.:KeNaLaN MaYA BoNDa:.

JoM TuKa LiNk di SINIE

Friday, April 9, 2010

SeBab Apa Graf Unique ViSiTOr anda Menurun??

Setiap blogger yg menggunakan blog sbg salah satu punca pendapatan sampingan pasti tidak boleh tidak memantau kehadiran pengunjung² ke blog setiap hari.. adakala unique visitor ke laman anda mencanak2 naik... ada kala suam² kuku sahaja... kenaper??

Sebab yang pertama --> Blog tak update... orang suka membaca sesuatu yang baru.. tetambah sekarang dah ada macam² widget utk mengetahui samada tuan punya blog update atau tidak blognya... tak update... org tak baca... sapa larat nak baca benda yg sama jer kan.. lain lar org yg datang tu tersesat.. dan nak khatam isi blog anda satu persatu!

Cara mudah agar tidak ter-miss update blog anda... buat lar schedule entry... so.. dapat lar back up diri anda di ketika anda bzzz... so blog tak ler kaku.. entry tetap berjalan seperti biasa...

Sebab yang kedua --> anda tidak blogwalking... jalan² cari kawan... jangan asyik harapkan orang datang blog kita.. kita juga perlu cari masa... round 10 laman baru at least dalam sehari... dan jangan lupa tinggalkan jejak... biasanya tuan tanah dilawat akan menjejak kembali org yg menziarah tempatnya... kan dah bertambah 10 lagi unique visitor... ;)

Sebab yang ketiga --> anda tidak mesra alam... tak ramah lar kan.. org datang blog anda.. tinggalkan komen... anda?? Diam.. sepi... bisu.... sombong lar pulak kan! Orang mungkin datang sekali tu... nak datang lagi...? Hurrmmm mungkin tidak! Kan dah rugiiii...

Sebab yang keempat --> anda tak respon cepat kepada org yg memberi komen di blog anda.. jawab komen org yg memberi komen di blog anda... dan lawat semula blog pengomen.. berikan komen bernas anda pula di entrinya... secara tak langsung hubungan bertambah mesra... bila masing² terasa diri dihargai dengan membaca komen bernas si peninggal jejak! Nak buat kawan di dunia maya nie senang jer... tak yah nak malu²... tak rugi sesen pon!

Sebab yang kelima --> entri di blog anda boring kot... sebab tu org malas nak datang... balik² citer mender samer... orang datang sekali... pastu tak datang lagie... huhuhu... sedehnyerrr.... Kowang... datang lar lagi baca Diari Bonda tau! :( arinie BoNDa bz sikit.. byk keje.. nie pon tak siap lagie.. nanti biler sumer dah settle BoNDa jengah blog u all satu persatu... okeh.. janji! BoNDa tak sempat buat backup entr lar.. the schedule one... tips jer lebey.. hehehe


4 comments:

.::WaNiE::. said...

yg penting mesra kan;)

Putri_Aizat said...

ooo...baru tau maksud pada unique tuh...tq sis...neway nice blog...

♫♪Cik Puan Mimi ♫♪ said...

betul tu aidiena.. patutnya kena tinggal komen dan rajin blogwalking.. akak memang suka masuk sini, tp sebab susah nak tinggal komen.. mmm memang tak komen la kan.. so now boleh la akak komen selalu..

jangan lupa singgah blog akak tau.. tp akak tengah buat blog baru.. nanti jangan lupa jengah

aiDieNa said...

A'aa.. yang penting Mesra kan Wanie..

Putri Aizat.. memang macam tu lar lebih kurang pasal unique visitor tu.. orang baru kan.. dtg lar lagie.. :)

Kak Mimie.. akhirnya berjaya mencemar duli meninggalkan jejak di sini.. hehehe.. pasnie bleh lar komen2 selalu.. ;)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails