.:KeNaLaN MaYA BoNDa:.

JoM TuKa LiNk di SINIE

Thursday, September 30, 2010

Hari Kelima di Kampung: 6 Syawal 1431 "GuNuNG JeRAi" - Part 1

Terpakser buat part by part.. sebab gambar kat Gunung Jerai nie banyak sangat.. hehehe.. okeh.. pagi tu bersiap secepat mungkin.. kemas sumer barang.. bersihkan apa yg patut kat umah Maktok.. cuci pinggan.. buang sampah.. make sure sumernyer tersusun rapi dan tak ada barang kami yang tertinggal.. sebab kami akan check-out arinie..  (macam duduk hotel lar pulak gayanyer kan..) ke destinasi seterusnya dan pulang ke KL.

Lepas sarapan.. kami pon berangkat ke rumah Chik.. sayu hati aku masa nak tinggalkan umah Maktok.. terbayang bagaikan Maktok ada lagi dan melambai²kan tangannya dalam kesedehan waktu kereta kami menderu pergi.. dulu masa arwah masih hidup.. arwah suka buat² sakit tetiap kali tiba hari kami nak balik.. dengan harapan kami extendkan masa dan dapat tinggal lebih lama bersama dia.. dia seorang nenek yg sangat mengambil berat hal anak cucu... I missed her.. :(

Di rumah Chik kami berkumpul.. plannyer lepak² sekejap sementara Ah Chan ngan Mamat hantar mak ke umah Mak Long di Sungai Petani.. Mak nak tengok Tok Wan.. nak spend masa dengan bapanya.. nanti kami akan berjumpa semula dengan Ah Chan di kaki Gunung Jerai.. sementara dorang lepak² di rumah bersiap.. kami sekeluarga ke pekan.. beli barang sikit.. beli tikar.. baju tido budak² dan En. Ady.. barang rumah sikit.. beli susu budak yg dah nak abis.. etc... settle sumer.. kami pon balik umah Chik.. tapi dah kosong... "Hahhh.. kita kena tinggai kaa??" Itu lar yg terdetik di hati kami laki bini.. check hp.. baru teringat janji kami tadi.. biler dorang nak kuar call kami... tengok² kat hp masing² 7.. 8 kali dah missed called.. sabor jer lar.. kechoh ngan budak² time beli barang sampai lupa nak tengok hp... padan muka kena tinggai.. huhuhu...

Kami cuba contact dorang... banyak kali lar jugak sebab susah nak dapat line... akhirnya si Udin jawab.. dia tunggu kami di stesyen minyak kat simpang... yang lain dah pegi dulu.. legaaa... kami ekot bontot keta si Udin sebagai pemandu arah... sampai kaki bukit sumer dah menunggu... punggah barang sebab 3 biji keta jer yg akan naik ke atas.. termasuk keta kami..

Perjalanan dimulakan dalam pukul 1.00 tgh.. keta Emean di depan.. jalan smooth sampai lar kami di belakang keta SUV Rondo yg tersangat lar slownyer.. tension lar sangat mengekor belakang bontot dia... kalah kura²... Emean dah potong keta tu... tapi kami setia di belakangnya.. adat jalan naik gunung mana ada ruang nak memotong...  ruang antara kereta kami dan dia terpakser dijarakkan sedikit disebabkan ke-slow-an keta dia kami terpaksa main minyak dan break... gillo... awak tu keta besar.. cc besar.. naik jer lar laju sikit.. menyusahkan owg jer... ikhsss.... maser lalu tiap selekoh kan kena bunyikan hon so that keta dari arah bertentangan aware yg ada keta lain menuju ke atas.. jadi masing² akan berhati²... akhirnya kami tiba jua di puncak... perjalanan amik masa dekat setengah jam.. sebab si kura² tu.. sebenarnya dalam 15 - 20 minit dah boleh sampai dah.. hurmm.. satu lagi drama terjadi.. kami tak jumpa pulak keta si Emean.. maner lar dorang nie.. nak call line tak dapat.. kami teruskan jalan.. tapi itu dah turun kebawah.. atas rasa sangsi.. kami berhenti dan teruskan cubaan  menelefon bagi menanyakan di manakah lokasi sebenarnya.. itu lar kan.. akibatnya tak brief awal² di mana nak berhenti... rupa²nya dorang dah park keta dalam kawasan hotel.. padan kami tak jumpa.. apa daaa.. cakap siang² kan senang..

Dah jumpa Emean... keta Chik laks tak sampai²... rupa²nya keta dorang rosak.. tokleh naik.. temperature high.. dah drama berepisod² jadinyer.. nak tanak.. si Emean kena pegi amik dorang kat bawah.. sementara menuggu Emean ngan Chik sampai.. kami lepak² menikmati keindahan... Ya Allah.. cantik sungguh pemandangan... tenang.. nyaman... saujana mata memandang... bagaikan terapi ilang sumer kesesakan di kepala inie.. terubat juga kerinduan mendaki yg dulunya menjadi hobi.. naik ngan keta pon ok juga.. hehehe

Layan gambar dulu..

..layan tengok luar tingkap daripada tension ngadap Rondo yang lembab!..

..di lereng bukit.. nampak keta tu??..

.."Biler lar nak sampai nie.. "
 
..orang yg tension ngekor belakang kura²..

..Ainna rileks jer tido.. dari bawah sampai ke atas baru dia jaga..

..itular ketanya..

..Selamat Datang..

..ke Gunung Jerai..

..ke The Regency Jerai Hill Resort..

..dah sampai.. ;) :)

..Bonda dan Ainna..

..fakta mengenai Gunung Jerai..

..kalau tengok live lagi cantik..


..anak² daraku..

..Aisha Ameerah menikmati angin nyaman..


..jenjalan dulu..
 

4 comments:

mamaaerish@eb said...

singgah lyn gambar... cantek2 sgt la...

Ena said...

penat tak pe janji seronok..


kak, apa rahsia nya kulit muka akak tu cantik betul kan! tak de pun apa2 parut jerawat.. jeragat apatah lagi.. apa rahsianya??? heheh

IdzaLia said...

lia pegi haritu ujan lebat betoi.. rugi2.. nanti klu blk kmpg lg nak panjat lagi.. hehe

aiDieNa said...

eb,
Thanks.. mmg tempat yg sangat cantik utk bergambar..

Ena,
Rahsianya tersembunyi.. ahahaha.. kulit akak biasa jerlar.. time ok.. ok lar.. time tak ok naik jerawat jugak.. kulit awak pon cantek aper.. putih melepak ;;)

Lia,
Pegi time ujan memang tak best.. tok leh jenjalan.. jom p lagi!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails