.:KeNaLaN MaYA BoNDa:.

JoM TuKa LiNk di SINIE

Tuesday, January 12, 2010

Di RuMaH BeRsaMa PuTeRi²ku..

I'm not blogging for days.. if you noticed.. well.. tak berkesempatan.. dan tak dapat menumpukan sepenuh perhatian on the entry kalau aku buat jugak masa kat rumah... semalam aku masih bercuti kat rumah... menjaga tiga org puteri yg maha nakal.. aduhaiiii... kesian akakkkk... lembik ketepek dari pagi ke malam.... my mom kena pegi klinik utk check masalah gigi dia.. so I have to care for the three power puff girls at my home sweet home...

To story you what... bagi yg ada anak kecik berderet mungkin paham lar keadaan yg aku alami... time pepagie maser En. Ady ke pejabat.. boleh lagi lar rileks² layan ngantuk dulu.. (maner tak nyer tido kul baper pagi.. Si Kechik tu a.k.a pemegang title Puteri Bongsu buat maser sekarang asyik lar nak berjaga malam... letih woo dia takmo tido.. huhu....) tuan² puteri tu sumer pon tengah nyenyak di peraduan...

Tercelik jer mata nie di ketika matahari sedang beransur menyemarakkan sinaran cahayanya menyimbah bumi... aku dah dengar sayup² suara peti ajaib (tv ler tu) berkumandang memecah keheningan suasana... terpisat² aku bangun dek kerimasan si Ainna yg asyik bergoplek ke kiri ke kanan.... sambil merengek² kecil dan berterusan.. lapar agaknyer... (waaa.. Kak Pah dah bukak ceriter novelll... syhhhhhh...! Jgn kacau nanti mood penceritaan ilang.. hihihikkkk).. Si kechik aku angkat baringkan di ruang tamu... mmg sudah kuduga kakaknyer sedang terlentang menonton TV.. ntah ceriter aper lar yg ditontonnya seawal pagi...

"Ayah maner Bonda?"

"Ayah work.. Bonda cuti arinie.. esok baru Bonda keje.." Aku bagi penjelasan sebelum soalan lebih panjang lebar dikeluarkan.....

Aku menonong ke dapur... untuk mencuci botol dan membancuh susu... (si Ainna muler mengongoi... mengekori langkahku dengan mengatur satu persatu kaki dan tangannya merangkak... (sejak dah pandai merangkak nie mmg payah aku nak buat apa².. diekornya aku ke mana sahaja..) Sambil² aku keluarkan segala isi petisejuk... utk kusediakan makan tengah hari... aku tambahkan rencah tomyam memandangkan bahan² utk memasaknya masih byk lagi.. daripada bahan tu layu kan... baik aku habiskan... aku kuarkan jugak daging utk digoreng kicap berlada hitam... (nanti biler sengsenang aku entrikan dgn Resepi Bonda okeh)..

Si Ainna yg maser tu kat dapur... aku bagi soup mug pastik dan kole plastik yg kecik.. buat dia main ketuk²... so that dia leka dan aku boleh teruskan keje... sedang tangan rancak menyiang sayur mayur... si Aisha dah terjaga dari tidur yg panjang...
"Aisha pampers penuh ke?" Aku check suar dia... konfem.. dah basah.... alahaiiii... extra job lagi... aku tarik sumer cadar dan tilam yg aku lapik atas tilam baru dorang.. (bebudak nie dah tido bilik sendiri sekarang.. aku dah sempurnakan satu dari wishlist aku tahun ini... hahhh legaa... sbb kalau tido kat luar.. teramat lar payahnyer dorang nak lelapkan mata.. ader jer akalnya nak berjaga malam..) masukkan baju kotor yg lelain dlm mesin... basuh yg tu dulu sblm second laundry cadar yg dah tercemar ngan kencing Aisha...

"Kakak nak mandi lar Bonda.." (Alyaa nie mmg seorang yg cukup berdikari.. dari kecik lagi.. sumer dia nak buat sendiri... dia pakai baju sendiri sedari usia 2 thn... butangkan baju pon sendiri... sekarang dia mandi sendiri... kencing berak sumer sendiri... berak tu dia basuh sendiri jgk... kengkadang aku was² aku check... camner cara dia basuhh... memuaskan.. mmg bersih... cuma kengkadang geli dia datang.. time berak cirit.. disuruhnya kita yg cuci... ikhssss.... dia kata

"kakak gelilah... bonda cuci larr" Time dia mandi aku cuma perlu amikkan berus gigi.. letakkan ubatnya.. of course.. kalau dia yg bubuh sendiri... tak sampai seminggu sadokallah hula'zim lar jawabnyer... shower gel pon camtu jgk.. pantang boleh dicapai... asal masuk toilet berejam² waima sekadar untuk mencuci tangan...

"kakak cuci tangan H1N1.." katanya... bedak pon macam tu kalau dapat kat dia... sekejap jer sebotol bedak tu ditepung gomakkan badan dia... aduhai anak dare sorang nie... kengkadang diapers pon dia pakai sendiri time dia nak tido.... (Alyaa dah tak pakai diapers.. kecuali waktu tido.. takut terlepas... tapi quite impressive biler 2..3.. kali terlupa pakaikan dia diapers waktu tido... seluar dia kering jer... dia tak kencing pon... kalau pakai diapers pon selalunya kering... (kitorang pakaikan juga time dia nak tido... maner lar tau time sesejuk pas ujan pepagi... terlepas jgk kencingnyer nanti... so makner kata di sinie.. sediakan diapers sebelum terpakser berhempas pulas menbersihkan tilam bantal yg mungkin dibanjirkan.. bukan sikit keje tu dik nonnnn...) Aisha & Alyaa dibiarkan mandi di bilik air... (bilik air di dapur berdepan ngan aku yg sibuk memasak... jerang nasi... jerang air... masukkan dlm flusk... angkat si Ainna.. mandikan di sinki.. siapkan.. bedakkan.. dan aku bawa ke depan... suapkan susu.... tetiba si Aisha pulak keluar dari bilik air mengongoi menangis... mengadu dia pedehhhh... sabun dah masuk mata... ini keje si Alyaa yg sibuk nak mandikan adik dia... aku tinggalkan Ainna di ruang tamu dengan botol susu berlapikkan bantal.. settlekan si Aisha pulak... tinggal Alyaa sudahkan mandi dia... (dia nie kalau mandi mmg lamer... bersiram ala² tuan puteri... aritu dia kata..

"Bonda.. rambut kakak dah lurus.. kakak pakai rejoice anti freeze.." Waaa... terkesima aku sekejap.. mak aiii budak nie... betul ke apa yg aku dengar nie.. pastu baru ler aku perasan ada iklan syampu rejoice tu... dulu kat bilik air umah my FIL maser aku nak mandikan dia.. dia kata

"Bonda.. nanti larr.. kakak nak pakai papi sunsilk tu..." Lorrrr.... aku igt dia main petik jer ckp.. ruper²nya mmg ada botol syampu sunsilk tu dlm bilik air tu... kuat sungguh pengaruhhhh iklan ngan budak² skrg nie...) Yg bestnyer bebudak skrg nie.. dia cam benda melalu logo.. bentuk fizikal sesuatu benda tu... dorang tak pandai baca lagi.. tapi ingatan dorang kuat.... lalu jer kat simpang jalan... nampak satu papan tanda

"Bonda... Cocopie!!" Mmg betul itu iklan Kek cocopie yg Mila iklankan tu....

Aku ke depan semula... Si Ainna dah lencun ngan susu.. itu ler akibatnyer biler biarkan si Ainna minum sendiri... ditekan²nya puting botol tu... memancut ke sana sini... berlengas balik.. (lapkan ngan tuala basah jer.. Alyaa ke depan siap berpakaian... masing² minum susu sambil tgk TV.. Ainna aku dodoikan tidur... aku sambung kerja yg tertunda... satu lauk dah masak.. masak daging pula... dua lauk settle... dapur aku bersihkan.... mop lantai segala... ke depan...

"Saper nak makan nasik?!!.. Jom bonda suap.."

"Sayer.. sayer.." Terlompat² dedua beradik tu... nak makan....

Aku ke dapur... tapi ke toilet dulu... buang hajat kecil... kemudian ke meja makan dengan pinggan terisi nasi.... ehhh.. apasal daging nie byk sgt minyaknya... macam kuah... ermmm... ehhh.. apahal kuah tomyam nie dah kering...................... tiba² darah menyirap ke kepalerrrr.... gilerrr hangin woiiii.... aku telah bertukar jadik serigala jadian.....

"Saper tuang kuah tu dalam daging??!!!" "Kakak buat ker??"

"Tak tahu.." Alyaa menjawab dengan innocent tapi melalui riak seperti org bersalah.. sah dia yg buat... aku capai rotan yg diletak dlm pasu... Alyaa dah sembunyi tepi sofa... aku gerammmm sgt... terkochoh² aku siapkan makan tengah hari belum sempat dijamah... dah jadik resepi lain.......... aku rotan kaki Alyaa.... walaupun aku pernah terapkan dlm diri nak mengajar anak dengan berdiplomasi tegas dlm kelembutan.... tapi Alyaa maser tu mmg melampau.. betul² mencabar kesabaran aku.... hampir hilang kewarasan tika itu tapi tatkala melihat dia menangis terbit raser kesian di sudut hati seorang ibu yg telah melahirkannya ke dunia ini.. aku bermuhasah diri dalam kemarahan.. Alyaa cuma seorang budak kecil yg inginkan perhatian.. dia mmg nakal.. aku perlu lebih bersabar.. tapi dia tetap perlu tahu apa yg dia buat tu salah.... dan setiap kesalahan ada hukuman... Alyaa perlu tahu menghagai susah payah org lain..... setiap tindakan akan ada akibatnya.... tindakan baik... dibalas baik... tindakan nakal.. buruk akibatnya.. aku cuba redakan marah sendiri... kutuangkan semua kuah dlm daging ke nasiku... kusuap Aisha dan Ainna makan... Alyaa dah merajuk.... menangis tersedu²... dia tanak makan.... dia kata nak makan dengan ayah..... maser tu dia ke dapur... amik sekotak kek dari set biskut tiger yg aku beli untuk dorang adik beradik... dia bawak di sudut tangga..

____________________________________________________________________


Maser gambar nie diambil.. Ayah tengah cakap ngan Alyaa...

"Kakak..Kakak pakai fesyen aper tu...?"

"Kakak nak kawen larr.. ingat org besar jer ke kawen.."

Haaa... ini lar gambar pengantin Alyaa... Insyaallah.. satu hari nanti seorang pengantin yg santun dan ayu.. anakku Putri Alyaa Safiah...

____________________________________________________________________

"Kakak... kalau kakak penyet² kek tu bonda rooootannnn kakak.. paham!"

"Paham.." Dengan slumber Alyaa jawab.. dia dah tak menangis lagi..

"Nanti Bonda rotan kakak sampai keluar taik kerr?.." E..ehhh budak nie.. sampai ke situ pulak ayat dia.... (ehhh aku tak pernah rotan anak sampai mendera ok... setakat bagi raser sakit sikit jer.. idak ler sampai terkeluar taik...)

"Naper.. bontot kakak dah kuar taik ke tadi.." Aku bertanyer serius.. (aku tahan ketawa sebenarnya... lucu dengan pertanyaan yg kuar dari mulut si Alyaa... aduhaiiiii... anak.. anak... bukan senang nak didik anak.... tabik spring aku bagi pada mak pak yg anak² depa dengan jayanya.. menjadi insan berguna berjaya di mata dunia... tapi tak pernah lupa kat mak pak.. rendah diri dan luhur budi pekerti....

Lepas makan nasik.. aku dlm usaha menidurkan si Ainna.. bawak masuk bilik.. Si Aisha ikut sekali.. bebudak nie mmg macam tu lar.. maner Bonda pergi situ dia ada... Alyaa jer melayan diri depan tv.. Aisha melompat² atas katil.. macam manerlarr adiknyer nak tido kan.. last² aku yg terlelap... terkejut biler dengar tangis Ainna yg kuat.... perkara yg cuba aku elakkan selama inie.... dia dah tersepuk kat lantai.. Ainna jatuh... aduhaiii... betaper bersalah teraser diri ini.. kerana menjadi ibu yg cuai... tak abis² aku mintak maaf dlm hati... aku usap badan Ainna dan cium dahi dia... Si Aisha memandang sekilas dan masih leka dgn botol² (barang aku) yg dia main dlm bilik..

Petangnya... lepas sidai baju.. aku lipat baju bebudak tu kat bilik kecik dorang di belakang ditemani Ainna yg sentiasa nak kan Bonda dia di sisi... maser tu Ainna dah berak tiga kali... Aisha dua kali.. semua bebudak dah dimandikan... Ainna.. Aisha dan Alyaa... susu pon dah minum... Alyaa & Aisha tgk CD "Magic English" kat TV.. (Alyaa dah pandai pasang CD sendiri)... teruskan lipatan secepatnya... selesai sumer baju aku masukkan dlm almari... bermula pula operasi menyusun atur bilik budak² tu supaya nampak lebih selesa.. (aku dah belikan katil n tilam baru utk dorang.. tapi masalahnyer bilik tu kecik sgt lar... nak mengatur bilik kecik nie mmg lar amat mencabar kredibiliti akal fikiran.. camner nak nak susun supaya suasana dan ruang yg ada tu selesa dan selamat buat anak² aku yg semuanya kecik² lagie.. nak harapkan En. Ady.. alamat jawabnya "Rileks lar yang.. abg penatlarr.. esok lar buat.." jawapan standard... baik aku buat sendiri... daripada menantikan bantuan yg tak pasti.. jam masa tu dah pon pukul 8.30 malam.. Entah pukul berapa lah agaknya En Ady balik... aku kerah segala kudrat yg ada... kuletakkan Ainna di depan... bermain dengan kakak²nya... kuangkat satu persatu barang² yg tidak diperlukan... CPU & Printer komputer yg dah rosak... surat khabar lama yg menambun... rak barang.... kupindahkan ke depan... lepas tu... kupindahkan koleksi mainan budak²... yg disimpan dlm playpen Alyaa dulu... (ini mmg agak mencabar... sbb susah nak kuarkan playpen tu.. ruang terhad... dlm bilik tu ada katil dan almari tiga pintu baju budak²... arrrggghhh... aku heret.. aku tolak lemari tu ke tepi... aku hentam jer angkat playpen tu sebelah ke sebelah melalui atas katil anak aku tanpa mengeluarkan isinya... (waaa.. aku pon tak paham camner aku buat... terrornyer aku.. hahahah... biler aku nak buat satu² benda... aku mesti buat sampai dapat.. walau tanpa bantuan sesiapa pon... once aku dah set kan dlm otak aku.. aku mesti dpt buat.. agaknyer itu lar sifat yg diwarisi si Alyaa dari aku.. kadang² biler tgk Alyaa aku macam tgk cermin diri aku sendiri..) berjaya!!... Aku heret Play pen ke depan... aku cuba susun Almari depan tingkap... tapi tak lepas.. sempit sgt... dua tiga kedudukan aku pusing almari tu... Almari yg sarat dengan isi.. bukan almari kosong... akhirnya aku tolak ke dinding... bawak semula rak yg dah aku letak ke depan... sapu sampah dan habuk... dan akhirnya......... selesai... dan aku meraser cukup puassss...

Selesai semua tugas... aku suapkan bebudak tu makan malam... "Sedapnya nasik nie Bonda.." Kata Alyaa.. ilang dah rajuknya... byk dia makan.. maklumlah tengah hari tadi tak makan.. elok nasi dekat nak habis... En. Ady pon sampai.. aku baru nak letakkan nasi takut tak cukup utk dijamah suamiku yg mungkin sedang lapar.. tapi En. Ady dah makan di luar... lega tak yah aku masak lagi.. aku dah cukup penat hari tu.. sambil berehat.. berceriter tentang kerenah anak² pd si suami... lepas tu aku panaskan sauna.. bersauna sekejap.. senaman.. then baru mandi.... hambek ko... baru nak mandi... korang igt senang ker nak mandi dengan anak² kecik tak der org nak jaga nie... mmg payah.. tetambah dengan si kecik yg dah pandai merayap tu.. terleka sekejap jer.. macam² boleh jadi... budak² tu ayah balik jer... mula mengadu macam²... pastu layan tgk movie Chip Munk kat lappy...

Sudah mandi.. bebudak dipakser tido... (kalau tak pakser tak jalan.. maser tu dah kul 12.30 malam pon...) Aku sudahkan lipat baju kami.. mak pak pulak di kesamaran cahaya lampu tidur... sebolehnya sebelum tidur tetiap malam aku takmo tinggalkan sedikit pon unfinished business... hidup hari ini untuk hari ini... sbb esok belum tentu aku idup lagi... dan aku juga tidak suker keje ditangguh²... makin ditangguh makin malas nak dibuat.... betul??

4 comments:

adlinahusaini said...

salam sis,tq for coming to my blog n be my followe//ive follow u too

i assumed ur fully hwife based on ur post.. penat la kak baca xtvt akak hari2..if me, rasanya tak terbuat semua tu

a perfect word to describe u : CEKAP

keep udating me wif ur stoly moly k..

aiDieNa said...

Hahaha... nope lar sis.. me not a full time housewife... jadik housewife nie lagi penat dari keje opis tau.. I nie pekerje makan gaji kat gov sector... story nie maser I on leave sbb my mom yg jaga my kids kena gie klinik hari tu... so Bonda yg mithali nie kena lar menjalankan tanggungjawabnya menjaga puteri²nyer yg notti itue... huhuhu.....

Ena said...

Maaaaiiiii!!!.. berjela2.. tp nak bace jugakk.. he3x..
Alya tu memg bijak kan kak.. bile bercakap x pelat lhsung.. x mcm anis dah sekolah tp still ader pelat2 tu.. hu3x.. Anis tu ader cam Alya juge.. berdikari.. byk wat mende sendiri.. cume dah sek nie ena selalu mandikan dier sbb takut dier main air pepagi.. dah la berpenyakit..he3x.. tp sejak dah sek nie dianis dah tido awal x mcm dulu.. kul 9.30 or 10 dah tido paling lewat pun kul 10.30..kiter nie namer jer berjiran tp amat la susah nak bersua muke.. jd amat bergune sgt la berblogging nie kak..

aiDieNa said...

Hahahah.. itu lar pasal.. jiran zaman IT.. mmg amat berguna blog nie.. hmmm Naa.. aritu tgk Anis beruniform tudung segala.. Naa antar Anis sek kat mana... tgh survey² tadika utk Alyaa jgk nie.. thn dpn dia pon dah 5 thn..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails