.:KeNaLaN MaYA BoNDa:.

JoM TuKa LiNk di SINIE

Tuesday, January 5, 2010

I'm The Bzzzz Bee... huhu~

Semalam agak sibuk menyetelkan claim bos aku 4 bulan sekaligus... dari bulan Sept sampai lar Disember... pergghhh... giloossss... bos (pegawai yg tanggung keje my actual bos yg masih kosong tempatnyer) kasik aku sumer resit yg dia nak claim on the last day of last year... of course lar tak sempat nak siap.. bukan senang nak buat claim... saper keje gomen tau lar kan.. every single thing must be complete... siap kena bagi jalan cerita kat borang lagi... aduhaiiii... maser kat private dulu idak ler aku susah macam nie nak buat claim... sekeping kertas jer pon... supporting docs utk claim tu pon idak ler mak nenek punya banyak... idak ler jugak nak kena sign segala mender tok nenek tuuuu... hmmmm... frankly said... aku mmg agak terkejut.. maser first time (maser memuler join gomen) tgk begitu gayernyer tebal punya form nak hantar hanya utk claim yg tak sampai pon beratus² (itu aku lar kan.. kalau bos mmg ler kengkadang cecah ribu.. sbb dowang banyak wat keje out station.. aku nie duduk terperuk jer kat opis..) Hmmm... byk keje nak buat tau utk buat claim.. first of all kena gather up all the receipts... according to their date... then... to paste em on A4 paper (of course sbb kebanyakkan resit kan kecik²).. then.. kena tulis A to Z on certain date... the summary of each claim made.. then... kena wat kira²... tak leh silap.. nanti AG akan query n claim kita sangkut... (maknernyer lambat ler duit nak dpt balik) then u have to gather all the supporting docs pulak (surat² arahan berkaitan urusan rasmi (hanya urusan rasmi pejabat yg membolehkan kita buat tuntutan..) Then.. biler sumer dah settled.. kira² claim apa yg layak tak layak dituntut berdasarkan pangkat yg buat tuntutan tu.. (rate dia berbeza..) resit n supporting docs susun leklok... kasik si penuntut tu sign... (bos lar kan) then.... bawak form claim tu... kasik pegawai lain sahkan sumer supporting docs... sbg salinan diakui sah... then only bawak kepada bos besar... kalau kat tempat kitorang dipanggil Pesuruhjaya Warisan utk dapatkan tandatangan pengesahan.... then... u have to make a copy for urself reference.. and to safely keep.. (itu duit kan.. duit bos laks tu.. belakang hari ada query boleh rujuk)... dan... akhirnya..... baru lar hantar ke bahagian kewangan... sblm submit... untung nasib tak kena ceramah ngan pegawai bhgn kew pasal hantar lewat... empat sekali laks tu... nasib tak baik tadah jer lar telinga... tapi semalam nasib baik sikit larrr.. pegawai tu tak ckp byk... dah fed-up kot... tapi bukan salah aku... hamba hanya menjalankan tugas bagi pihak org yg sentiasa bz menjalankan tugas negara.... waaaa... ooohhh yerrr.. satu lagi.. biler claim antar lambat dari tarikh sepatutnyer... of course kena sertakan sekali surat tunjuk sebab... fuhhhhh... itu ler yg aku dok buat semalam... sehari suntukkkk... penat akakkk tau!


No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails