.:KeNaLaN MaYA BoNDa:.

JoM TuKa LiNk di SINIE

Friday, November 26, 2010

..9 Petua CaPai Doa MusTaJaB..


Berikut antara sembilan petua daripada Rasulullah untuk mencapai doa mustajab yang aku salin taip dari akhbar Harian Metro ruangan Variasi (Ad-din), V2, Jumaat - 26 November 2010:-

1.  Anas bin Malik meriwayatkan bahawa Rasulullah bersabda:"Doa antara azan dan iqamat tidak akan ditolak."

2.  Sesungguhnya Rasulullah bersabda:"Allah akan turun ke langit dunia setiap malam iaitu sepertiga malam yang terakhir seraya berfirman:'Sesiapa yang berdoa kepada-Ku, maka aku akan menerima permintaannya dan sesiapa yang meminta keampunan daripada-Ku maka Aku akan mengampuninya.'"

3.  Abu Hurairah meriwayatkan bahawa Rasulullah bersabda:"Tiga orang yang tidak ditolak doanya iaitu pemimpin yang adil, orang berpuasa ketika dia berbuka dan orang yang dianiaya.  Allah mengangkat doa-doa  itu ke awan dan pintu-pintu langit terbuka."

4.  Ibnu Abbas meriwayatkan bahawa Rasulullah bersabda:"Aku dilarang membaca Al-Quran ketika sujud dan rukuk.  Waktu yang paling dekat antara hamba dan Tuhannya adalah ketika sujud, maka perbanyakkanlah doa ketika itu."

5.  Hadis Abu Hurairah r.a, Nabi SAW bersabda:"Jika kamu mendengar ayam jantan berkokok, pohonlah kurnia daripada Allah kerana sesungguhnya binatang itu melihat malaikat.  Jika kamu mendegar keldai memekik, pohonlah perlindungan daripada Allah daripada godaan syaitan kerana binatang tersebut melihat syaitan."

6.  Ubadah bin As-Shamit berkata bahawa Rasulullah bersabda:"Sesiapa yang bangun pada malam hari dan mengatakan atau berdoa, doanya akan dimakbulkan.  Apabila beliau berwuduk (dan mengejakan solat malam), solatnya akan diterima Allah."

7.  Ata bin Abi Rabah berkata:"Telah sampai padaku bahawa Rasulullah bersabda:"Sesiapa yang membaca surah Yasin pada permulaan hari maka segala hajatnya akan dipenuhkan."

8.  Hadis daripada Abu Hurairah, Rasulullah bersabda:"Doa seseorang itu akan dikabulkan selagi dia tidak terburu-buru meyebabkan dia berkata:'Aku berdua tetapi tidak dimakbulkan'."

9.  Hadis daripada Abu Hurairah:  Rasulullah memperkatakan mengenai hari Jumaat.  Lalu baginda bersabda:"Pada hari Jumaat itu ada suatu saat.  Bila mana seorang Muslim dapat menepatinya dalam keadaan sedang berdoa, memohon sesuatu daripada Allah, pasti dia akan dianugerahkan apa yang dipohonnya itu."

Sama² lah kita banyakkan berdoa... sesungguhnya Allah suka kepada hambaNya yg selalu meminta kepadaNya dan janganlah kita menjadi hambaNya yang sombong..

1 comment:

Ena said...

TU LA KAN.. KDG BERDOA PANJANG BERJELA TAPI BACA TERGOPOH GAPAH.. CAMNER NAK DITERIMA KAN KAK.. ISHHH (AYAT NI UTK DIRI SENDIRI.. HUHU.. BILA DTG KALUT TU..)

THANKS 4 SHARING.. ;D

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails