.:KeNaLaN MaYA BoNDa:.

JoM TuKa LiNk di SINIE

Tuesday, September 21, 2010

..Hari Pertama di ALoR SetAR..

A quick update.. kejap lagi nak kejar ke atas nak sambut Menteri melawat pejabat kami.. dengar kata kat atas dah penuh ngan orang... wahh.. sempat lagie update blog nie.. hehehe..

Kat bawah nie gambar baru jer sampai kampung.. Alor Setar, Kedah.. kitorang tak sure nak tuju maner dulu sebenarnya.. bertolak dari rumah pukul 11.30 malam.. tapi raya umah Abang aku dulu sebelum betul² bertolak ke kampung.. officially off menuju destinasi pukul 1.00 pagi..

En. Ady memandu dengan mata terbuntang hasil kepiauan nescafe dihidangkan Dora my SIL kat umah abang aku tadi... aku mengantuk² jugak.. memang sonok kalau dapat layan tido... tapi.. kejap² terjaga.. tak sampai hati nak biarkan En. Ady memandu sorang diri.. jadik co-pilot nie buat lar apa² yang patut.. picit² belakang driver yg kekejangan... keletihan.. tapi dia kata dia tak ngantuk... kali nie kitorang tak stop² pon.. budak² pon nyenyak jer tidonyer kat belakang... kitorang bawak car seat untuk letak si Ainna bila dia dah tido.. tapi akhirnya dikonker si Alyaa.. dia yg besar tu nak tido dalam car seat yg kecik tu.. malas bergado ngan budak kecik.. biar jer lar.. Ainna lena dalam pelukkanku.. lenguh wehhhh tangan akak... asal stop jer isi minyak.. aku mesti kuar bangun utk strech up.. keras kejung otot duduk jer dalam keta..

Perjalanan teraser singkat.. sampai Alor Setar agak cepat dari sebelumnya... pukul 5.30 pagi lebih kurang.. mungkin sebab kurang berhenti dan jalan pon lancar jer.. tak jammed.. maklum.. malam rayer kedua baru nak balik.. kira ok lar tu kan.. perancangan terpimpin.. hahaha..

Nak dijadikan cerita.. walaupon balik kampung sendiri.. kitorang amat lar buta jalan.. berpusing² kat Pekan Alor Setar tu.. call sana tak jawab.. call sini tak jawab.. last² redah jer sendiri... sampai jugak.. Alhamdulillah.. nak tau kenapa sumer call tak berjawab... aku masuk jer umah Chik pagi tu.. sunyi sepi.. sumer terbongkang tido tak sedar apa dah.. mak kata semalam tetamu umah Chik sampai pukul 3.00 pg.. padan pon payah nak jaga..

Lepak umah Chik aritu.. solat.. mandi.. sarapan... then off we go to rumah Teh.. jumpa Tok yg aritu tak sihat.. Alhamdulillah.. Tok nampak ok jer.. salam².. makan².. terus bertolak ke Jitra.. ke rumah bakal ipar adik aku yg ketujuh... beraya di situ.. berkenal²an.. kemudian singgah pula di rumah Toksu.. dekat setengah jam lar tunggu Toksu bukak pintu.. dah lar ujan renyai².. rumah besar.. org datang pon tak perasan.. Toksu kitorang nie peminat barang antik... biler masuk umah dia macam muzium.. segala harta khazanah ada kat situ.. harga ada yg puluh² ribu.. selain tu Toksu jugak peminat kucing.. banyak² kucing kembang yg ada masa kitorang balik aritu.. tinggal 2 ekor jer yg selamat dari dicuri.. burung pon banyak yg Toksu bela.. bukan sangkar kecik.. tapi sangkar besar macam kat zoo tu.. bercakap pasal zoo.. dulu memang Toksu kitorang nie ada bukak zoo persendirian.. macam² binatang ada kat dalam tu.. ular.. monyet.. buaya.. minat Toksu nie memang lain dari yang lain..tanyalah apa² pasal sejarah.. banyak yang Toksu tahu..

Kat umah Toksu.. sedang aku sibuk berpeluk cium ngan Kak Mimie yang dah lama dah bersua muka.. tiba² PRAP!!  Kuat kedengaran bunyi sesuatu jatuh.. diikuti nyaring tangisan si Aisha.. dia jatuh dihimpit kerusi lipat kat ruang tamu.. aku yang terkejut ditambah risau menerpa mengeluarkan Aisha yg tersepit.. Aisha nie sakit sikit ker banyak ker.. tangisan dia dah sedia kuat.. jadi susah nak detect dia ok ker tak.. melainkan lepas tu dia senyap.. maknanya dia ok.. sib baik Maksu Ayu (adik abah aku yg bongsu) pandai memujuk.. bawak Aisha pi tengok burung.. yaa.. dan dia diam.. Alhamdulillah.. idak ler aku risau..  Selesai borak².. makan.. mandikan budak dan solat.. kitorang pon pamitan pulang..

Aku & Famili, adik aku Lilis & Famili juga Maksu Ayu & Famili tido umah Arwah Maktok yang kosong.. rumah nie dah jadik macam rumah hinggap lar.. sesaper sedara mara turun Kedah.. kitorang akan menginap di sinie.. macam homestay.. cuma tuan punya rumah dah tak ada.. sambil² tu tengok²an lar mana yang patut..

Malamnyer.. kitorang bersiap ke rumah Chik semula.. ada barbeque party.. kitorang ada chef in da house.. did I mentioned Ah Chan ikut bersama beraya di kampung.. cuma dia sampai dulu dengan mak aku.. punya lar rajin anak teruna sorang nie.. mak kata keje dia dari memula sampai aritu memasak.. basuh pinggan.. basuh pinggan.. masak lar lagie.. wahhhh.. bagus kan ada tukang masak dalam famili.. hihihi..

Untuk makluman.. adik pupu aku Syamina yg newly married to a Chinese man last year sekarang sedang sarat mengandung anak sulung.. terkejut aku maser tengok perut dia.. camner lar ruper anaknyer nanti yer.. I wonder.. Syamina muka cam anak mami.. and her husband of course lar Cina.. anaknya??  Nama Islam Syamina's Husband Taufik.. dan nama Islam si Ah Chan ialah Luqman.. proudly announce.. I chose the name.. raser macam sesuwaii sangat..

Tengah malam tu kitorang balik dengan badan keletihan.. a long week to go..


..termenung sekejap.. keletihan.. kepenatan..
..budak nie pon sibuk nak bermenung.. dia tak puas hati maser tu.. tak dapat join kakak² abang pupu main UNO..
..yang nie.. asyik lar nak melekat.. pantang letak.. nangissss...
..punya lar meragam sementara nak sesuaikan diri ngan sedara mara yg ramai kat umah Chik..
..En. Ady amik peluang rehatkan diri.. tapi kepala tingtong sebab tetap tak dapat nak lelapkan mata..
..Sessi berkenalan antara sepupu sepapat..

..RFC.. tau itu apa?? Radix Fried Chicken.. ingat ker Kopi sahaja..

..Ini stesyen Petronas lama.. banyak lagi stesyen minyak kampung yg lagi kecik yg menarik perhatian.. tapi lupa nak snap lar..
..sementara nak sampai tempat dituju.. sempat lar tido dulu..
..adik beradik sumer sama jer..
..En. Ady drive kena serious.. harus serius gitue wajahnya..
..Ah Chan bersama bagai keluarga..
..sakan budak² nie kejar kucing..
..tak senang duduk kucing tue dibuatnya..
..what to do.. nasib lar kan berjumper 3 puteri notti..
..Anak² aku tak panjat.. tak sah!..



6 comments:

Ena said...

awal akak sampai kak.. hehe.. sy tolak jam 3.30 pg tu.. tu pun asyik berhenti je.. mcm2 persinggahan la.. heheheh..

sama cam irfan gak la tu si ainna.. melekat je.. tapi kali nie ok sikit.. nak gak dier p main ngan sepupu dier.. kalo tak.. tak leh nak wat apa..

Adlina Husaini said...

lah, taman umah mak ina depan maybank jitra tu je kak..

tapi 2nd day n 3rd day raya ina pula kat perlis umah husband

next raya kalau turun jitra lagi boleh le gether2 kat umah mak ina hihi

MumMe said...

Terubat Rindu pd Jelapang Padi bc en3 Bonda ni...terasa kemeriahan raya...

Emy said...

kak pah, org kata RFC tu sedap.. tp tak sempat nk terjah, sempat makan kt Restoran Radix kt SP jek.. makan tghari kt sana sedap gak! dia masak chinese food..

balik kg nti nk jgk try radix fc tuh!

aiDieNa said...

Ena,
Tular maser nak kuar umah tu.. jengok² jgk org sebelah.. 3.30 pg korang gerak eak..hehehe

Adlina,
Ohh.. org Kedah jugak lar Ina nie eak.. hehehe.. tak tau.. kalau tidak boleh singgah.. :)

MumMe,
Hurmm.. MumMe tak balik kampong ker.. Kedah kat maner?

Emy,
Tu lar.. next time harus aku terjah juga.. :D

MumMe said...

Kg Ayah Mumme kat Kuala Nerang...Kg Mak Mumme di Jitra...Now parents mumme di Kuala Nerang...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails