.:KeNaLaN MaYA BoNDa:.

JoM TuKa LiNk di SINIE

Monday, November 29, 2010

..Pegi HoSPiTaL PuLak..

Sabtu.. getting worser.. mata dia macam bengkak... tengok atas kelopak mata.. macam luka..  mak bapak mana yg tak risau kan.. plan nak ke taman jenjalan senaman kaki terus cancel... kesihatan anak lebih utama.. tengah² bersiap tu.. ayah buat susu.. Bonda buat bekal... bebudak kat depan.. bising.. bergado Alyaa Aisha berebut barang.. tup² berdebang... sekuat² bunyi!!  Kelam kabut kami dedua ke depan.. mak aiii... Ainna dah jatuh berdepek muka mengadap lantai dengan kerusi... menangis dia bagai tak keluar suara... aduhaiii.. kesian bucuk Bonda.. benjol sebesar penumbuk melekat di dahi... ada dua... tapi yg satu tu obvious sangat.. menakotkan kami... cecepat aku suh En. Ady beli ais kat kedai.. kat umah memang kami jarang buat ais... minum air panas atau pada suhu bilik jer selalu... tak tau nak marah sapa... Alyaa ngan Aisha lar kena... sebab tak jaga adik elok².. sibuk bergadoh... ikut logik.. aper lar yg budak kecik dua tu tau kan... hmmm... benda dah jadi... ayah balik... tuam muka Ainna dengan ais... tapi dia takmo.. punya lar payah.. terpakser peluk dedua tangan... baru dapat tuam... Alhamdulillah.. sib baik tuam cepat... cepat jugak surut bengkak tu...serius.. first time tengok bengkak di dahi dia besor tu... panik sangat..  

Tot.. tet.. tot.. tet... kemas aper yg patut.. sidai baju.. everything... elok nak tutup pintu dan nak masuk keta.. (maser tu bebudak sumer dah standby kat dlm)... Ya Allah!!  Ainna... dia dah tumpahkan susu tepung bekal utk bancuh susu dorang nanti... abis satu bekas.. sib baik bukan sumer ditumpahkan.. tu pon jenoh lar nak bersihkan... pening... pening... 

Kami bertolak ke klinik yang lain dari yg hari tu.. for second opinion.. klinik yg nie lagi lar.. tak sanggup tanggung risiko terus.. dia suggest kami bawak Aisha terus ke hospital.. refer pakar mata... makanya surat refer doktor tu membawa kami ke pantai medical center.. kat sana... doktor mata hanya ada pada weekdays dan kalau nak guna company coverage En. Ady.. Aisha mesti admitted... camno.. dia suh datang balik hari Isnin kalau nak jumpa pakar... so.. tak kan nak tunggu lagi kan... kami pon pegi lar hospital kerajaan... kat bawah nie gambar² semasa kebosanan penantian.. demi penantian.. 

Lepas dapat surat refer.. kami singgah makan dulu.. En. Ady dah tak tahan.. lapar sangat.. maner taknyer.. pukul 4.00 petang baru nak makan tengahari..

Aku sangat risau memikirkan keadaan mata Aisha.. aku harap sangat kecederaan tu tak effect penglihatan dia.. mata aset penting dalam kehidupan.. dia kecik lagie..

.. kecik dan kurus.. si Aisha duduk di hujung meja.. dia nie sangat payah nak makan.. beza berat dia ngan Ainna hanya 1kg.. Ainna 11 kg.. dia cuma 12 kg..

..nasib baik nasi ayam nie sedap.. dapat lar mengisi perut yang lapar..

..Alyaa maser nie sibuk nak p toilet.. singgah lar mana² pon.. toilet itu tempat utama.. harus singgah..
Sudah di hospital.. government hospital.. budak² macam biasa.. tak reti duduk diam..
Si kenit nie pon samer..

..daripada luka di bahagian putih mata Aisha telah mula menular kepada conjunctivities.. nampak selaput merah tu?

..sedeh sangat.. apalah nasib anakku..

..doktor kata paling cepat pon 2 minggu baru luka tu ok.. sementara tunggu sembuh dia kasik ubat antibiotic supaya tidak dijangkiti kuman..
Masing dengan aksi mereka sendiri.. pening kepaler nak melarang tak henti²..

En. Ady yang asyik sakit perut hari tu..
Budak nie.. lagi besar.. lagi ligat.. semua benda dia nak bukak.. nak cuba.. nak buat..
..ke hulu ke hilir.. budak² nie.. pegi lar maner pon.. sumernyer playground bagi mereka..
..baru sudah kena marah ngan Ayah.. duduk lar diam setempat sekejap..
..aper dibeleknya 2 beradik nie..
..rimas ngan rambut Aisha yang terjuntai² mengadap mata dia yang sakit tu.. tapi maser tu getah tak der lar pulak.. kat umah tadi luper nak ikat rambut dia..
..tengok lar tu.. dia buat dek jer..
..asyik betul dorang..
..sampai macam tu sekali ditenungnya kertas risalah tu..
..dah mula boring sebab Ayah dah larang tak leh pegi mana.. duduk diam²..
..tengok lar meja di ruang menunggu nie..
..ini sofa dia..
..meh fokus dekat sikit.. dahsyat kan.. sofa macam amik dari tempat sampah... buat malu kat orang luar kalau datang hospital kita.. dah rosak kenaper tak keluarkan saja..
..membelek rak risalah dan bacaan di sana.. tak abis² lar kami nak kena kutip dan susun balik..

4 comments:

Zaidah said...

semoga aishah cepat sembuh.....kenapalah sofa tu teruk sangat....janganlah diletakkan sofa yang dah koyak kat situ...

Ena said...

a'a la kak.. nampak makin teruk pulak mata aisha.. ngilu pulak ena nengok nie.. siannya..

sofa camtu pun ada? ishhh... memalukakan je..

Sricahaya said...

semoga mata aisha cepat sembuh..
lamakan menunggu..bkn budak2 je boring..kita yg dah dewasa ni cepat boring kalau tunggu lelama..

Redbloodsnow said...

teruk gak ek mata aisha tuh. zie harap die cecepat sembuh. pssttt...a'ah ar dear, sofa tuh cam ambik dr tmpt sampah ler plak..hehehe

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails