.:KeNaLaN MaYA BoNDa:.

JoM TuKa LiNk di SINIE

Friday, November 10, 2006

TuJuH NaFas LaGie..SesaK NaFasKu.. Tulunnnn!!

Huhh.. letih semalam seharian bertungkus lumus nak siapkan passport.. mine.. no problem.. settled.. tapi my MaLiNDo Baby sangkut.. begitu punyer sengeh kat dpn kamera pon tak lepas.. bukan gambarnyer tak lepas.. passport my baby sangkut coz my hubby nyer original permit masuk tak bawak... so.. dari Jabatan Emigresen Kajang kami terpakser pula ker Emigresen Putrajaya utk dptkan pengesahan permit tu.. sampai saner.. spt biasa we were pass from one dept to another.. macam bola daaa.. letih siulllllllll......... dah lar letih.. tgk muker pegawai perkhidmatan kaunter tu yg masam tak hengat tu menambahkan lagi sakit di hati ini.. bengang tul.. ngan bahasa dia yg sketnyer cantik... budi bahasa dan layanan pegawai yg bertugas di kaunter 2 pada hari Khamis (9/11/2006) jam 2 petang, Emigresen Putrajaya bahagian Permit & Passport tu mmg totally bercanggah ngan piagam kerajaan.. "Layanan Mesra Sepanjang Masa" Ada ker dia kata.. "..yg dah mati.. mmg dah mati.. apa² pon kami perlukan bukti.. kita mana tau awk ckp betul ke tipu ker.." (I wonder kalau family member dia yg mati camner perasaan dia.. coz dia tak reti jaga hati org.. ckp main lepas camtu jer..) Sib baik aku tak pasan nama pegawai tu.. kalau tidak.. sure aku antar surat tak puas hati kat Ketua Jabatan dia... biar padan muka!! Ada ker dia suh kitorang gie Balai Polis buat report.. then gie Pesuruhjaya Sumpah... angkat sumpah dulu.. then.. dia kata lagi yg dorang hanyer terima permohonan utk diproses waktu pagi jer.. then they will not entertain any urgent matter tanpa dikemukakan bukti.. then aku tanyer laks.. kalau dah bagi sumer yg dia nak tu.. biler laks pengesahan tu bleh dpt.. tau aper dia jawab?? "Tengok lar sebulan ker 2 bulan..." Minah nie bior betul.. lama camtu sekali ker kena tunggu... abis kalau tiket dah beli alamat burn camtu jerlarr eak?? Kita nie keje kat bahagian perkhidmatan kita kena lar igt.. walau penat.. letih camner sekalipon.. tension ker whatsoever ker.. kena lar professional.. dah itu keje kita.. paling tidak senyum lar sikit.. sejuk hati kalaupon org yg menunggu tu tgh panas.. tunggu bagai nak rak.. bukankah senyuman itu satu amalan mulia lagi berpahala?? Tak tau lar Cik Kak kat kaunter tu bulan mengambang atau nak menopouse.. garangnyer semacam... ckp tu nak tanak jer pandang muker kita... apa.. igt dah bagus sgt ker... setakat keje duduk dpn kaunter ckp kasar² dgn org.. tu.. nasib baik kesabaran aku masih berbaki.. kalau tidak sure aku bahasakan dia camnie.. "Errmm.. terima kasihlah cik kak yg tersangatlar baik budi perkerti.. semoga keadaan yg seruper tidak menimpa diri dan keluarga cik kak.. tuhan itu Maha Kaya.." But I do not worry.. coz I always believe.. what u give.. sooner or later.. it'll comes back to you... Org² cenggini lar yg selalu menambahkan lagi tanggapan negatif masyarakat terhadap gomen servant.. Itulah kerana nila setitik rosak susu sebelanga............

Apapon.. Finally.. Alhamdulillah.. berkat doa sepanjang perjalanan nak ke Emigresen Kajang tadi.. dgn mudahnyer permohonan passport Alyaa diluluskan.. (setelah kami kepilkan bersama² permit masuk Original yg dah nak ancur bersama² salinan yg telah disahkan Ketua Pengarah Emigresen yg rerupernyer papa pernah buat dulu.. yg kitorang amik kat umah Papa..) So.. Selsa nie passport antarabangsa kitorang anak beranak siap dan boleh diambil! (Kalau tak lepas.. mau Alyaa kena tinggai.. :(( Thank you Allah for Your mercies!

So.. kengkawan.. apa² keje pon yg kita nak buat.. eloklarr dimulakan dgn doa.. tak kira sesukar maner sekali pon urusan kita.. Insyaallah dipermudahkan!

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails