.:KeNaLaN MaYA BoNDa:.

JoM TuKa LiNk di SINIE

Wednesday, September 22, 2010

Hari Kedua di Kampung : 4 Syawal 1431

Kisah raya belum berakhir.. banyak hari lagi.. hehehe.. okeh.. hari kedua di kampung.. bangun awal.. bersiap.. sarapan umah Chik.. dan kami rangka program hari tu.. kitorang sepakat ke rumah Pak Long Haris memandangkan semalam tak kesampaian utk ke rumah anaknya Kak Mis yg tinggal di Jitra.. on the way nak ke rumah Pak Long nie pon kelakar.. sebab yg lead rombongan pon kelabu jalan.. so.. kami pusing.. pusing.. pusing dan pusing.. aduhaiii.. last² tunggu Emean.. dia tau jalan p umah Pak Long.. tapi boleh pulak suruh kami semua p dulu.. dia keluar lambat sikit.. jadinya kami makan angin atas jalan.. Emean lead sekejap jer sampai.. ruper²nya dekat jer.. chehhh!

Agak surprised.. sebab Pak Long sekeluarga sebenarnya sedang bersiap utk menghantar rombongan pengantin lelaki ke rumah pengantin perempuan.. anak lelaki Pak Long si Muslim menikah.. lor.. depa tak habaq apa pon.. sebab tu kami datang.. sekali ngan kami² depa angkut p kenduri.. makanya rombongan jadi berkereta² lar.. makan di meja khas utk rombongan pengantin lelaki... hehehe... lepas salam² kami pamit pulang.. seterusnya program sukahati.. yg lain pulang ke rumah Chik.. tapi aku & famili ke Hospital Sultanah Bahiyah.. kitorang sampai bukan waktu melawat.. nak tanak terpakser lar cari port lepak² selama 1 jam.. maser jenjalan cari port tu.. terlintas lar pulak kat taman menan.. aduhhh.. nak² dare En. Ady aper lagi.. melonjak kesukaan.. tak sabar nak main kat situ.. layankan ajer.. tapi yg tak tahan tuu.. biler diajak pegi tempat lain depa tak mau.. nak main lagi.. larat nak tunggu kan.. menjerit² si Aisha tak puas hati biler kami jalan juga takmo tunggu dia main kat situ.. kami masuk kafe depan taman tu.. lepak kat satu meja sementara En. Ady order minuman.. sambil layan minum.. aku tinggalkan budak² tu ngan En. Ady utk solat sekejap.. kembali dari surau.. mak aii!!  Lecah lar meja tempat dorang tunggu aku... air si Ainna dah tumpah... aduhaiii.. perkara biasa.. dah selalu.. buat dek jer lar.. masa dah time.. kami pon menuju ke lift..

Kenalan lama En. Ady nie kembar.. abangnya Engineer sementara dia pulak seorang programmer.. dedua tak kawen lagi.. mak pak pon dah meninggal.. yang jaga brother nie.. kakak dia.. baik betul kakak dia.. sanggup tunggu situ berhari² tengokkan si adik sementara tunggu hari untuk operate.. kisahnya.. elok jer kawan En. Ady nie dapat tawaran kerja from quite a big firm.. dia admitted.. jatuh lumpuh.. kesian sangat.. kejadian jadik tiba².. one day kaki dia cramp.. dan tak boleh jalan... semua bersangkutan tulang belakang.. aku tak baper jelas camner keadaan sebenarnya sebab sibuk mengejar anak² dare En. Ady yg tak reti nak duduk diam.. ke hulu ke hilir.. sakit jiwa aku dok pi mai² angkut depa balik tempat duduk.. fuhhh!

Budak² nie kan.. sebelum masuk spital memang dah di brief... "Ayah nak lawat kawan ayah.. sakit.. kakak ngan Aisha sampai nanti salam tau.. behave.. duduk diam².. kat hospital tak boleh buat bising..faham??" seperti biasa dorang angguk.. cakap "Faham.." tapi.. sampai jer spital.. they show their true color.. turun naik kerusi.. sorong² kerusi.. berebut kerusi.. pastu si Alyaa yg tak abis² nak lawat toilet.. itu tempat peberet yg dia mesti pegi tak kira ke mana pong.. dia nie suka main air.. hisshh!  Memang geram lar.. dan si Ainna.. dia nak buat lawatan tapak... berjalan ke hulu ke hilir.. suka hati dia jer.. tak takot kat sapa pon.. sampai ke kaunter Misi tu dia masuk... biler si adik berjalan.. si kakak² pulak mengekor.. pening!! Pening!!  Itular akibatnya tak puas main kat playground..

Akhirnya masa melawat tamat.. legaaa.. tak larat dah nak kawal budak² nie.. penat!  Balik dari spital kami kembali ke rumah Chik.. nak tau apa program seterusnya.. dan depa sibuk dok ajak aku ekot p kolam air panas.. di Ulu Legong, Baling.. jauh tu.. sebab tu aku berbelah bagi.. tapi kalau tak ekot dorang aku lepak umah jer.. makanya kami balik bersiap.. lepas Isyak berkumpul semula umah Chik.. yang bestnya.. bilik tamu uamh Maktok dah kosong.. yieehaa!!  Adik aku Lilis dah balik Ipoh ke rumah Mertua dia.. bilik itu akhirnya kami yg punya!! Harharhar.. tak payah lar sakit belakang tido kat ruang tamu lagi.. Kisah di Kolam Air Panas, Ulu Legong coming up next!  Layan gambar dulu.. ;)

..Nie dia puteri² nakal En. Ady..

..yang macam panglima tu lar pengantin lelaki.. sedang menunggu rombongan lain bersiap..
..kami pon sekali menunggu.. sambil² tu layan diri sendiri sebab tuan rumah pon sibuk..
..ada cerita di sebalik epal.. Ainna sorang jer dapat epal nie tau!..
..Epal nie diberi biler si Ainna dengan slumber capai buah limau dalam bakul hantaran dengan sengeh lebarnya yg seronok sangat.. sib baik kitorang perasan sebelum dia gigit buah tu.. maka epal diberi sebagai pengganti..
..apa lagie.. layan sengeh jer..
..anak² aku sibuk tengok Pak Cik Udin depa tiup belon panjang..
..belon tu akhirnya meletup.. dan Aisha menangis sebab turn dia nak main tak kesampaian..
..Gambar² di playground kat spital..

..seronok sungguh dia dapat singgah tempat nie..

..ayah melayan si kechik..

..lasak.. lasak..

..take turn..
..panjat.. jangan tak panjat..

..tekun En. Ady mendengar sebab musabab dugaan terpaksa ditempuhi kenalan lamanya..
..dah panas nie.. mana boleh duduk lama²..
..adik.. kakak.. sama jer..
..kejap mengadap katil.. kejap mengadap tv..

..budak kecik nie degil betul.. makin besar.. makin nakal..

..maser nie tengah tekun tengok tv.. citer ular emas..

..tertunai hajat di hati En. Ady..


2 comments:

Ena said...

syok baca citer raya akak nie.. tapi ena lom ada peluang lagi nakcerita.. leh tepek2 je dulu.. ni pun dok ziarah2 je.. yg sempat tinggalkan jejak.. yg tak, baca je la.. huhu..

banyak gak picture akak sempat amik tu..

~aSHa~ said...

wah ada kenduri kawin jugak ye masa raya...

semasa kita bergembira di hari raya, tak lupa org yg sakit di hospital...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails