.:KeNaLaN MaYA BoNDa:.

JoM TuKa LiNk di SINIE

Wednesday, April 28, 2010

PULAU SAH BESAR: Air Terjun Saok

Ini entry yg ke-lima pasal percutian pertama kitowang tahun nie... percutian yg lama dirancang akhirnya menjadi kenyataan... memang berbaloi.. walaupon hanya kami sekeluarga sahaja yg dapat melepaskan diri dari kekangan kehidupan yg serba menghimpit dan bz ini.. ko ayat tak bleh blah arr kakpah.. kikikihhhh sbb sebenarnya cuti nie dirancang untuk dihabiskan bersama2 famili belah aku... (adik beradik aku) tapi.. dowang sumer ada hal masing2... what to do.. next time maybe.. peluang bercuti nie harus diteruskan tak kira apa berlaku... malainkan tanpa izin Allah.. tak dapat lar pegi kan... kowang paham2 jerlarr apa yg aku maksudkan tu...

Aku pilih tarikh bercuti pada 17/4 atas sebab hari lain sumer dah fully booked dan juga kerana tarikh 17/4 itu merupakan hari ulangtahun En. Ady yang ku sayang.. Nak dijadikan cerita.. kelam kabut nyer pasal aku bleh terlupa pasal birthday dia... almost half perjalanan baru aku teringat dan wish dia dalam keta.. kira percutian ini sempena meraikan En. Ady lar.. ermmm.. happy birthday yer abg.. semoga dipanjangkan umo diberkati hidup ini dengan limpah dan rahmat dariNya.. tak bleh nak kiss² lam keta... malu lar mak aku ada kan.. hahahah...

Kitorang dah plan baik punya masa untuk dihabiskan pada hari kedua kami di Pulau Sah Besar... xtvt seharusnya yg bersesuaian sbb kami mengelek budak kecik kiri kanan... so.. perkara minimum boleh dibuat... pepagi tu ialah ke Air Terjun Saok... sebenarnya tak sesuai jugak bawak budak kecik ke sini... sbb tempat dia berbukit... (ada tangga) dan batu2 dia licin... takat cuci mata dan mandi2 sikit lar.. mata tak lepas pandang budak2... bahaya.. so idak ler aku enjoy bermandi-manda berendam tak ingat dunia.. bebudak nie cepat sejuk... dan biler dah penat dowang mengantuk... kesian... tak lamer kitorang kat situ... tahan 2 jam jer..

Pepagi tu buat bekal dulu... sandwich sardin, kacang kuda rebus dan air kosong... sangat layan dimakan waktu perut berdenyut kesejukan... punah segala diet-miet terus ke laut.. hehehe kitorang dah buat appointment ngan org bot... nak ke destinasi kul 10.00 pg... dan kami bertolak dengan bayaran RM5.00 seorang dewasa... kat sini nak kemana² mmg kena naik bot.. kalau kat RPP BPH nie perkhidmatan utk ke destinasi dedekat jer.. kalau nak yg lagi gempak.. booking siap² kat Jeti Gawi.. kat situ ada byk pakej... pakej utk yg suka memancing... aku dimaklumkan pakcik yg jaga Taman Herba RM1600/2 hari 1 malam dlm sebuah rumah bot yg boleh memuatkan 25 orang.. dia kata rumah bot tu serba lengkap ngan TV segala... kira selesa lar.. ntah... aku tak tau.. tak pernah rasa kan... dan ada jugak pakej utk yg suka adventure.. dibawa melawat ke segenap pelusuk Tasik Kenyir dengan bayaran RM400 - RM600 satu bot.. pakej termasuk bermain² dengan ikan kelah di pusat pemeliharaannya....

Perjalanan menaiki bot ke Air Terjun Saok tak lamer.. (kat sini ada byk air terjun) dlm 5 ke 10 minit jer.. sampai² jer kat situ... sunyi sepi... dengar bunyi²an dari hidupan hutan keliling tu jer... tak der orang lain melainkan 2 org pekerja yg datang cuci jeti kat situ... dia pesan suh jaga budak leklok... Air terjun dia cantik.. bertingkat².. penat lar jugak nak mendaki tangga tu.. sib baik ada tangga kan kitorang naik sampai tetengah jer.. tak banie nak naik tinggi lagi... sebab?? Biasa arr tak sesuai sbb bawak budak²... menjelang tengah hari... ada lar 2 pasangan lain lagi datang ke situ... dorang pon tak beranie naik tinggi²... main kat bawah² jer... biler bebudak dah penat.. menggigil kesejukkan dan si Ainna mula meragam sbb ngantuk... kami pon tuka baju... (tempat persalinan tandas dan tong sampah ada disediakan.. tapi kalau lapar tak der saper bleh tolong sbb tak der lar kedai² nak jual itu ini melainkan ko bawak bekal... settle sumer.. call Bot suh datang amik kitowang yg dah penat nieh... bot tak drop kami terus ke RPP.. kami singgah ke Taman Herba di Pulau Sah Kecil dulu... tapi itu cerita lain... next entry.. kita layan gambar dulu.. :)

..Alyaa ngan ayah.. bukan main dia tersenyummm...

..baru nak bertolak nie... tgk muka bebeudak nieh.. sonok kan main..

..me..

..mak aku..

..Ainna..

..di pintu gerbang..

..sedang mendaki tangga..

..tgk².. kot² ada ikan.. tapi mmg ada tau.. ikan kekecik tuh..

..cantik air dia.. bersih.. jernih.. sejuk..

..keletihan lena dalam dakapan..


No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails