.:KeNaLaN MaYA BoNDa:.

JoM TuKa LiNk di SINIE

Wednesday, March 17, 2010

LaNGKaH PeRTaMa PuTeRi BoNGSu..

Sangat bangga.. hehehe... semua ibu pasti melalui saat ini.. tak kira berapa org anak korang ada.. saat si kecil mula menapakkan kaki dengan berani adalah satu peristiwa yg tidak dapat dilupakan... Ainna dah mula menapak sendiri 4.. 5 langkah semalam... I am so proud of her.. dibandingkan dengan kakak² dia yang tercepat menapak tapi.... yang paling lambat tumbuh gigi... hehehe... sebatang pon blom ader lagi tau! Dan Cik Mek Molek nie sudah pon berusia (jap aku tgk dia nyer Lilypie Ticker..hehehe) 10 bulan 2 minggu 2 hari arinieh... wahhh... dah nak setahun aku beranakkan dia... wuishhhh... time really flies.. very fast tanpa kepak.. hahaha.. sbb tu kita tak nampak...

Well... aku raser kan.. Si Ainna nie tak tumbuh gigi dulu utk keselamatan... sbb kalau jatuh time bertatih tu idok ler teman tu berdarah mulutnya sebab terkena gigi... hahaha... sangat pandai bagi alasan okeh... naaa... sebenarnya perkembangan setiap bayi tak sama... ada yg meniarap cepat... ader yg tak meniarap terus merangkak (inie macam si Ainna yg meniarap ala² ikan lumba².. tiba² dia terus jer merangkak...) ader yg tumbuh gigi cepat.. ada yg jalan cepat... bercakap cepat... Ohhh sebut pasal bercakap.... dah byk perkataan aku dengar dari mulut si Ainna... dengan jelasnya... tapi one time out jer lah... perkataan "Diam!".. "Jangan!".."Tak Mau!".. "Abab" (Babab bahasa dia).. "Abah".. "Abang".. "Okkk" (Tok).."Ball".."Mama" Hmmm byk² perkataan tu.. tak sekalipon dia sebut Bonda... waaaaa!!! Aku sedeh! :(( Tak per nanti aku ajar lagi... u know what.... parents adalah guru terbaik si Anak... Anak² paling cepat belajar dari mak pak dorang... so.. bagi sesaper yg ada anak² kecik.. kena lar awasi setiap perlakuan kita... yg baik² sajer tunjuk... yg tak senonoh tu sembunyi² lar sikit... sebab apa saja perbuatan kita bakal diserap si anak bagaikan span yg kering menyerap basahan.. otak dorang kosong.. segala input hendak diisi... semua nak cuba.. nak raser... apa² pon jatuh bangun protoje adalah atas didikan Mentornya... ewahhhhh...

Ohhh... semalam kami main kucing² ngan si Ainna... suker sgt tgk dia datang manjer² tundukkan kepaler kat lengan aku tetiap aku aku mengiau... :))... tapi bunyi mengiau itu perlulah yg manjer... En. Ady punya ngiauan macam kucing yg gatai... so.. Ainna tak datang.. dia balas balik dengan bunyi ngiauan yg garau kasar... siyess... kelakar sunggohhhh... terbahak² kitorang ketawa... betul lah kata org kan... budak² kecik nie penglipur lara... buatkan kita luper segala masalah yg ada.................

Kat bawah nie gambar² Ainna kat umah Mak Cik En. Ady... suka tgk dia duduk supan atas kerusi... layannnn~!













2 comments:

yatie said...

heheh..okla tu pah...cam Dani lambat tumbuh gigi ngn berjalan..tapi dapat akal cepat sgt...cakap pun cepat..perkataan pertama dia "abah"...nampak muka emi...Panggil abah..dan barulah perkataan mama..sekang ni byk gak dia ngomel..pandai da ikut kita panggil org..Alhamdulillah..sekang ni dia mmg dpat kaki dulu.. dan sebulan lepas barulah tumbuh gigi atas dulu..jenuh gak, kalau terjatuh mmg berdarah byk..

aiDieNa said...

Tumbuh atas dulu.. sama lar ngan dedua anak aku.. Org tetua kata budak tumbuh gigi atas dulu nie cenderung tinggi diri atau satu hari nanti mungkin akan menjadi pemimpin besar yg digenai.. pastu budak tu disuruh bagi makan pulut kuning bagai.. ntah larr... yang baik² sajer lah kita doakan utk anak² kita kan Tie.. :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails