.:KeNaLaN MaYA BoNDa:.

JoM TuKa LiNk di SINIE

Thursday, September 23, 2010

Hari ke 2 & 3 Di Kampung : 4 & 5 Syawal 1431

Okey.. lets continue the Raya neverending story.. hehehe.. kisahnya kami berkumpul semula di rumah Chik selepas Isyak.. just on time.. dorang pon dah bersiap² masukkan barang dalam kereta.. aku dan anak² siap bertalipinggang dalam keta dok perati yg lelain tot-tet² dok bincang mender tah.. diskusi antara driver² dan sapa nak naik keta saper.. walaweh.. akhirnya kul 9.40 mlm bih kurang baru bertolak.. sumer sekali 3 kereta.. sumbat jer mana keta yg kosong.. dua keta lagi tinggal kat umah.. perjalanan amik masa lamer lar jugak.. berhenti di Stesyen Minyak Petronas di Sungai Petani dan bergabung lagi dengan 2 buah kereta.. Mak Long aku anak beranak.. so.. so very happening.. Mamat anak Chik jadik Marshall bawak rombongan.. jalan nak ke Pusat Rekreasi Air Panas, Ulu Legong nie agak berliku².. jalan gelap Dik Non.. dan harus dipandu dengan hati²...

Pemanduan penuh hemah berjaya membawa kami ke destinasi dengan selamatnya pada pukul 1.00 pg.. wahhh... baper jam perjalanan tu uolls??  3 jam lebih.. nak macam perjalanan balik KL laks gayanya.. hehehe.. apa²pon berkumpul ramai² ngan sanak saudara adalah yang terbaekkk!!

Pukul 1.00 pg berjalan.. hahaha.. gillos kan.. tapi bukan kami jer.. ramai lagi manusia lain yg giller.. maser kitowang sampai tu parking dah penuh tau!  Kitorang park kat atas jerlar keta memasing... dan RM2.00 dikenakan.. buat duit sungguh org yg bukak parking tu... dan RM4.00 dikenakan utk satu admission.. aku tak tau total tiket tu baper sebab adik pupu aku si Udin yg belanjer..

Kitorang dapat port baek punya.. bentang tikar.. letak beg dan kuarkan sumer bekalan makanan yg ada.. sebelum mandi.. kita makan dulu.. hahaha.. ada sandwich.. ada mihun.. ada jajan.. air bikarbonat.. macam² ada.. budak² tak sabar nak masuk swimming pool yg dorang tak tau airnya panas... aku pon bawak lar dorang main kat tempat budak²... dah penuh pon tempat tu ngan si kenit² anak orang lain.. semua sangat heppi.. panas dia so and so.. ok lar kan utk kanak²... layan depa sikit².. klik² sana sini.. aku pon bangun tinggalkan dorang ngan ayah untuk meninjau tempat mandi dewasa dan ahli rombongan yg lain.. sumer tengah syok berkubang dalam kolam... tapi ramai lagi yg lelain duduk lepak di tepi² kolam.. atas rasa ingin tahu kepanasan suhu air yg dikatakan air hangat itu.. aku pon cecahkan jari kakiku.. sikit²... awww!! Aww!! AWWW!!  Panas tuuuu... memang panas.. tapi lagi ok berbanding berdiri luar kolam dan menahan sejuk angin malam.. aku berendam dekat setengah jam.. mula² memang panas tak hengat.. tapi lama² kat dalam tu dah ok... tapi tak boleh lama sangat.. jantung ko akan berdegup sangat laju... reaksi reflek kepanasan kot.. ntah lar.. dok lama² dalam air hangat tu penat macam orang berlari bermeter².. sebab tu lepas setengah jam aku bangun... naik atas cari makan.. utk memanaskan badan jugak tu.. dan degupan jantung kembali reda... lepak tepi kolam ngan anak² dan En. Ady.. En. Ady puas kena desak baru nak masuk kolam.. dia terkejut ngan kepanasan kolam tu.. tapi lama² ok.. Mak aku ngan Chik dah hilang maser tu.. dorang mandi kat tempat khas untuk wanita.. tempat tertutup utk pompuan bertudung.. dorang dua orang jer mandi kat situ.. wahhhh.. tak ingat orang lain dah.. Mak Long aku & famili balik dulu ke rumah dorang memandangkan Pupu² aku yg lain kena keje esok hari.. puas mandi.. lepak².. bersembang dan makan².. masing² salin baju.. anak² didahulukan.. kesihatan dorang diutamakan.. nak tanak sumer bersiap dan packing barang.. sedang masing² berkemas... Dum!! Damm!! Damm!! Dumm!!!  Meletup bunga api berwarna-warni menghiasi langit yg gelap... dan serentak itu juga si Aisha yg dah lena tido berlari ke dalam pelukan org yg dekat ngan dia maser tu.. menangis² terkojut ko.. ingat ker perang melanda.. puas lar nak redakan tangisan dia.. tapi si Ainna rileks jer.. tak abis² tangan dia tunjuk ke langit.. dok citer ngan aku pasal bunga api tadi dalam bahasa dia...

Pukul 3.30 pg kami bertolak dari situ... mata memang giller ngantuk.. yg memandu lagi lar.. so kami terima cadangan si Udin utk tido di rumah sewanya di Sungai Petani.. taman perumahan situ gah ngan rumah besar².. cantik tau.. cam tak cayer Si Udin sewa umah tu RM600 sahaja.. murah giller.. kalau kat KL nie mau terbang koman² 1K ke atas.. dengan konfidennya si Udin bukak gate dan ajak kami masuk.. tapi.. tapi dah jadik drama malam raya.. dia tak dak kunci... aduhaiiii... but there is always a backup plan.. Udin panjat rumah tu masuk ekot beranda...  dan secara tak langsung kami didemonstrasikan cara² masuk umah orang tanpa guna kunci.. betapa mudahnya.. macam mana penyangak tak ramai.. tapi si Udin bukan penyangak tau.. Udin nie baik budaknyer.. sopan santun.. lemah lembut..baik budi pekertinya.. pendek kata sesuwaii sangat lar nak dibuat menantu.. ahahahaha.. tapi Udin nie muda lagie lar.. budak lagi tengah belajar kat apekenama institutnya.. lupa lar..

Luar banglo dalam setinggan... ahahahah!!! Jangan marah Udin.. what do you expect biler masuk umah owg bujang... sendiri mau ingat lar.. masuk jer dalam tak peduli aper dah.. masing² landing down.. pompuan satu bilik.. lelaki satu bilik.. dan aku anak beranak satu bilik.. org kasik tempat tido free pon dah cukup baik..yg lelain tu pejam sebelah mata jer lar..

Kitorang bangun pagi.. bersiap utk check out.. tapi aku anak beranak idak ler mandi.. ingat nak balik rehat kat rumah Maktok puas²... konvoi bermula semula.. tapi kami tak balik terus..

Coming up next entry.. kita layan gambar dulu... walaupon kualitinya sangat menguciwakan.. tapi who cares!  Asal ado.. (sebenarnya ada jer gambar yg cantik dari kamera yg canggih.. tapi bukan kamera kami.. lambat ler sikit nak dapat gambarnya..)..

..baru sampai nie.. walaupon kamera tak canggih.. ramai jer nak enterframe.. hehehe
..nie tempat mandi budak²..
..tukar baju nak mandi..
..masih dalam mood honeymoon si Nisah nie.. pupu aku yg kawen tahun lepas tu..
..yg tu laki si Nisah.. Zaim mengusik si Alyaa..
..budak bersiap nak mandi..
..Chik and Chef Ah Chan dah siapkan sandwich dan mihun goreng utk bekalan..
..Zaim dengan Ainna..


1 comment:

Ena said...

penuh dengan agenda yeh akak nye raya kali nie.. best la..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails