.:KeNaLaN MaYA BoNDa:.

JoM TuKa LiNk di SINIE

Thursday, April 22, 2010

PULAU SAH BESAR: Hari Pertama

Salam.. ada yang dah betul tekaannya.. hehehe.. org Ghanu mesti tau tempat maner kitorang cuti² Malaysia nieh... hmmm... meh nak citer pengalaman kami bercuti... (ater dah lamer tak bercuti.. harus lar gebang² walaupon hanya di dalam negara... ini percutian budget.. sesaper tak berduit.. tapi raser nak larikan diri dari kesibukan kota... boleh ler ikut trip cam kitorang nieh!)

Jumaat tu balik keje cepat... amik bebudak kat umah mak.. (actually tanak bawak sbb nak berkemas dan memasak lagi utk bekalan sepanjang 3 hari di sana... tapi tau jer lah budak² nie.. kalau kita tanak bawak.. beria nak ekot... bukan per.. kalau dorang ader leceh sket lar nak buat keje sumer kan... kain baju sumer tak kemas lagi..)

Sampai umah klung klang klung kleng aku bersilat kat dapor... banyak mender nak buat weh... giler nak patah pinggang aku buat keje... masak daging goreng dan sambal ikan goreng carik + terung pipit & petai... En. Ady laks sidai kain baju yg dah basuh.. then dia cuba menidurkan diri.. nak drive jauh kan.... selesai masak.. kemas dapur sumer.. dalam maser tu budak² tot-tet².. macam² ragam... En. Ady tak dapat tido.. bebudak kaco... nak susu.. berak larr.. nak itu nak ini.. nak tanak kena lar layan jugak kan... aku laks kemas baju... keje yg paling leceh tapi kena buat... sangat malas nak buat nie... tapi kalau tak buat jadik tarzan anak aku tak pakai baju kat Pulau tu nanti... lama jugak lar amik maser kemas baju dorang... diapers.. barang mandian.. bedak.. minyak panas.. etc... susu bebudak 2 bekas sedang.. then buat susu bekal ... settle sumer aku packing barang mentah utk ke sana... sayur mayur... bawang..bahan² nak masak tomyam... (lauk paling senang nak prepare) then beras agak² tuk 3 hari.. sardin 2 tin.. susu pekat manis setin... gula.. kopi & nescafe.. garam... roti sandwich sebuku yg panjang tu... siapkan bebudak.. tuka baju... then siapkan kain baju sendiri.. toiletries.. etc.... pastu baru aku mandi... siap sumer dah pukul 2.00 pg... dan kami kuar gate dengan doa semoga rumah terpelihara dari perkara² yg tidak dikehendaki....

Pick up mak kat umah... dan perjalanan bermula.... perjalanan smooth walaupon pertama kali ke Ghanu sendiri.. means.. tak konvoi reramai.. kitorang jalan berpandukan landmark yg dapat kat internet jer.. dan baca signboard.... pukul 4 pagi berhenti di hentian R&R Gambang... kami lepak sampai dekat 2 jam... lepas subuh baru bertolak semula.... (yerlar kematu pungkoq nie duduk dlm keta yang penuh kasih sayang tu... duduk rapat2.. hehehe)... dalam kul 8.00 singgah makan kat kedai tepi jalan.... dan buat susu tuan² puteri kerinting tue... makan kena charge RM18.. nasi.. gulai daging cencang... air etc... Makan amik bersenduk... tak terkejut lar kan kena charge RM18 walaupon sebenarnya we all target nak makan nasik lemak 50sen jer.. tapi mak aku ngan En. Ady puas hati.. dorang kata berbaloi sebab gulai dia sedap... hmmmm....

Sampai Jeti Gawi pukul 10.00 pg.. perjalanan dari KL ke Jeti tu ada lar dalam 7 jam... call En. Alias Penyelia Rumah Peranginan Persekutuan utk pick up kitorang kat Jeti.. Ohhh yer.. aku tak bagitau lagi eak... kitorang pegi nie dengan tempahan penginapan banglo 3 bilik di BPH.. RM60/malam dan bot lak RM50 pengangkutan pegi dan balik... total baru RM170 untuk 3 hari 2 malam... sangat murah! Tapi Rumah Peranginan Persekutuan ini hanya boleh dimohon oleh pekerja sektor awam sahaja... kena tempah dan bayar dulu... bawak resit bayaran then check in... sbb per kena tempah? Sebab tempat nie selalu penuh... kalau walk-in buatnyer tak der kosong.. tak ker naya...

Okeh.. layan gambar dulu.... awas... jangan muntah sbb gambar banyak sangat... walaupon tangkap guna hp chokia.. tapi ok ler dari tak der langsung kan! Memori untuk dikenang.. gambar bleh tengok sampai biler²....

..kat stesyen minyak nie.. harus diisi sebelum memulakan perjalanan...

..baru sampai jeti Gawi..

..posing lepas kuar keta..

..pergh.. lega sangat dapat regangkan otot yg dah kejung nie..

..alalaa En. Ady nak manjer² ngan mak mertua.. ahahahaha!!

..Ainna dengan Tok..

..tiga puteri keteng..

..saya dah boleh berdiri tau... tapi kengkadang jatuh jugak.. tanah tak rataa.. bukan sayer tak pandai jalan... huhuhu..

..lepak kat wakaf sementara tunggu bot..

..ikhss..ikhss..ikhsss... tomotnyer..

..kasih sayang seorang ayah..

..menikmati aiskrim pilihan sendiri..

..harus beli yg sama utk dedua orang nieh.. kalau tidak ada yg tak puas hati..

..Alyaa..

..peace yg tak beraper nak menjadi..

.."Aisha.. kenaper Aisha senyum camtue??"..

3 comments:

Ena said...

bestnyerrrr..

kak, patut la.. ari sabtu tu kan!.. sunyi sepi jekkk.. kebetulan ari sabtu tu ena tak jengah dunia luar langsung..
ari ahad baru apsan akak x dakk kat umah.. selalunyer kalo ena kat dapur dengar la sore bidadari kat umah akak tu.. sekali sepi jer.. tanye la kat wan.. dier kate.. ntahh la.. tp rase mcm tak de.. sbb tak de kete..hehehe..

sonoknyer p bercuti ngan family kan!>. huhu.. biler la ena nye turn pulak kan!..

kenwooi said...

so nice to go on family trip =)

aiDieNa said...

Ena.. aritu mmg igt nak bagitau Ena yg kitorang nak p bercuti dan mintak tengok²an umah.. tapi sibuk dan kelam kabut punyer pasal terus lupa.. hehehe

kenwooi... ya it is.. spending quality time together.. priceless!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails