.:KeNaLaN MaYA BoNDa:.

JoM TuKa LiNk di SINIE

Monday, August 23, 2010

..TaK SuKa DriVe di BuLaN PoSa..

Hurmmm.. dah baper arie poser eak arinieh?? Ada yg dah berlobang? Niat aku nak posa penuh lagie tahun ini tak kesampaian nampaknya.. biasa lar owg pompuan kan.. sebelum² nie dpt posa penuh sebab mengandung... menyusukan baby.. hormon tu menghalang teman setia tetiap bulan tu datang.. so selamat lar kan.. hehehe.. walaupon tak posa... wajib hormat org lain yg posa.. nak dapat pahala posa?? Sediakan makan minum utk yg berpuasa.. pahala posa dia kita kongsi sama.. hmmm... okeh kepada yang berpuasa... berusahalah hingga ke berakhirnya Ramadhan... jgn suka² ponteng posa eak!

Bulan posa nie adalah bulan yg sangat menekan kepala² lutut pemandu kereta manual macam aku... aku benci lar drive ketika di bulan posa.. tambah² time nak balik tu... this is predicted... pada sumer yg driving tau lar apa yg aku rasa... tension... tensionnnn... tensioooooooooooonnnn!!

Seronok dapat balik awal... ataukah sebenarnya terpaksa balik awal.. sebab.. lagi lambat ko kuar opis... lagie lambat lar ko sampai umah jawabnya... sendiri mau ingat lar kan.. aku pon pelik kan.. kesesakan sangat luar biasa... walaupon dah biasa tiap² tahun pon macam nie..

Tengok tu.. ini pandangan hadapan... sumer orang berebut nak ke destinasi masing².. saper tau apa yang bermain di fikiran mereka... nak balik masak?? Nak cepat singgah PARAM..takut kuih kegemaran abis... Nak amik anak kat sekolah.. Nak itu.. nak ini... atas kepentingan masing²... tapi... apa pon alasannya... tolong... hormati undang²... hormati orang lain yang memandu di jalan yang sama... berhemah di jalan raya.. bertimbang rasa lah... beri peluang orang lain sampai awal untuk selesaikan agendanya juga..

Apapon... memandu kena bersabar... mulut kena jaga... kata posa kan... agak² nak marah tu.. cool down dulu... kalau keta depan bawak kuang ajo kalau ketua kongsi gelap.. anggap jer ler dia dah nak tercirit dalam seluar... tak bleh nak buat apa dah... kalau keta depan bawak slow mengalahkan siput sedut patah kaki... anggap jer lar.. pemandu tu orang yg baru belajar bawak keta... atau orang tua rabun ker... whateva... bagi peluang... ada ruang potong jer lar keta dia kan.. kang kita laks tak sempat nak bukak posa.. hehehe.. hurmmm.. the point is.. tak yah lar nak maki²... not worth it.. dia bukan dengar pong!

Nie di jalan sebelah... kiri kanan depan belakang.. dipenuhi kenderaan... yang bertujuan memudahkan perjalanan... mendekatkan destinasi yang jauh dan menjimatkan masa.. tapi bila dah macam nie... jalan kaki lagi baik kan... membazirkan minyak lagie.
Jom kita tengok ke sebelah kiri pula... what do you expect??

..Beratur jugak lar kenderaan.. kata lampu merah.. keta ko tak jalan.. keta orang pon sama lar kan.. beratur... beratur.. dan beratur... paling sakit ati.. bila ada orang yg ingat dia sorang ada masalah dunia... potong que... masuk lane orang sesuka hati.. tak der lampu isyarat.. tak der budi bahasa.. buat salah tapi.. muka maintain toye... angkat tangan pon tidak.. inikan pula nak senyum.. eiiii.. what kind of attitude yg dibawa ke jalan tu... jangan berlagak di jalan okey.. tak kira keta ko besar mana.. biler jammed camnie.. ferrari pon duduk belakang kancil!

..tengok atas... ehehehe.. kat situ jer tak der kenderaan beratur... (tak nampak luar ok.. keta I bukan sportcar tak berbumbung..) hehehe

..haa.. nie pandangan belakang...berderet panjang tu... entah beraper meter aku pon tak tau..

..letih ko.. letih... dah lar posa.. dahaga.. lapa... serabut.. kaki cramp... uhunhuhukkk..

..biler lar nak reda kan..

..ini muka orang dah boring....

..sebab terperangkap dalam kesesakan lalu lintas..

.. akhirnya... bakal terlepas dari kepungan... yes!

..sikit jer lagie..

..jam dah dekat pukul 6.00 ptg.. sejam dah tu dalam perjalanan..

..fokus yer biler memandu.. jangan dera co-pilot di sebelah... org dimarah rileks jer.. orang kat sebelah sakit jiwa... tapi tu lar kan... sib baik En. Ady ada.. bleh akak rileks kan kepala lutut inie..

..yeay... jalan sudah..

..Selamat berbuka sumer... ingatlah.. pandu cermat.. jiwa selamat! ';)


4 comments:

Ena said...

tu pasal la ujan rintik2 air bergelora.. eheheh.. ternyanyi pulak.. tu pasal la kitorg gigih naik motor kak.. tapi tu la..cam akak susah nak naik motor sbb ber 5 kan!..
bulan pose nie langsung tak leh nak naik kete.. kalo tak.. tak tahu pukul baper sampai umah..

Cute MuM said...

memang tension kalo bawa kete time jalan jam nie.. lagi2 tgh puasa kan.. Cute Mum naik moto jer.. malas nak redah jam.. Sampai hujan pon kami redah...

IxoR@ said...

Dapat aku bayangkan... betapa jem nyer jalanraya dan otak yg tension bila time balik kerja....

Huh... mujur ko ada driver!!!!

Sempat memasak tak ?

hehehehe...

aiDieNa said...

Ena,
Tu lar pasal.. naik moto memang senang.. boleh cilok².. tapi bahaya juga.. dah lama tak naik moto..

Cute Mum,
Pernah lalui keadaan camtu.. redah ujan naik moto.. masa tu sarat ngandung lagi..

Nana,
Selalu kena drive sendiri jugak.. mencik!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails