.:KeNaLaN MaYA BoNDa:.

JoM TuKa LiNk di SINIE

Sunday, January 24, 2010

CeRiTa CeRiTi Ari SaBTu..

Selamat petang semua... dah makan?? Alhamdulillah masih merasa nikmat Allah hingga ke saat ini.. En. Ady dah pegi keje.. me with my three power puff girls stay at home.. tak buat apa2 hari nie.. walaupon pd mulanyer dah plan nak jenguk2 nursery pokok... aku nak mulakan projek astakona idaman semuler.. setelah lama aku tinggalkan macam hutan belukar tanah sekangkang kera tu.. aku nie suka pokok2 dan tanam menanam... mak kata tangan aku sejuk... tanam pokok senang tumbuh... tapi tu larrr... kalau tgk keadaan dpn rumah.. pokok sumer cam idup segan mati tak mahu jer... sebab aku dah lamer tidak memberikan sentuhan ajaibku.. hahahaaaa... ajaib tu... jgn buat main! Aku malas nak berkebun lately sbb bahan yg aku nak utk cantikkan taman kecik aku tak dak di depan mata.. makanyer niat aku asyik lar tertangguh... walaupon aku nie orgnyer tidak suker bertangguh... tapi masa dan keadaan membataskan segalanyerrr...

Last week En. Ady asyik lar balik keje lewat.. lima hari keje.. 2 hari jer dapat balik bersama.. 3 hari lagi drive sendiri (hari Rabu bertemankan opismate yg tumpang keta balik sekali) menghadapi kemacetan jalan menuju ke rumah emak.. (anak2 kat sana kan..) makanyer telah 2 minggu xtvt sauna aku tergendala begitu sahaja... bukan aku tak usaha nak kuruskan badan... tapi nak mengotakannyer.. memerlukan semangat dan kehendak yg tinggi utk dilaksanakan... semangat tu yerrr... dah ada... tapi sokongan tu kurang... rutin harianku yg tak menentu membuatkan setiap yg dirancang tak dapat dilakukan seperti sepatutnya... huhhhh... bosan! Ingat ker nak capai target berkurang 8 kilo end of this March.. kalau macam nie nampak gayernyer.. kena tambah lar masa lagi sebulan dua... bila badan dah bertambah berat nie.. serius.. pergerakan rasa slow... cepat letih... stamina kurang... (macam org sakit jer) dan yg paling teraser... self confidence tu dah makin kurang... tak selesa biler berjalan... sebab membawa lebihan muatan di badan... alahaiiii... alangkah jelousnya tiap kali menatap figure org lain yg cukup mantop dan solid... dorang tu tak makan ker haa??

Heh.. dlm sibuk2 nak kurangkan berat badan... semalam aku mengkhianati ikrarku lagi... aku pergi ke perjumpaan ex-UiTM mate kat Flaming Steamboat Sunway... keterujaan nak bertemu kembali kengkawan melebihi segala... seronok tui dpt jumpa dorang... telatah dan gurau senda beramai2 maser tu bebetul membangkitkan nostalgia lamerr... dan seriusss... aku raser sungguh terusik... perasaan yg dah lamer aku tinggalkan bertahun2 sesudah menamatkan pengajian diploma... you rock gurlss!! Oh yaaa... perjumpaan semalam jugak sebenarnya sebab nak berjumpa Si McDa yg pulang bercuti sebulan di Malaysia... (lots of thanx ya Mc'Da for the presziee.. susah2 sajer!) RM21.00 nett jer makan kat situ.. variety choice of food to be steamed inside the boat.. wakakak.... berbaloi2... makan sampai bunciiitt itu perut... giloooo... aku kalau bab makan camnie mmg dah tak pedulik sama itu diet... yg penting aku raser sumer.. hahaha... duit tu beb... duittt... harus makan sepuasnya... ikhsss.. terukkk tuiii kan Kak Pah niehhh... tolong jgn ikut contoh tak senonoh aku nie... hehehhe..

Sib baik ler ada biscuit stick nie.. dpt ler BoNDa menikmati hidangan dengan tenang..

..tengok.. pipi aku dah samer naik ngan Ainna.. hancurrr... hancurrr segaler diet..

..Alyaa maser nie masih tahan daulat dok atas kerusi..

..cian Ainna dia layan makan nie jer.. yg lelain tu cuit2 sikit kasik dia raser..

..tgk aper budak bertuah nie buat..

..serabai sungguh rambut si Aisha nie.. raser cam nak botakkan jer kepaler dia.. biar kemas sikit rambut yg tumbuh pastu..

..Emy Faz ngan anak nyer.. samer jer kan menoleh tgk kehavoc-an kengkawan lain yg baru sampai.. agak ramai jgk yg aku tak baper nak kenal.. cam muker jer.. nama tak tau.. hehehe.. (aparaaa Kak Pah nie kan.. aku nie low profile.. hahaha)

..waaa.. si Alyaa menikmati..

..Ainna dgn menunya tersendiri..

..En. Ady layan makan aritu..

..Aisha.. abis comot baju dia pastu..

..waaa... gumokkknyer haku!!!

Tak banyak gambar yg aku snap aritu... maklum ler aku tak dok kamera canggih... lagipun dah ramai reporter aritu... harus gambar aku mintak ngan dorang jer nanti... kitorang lepak dari kul 5.00 petang... dlm kul 7.40.. me and my family terpakser angkat kaki.. sblm power puff girl tu memberontak.. iyer larrr... baper lamer pon bebudak bleh sit still kat satu tempat.. biler dah boring mula lar berlari ke sana sini.. main pintu... jerit2 macam tarzan.. fuhhh... sebelum mak pak plaks bertukar jadik makhluk jadian.. beh baik ler angkat kaki.. lagipun nak kejar solat Maghrib sbb kami perlu ke destinasi seterusnya lepas tu.. after all the hugs n kissess.. off we went to my FIL house kat Puchong...

..hari coklat sedunia.. hahaha... yg kat atas nie coklat dari Mc'Da dan my SIL yg baru balik honeymoon kat Langkawi.. dia jugak bagi T-shirt ngan beg duit syiling utk aku..

..yang nie coklat dari Dublin.. thanx Mc'Da..

..nie bukan adiah lucky draw Mc'Da aritu.. adiah dia dah post dia kata.. aku pon tak tau aper mendernyer.. sbbnyer blm sampai..

Papa keseorangan kat umah maser tu.. kami dtg membingitkan suasana... yang tua makin tua... yg muda laks idak ler makin muder.. tua jgk lar kan... maser tak menunggu kita... tressure every single moment we have in this life.. hidup hanya sekali kan... tanggungjawab seorang anak menjaga kebajikan org tua... sesibuk maner pon idup nie... tangan yg membesarkan kita.. jgn sekali kita luper... hargailah mereka sementara hayat masih ada... papa nampak seronok melihat anak cucu di depan mata... (kalau saja abah aku masih ada.. mesti dia pon macam papa... menanti kehadiran cucu2 utk bergurau senda)...

Semalam kaki pertama aku tergelak dgn kata2 yg kuar dari mulut bapa mertuaku.. tak sangker pandai jugak papa buat lawak... kisahnyer maser tu kitorang tengah tengok animal planet kat tv.. En. Ady bertanya pada Alyaa...

"Alyaa tu aper apa?? Buaya dlm Bahasa Inggeris apa?".. En. Ady cuba menarik perhatian si Alyaa utk belajar sambil menonton tv...

"Crocodile!!" jawab si Alyaa...

"ABC.." tetiba papa laks menyampuk... kami terdiam... dlm hati aku tertanyer2.. apa sangkut paut crocodile ngan ABC.. En. Ady nak ajar Alyaa Bahasa Inggeris... Papa laks nak ajar cucu dia ABC ker..?

"Aligator.. Buaya.. Crocodile.." Tu dia... ayat papa sambung... Hahahah!! Suasana tenang pecah dengan derai tawa berdekah2 dari kami... betul juger yer aper yg dikatakan oleh papa... sungguh kelakarrr... hahaha!! Kekreatifan otak org tua² nie terkadang tak terjangkau dek pemikiran kita.. tgk lar cara dorang merangkaikan satu² benda.. byk lar yg boleh kita belajar dari orang yg dah lamer makan garam kan...

En. Ady makan lagi nasik di rumah papa yg sangka aku perutnya itu tak mampu nak menyumbat apa2 lagi... byk woo dia makan kat steamboat aritu.. anak.. dah pulang ke pulang ke rumah.. of course selera tu terbuka biler tgk lauk yg dia biasa makan.. hehehe.. lauk aperr?? Tanyer En. Ady...

Pukul 12.00 tgh malam.. kami pamitan utk pulang ke rumah kami.. nun di atas bukit.. penat sudah.... dlm perjalanan.. bebudak sumer dah tido.. letih seharian berjalan...


3 comments:

Ena said...

yum yum.. sedap weiyy!!.. steamboat.. lamer dah x pekena.. hu3x..
rasenyer ena dah lamer x nampak akak.. jd ena x tau akak naik tang maner.. kehkehkeh!!..
biaser la tu kak.. ena pong tengah buat spare part banyak2 nie.. kahkahkah!!
lamer dah x g gathering.. sepatutnyer ader minggu leps.. tp sbb wat wiring tu x leh g .. hu3x..

Emy said...

kak pah, kepoci tak aku ngn anak aku?? sama2 jek menoleh nk tau citer2 HOT!! hahahhha... tak sabar nk tggu semua upload gambar reunion arituh!

aiDieNa said...

Ena-- berjiran tapi nak tgk muka pon susah kan.. dasat2 zaman siber nieh!

Emy-- tu lar samer jer mak ngan anak.. ke maner tumpahnyer kuah kalau tak ke roti canai kan.. hahaha!!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails