Cucur nie aku masak weekend aritu.. maser tu takder apa nak makan utk sarapan.. so.. memandangkan aku ada beli jagung frozen.. yg masih seperti diambil di supermarket (tak bersentuh lagi) maka aku dgn rajinnyer nak membuat cucur.. jom kita ke dapur... hehehe ;)
Gambar kat atas nie lar bahan² dia.. tak susah.. senang jer pon.. jagung tu 2 cawan.. tepung gandum.. ermm
Nie haaa.. bahan² dia.. satukan dlm satu bekas... (segala bawang tok nenek spesis sayur tu korang kena lar cincang.. potong suka ati larr kan.. asal nanti senang korang nak kunyah..) tambahkan garam, pak aji kalau suka.. heheh.. gula (sikit jer.. jgn banyak sgt nanti tak sedap.. bab aku tak baper suker cucur yg manis² nie.. heheh) dan sedikit serbuk kunyit utk warna..
Haa.. nampak adunan nie.. cam nie lar rupernyer.. jgn pekat sgt.. jgn juga cayaq sgt.. asal boleh dijemput masuk kuali utk digoreng...
Sebelum goreng.. minyak tu pastikan bebetul panas.. supaya tepung tu tak ler melekit² kat kuali.. (minyak yg banyak tau.. kalau ada deep fryer tu lagi bagus.. senang keje goreng menggoreng nieh..) ermm balik²kan sampai keseluruhan tepung tu masak.. seperti di bawah...
Tadaaaaa!! dah siap... makan ler dengan sos cili.. ayaq teh satu jug.. hehehhe... selamat menjamu selera yer... ;)
4 comments:
cedap2...hihi..trimas tuk receipe ni..nt blh try..10Q 10Q..
Hehehe.. siler.. siler.. siler larr try.. makan time ujan.. sungguh nikmat.. hahaha ;)
harus cuba ni..tp kalau tak letak jagung pun tak per kan.. tak suka jagung ler..
Boleh jer Ratna... like I said.. u can custom it the way u like... hahahah!
Post a Comment