.:KeNaLaN MaYA BoNDa:.

JoM TuKa LiNk di SINIE

Wednesday, August 25, 2010

..HaRi iTue SaTu MiMPi NgERi..


Citer nie dah quite basi.. tapi harus juga aku entrikan di sini.. sebab aku nak anak² aku baca betapa payahnya bawak dorang adik beradik bershopping dan makan².. bukan mudah.. bukan senang..

Seperti tahun² lepas.. bila shopping utk raya.. keperluan anak² merupakan keutamaan.. dah plan dah nak pegi mana sebelum ujung minggu tiba.. yerr.. kami nak p beli baju raya 3 puteri notti itu.. tapi agak buntu.. di mana hendak diletakkan budak² tu kalau kami nak shopping.. dengan tenang dan lancar.. mak dah penat.. kesian lar kat mak kan.. dia dah jaga bebudak nie sepanjang minggu kami bekerja.. tak kan ujung minggu pon nak antar situ.. mak pon nak rehat... hurmm.. nak letak kat Lilis adik aku.. dia pon ada anak kecik.. anak² aku nie dah lar tak reti bahasa.. nakal.. aduhaiii.. kang pening pulak kepaler Umie dia.. nak tinggal kat umah Papa.. hurrmmm... Papa pon tak sihat.. cammaner... akhirnya.. En. Ady membuat keputusan.. bawak jer budak² tu sekali.. senang nanti nak test baju ...

Jadi.. bersiaplah kami segala yg perlu.. bagi budak² makan kenyang².. basuh baju.. kemas rumah.. settle sumer.. pukul 1.00 tgh kami bertolak.. at first ingat nak shopping kat SOGO.. dah bersusah payah harung jalan jammed tutup sanan sini.. kitorang tengok SOGO adalah sangat sesak dan rasanya adalah sangat tidak sesuai utk dibawa budak² tu shopping bersama.. lagipun payah nak cari parking.. so.. pusing balik kitorang decide shopping kat Jusco jer... sampai Jusco dah 3.30 ptg... tot-tet².. tengok harga.. pilih.. try.. bayar.. ratus² jugak lar terbang.. baju bebudak sekarang mahal mengalahkan baju orang tua.. tu pon baju Ainna & Aisha banyak tak terbeli lagi.. tak banyak pilihan.. rasernya kena jugak ke SOGO.. maybe this week.. nak settlekan baju budak² nie.. kesian dorang.. semenjak aku keje kat opis baru nie.. dah jarang aku belikan dorang baju.. dulu kat TH.. boleh kata tiap² bulan ada baju baru... kat opis baru.. nak shopping payah... nak menapak jauh... leceh..

Settle beli dan belah.. kami terus ke Mc'D.. dah lamer tingin nak raser GCB.. raser memang sedap.. tapi quite expensive lar.. En. Ady jalankan tanggungjawab beratur.. order makanan dan bawak ke meja.. budak² tu dah lapar sangat.. so aku layan dorang makan dulu... orang ramai masa tu.. sumer dah booked meja utk berbuka... menunggu sambil berborak sesama mereka... di tanganku si Ainna yang tak reti diam.. sib baik lar diikat Mei Tai Baby Carrier.. kalau tidak jenuh dia sibuk nak turun tawaf satu restoran tu.. Alyaa makan burger ayam happy meals dia dengan berselera.. si Aisha pegang fries dan dicicah dengan sos cili.. sikit jer dia gigit hujungnya dan diletak kembali.. tak sedap katanya.. sebab dia cicah dgn sos cili... masa tu En. Ady dah sampai di meja with straw.. tiba² si Aisha macam tersedak.. dia termuntah... mulanya sedikit.. kami panik... En. Ady memegang Aisha.. cuba cover muntah dari pandangan pelanggan lain yg ada di situ.. tapi camner nak cover... muntah tak dapat dihentikan.. dan mula keluar ikut hidung... aduhhh... dia muntah dan terus muntah... banyak... abis naik atas burger dia... ohhhh... tak tau nak membayangkan perasaan kami masa tu... macam buat free show pulak.. blur.. blank...

Berenti jer si Aisha dari muntah.. En. Ady angkut dia bawak ke toilet... bersihkan badan dia... dengan diapers sahaja di badan... berlari pula En. Ady ke kereta.. mencari baju spare si Aisha.. dah selamat berbaju bersih.. En. Ady sendiri terpaksa menyoppingkan sehelai T-shirt sebab baju dia tadi dah bau muntah si Aisha... sementara aku yg ditinggalkan di meja.. dengan budak².. makanan dan sisa muntah... cuba menenteramkan perasaan dan berfikir secara rasional... aku panggil budak pelayan kat situ.. minta tolong lap sisa muntah dan minta tisu... tanpa merungut dan membuat muka dengan cermat dia bersihkan kotoran itu... aku pulak yang raser bersalah sebab telah menyusahkan dia... si Alyaa slumber jer abiskan makanan dia.. macam tak der apa² berlaku.. kuperhatikan orang di sekelilingku.. keadaan seperti biasa.. tapi ada seorang minah di sebelah meja kami menutup hidungnya dengan sapu tangan.. jijik mungkin... aghhhh.. ko belum raser macam mana ada anak sendiri... bagi yg dah beranak pinak.. kencing.. berak.. muntah.. jeluak budak² perkara biasa.. yg harus dilalui sepanjang membesarkan mereka.. so.. kalau ko tak ready nak hadapi sumer tu.. you better not being a mommy...

Sudah makan Si Alyaa mula buat perangai.. sibuk tanya aku kenaper ayah lama sangat.. ayah pegi mana.. aduhaiii.. letih aku nak bersoal jawab ngan si Alyaa.. aku ubah kotak happy meal dia ke tengah meja.. tapi diubah kembali ke bahagian tepi mejanya.. takmo bercampur ngan Aisha punya... dan akhirnya kotak tu tersenggol tangannya yg sibuk bermain dengan toys yg dia dapat.. dan berterabur lar fries yg ada dalam kotak tu... kesabaranku di tahap genting.. aku marah Alyaa.. degil takmo dengar cakap... aku kutip fries tadi dan buang dalam tong sampah.. si Alyaa terus bermain... memusing²kan kaki di atas kerusi.. tak bleh tahan beb.. aku kasik satu cubitan geram di pahanya.. suruh duduk diam elok²... ayah pon sampai.. kuceritakan apa yg berlaku sepanjang kepergiannya.. dan waktu berbuka tiba... kufikirkan akhirnya dapat kami nikmati juadah dengan tenang.. tapi tidak... elok selesai aku menjamah GCB.. ayah pon settle ngan makanannya.. Alyaa main tarik tolak kotak happy meal dia ngan si Ainna pulak... aku melarang dan cuba mengenepikan air.. belum sempat.. Large coke aku jatuh bersepai ke lantai.. baru minum dua tiga teguk... bayangkan baper banyak lagi isinya... dan berkecah lar lantai di situ... aku dah tak tau nak letak muka kat mana.. sementara En. Ady dah angkat kaki berjalan laju dengan saki baki makanan yg tak sempat dihabiskan dibungkus di tangannya... Allah sahaja tahu betapa payahnya aku control rasa marah aku ketika itu... kelam kabut aku bangun mengekor En. Ady... dengan Alyaa yg buat muka tak bersalah... Ainna tu.. dia yg punya pasal.. ohhhh... masih berani mempertahankan diri... arggghhhhhhhhhhhhhhhhhh.. sikit lagi aku nak berubah jadik hulk.. malu duh dengan mamat yg lap muntah tadi... tak kan nak tunggu suruh dia lap air pulak...

Maser kelam kabut kejar En. Ady.. Si Aisha pulak jatuh terjelepuk di lantai.. dah bergema tangisan kuat dia.. kelakar lar pulak rasernyer.. sibuk dia terjerit²... ayah.. tunggu.. ayah.. menggogoi² tak berhenti... En. Ady dah jauh.. aku lar yg menarik tangannya bangun... bila di escalator.. boleh pulak si Aisha dia tak langkah sekali... dan dia tertinggal dibawah.. satu lagi drama tak bleh terima akal... dengan Ainna di badan dan beg di lengan menyukarkan pergerakkanku... kelam kabut aku turun escalator yg bergerak ke atas itu utk mendapatkan si Aisha... macam mak bapak tak bertanggungjawab jer aku raser... giller... hari itu adalah sangat giller... sumer serba tak kena...

Kami semua menuju kereta.. sementara menanti En. Ady solat maghrib.. aku bancuh susu budak²... dan masa tu aku bagi khutbah percuma pada semua.. especially si Alyaa.. yang sangat menduga kesabaran kami laki bini... dan ketika itu juga.. hidung terkemut² menahan bau busuk yang keluar dari diaper si Aisha.. dia dah berak.. pengsan!

Elok jer En. Ady sampai.. tanpa berlengah cecepat kami keluar semula.. ke toilet mencuci berak si Aisha.. dan sesudah itu.. ke tempat games di situ.. dari tadi budak² tu duk lar merengek² nak main kat situ.. selaku mak pak.. marah macam mana pon.. permintaan anak² adalah sangat payah nak dihampakan.. sebab kasih sayang kami melebihi segala..........

Kat bawah nie gambar di hari mimpi ngeri tu...

Bersungguh² nak main.. khusyuk si Ainaa perhati aper kakak buat..

..she conquer it all.. leave it to kakak..
..Ayah seronok ajar kakak main drum nie..

..naik kuda pusing²..
..malu lar konon bonda nak snap gambar..

..kakak nak tunjuk skill..

..ayah dan puteri²nya..

..aper dipikir si Ainna tue.. serius semacam dah muka..

..Ainna sekadar memerhati.. nak main tak pandai lagie..

..inie jer lar mainan si Aisha tetiap kali datang sinie..

..Ketuk!! Jangan tak ketuk!..

..Inie permainan yang paling aku suka..

..addicted.. sebab pernah dapat patung dalam tu..

..Ayah dengan Puteri Bongsu..

..asyik dan leka..

..bila main fokusnyer kemain.. cuba suruh belajar..
..Ainna memang suka termenung..
..Kakak with Ainna..
..Putri Ainna Najihah..
..dengan kakak lagie..


6 comments:

MaiRa_AiNas said...

bawak2 bertenang ya kak pah....sabor banyak2! aku dah lupa dah keaadaan g soping bawak anak kecik bagaimana.....dh x ingat...harap dpt melaluinya next year..........yihaaaaaaaa....

Sricahaya said...

dapat saya bayangkan kak...sbb saya pun lebih kurang akak jerk..hihi
skg ni mmg jarang mkn kat luar..sesekali jerk..

*baya2 dorang ni mmg tgh lasak.. :)

Zaidah said...

mimpi ngeri yang betul2 menduga kesabaran...memacam yang berlaku yer aidiena...bebudak memang macam tu

nifalnin... said...

salam singgah,

rase mcm dr sndr jer bile bc n3 awak nih.. sy pun dah jarang mkn kat luar mengenangkan perangai anak2.. huhhuu... plus anak sy lelaki plak tu... huhuuhu.. memang mencabar jiwa...

aiDieNa said...

Sietah,
Merasalah ko nanti.. tapi harapnya anak ko tak senotti anak aku.. :)

Sricahaya,
Memang betul Sri.. sangat lasak..

Zaidah,
Memang sangat menduga fizikal dan mental..

nifalnin,
Anak lelaki eak.. mesti lagi jaguh.. huhuhu

Bonda Ryan said...

kakak..nasib kita sama..sob3!!. Anak2 akk macam sebaya anak2 saya jer..bezanya anak saya 4 n semua lelaki. Kalau akk rasa termalu n terseksa..bayangkan saya menghandle 4 hero yg suma terlebih gula..hahaha!!. Tapi kak..sejauh mana pun mereka uji kita, kegembiraan tetap ade kat ctu..kan? :P

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails