.:KeNaLaN MaYA BoNDa:.

JoM TuKa LiNk di SINIE

Monday, September 27, 2010

Hari Ketiga di kampung: 5 Syawal 1431 "Pantai MuRni & Air TerjUn BAtu HaMPaR"

Bangun pagi tu dengan saki baki keletihan di badan.. solat.. ada yg mandi ada yg tak.. kepala dok ingat dekat tilam empuk umah Maktok jer.. kenyamanan hawa aircond.. mesti layan tido sehari suntuk nie.. nak² cuma kitorang jer yg tinggal kat umah Maktok.. Maksu dah balik Penang.. Lilis pulak dah balik umah Mertua dia.. tak sabarnya nak sampai umah..

Kitorang nie follow marshall jer.. mana dia stop.. situ we all stop.. maklum ler jalan² kat Kedah nie idak ler fasih benor.. walaupon lahir di situ.. tapi aku dibesarkan di KL.. so.. si Mamat (Ahmad Mohd Afandi anak Chik aku) selaku Marshall bawak kitorang berhenti tepi pantai.. di Yan Kedah.. Pantai tu nama dia Pantai Murni... murni sungguh permandangan.. sayang pagi tu air laut tengah surut.. hirup udara pagi yang segar... lepak situ sat sambil makan² lapik perut beli air & fishball cucuk dekat org yg meniaga tepi pantai tu..

Masa tu lepak² tu.. dorang bagitau nak singgah Air Terjun dekat situ.. Air Terjun Batu Hampar.. tapi bukan kat Endau Rompin yer.. ini yg dekat Yan, Kedah... kata follower.. so.. follow jerlah.. alang² dah sampai kan.. nak tunggu datang lagi entah biler lar pulak.. kami pergi dulu sementara Mamat p tapau nasi utk bekalan..

Masa tu baru pukul 10.00 pg.. awai hang p mandi ayaq terejun... so.. orang tak ramai sangat.. kami lepak port baek punya.. air dah cantik.. tempat pon lawa.. tapi.. sampah di sini sana... tidak terjaga.. mencemarkan pandangan mata.. sayang sekali..

Seronok mandi kat situ.. air dia jernih.. sejuk.. nak² duduk bawah terjunan air yg menderu.. massage badan secara semulajadi.. ada part air kat situ dlm... so aku meniti di tepi jer utk naik ke atas.. sebab.. aku tak pandai berenang.. belajar berenang tak khatam².. jadi usahlah kail yg sejengkal menduga dalamnya sungai.. lain ngan En. Ady.. dia terrer.. menyelam timbul terlebih sudah..

Sumer org tau kan.. lepas mandi.. sejuk² cepat jer perut nie lapar.. makan itu perlu.. mak beli lauk simple jer.. kari ikan ngan terung.. tapi makan layan kami anak beranak.. cukup lar nak alas perut dari kebuluq.. hahaha.. budak² tu kejap aku jaga.. kejap En. Ady jaga.. .. macam tu lar dah ada anak kan.. harus jadik life guard mengikut turn.. seronok² jugak.. keselamatan tetap diutamakan..

Tengah² seronok mandi..

"Kakak nak berak" kata² yang membuatkan kening kami berkerut.. mana nak cari jamban dalam hutan nie.. ikhss...

"Kakak nak berak.. kakak tak tahan dah nie.." alamak.. dia bebetul serius.. (Kakak = Alyaa)

"Kakak berak jer kat tepi tu.." En. Ady memberikan cadangan yg paling sempoi yg dia rasa..

"Tak nak!! Mana toilet.. toilet mana.. kakak nak berak kat toilet jugak!!" Alyaa menegaskan pendiriannya sambil terkepit menahan hajat.. 

"Kakak.. ini hutan.. mana nak cari toilet.. kakak tahan lar kejap" Aku cuba explain kat budak kaki berak nie..

"Nak BERAK.. NAK BERAK.. KAKAK DAH TAK TAHAN NIE.." sumer mata tertumpu pada si Alyaa.. dan kami tergelak².. aduhai budak kecik nie memang selalu buat hal tau!

"Kakak berak jer lar kat tepi tu.." lagie sekali En. Ady berikat cadangan..

"Ayah tau tak kakak MALU.. kakak nak berak kat toilet jugak!!" dia berkeras walaupon dah tak tahan.. dan akhirnya.. Alyaa dipakaikan diaper adik dia.. dia berak dalam tu.. dan basuh di sungai... sorry lar kat owg bawah.. dah emergency.. sib baik org tak ramai.. atau tak ada org pon kat bawah sana.. lagipun air kat mengalir.. hehehe..

Puas mandi.. salin baju.. packing barang.. chow!  On the way back.. singgah Masjid... solat dulu baru perjalanan diredhai.. berkat selamat.. tapi tu lar.. agenda yg sikit bertambah² biler si kenit.. tadi kakaknya sekarang adik²nya pulak.. dedua pon berak.. hangin betul lar masa tu.. hahaha!! Cuci berak.. basuh berak.. baru lapang nak solat.. dan perjalanan diteruskan untuk pulang ke rumah Maktok.. (Chik balik umah Chik lar kan..)

Sebelum sampai rumah.. kami singgah makan di gerai tepi jalan dulu.. En. Ady bukan tahan kalau perutnya masuk angin.. bawak kereta pon dah menggigil² tangannya... kami pon beli lar apa yg ada.. masa kitorang sampai tu.. gerai penuh ngan pelanggan lain... masa tu aku anak beranak.. Mamat & Ah Chan saja yg turun.. yg lelain tunggu kat keta.. dorang penat..

Nak dijadikan citer sedang aku ngan En. Ady dan Mamat memilih makanan n nak order air tetiba BEDEBUK!!  Diikuti nyaring tangisan si Aisha... alamak.. ratu nangis dah start nangis... cecepat Ah Chan dan aku yg terkejut.. pujuk.. sapu kaki dia.. tapi dia tetap jugak menangis.. bukan perlahan.. kuat ok.. sangat kuat! Kami dah tak tau nak buat apa.. si Aisha tak makan pujuk.. entah apa angin dia nak si Alyaa yg pujuk dia masa tu... tak abis² mulut dia menangis panggil kakak... Kakak pulak bolayan.. tak ada mood nak layan si Aisha.. budak².. bosan.. kami buat dek jer... makan dalam keadaan sebal... Aisha makin dilayan.. makin menjadi²... dedekat nak abis makan.. baru dia berhenti nangis.. dah penat kot.. baru sibuk nak makan.. selesai sumer.. kami pulang ke kereta.. masa tu adik aku Shifa ngan Chik citer ada orang lalu tepi keta dorang.. dok mengumpat.. depa dok cakap pasal budak yg menangis tapi mak pak dia buat tak tau.. (dan Chik pulak tak tau.. kami lar org yg diumpat tu) huhuhu..

"Ikhs orang tu.. dia boleh biaq anak dia nangeh lagu tu.." lebih kurang lar apa yg diceritakan... aduhaiii berdesing telinga kami yg mendengar.. makan boleh sebarang makan.. cakap jgn sebarang cakapn okeyyy.. ko tak rasa.. ko tak tau jgn so.. jgn pepandai buat tanggapan sendiri... ko terrer ko p lar pujuk anak aku.. sebab dia dah tak makan pujuk lar kami buat dek... kata² dia menghukum kami seperti mak pak yg tak pandai jaga anak!!  Siapa dia nak cakap macam tuu??

Dalam kereta.. puas lar si Aisha kena ceramah.. "Aisha.. kenapa Aisha nangis tanak diam tadi..sakit sangat ke??"

"Asah jatuh kusi.." dia jawab dengan nada biasa jer..

"Kan Bonda ngan Ayah dah pujuk.. sumer orang dah pujuk.. nangis sikit² dah lar.. kenapa nak nangis lama²?"

"Aisha suka ke orang kata Ayah ngan Bonda tak pandai jaga anak?.. Malu tau Ayah ngan Bonda.. mana nak letak muka.."

"Tak.."

"Abis tu? Kenapa buat jugak.. Aisha tau.. orang tak suka tau asyik² nak nangis.. sikit² nak nangis.. tak sakit pon nangis.. nanti orang meluat.. paham??"

"Paham.."

"Lenkali nak buat lagie?"

"Tak.."

"Kalau Aisha buat lagie.. Bonda buat apa??"

"Bonda rotan.."

"Bonda tak bawak dah Aisha p makan kat luar.. duduk kat rumah jer.. tak payah pegi mana.. tak tau nak behave.."

"Tanak.. Asah nak ekot.."

"Kalau nak ikut.. Aisha kena dengar cakap Ayah ngan Bonda.. kakak pon sama.. dengar cakap.. kalau kakak ngan Aisha tak dengar cakap.. tak behave.. nanti orang kata Ayah ngan Bonda tak pandai ajar anak.. kalau sakit boleh nangis.. tapi biler org dah pujuk.. suruh diam.. diam lah.. nangis sikit² jer.. nangis lama² nanti orang ME.."

"LUAT.."

"Haa.. paham pon!"

Letih ko bebel kat budak² nie.. kadang² tension nak didik anak.. bukan senang.. bukan mudah.. lain anak lain peelnyer.. kita mak pak kena pandai baca perangai dorang masing².. dan kena pandai jugak nak tackle dalam apa jua situasi..

Sampai umah maktok.. baring sekejap ilangkan tension... pastu mandi dan bersiap² p umah Chik lagie.. malam tu tak dak plan ke mana².. kami lepak umah Chik jer.. join sesi debat hal agama.. kami yg cetek ilmu nie pandang dan dengar ajer dengan sekali sekala melontarkan pertanyaan menghebatkan suasana.. dan masa tu lar si Ah Chan dapat nama baru dia setelah puas pilih memilih dilakukan.. Luqman.. a good name.. maksud pon baik.. sesuwaii sangat lar tuu..

Kami balik lewat malam tu.. pukul 2.00 pg lebih kurang..


..sedang menunggu yg lelain siap di porch umah sewa Udin nie..
..masing² layan diri sendiri..
..nie dia emo girl.. kalau menangis payah nak berhenti.. so.. please.. don't make her cry..
..selain nangis.. Aisha juga seorang yg lawak..
..apa lar dikutip En. Ady tu..
..perjalanan diteruskan..
..di pantai Murni.. Udin with the kids..
..lepak dulu..
..nie model mana lar sesat nie..hehehe.. nie Nasuha anak Chik jugak..
..tak suka tudung nie.. besar.. masa beli tu tak try dulu.. main amik jer.. beli malam raya.. org sesak.. sumer nak cepat..
..anak² ayah..

..Udin with Mak Ngah.. mak aku tu..

..Perjalanan ke Air Terjun Batu Hampar..

..nie lar tempat yg dalam tu..
..tak suka..tak suka.. mencik arr tudung nie..
..En. Ady dan anak²..


5 comments:

mamaaerish@eb said...

cantek yer tmpt tuh... kalo bwk baby slamat x?... cam tringin jer... hik3

Ena said...

penuh ngan xtvt..

alya cam anis gak la tu.. bil akat anak berak & kencing.. kompen jerit kuat2.. huh! malu sungguh!.. kalo cakap suh tahan kejap.. kalo kencing kdg2 dier leh tahan tapi kalo nak berak tu memg kena la..
nasib baik tak pernah wt hal lagi kat tempat yg tak de toilet.. haru jugak tu kan kak..

~aSHa~ said...

aisha umur bape? cepat ye dia paham apa yg bonda ayah marahkan..

anak sy 4 taun, lelaki....payah skit nak memahami dan mendengar katanye...time tu je reti

aiDieNa said...

eb,
Baby besar mana.. kita bawak jer tiga² org budak kecik tu masuk utan.. Ainna dah nak masuk setahun 5 bulan.. consider kecik jugak lar.. tapi nak masuk tempat² terceruk nie tengok semangat budak jgk.. kalau lemah semangat tunggu dia besar dulu..tak sesuai..

Ena,
Mak pak nie hadap jer lar kan.. anak kita.. kena lar handle macam mana pon.. kita kekecik dulu pon selalu susahkan mak pak kita..

aSHa,
Umo si Aisha dah nak masuk 3 thn 3/10 nie.. dia memang paham.. waktu tu jerlah.. pastu biler ragamnya datang.. terus hilang ingatan.. budak² mmg kena selalu ingatkan... hari² kena bagitau..

Ermm.. Alyaa yg sulong 4 tahun.. :)

yatie said...

pah...aku tak penah dengar lagi pasai pantai murni ni...hehehhe teruk juga kes aku ni kan??? yg aku penah pi dan tau pantai merdeka jer....katner area pantai murni tu...??? aku nak gi....

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails