.:KeNaLaN MaYA BoNDa:.

JoM TuKa LiNk di SINIE

Sunday, October 31, 2010

Frustrated..

Bosan.. benci.. menyampahhhhh....arghhhhh... tensionnyerrrrr.. kenaper lar aku macam nie... raser cam sesia jer kuar umah arinie... actually tak der plan aper sangat pon arinie.. biasa ujung minggu hari Ahad dan esok keje.. lebih suka rehat kat umah... kalau nak kuar pon yg dekat² sajer..

Sebenarnya ada jemputan makan² daripada Makcik aku kat Setia Alam.. tapi.. jauhnya.. buat drebar raser berat hati.. tapi kitowang kuar jugak petangnya.. sebab memang kena cucuk duit utk bayar nursery budak² nie utk bulan Nov. yg dah nak mula.. konsepnyer bayar up front... walaupon aku sebenarnya agak berat hati dan berbelah bagi utk meneruskan jagaan anak aku di situ.. ntah... aku nie mungkin seorang perfectionist.. sumer mak bapak mahukan yg terbaik untuk anak masing²..  macam tu jugak aku... ataukah aku nie tidak boleh bertoleransi.. aku dalam dilema.. adakah terlalu awal utk aku judge??

Kat situ cikgu ramai.. budak² pon ramai.. ada cikgu yg ramah.. yg baik dan suka budak².. tapi ada juga yg aku perhatikan muka blur.. tak welcome.. tak ada jiwa dalam menjalankan tanggungjawab.. adakah datang kerja kerana terpaksa??  No..no.. no... you keje bidang berkaitan kanak²... you have to love kids.. kalau you tak ada kasih sayang... seriously.. you better find a new job... aku tak rela anak aku dijaga orang yang tidak ikhlas.. bekerja hanya kerana tuntutan kehidupan... aku bayar duit utk mereka pelihara amanahku sebaik²nya... bukan sambil lewa.. mereka kanak²... aku tidak mahu mereka menyimpan kenangan pahit.. biar segalanya indah dan seronok untuk dikenang...

Alyaa jadi mata dan telinga aku... setiap hari aku bertanyakan perkembangannya di tadika.. belajar apa.. makan apa.. cikgu nama apa.. cikgu ok tak... garang tak.. marah tak.. katanya ada tiga orang cikgu yg garang di situ... aku risau lar.. korang boleh garang.. tapi gunakan psikologi yg betul.. memang aku tahu.. menjaga anak kecil bukan mudah.. sebab itu.. sebelum kerja di situ.. ko mesti dah tau senang susah yg mesti dipikul.. keja dalam bidang apa pon.. perkara pertama mesti ada.. minat.. suka.. baru datang ikhlas.. ikhlas menjalankan tanggungjawab... ikhlas kerana Allah..

Tiap² hari aku di pejabat memikirkan anak².. apa yg dorang buat.. apa yg dorang makan.. gembirakah.. sedihkah.. kena marahkah... its tortured me a lot.. aku susah nak percayakan orang.. tapi terkpakser.. berdoa dan tawakal selalu.. kalau boleh aku nak berenti keje sajer.. duk umah jaga anak² sendiri... aku tak suka orang marah anak² aku  melebihi aku ibu yang melahirkannya.. kalau ada yg tak kena please let me know.. biar aku yang ajar..


Yang membuatkan hatiku berbelah bagi.. ada cikgu yg baik di situ.. yg anak aku suka.. yg layan anak aku dengan baik... kedua aku tak tau kalau aku letak anak aku di tempat baru.. keadaan akan lebih baik atau sebaliknya.. dengan berat hati aku harus berikan peluang kedua... kalau terjadi lagi perkara yg sama.. aku tidak teragak² menukarkan nursery lain..

Ohhh.. bukan itu sajer sebab aku frust arinie.. aku frust sebenarnya dah pusing satu pekan Ampang cari kedai gunting rambut.. tapi sumernyer tutup.. dah berkobar² nak berambut baru.. pendek dan ringkas.. sebenarnya dah pasang niat nak potong rambut dari lepas pantang aritu.. sekarang umo Ainna dah setahun 6 bulan... tak terpotong² jugak... ohhh.. En. Ady kata esok sajer.. lepas balik keje... ntah larrr... frusttttt...

3 comments:

rynas said...

aduh..banyak benda plak yg buat frust yer..tak per nanti masa ceria akan bertukar

Ena said...

betul tu kak.. semua ibu bapa nak yg terbaik buat anak2.. anis dulu pun berkali2 tukar nursery, lastly, jumpa pengasuh.. baru rasa lega sbb dorang sangat rapat & kdg ada juga rasa jeles.. heheh.. masa anis kat nursery ada 1 nursery kat tamna melur yg color purple tu.. Budak2 ramai yg amat.. tapi cikgunya cuma 2 org.. pastu anis tak happy.. ari2 nangis tak mau p situ.. calar sana sini.. kecut sangat dier masa tu.. sudahnya sebulan je pastu tukar ke lorong lg 1, bertahan bbrp bulan, tak ramai budak2 tapi anak2 tetap nampak terbiar tak terurus.. akhirnya jumpa yg sekarang.. Alhamdulillah.. bukan senang kak nak jumpa yg anak2 kita suka & kita percaya..

aiDieNa said...

rynas,
Semoga ceria itu cepat² menjelma..

Ena,
Memang tak senang.. tu pasal berat jer hati nak hantar kat owg..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails