.:KeNaLaN MaYA BoNDa:.

JoM TuKa LiNk di SINIE

Monday, January 15, 2007

.:KoLoBoRaSi PeRSeFaHaMaN:.

Sarapan pagi dgn nestum sesudah menghidupkan komputer dan radio di cubicle aku di office dlm pukul 8.50 a.m. tadi... Lewat lagi arinie.. Laki aku berwajah cemberut sepanjang pemanduan ke rumah pengasuh anak kitorang.. seolah² kelewatan ini letaknya atas bahu aku... waaaaa... jadi salah gue?? I really hate been pin point... ohhh... tidak semua yg berlaku terjadi dgn kehendak kita.. bila diamat-amati.. mmg boleh sesangat kalau nak bersiap dan kuar umah cepat.. biler kuar cepat.. perjalanan ke office pon amik masa yg singkat.. coz jalan blom start jammed.. sebenarnya kita mmg perlu merencanakan perjalanan idup kita... planning ahead.. mmg satu keperluan bagi penghuni kota metropolitan yg senantiasa biziiii seperti kita-kita ini...

Oleh itu abg... mmg ayang akui separuh penyebab keterlambatan ini puncanya dari ayang sendiri dan separuh lagi of course from ur contribution too.. jgn tak ngaku laks... kalau abg tak bersengkang mata tgk tv semalam mesti abg bleh sterika baju dulu utk keje tadi.. jadi utk mengelakkan keterlewatan dan keterlambatan yg akan datang... langkah² proaktif dan sedrastik mungkin perlu kita ambil.. koloborasi kita berdua amat penting utk menjayakannya.. hmmm... balik umah malam nie harapnya kita dpt selesaikan apa yg perlu utk mempercepatkan keberangkatan kita ke office esoknya...

Ayg akan masak nasi & masukkan ikan patin baru (yg akan kita beli selepas singgah di Tesco Ampang petang nanti as per our last discussion) ke dlm kuah tempoyak semalam walaupon abg kata abg dah rasa muak biler dah terbanyak makan ikan patin.. what to do.. kalau tak masukkan ikan patin.. sayang kuah tu banyak.. tak kan nak biar basi sia².. membazir tu kan suku sakat setan... ok lah kalau abg tak minat ikan patin.. biar ayang makan sorang.. lebihnya nanti boleh bawak ke umah mak.. bior bebudak tu laks abiskan.. for u.. I cook Telor goyang ok?? :p or u want diff recipe?.. After that.. sesudah solat & makan.. ayg akan sterikakan pakaian utk seminggu bekerja.. abg jagakan Alyaa, fed her, change her diaper and watch over her while I'm finishing this task... then ayg plaks nak rileks.. sambil² ayg tgk kan Alyaa abg ubah kabinet TV (also as per yesterday discussion) vaccum habuk² yg mana perlu & ayg akan kemas lebihan lauk pauk & dapur.. then baru bleh rileks sambil tgk TV.... Tido..... kali nie tak der lengah² or letih or malas.. kata nak cepat...

Esoknya kul 5.40 ayg akan bangun dulu... mandi sementara abg jaga Alyaa.. ayg solat.. abg laks mandi & buatkan susu Alyaa spt biasa.. kita bersiap secepat mungkin.. ayg tukakan diaper Alyaa.. & way we gotta blah sblm pkl 7.00 pg.. lagi best kalau pukul 6.45 a.m. dah kuar umah.. abg jgn lupa bawak turun sampah yg dah dibungkus tu.. while I go straight to the car.. so.. end the plan... ok ker?? Rasa² bleh awal ker esok pagi... boleh kot... dgn semangat waja.. kita akan berjaya!! Hahahaha.............. :p Poyonyer... nampak kelakar.. but I am serious bout dis.. coz I dun wanna take de blame anymore....!

Well.. what I wanna stress up here is.. whether we're early or late everything is depending on us... melainkan terjadinya perkara² yg di luar jangkaan yg tidak kita rancangkan.. maka itu mmg lah tidak disengajakan.. dan sememangnya Allah berkehendakkan kita lewat utk hari itu atas hikmah² yg kita sendiri tak tahu di mana letaknya... bukankah Allah itu lebih mengetahui atas tiap² sesuatu yg direncanakannya... jadi.. aku mmg akan senantiasa mendoakan agar aku dan org² di sekelilingku.. yg aku sayangi dan aku ambil peduli supaya dikurniakan Allah segala kebaikan di dunia juga akhirat...

Untuk apa kita berdoa utk kaya.. sekiranya nanti kita bakal jadi tamak haloba.. kiranya nanti kita bakal menjadi sasaran penyangak dan penipu.. utk apa kita doakan panjang umur kiranya umur itu bakal dihabiskan menambah banyak lagi dosa yang sedia terkumpul.. untuk apa kita doakan kejayaan sekiranya itu nanti akan membuatkan kita lebih takabur... bagi aku cukup lah kiranya hidupku dilimpahi rahmat dan berkah dariNya yg Maha mengetahui setiap yg terbaik utkku... sesungguhnya aku hanya mengharapkan yg terbaik dariNya untukku jua keluarga...

Ringkasan Ujung Minggu baru nie:-

Ahad..
Kemas rumah seharian.. cuci baju.. kemaskini album baru Alyaa.. malamnyer kuar makan di R &R.. makan sate kajang Hj. Samuri.. plus Yee Mee for me & Sup Ekor+Telur Mata for my hubby.. tgh sedap laki aku menjamu selera.. bedebusss.. ujan turun menyiram kami² yg duduk menjamu selera berbumbungkan langit dgn selebat²nya.. sib baik aku dah abis makan.. tinggal Ady jer dgn sup ekornya yg sampai lambat... then sblm balik singgah beli lapik yg mmg aku teringin sgt nak beli masa kat Padang dulu di booth Kabulena di situ... pas nie bleh lar Alyaa terguling tergolek atas tu.. tak ler aku risau sgt kepala dia terhentak ke lantai.. coz lapik nie bih kurang toto.. cuma keras sket cam karpet... ntah.. aku pon tatau nak explain cammaner.. tapi rerata kat sana (Padang) tetiap rumah mesti ada mender nie.. paling tidak ada satu... sedap ler nak bergolek² bersantai dpn TV.. Lapik utk tetamu tido pon ok...

Sabtu..
Masak lauk dlm peti sementara laki aku antar keta gi service & polish.. well.. malamnya after maghrib gi umah Makcik Ady di Ulu Klang as per plan.. amik walker Danish.. tapi rasernyer we all beli baru jgk kot nanti coz walker tu dah tak brp elok.. balik dari umah Makcik terus ke Galaxy Ampang... tgk wayang MBO.. citer Night at The Muzium... waaa... catat rekod lagi.. this is for the first time Alyaa masuk panggung... boleh bawak masuk baby tu.. :D Ramai jugak yg bawak anak.. tapi Alyaa lah yg paling kecik.. Alyaa²... dlm wayang tu dia membuat plaks.. menjerit and babbling.. puas ditepuk dia tanak duk diam.. terpakser kitorang pk kan alternatif lain.. n thank god ada kotak pop corn.. kitorang abiskan pop corn cecepat & bagi dia leka pegang kotak tu... tak lama pastu kasik dia mamam sebotol susu & Alyaa tertido dgn sendirinya sampai lar wayang abis... lega... sib baik bleh control dia... Ohh yaa.. citer N.A.T.M. tu mmg best.. lawaks gillos... :D bleh ler korang bawak anak² p tgk...

Jumaat..
Balik dari keje singgah The Mall.. amik gambar yg dicuci maser lunch... then balik... masak & makan nasik umah mak... lepak jap tengok TV citer X-Man .. then balik...

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails