.:KeNaLaN MaYA BoNDa:.

JoM TuKa LiNk di SINIE

Wednesday, August 11, 2010

..NikMaTNyA BerPuASa..

Assalammualaikum! Ammacam?? Sihat? Pagi lagi kan.. puasa first day nie biasanya cabaran terhebat lar kan dlm sebulan berpuasa.. yelah.. enjin baru nak start.. mula lar teraser.. lambatnyer maser berlalu.. lapor sangat eak.. kekecik dulu mungkin lar.. sekarang dah basar.. idak ler lagi berfikiran kanak².. xtvt macam biasa jer.. cuma yg luar biasanya.. tak makan dan tak minum di siang hari.. dan satu lagi.. kena kuar keje awal.. sebab nak balik awal kan... seronoknya masih berpeluang menyambut Ramadhan tahun ini... nikmatnya.. suasananya.. berkahnya..

Satu lagi yang seronok time posa nie... berlatih nak kempiskan perut.. hehehe... seronok tau feel perut kempis nie.. walaupon malamnyer nanti penuh diisi macam²... sebab macam² juadah yg jarang kita lihat di bulan lain.. sumer ada di bulan posa... tu yang berduyun² manusia di bazar ramadhan tu..


Perasan atau tak.. bulan puasa nie juga bulan berjimat.. sebab tak perlu kuar duit sarapan pagi dan lunch di tengahari.. tapi.. kalau balas dendam di petang hari.. itu tak dapek lar den nak nolong...

Saat berbuka pula adalah yang paling meriah.. di situ terserlah nikmatnya berkeluarga.. berkumpul ramai².. buat persiapan berbuka.. dan berbuka sama²...


Malamnya... solat tarawikh dan moreh... mendekatkan diri kepadanya dan mengeratkan ikatan sesama tetangga..

Banyak lagi kebaikan bulan mulia nie kan.. kalau kita hayati dan gunakan peluang sepenuhnya selagi masih berpeluang berbuat demikian..


5 comments:

mrsboan said...

best juga puasa ni kan?...dapat kempiskan perut...ngee..harap2 dapat lah feel macam para sohabat iaitu sedih meninggalkan ramadhan..amin

mrsboan said...

best juga puasa ni kan?...dapat kempiskan perut...ngee..harap2 dapat lah feel macam para sohabat iaitu sedih meninggalkan ramadhan..amin

Ena said...

akak,
akak buka pose kat umah mak akak ker? tak nampak pongg.. ngehehehhe...

Anonymous said...

Amiable brief and this fill someone in on helped me alot in my college assignement. Gratefulness you for your information.

hamidiah said...

zie lak x larat nk terawih...alahaii..rugi nyerr zie :( keletihan akibat bersilat ngan keje spjg ari :(

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails