.:KeNaLaN MaYA BoNDa:.

JoM TuKa LiNk di SINIE

Friday, November 12, 2010

..AYaNG LaGie MaRaH KaLaU AbG PeRGi TaK BaLiK²..

Biler abang balik lambat.. ayang selalu bising... hari² lambat.. hari² lewat... kerja.. kerja.. kerja.. orang lain pon kerja juga.. tapi tau masa nak berehat... ada waktu untuk anak bini.. yerlarr.. kalau abang balik lambat.. ayang yg kena handle semua.. amik budak kat nursery... berperang ngan dorang suruh duduk diam² dalam keta.. pakai tali pinggang.. jangan kaco konsentrasi bonda nak memandu... jangan gado.. jangan bising²... sementara nak sampai umah mak.. sakit lar tekak nie nak jerit².. tu yg raser perit jer tekak nie.. macam nak kena tonsil balik jer.. (menjerit merupakan salah satu sebab kena tonsil ok.. dah sumer owg tau Kakpah suka menjerit..) kat umah tok.. mana nak basuh berak.. buat susu.. jadi referee biler dowang gado lagi.. kemas balik umah mak yg dorang sepahkan.. kalau anak sorang mungkin tak jadi hal.. tapi tiga... tiga orang budak kecik kenit yang tak paham bahasa.. pastu nak semayang... perut lapa lagi.. mak jarang masak sebab tak der org kat umah mak nak perabih makanan.. badan melekit².. ngantok nak tido tapi tokleh nak rehat.. aduhhhh... memang pening lar kepaler nie..

Tetiap hari Selasa abang memang kena standby.. ntah aper punyer polisi opis kan... ada laks hari²nyer harus stay back.. tapi ayang terpaksa paham.. perlu berkompromi walaupon tak suker.. at least duit standby tu boleh jugak top up perbelanjaan kita tetiap bulan... tu blom keje di hujung minggu.. hujung minggu pon tak senang okey.. masih kena pegi keje... abg kata tak per.. nanti dapat duit OT.. ok lar.. abang memang seorang yg workaholic.. abang keje kuat... bertanggungjawab dalam menjalankan tugas... kesian abang.. letih.. penat.. tapi orang tak nampak.. tak per bang.. tak per... yang penting keje kita ikhlas... jangan harap orang balas... berjihad kerana Allah... ganjaran besar bagi orang yang bersabar........

Abang kata berat badan abang naik.. perut bertambah boroi.. abg pon nak kuarkan peluh... tapi owang suh sauna takmo... tak tahan panas.. mengade²... ayang tau.. abang sebenarnya nak spend time ngan kawan² abang kan... tak per lar.. kalau aktiviti tu boleh buat abang release tension menghadapi rutin harian... ayang bagi abang kelepasan.. walaupon kengkadang muka ayang tetap cemberut... dulu ayang benci memikirkan abang seronok having fun but me terperuk melayan kerenah anak² dan menyetelkan kerja² rumah yang menambun².. sangat teruk perasaan itu.. but I try to put it aside.. seorang isteri perlu ikhlas menjalankan tanggungjawab.. tak baik menyusahkan hati suami.. walaupon pernah jugak terkadang.. tertanyer.. kenaper eak abg tak pernah ajak ayang main badminton ngan abang sama².. ayang tau lar ayang tak pandai main badminton.. tak terer cam abg.. tapi kengkadang ayang tingin jugak nak main badminton ngan laki sendiri... mungkin masa belom sesuwaiii.. anak² kecik tak der orang nak tengok.. tak per.. ayang paham.. its okay.. tapi abang jangan balik lewat sangat.. ingat sama awak tu dah kawen.. jgn dok lepak berembun kat kedai kopi macam orang bujang pulak.. Ayang risau tau tertunggu² kat umah...

Biler ada match bola... abang selalu mintak kuar.. nak tengok pasukan kegemaran main.. kiranya die hard fan lar kan... yerlar.. umah kita maner pasang Astro.. sbb ayang tau nanti abang asyik nak tengok bola jer.. dah lar ayang nie bukannya peminat bola... tak fair lah kan... tapi kengkadang match tu pepagi buta... risau ayang tau.. bukan takot abg jumper antu.. tapi takut abg terjumpa ngan orang tak berperikemanusiaan... yg suka bergembira atas kedukaan orang lain aka penyangak.. penyamun ataupon samseng jalanan (pepagi buta maser orang² tidak waras bermaharajalela di jalanan.. banyak eksiden berlaku time tengah malam kan... keluarnya abg ayang iringi doa.. berada di bawah lindungan Allah selalu.. ayang tak mampu nak jaga abg.. biar Allah jagakan.. pergi selamat.. pulang lah dengan selamat.. Insyaallah..

Pagi tadi... ayang bangun dengan perasaan yang sangat lega... perasaan yang sangat lega kerana apa yg ayang ingatkan betul rupanya mimpi... ayang mimpi abg keluar ke klinik di tengah malam buta.. abang demam... ayang tunggu di rumah jaga anak²... tapi abang tak balik²... dapat panggilan telefon bagitau abang dah mati... mati abang...mati... ayang takot... takot sangat.. tak semena² dunia nie jadi gelap... tenggelam ayang dalam jurang yg dalam... maser tu Aisha laks tercari² ayah dia.. dok tanya "Bonda ayah maner Bonda?"  Pertanyaan biasa dorang biler tak nampak ayah di rumah... jawapan ayang masa tu bukan ayah pegi work.. tapi "Ayah dah meninggal Aisha... ayah dah meninggal..." ayang menangis semahunya... dan terjaga.... Alhamdulillah... ayang lega biler terlihat abg tidur menemani anak² di ruang tamu... ayang harap apa yg ayang mimpikan tak akan pernah terjadi selagi ayang bernyawa... biarlah ayang yang pergi dahulu... ayang tak mahu menangis kecewa menangisi kehilangan... ayang belom cukup tabah...

Pagi tadi.. sebelum abang melangkah turun keta utk ke opis.. ayang happy sangat sebab sebelum nie abang jer yg kiss pipi ayang lepas ayang cium tangan abang.. tapi tadi ayang kiss balik pipi abang... I LOVE YOU ABANG... don't you dare kuar umah tak balik²........



Harus bagaimana lagi
Dan terus begini
Dengarkan aku
Lihat ke mataku

Cukup sudah kau menghukum
Salahku tetap salahku
Benarkan ku berbicara
Agar bisa pulih semua

Namun harus sampai bila
Kau kan diam seribu bahasa

Chorus
Maafkanlah ku tak bisa hidup tanpa kamu
Fahamilah ku tak mampu terus tanpa kamu

Bagaimana ku nanti
Bila tiada mengganti
Yang ku ada hanya kamu saja

Saat mata terpejam
Hanya kau ku terbayang
Menghapus semua segala rasa di jiwaku

Saat mata terbuka
Kamulah yang pertama
Tak mampu aku
Bayangkan
Hidup tanpa dirimu

Repeat Chorus

Aku memang bersalah
Selalu saja mengabaikan mu
Dan tapi dah ku sedari
Segala perit kau lalui

Ku terlupa kau terluka
Dan memang selalu
Aku bersalah
Selalu saja mengabaikan mu ..
 Meninggalkan mu

Dan tetapi itulah aku sedari
Segala perit yang kau lalui
Kerna diriku yang terus hanyut..
Maafkanlah ku tak bisa hidup tanpa kamu

Bagaimana ku nanti
Bila tiada mengganti
Yang ku ada hanya kamu saja

Bagaimana ku nanti
Bila kau tak di sisi
Yang ku ada hanya kamu saja

**Hanyut - Faizal Tahir**

Takziah buat keluarga Allahyarham  Shamrin Fotograf di atas kehilangan yang tak terjangkakan.. Al- Fatihah...

..Tidak akan kita rasai kuatnya kasih itu sehingga kita kehilangannya..


4 comments:

sw33tdarling.com said...

heee... entry luah perasaan... :)

www.sw33tdarling.com


p/s: nak mintak tolong re-install
link sw33tdarling kat ur bloglink.
ada error laa, update entry tak naik
sebab tukar nama blog. TQ!

Ena said...

alahai..

entry akak ni buat empangan ena pecah lagi..

ingatkan petang nie ok lar.. tak de lagi yg mengusik jiwa nie.. ada lagi rupanya..

betul tu.. kita sangat risau bila suami berada si luar tanpa kita & anak2.. mcm2 ada dlm fikiran kita.. wan lagi la kak.. berapa sangat la masa dier kat umah..

agaknya semua perempuan pun mcm tu.. tapi suami ada ker ek fikirkan kita mcm tu?

Zaidah said...

panjangnyer luahan perasaan diena......

aiDieNa said...

sw33tdarling,
Dah re-install ur link dengan jayanya..

Ena,
Hanya wanita memahami hati wanita..

Zaidah,
Biler emosi memang macam.. biler dah luah.. lega rasernyer..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails