dengar kata nie... sblm pegi janji macam².. tapi biler dah sampai.. ckp lar aper jer.. janji ke maner otak ke maner... dia buat dekkkkk jer kita kata aper..) Kitorang terus ke Pizza Hut.. perut dah giler berdisko kelaparan... aku, mak n bebudak lepak kat situ sementara En. Ady settlekan keje dia.. bebudak biler letak jer kat meja.. sumer benda nak dibuat main.. benda pertama.. sudu garpu yg cantik tersusun tu lar.. dipegang.. diketuk.. jatuhhh... aduhhhh... muker akakkkk nie dah pakai perisai tebal berinci²... dah tak heran dah... lantak lar korang... bebudak nie makin dilarang makin menjadi... biar lar dorang nak main asal tak cederakan diri dah... aku tengok² je... 45 minit pastu En. Ady sampai... cecepat sudahkan makan... bayar dan blah... hehehe... ade ker budak waiter tu kata dia cam kenal muker haku.. sedangkan aku nie baru kali kedua ke pizza tu... ramah kemain lar pulak dia... aku senuyummmm sajerrr... emmmm... tempat pertama ke baby changing room... kat situ senang nak tuka diapers or what so ever.. selesa lar take turn utk semayang... En. Ady selaku org pertama menunaikan tanggungjawabnyer sementara aku ngan mak tuka diapers bebudak tu... dan bagi susu... En. Ady dtg.. kitorang laks pegi... maser aku ngan mak sampai balik ke tempat tu.. disambut dgn muker semacam En. Ady...

"Errmmm.. Yang.. Ainna berak kut.. bau semacam jer nie... abg tak tau larrr.. cuba Ayang cek.." Cheewahhh bleh plak kata tak tau.. padahal dah lamer tau.... ikhhsss.. tu taktik lar tu nak suh aku cuci... hahahha... tak per... kat situ senang jer nak cuci berak bebudak.. sumer lengkap.. cumernyer... diaper Ainna dah takder...

"Alamak.. pampers Ainna maner ada.. tadi dah tuka.."

"Pakai lar Aisha punya.." En. Ady bagi idea... (Ainna n Aisha pakai size sama.. aku cuma bawak spare satu diaper utk seorang.. yg lain sumer dlm keta)..

"Alaarrr.. Aisha nyer pon dah tak der.. tadi dia berak.. mak dah tuka... " Tedenggggg!! Memasing terdiam.. tetiba.. ting!! Aku teringat...

"Haaa... Alyaa jer yg tak tuka pampers tadi.. dia nyer ader larr.." Tapi.. size XL lar kan.. Alyaa buntut besar.. hahaha...

"Boleh lar tu.. sementara nak sampai rumah.." Drpd nak biarkan buntut si Ainna tu bernajis lelamer.. cian kang buntut dia merah.. plus.. nanti mau semput idung tahan nafas.. buatnyer bocor lagi haru...

Aku pon cecepat cuci buntut budak bertuah tu... pakai diaper kakak yg bapak besar.. hahaha.. tapi ok jer kann.. coz Ainna pakai baby tight aritu.. so.. elok kejap jer tight tu grip diapers yg besar... selesai sumer... terus balik... berkejar nak tgk "Merlin"... hahaha.... ;)

Tak cayer bebudak nie boring... tgk gambar si kechik nie dulu... u tell me.. hahahah...

.."ujannn.."

.."haiii.. maner lar Ayah ngan Bonda nak pegi nie.."

.."tak sampai lagi... huuuu "

.."aper tu.."

.."aper nie?.."

.."tak sampaiiiiii lagieee.."

.."aduhhhhhhhhhhhhhhhhhhh"..




2 comments:

Ena said...

kak, tembam nyer si Ainna tu ekk.. gewamm sgt tegk pipi dier.. dah makan bubur ker kak? dah baper kilo la kan.. ammar gak la x tembam2.. memanjat jer kijer nyer.. hu3x..

aiDieNa said...

Tang pipi tu jer terlebih lemak.. hahaha.. habuan ciuman bertubi² Bonda dia.. hehehe.. Dah lama makan bubur.. of course lar kan dari umo 6 bln.. apa owg makan sumer dia nak tumpang sekaki.. Amar pon tembam per maser umo cam Ainna dulu.. biaser arr budak² makin lasak makin kurang ler tembam dia....

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails