.:KeNaLaN MaYA BoNDa:.

JoM TuKa LiNk di SINIE

Wednesday, November 1, 2006

Ada Apa Dengan RaYEr??..

Selamat Hari Rayer.. Selamat Hari Rayerr.. Selamat Hari Rayer.. to all.. Walaupon Rayer kali nie tak ler seindah yg aku harapkan.. Sehari sebelum rayer.. Aku hantar hubby aku ker office nyer di KLCC.. (tak sangker I can make it through.. drive sendiri all the way to the destination) Lepas drop hubby aku.. aku bawak mak gi kedai Pak Lang beli sedikit bahan utk penyediaan juadah rayer.. Asar Petangnyer kuar sekali lagi.. ziarah kubur Almarhum Abah tersayang yg telah hampir 9 tahun meninggalkan kami di bumi yg fana ini... Sejam lebih aku.. mak dan abg di situ.. bersihkan kubur.. berdoa.. dan bertafakur.. mak habiskan satu buku doa kecik tu kat kubur Abah.. sedia maklum.. mak mmg seorang isteri yg setia.. Abah lah kekasihnya Awal dan Akhir.. tapi kalau ditakdirkan satu hari nanti mak bertemu jodoh lagi.. aku dgn terbuka hati merestui.. asalkan org itu.. lebih baik dari Abah yg aku rindui.. Drive balik umah mak.. tunggu Ady balik keje.. lewat jugak dia balik malam tu.. sementara tunggu dia balik sempat lar aku mempolish keta kancil kami.. aku vaccum segala zarah yg ada dlm keta.. sampai ker bonet aku kerjakan.. Malam tu sekali lagi aku drive balik ke rumah di Bukit Jalil..

Malam Rayer bih krg kul 2.00 pg balik umah Papa Ady.. Polis buat sekatan Jalan Rayer.. nampak baby yg sdg nyenyak tido dlm car seat.. terus lepas kami pergi... Paginyer bersolat sunat Aidilfitri di Masjid berdekatan rumah Papa.. Menjamu juadah pagi rayer beramai² ipar duai & anak buah.. kemudian semua bermaaf-maafan.. segalanya nampak lancar.. tgh hari balik umah sekejap.. packing barang nak balik Kg. malam tu.. angkut sumer beg... singgah umah mak.. then berayer di umah Mak Cik Ady di Ulu Klang.. badan quite tired that time.. dah tak larat nak ikut family hubby aku berayer di rumah sedara² di Kg. Baru.. Kami pulang ke rumah mak di Ampang utk berehat.. hubby aku bantai tido coz malamnyer dia nak drive ke utara yg akan amik maser bout 5 - 6 hrs... So.. after recharging the energy.. kami bersedia utk bertolak ker Alor Setar.. Mak finally bulatkan keputusan utk bersama² kami ke Alor Setar... Alhamdulillah.. tak lengkap rayer rasernyer tanpa mak di sisi...

Sebelum bertolak kitorang singgah rumah abg jap kat bukit Indah.. maser tu dah 1.00 pg.. tak kira lah org dah suruh singgah... buat bekal kopi n salin diapers Alyaa kat umah abg.. dia berak.. borak serba sikit.. then bermulalah perjalanan.. Ady drive sorang.. aku dok sebelah tido... haha!! (dah dia tak offer aku drive pon :p).. 2.. 3.. kali jgk berhenti di R & R.. ini pemanduan Ady paling jauh.. so understand that he be a bit tired.. mau tidak.. hmmm.. sampai Alor Setar dlm pukul 7.00 pg.. Udin anak Chik dtg guide kami dgn moto ke rumah dia.. Chik dah pindah rumah.. aku pon pertama kali nak ke rumah dia.. nak harapkan Ady.. inilah kali pertama dia ke Alor Setar kot.. jalan pon meraba lagi.. aku?? Aku sendiri jarang² balik kg.. jalan mmg fail! Rehat sebentar kat umah Chik.. pekena ketupat daun palas ngan serunding ayam buatan Chik.. sembang serba sedikit.. Mandi & bergegas ke rumah Mak Tok di Lorong Shariff.. Mak Tok, Amiyob, BB Maria, Umie sumer berombongan nak ker Perlis.. lepas bersalam² & collect duit rayer Alyaa.. kami ker rumah Tok pula di Tanjung Bendahara.. jmp lar Mak Tam, Teh anak beranak sumer.. minum serba sedikit rombongan Mak Tok pon sampai dirumah Tok berayer serba sedikit.. bertukar² khabar... kami follow rombongan ke rumah Mak Chaq Lunch & solat di situ.. then proceed to the original plan ker Perlis.. Singgah di tiga buah rumah sedara... sebelah Abah aku.. then stop at Kangar.. rumah YatiSabah.. my former officemate.. we are close.. aku dgn tak malunyer tumpang tido umah Tok belah laki dia memandangkan esok kitorang nak naik feri di Kuala Perlis utk ke Langkawi.. Thanks guys.. for the accomodation & hostality.. U all mmg pandai layan tetamu... Aku pinjam beg roda Yati satukan sumer brg aku, laki aku & baby dlm beg tu.. mak laks guna beg cerut aku.. lepas packing sarapan pagi.. & Ezaimi laki yati dah bersedia nak antar kitorang ker Jeti.. tup² Ady terima call dari adik dia Seri.. memberitahu yg mak dia (mertua aku) yg berada di Padang, Sumatera Barat Indonesia sedang tenat... baru aku teringat yg maser aku mandi pagi tu cermin muka dlm bilik air yati jatuh pecah berderai.. hati aku tersentap jgk.. aku malas nak pk yg buruk² coz we all nak p bercuti.. aku cuba lupakan dan anggap perkara² karut camtu hanya terjadi dlm drama swasta kat TV jer.. tapi.. kita hanya merancang.. Allah jua yg menentukan.. itu petanda rupernyer.. Dari nada laki aku di telefon aku tau dia cuak dan tak keruan.. serta merta kami batalkan niat ke Langkawi.. dlm keadaan tak tersangka begini macam² boleh berlaku.. kami tetapkan niat balik KL aritu juga.. laki aku nak uruskan passport dia dan berada di sisi ibunya.. tapi.. apakan daya.. sebaik keluar dari simpang umah Yati.. Seri call lagi.. bagitau yg ibu dorang telah pon kembali ke rahmatullah... Innalillah hiwainnalillah hirojiun... sesungguhnya tiap yg hidup akan kembali jua kepada Penciptanya.. cepat atau lambat semua akan tempuhi.. tangan Ady terketar² memandu... Dapat aku bayangkan betapa hancur dan luluhnya hati seorang anak yg kehilangan ibubapanya... kerana aku pernah melaluinya... di waktu itu juga pertama kali aku melihat air mata seorang lelaki bernama suami... sebak melihat keadaan Ady.. airmataku mengalir sama... aku tau Ady terkilan tak dpt melihat ibunya buat terakhir kali coz kami mmg telah merancang utk pulang beraya di Indonesia pula thn berikutnya.. nak bawak Alyaa jmp nenek.. kami serupa.. aku juga tidak sempat bersama Abahku ketika dia menghembuskan nafasnya buat kali yg terakhir... Dlm hatiku tika itu mengharapkan sgt² agar Ady bersabar dan tabah menghadapi keadaan itu.. Emak terus buka buku doa kecil yg sentiasa bersamanya.. mak alunkan surah Yassin buat allahyarhamah besan yg tak pernah ditemuinya... seketika Ady tenang kembali.. kami meneruskan perjalanan semula ke Alor Setar.. memberitahu berita itu.. berjumpa semula Keluarga Teh, Mak Tam, Pak Su.. Tok dan Tokwan.. Singgah juga di rumah Chik juga Mak Long di Kota Kuala Muda..... bermaafan dan pohon pamitan pulang ker KL......

Tiba semula di KL dlm pukul 2.00 pg... Tido.. esoknya Ady ker kedutaan Indonesia dgn tujuan memperbaharui passportnya yg telah mati.. tapi malangnya.. kedutaan tutup dan hanya akan dibuka semula hari Isnin berikutnya.. dgn perasaan hampa dan pasrah... Ady pulang mengadu cerita.. Seri dan Rita telah selamat sampai di seberang... merekalah wakil kami.. jenazah telah pon selamat dikebumikan.. Passport tetap diurus.. dan kami telah putuskan akan pulang juga utk hari ke-40 kenduri arwah.. Tiket penerbangan telah pon selamat ditempah.. tinggal uruskan passport Aku, Alyaa dan Ady sahaja lagi... Bosses pon telah dimaklumi... semoga pemergian kami ini mengubati resah di hati Ady yang semakin hari aku perhatikan semakin lesu dan layu tak bermaya... kesedihanmu kesedihanku jua abg... bersabar dan tabahlah hadapi semua ini.. semoga dugaan yg mendatang ini dpt menguat dan meneguhkan lagi ketaqwaan dan keimanan kita pada yg Esa....

~Al-Fatihah~


Buat Allahyarhamah ibu mertuaku Asni binti Ralian

1 comment:

yatispeed said...

Sedihnya blog ko nih..takziah untuk ko sekeluarga..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails