.:KeNaLaN MaYA BoNDa:.

JoM TuKa LiNk di SINIE

Monday, September 6, 2010

..KakPah nak BeBeL PaSaL RaYa..


Sekarang adalah sangat bosan.. sejuk dan mengantuk.. office pon lengang.. staff dah beransur² cuti secara berjemaah.. hummm.. aku masih di sini.. sebab cuti aku berbaki tidak banyak... kena jimat sampai hujung tahun.. kena selalu bersedia dengan perkara² yang di luar jangkaan.

Last Weekend.. bertungkus lumus membersihkan rumah.. cuci langsir.. sarung kusyen.. pasang langsir baru, sapu sawang.. lap habuk².. menyapu segala ceruk yg jarang diberi perhatian.. mengemop.. walaupon nanti adalah sangat pasti kena mop balik.. biasalah.. anak kecik² nie sangat suka bagi keje tambahan kat Bonda dorang yang dah tak der suara nak menjerit nieh!  Petang tu berbuka bersama in laws.. makan sate minang.. dan lepas tu kami ke Tesco beli keperluan budak (yg mencetuskan kebengananku lalu terhasillah entri bengang aritu).. Ahad masih beroperasi kemas mengemas.. kemas bilik.. jahit sarung kusyen yg koyak.. berkebun di tanah sekangkang kera di depan.. selain rutin kerja biasa membasuh, melipat kain baju yg berkoyan².. juga mencuci pinggan... kalau boleh.. aku nak sumer keje rumah settle sebelum raya.. malam raya dah plan nak bershopping hingga ke titisan syiling yg terakhir.. wahhh... bukan apa.. rugi kalau tak shopping malam tu.. harga barang jatuh giller²nyer.. lagie lewat ko pegi.. lagi murah ko dapat.. value of money maa... hari tu lar duit sikit tapi boleh dapat barang banyak...

Bayangkan lar... last year... aku ngan En. Ady turun Jalan TAR pukul 1.00 pg.. macam baru pukul 8.00 mlm suasana dia.. org ramai tak susut².. tetapi semakin bertambah.. bukan takat kereta.. orang pon jammed sekali.. aku bukan brand concious... so.. tak kisah shopping kat maner pon.. aku suka beli barang berkualiti.. tapi dapat murah.. maser tu lar nak cari baju² kurung a.k.a. bakal baju kerja aku nanti.. keje gomen itu lar uniform hari²... ko tak bleh pakai suar.. dulu keje private.. hentam jer baju aper pon... tak kisah asal sesuwai utk ke pejabat..

Korang tau... last year baju Melayu boleh dapat RM10 hengget sepasang.. tukang jual tu kata... "Harga hujan!! harga hujan!!.."  Wah.. masa tu terbeliak mata aku.. tapi sayang.. pulus dah tak der.. memang maser tu hujan dah renyai².. dah dekat nak subuh... kuih laks sebalang sehengget jer.. tapi aku tak beli sebab aku tengok bih kurang jer patent dia.. confirm rasa sama.. hahaha... bunga².. barang hiasan.. sarung² bantal.. kasut.. tudung.. makanan.. pendek kata sumer ada lar..

Aku akan beraya di rumah Papa dulu tahun nie.. then pakat ramai² balik kg.. Alor Setar anyone??  Hehehe.. balik sementara tok masih ada.. tok aku dah tua.. dan dah tak sihat.. ada lebih kurang 6 hari utk berziarah di kampung.. pejam celik.. pejam celik jer.. idak ler lamer mana... kena properly plan nak p mana.. supaya masa tak terbuang begitu sahaja... aku tak sabar lar nak raser ketupat daun palas cicah serunding daging.. hurmmm... sedappppnyaaa...

Suasana raya yg aku idam²kan.. macam yg kat dalam tv tu.. meriah.. berkumpul sanak saudara.. bakar lemang... rebus ketupat.. buat rendang bersama anak menantu... budak² laks main bunga api di laman rumah.. I know its a typical scenario.. tapi.. bagi aku... thats the best! Mesra dan bahagia... tapi selama kali pertama aku mengenal raya.. rasernyer belum sekalipon merasa suasana rebus ketupat.. bakar lemang.. beramai²... buat sendiri lagi lar tak reti.. aku pandai rebus nasi impit dalam plastik tu jer.. ringkas dan mudah.. tapi teringin lar jugak nak rasa yg original.. bagi aku masak-memasak di malam raya.. berkumpul sanak saudara adalah satu tradisi yg harus diteruskan.. budaya yg mesti diturunkan.. supaya nikmatnya tak lekang dek panas.. tak luput dek hujan.. kekal zaman berzaman......


1 comment:

˙·٠•●♥ Cik Puan Mimi ♥●•٠·˙ said...

untung orang2 KL yang tak balik kg kan. memang orang kata kat JLN TAR tu turun harga giler2.. kak mimi tak pernah raya suasana macam tu. hehehe

tp bab suasana rebus ketupat tu mmg merasa la. sebab kalau balik rumah MIL memang selalu rebus ketupat semua..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails