.:KeNaLaN MaYA BoNDa:.

JoM TuKa LiNk di SINIE

Friday, April 23, 2010

PULAU SAH BESAR: Lambaian Ketibaan..

Lanjutan entri ini dan ini aku sambungkan lagi kisah percutian itu.. macam ler dia sorang bercuti.. eheh.. bukan per.. kata diari.. kena lar catat sumer kisah suka duka kehidupan kat sini kan.. untuk kenang²an mungkin jua panduan buat kengkawan yg ingin ke destinasi percutian yg sama... saper tau kan...

Hmmm... dah puas lepak.. aiskrim pon dah abis... bot pon sampai.. sedang elok jer.. bot nie boleh muat 15 orang.. jaket keselamatan disediakan.. tapi tak der untuk baby.. seriau jugak kan... jaket tuk si Aisha pon besar gedabak.. hahah.. Alhamdulillah tak jadi apa².. tapi tu lar kan.. nak cadangkan sket kat pengurusan BPH agar menyediakan jaket keselamatan khas untuk kanak².. mungkin boleh di-consider-kan..

Budak² tu sangat excited.. first time nak naik bot.. tetambah si Alyaa tu.. sebelum naik kitorang dah puas pesan macam² kat dia.. "Kakak ngan Aisha naik bot nanti duk diam².. jangan gerak².. nanti jatuh dalam air.. paham!" Beria dorang mengiyakan.. menandakan yg dorang paham... perjalanan ke Pulau dari Jeti tak lah lama mana... dlm 15 minit jer.. tapi sangat seronok.. angin segar yg bertiup... pemandangan yg indah saujana mata memandang... really refreshing... sangat berbaloi... bebudak happiii.. aku pon happiii... sangat seronok tengok reaksi dorang first time naik bot.... maser nie tak sabar nak sampai ke tempat penginapan... letih sehhhh seharian dlm perjalanan...

Oh yerr... aku blom bagitau tol cost & minyak utk ke destinasi nie kan... hmmm perjalanan dari KL... sebelum masuk Highway Karak memuler kena tol dlm RM5.00 kat Gombak (aku tak sure tol apa.. dah aku tanyer En. Ady dia pon tak ingat...) then dekat maner tah kena lagi satu tol RM3.00 pastu baru masuk Karak Highway heading to east, amik Route No. 2 menghala Kuantan (240km dari KL).. di Jabor akan dikenakan tol RM21.00 sebelum masuk bandar Kuantan cari road sign ke 'Kuala Terengganu & Kuantan Airport'.. masuk kiri hala ke Kuantan route No. 14... jalan ikut route ini sejauh 208km sehingga tiba di 'Ajil'.. dari 'Ajil' amik Route No. R106 ke Kuala Berang.. (49 km lagi) dan dari Kuala Berang masuk ke Route No. 11 untuk sejauh 35km lagi sebelum menghala ke Tasik Kenyir.

Jalan menghala ke Tasik Kenyir adalah Route No. T156... 12km dari simpang ke Tasik Kenyir tadi akan kelihatan papan tanda 'Selamat Datang ke Tasik Kenyir' di sebelah kiri. Untuk ke Pulau harus menaiki bot dari Pengkalan Gawi. Bila dekat nak sampai ke Pengkalan Gawi.. pastikan En. Alias dihubungi supaya dia maklum utk menghantar bot mengambil kita.. Ohhh.. minyak keta.. dalam RM65.00 jer pergi.. balik pon bih kurang bagi kereta terjimat di Malaysia nieh... keta korang aku tak tau larrr... okeh.. layan gambar dulu... nanti sambung lagi.. di entri seterusnya... gilo panjang kisah percutian nie kan.. bersambung² bagai.. hehehe


..Ainna siap jelirkan lidah merasa angin Tasik Kenyir yg membelai... kelakorr..

..tengok muker excited budak² kecik tu..

..Alyaa sangat terujer..

..Aisha tak ada kurangnya..

..angin sedap sampai nak tertido..

..kekecik dah naik bot.. untung kamu Ainna..

..permandangan dari depan..

..sempat termenung..

..jaket lagi besar dari tuan..

..memang suka bermenung nak² dara En. Ady nieh!..

..sayang kakak!..

..dah nak sampai...

..jeti ketibaan..

..kitorang nyer umah kat atas nie lar..

..biler dah sampai.. Alyaa jugak lar yg kelam kabut nak kuar dulu..

..cantik air dia.. jernih sangat..

..tunggu brother nie tambat bot dulu.. baru selamat nak kuar..

..mendaftar sebelum check in..


No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails