.:KeNaLaN MaYA BoNDa:.

JoM TuKa LiNk di SINIE

Friday, April 16, 2010

sHOpPiNg KaT TeSCo Aritue..

Nie citer shopping minggu lepas.. shopping barang keperluan rumah dan budak².. sebulan paling kurang 2 kali kena kuar shopping camnie.. selalunya kitorang pegi Tesco/Carrefour kalau nak beli banyak sekali harung.. kalau nak top-up susu or diapers or just to buy some groceries.. singgah jer kat kedai runcit terdekat ngan rumah...

Korang tau tak... adalah amat payah bershopping dengan 3 orang anak kecik... huhhh!! Perlukan persediaan mental dan fizikal yang rapi.. bunyi macam nak p berperang kan.. dulu maser anak sorang tak lah susah... anak dua.. tak jugak haru sangat.. inie dah tiga.. nak letak sumer dlm troli dah tak muat nak letak barang pulak... budak² nie.. mengekor ayah bonda p shopping mmg satu keseronokkan bagi dorang... tapi jangan sesekali lepaskan dorang dari troli... amat menyeksakan diri biler terpakser terkejar² cari dorang di celah susup sasap manusia.. dah lar sekarang nie kechoh bebudak asyik dok kena kidnap Budak² bukan tau apa.. dorang tak pedulik kat org lain... maner kita pergi.. situ lah playground utk dorang... jadik sebelum semput nafas.. sebelum bertukar jadik hulk.. elakkan dari melepaskan anak² berjalan sendiri.. walaupon dah pandai jalan... yang pandai jalan tu yg bahayer tu sebab kita banyak keje nak buat...

Tips bershopping ngan bebudak untuk ibu².. bapak².. semua yg ada di sini... bacer feeling Wali Band kay

1. Buat list barang nak beli.. kalau tak sempat buat ingat kan sepintas lalu kat otak.. dengan membilang di jari... nak beli apa...

2. Jangan lepaskan bebudak kuar dari troli... supaya tak penat nak kejar nanti.. bukan senang oiii.. orang ramai.. buatnyer budak ilang.. lagiee pasalll jer..

3. Bagi dorang minum kenyang²/berak kencing dulu sebelum korang mulakan misi membeli dan membelah...

Nie kisah benar... berlaku maser kitorang shopping nieh..

Sedang aku tunggu di troli... maser tu En. Ady gie amik barang aper tah... Alyaa terpakser aku kuarkan dari troli sebab barang dah penuh.. dia tuu dah besar.. makan banyak space.. duduk dlm troli asyik larrr nak gado ngan si Aisha.. so.. dia berdiri sebelah aku yg jaga troli n her sisters.. then Alyaa menguit aku.... sambil mendongak dia berkata...

"Bonda... kakak nak berak lah.." sebaik terdengar sahaja perkataan itu.. aku menjadik cuak... barang banyak lagi nak beli... kalau nak bayar sekarang pon amik maser.. ngan dua orang budak kecik nie lagi.. ngan En. Ady yang tak nampak batang idungnya lagi...

"Kakak dah tak boleh tahan ker..?" Aku bertanya suspen...

"Tak.. kakak dah tak tahan nie.. " Alamak budak nie mmg suka buat hal larrr... time² ginie lar dia nak membuang...

"Jap.. jap.. tunggu ayah datang... maner ayah nie.." Mata aku melilau mencari kelibat En. Ady... tedengg!! En. Ady muncul bagai seorang wira... fuhhh legaaa akak tau!

"Abang... nie Alyaa nak berak.. dia kata dah tak tahan.." dan kelam kabut En. Ady menonton tangan si Alyaa yg dah tak pakai diapers lagi tu berjalan dengan cepat menuju ke toilet di hujung keluar dari kaunter bayaran Tesco... pakai payah... tak pakai pon payah jugak...

Aku teruskan agenda membeli belah... mulanyer rileks lagi.. tapi macam lamer sangat lar pulak En. Ady ngan anak dara dia pegi... aku mula nak mencapai telefon utk bertanya khabar... dan² tu En. Ady sampai dengan si Alyaa yg dah bertukar seluar...

"Apsal abg lambat sangat.. ayang baru nak tepon.." Aku bertanya ingin tahu...

"Ayang tau... Alyaa dah berak dalam seluar.. belum sempat sampai toilet... cirit laks tuuu!" Mak aiii... berak dalam seluar.. betul lar bontot ko nieh tak dak insurans kakak oiiii... tak dapat aku bayangkan ke-kelamkabutan En. Ady maser tu...

"Cepat² abg dukung dia.. masuk toilet percik taik sumer.. basuh suar... (pakai suar basah tu balik) bawak p keta tuka suar baru..." Ohooo.. ciannyer En. Ady... sib baik bukan aku yg bawak si Alyaa p toilet... eheheeee.. selamat!

Bukan senang kengkawan... bukan senang melayan budak kecik... budak kecik yg meningkat besar macam si Alyaa nie lagi lar banyak cabarannya...

Okeh... berbalik tips kita tadi...

4. Jangan biasakan melayan anak amik itu ini sekehendak hati dorang.. mampos ko nak bayar nanti.. kena tegas... kalau tak boleh kata tak boleh... melainkan barang yg dia amik tu barang yg berkhasiat tu takper... berbaloi beli...

5. Shopping cecepat.. jangan buang maser... budak² cepat rimas.. biler dah rimas mula nak buat perangai... kalau utk yg ada baby kechik macam si Ainna.. pastikan bawak sekali bekal susu dia dlm handbag.. budak lagi kecik lagi cepat lapor... yg besar dua org tu boleh jer sumbat air kotak..

6. Jangan lepaskan anak anda dari pandangan... walau ke mana dorang pegi... kena alert... espesially yg dibiarkan jalan sendiri.. hilang.. tak pasal masuk paper...

7. Last sekali.. paling mudah... tak payah bawak anak biler nak kuar pegi shopping.. tinggal lar kejap kat umah tok ker.. pak sedara ker mak sedara ker... hahahaha

Nie gambar last week... layan jer ler...

Ainna rileks jer dlm troli... ada jgk dia bangun nak berdiri capai barang.. tapi dapat jelingan dan teguran amaran dari aku.. hehehe terus duduk balik...

Aisha.. kalau sorang dlm troli ok.. tak der lar nak jerit² gado ngan kakak..

Alyaa... maser nie dah tuka seluar.. tgk buat hal sendiri lagi.. nak beli eskrim.. aku kata kat dia.. "kakak amik.. bayar sendiri!!" Tau pon tak amik... hehehe

..puteri bongsu mula termenung memerhatikan gelagat orang..

..enter frame jap.. huhuhu..

..En. Ady melayan anak yg mula nak ngantok..

..tengah line up nak bayar kat kaunter nie..

..mula lar nak jilat plastik..

..kesian budak kecik nie dah tak der ruang.. muatan penuh!! Muatan penuh!!

..tadaa... kurus tak.. kurus tak..?? This is the new pic of me!

..main mata ngan ayah..

..suker bergambar..

..Aisha senang hati.. kakak kat luar tak kaco dia.. tgh nyanyi tuu..

..budak nie yg bikin haru.. sangat payah nak dengar cakap!

..akhirnya.. giliran kami tiba jua...

..tengok barang² tuu.. Hari Sabtu.. hari tanpa plastik bag.. so.. pepandai ko ler nak simpan barang ko beli camner kan... sumbat jer masuk bonet tue.. hahaha

... settle.. maser utk pulang.. satu lagi biler sebelum atau sesudah shop.. tok sah lar dok bawak budak lalu kat tempat main² indoor playground yg kena bayar tu.. kang tak jadi keje laks dorang menangis² nak masuk situ.. dah banyak kali kena... harus pilih jalan lain okeh!

Okehhh.. tata... sampai jumpa lagi di shopping akan datang! ;)




Korang ader tips lain?? Jom lar kongsi kat sini...


2 comments:

Ena said...

Betul3x..

sgt setuju.. hehe
anis pun selalu mcm aliya.. biler tengah sesedap soping moping tu, tetibe dier nak berak la, kencing la.. cumer belm penah tercicir je lg.. huhu

gerammm betul la tgk si ainna tu.. tembam bebenor.. hehe

aiDieNa said...

Sib baik tak pernah tercicir kan.. hehehe... :D

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails