.:KeNaLaN MaYA BoNDa:.

JoM TuKa LiNk di SINIE

..Music 2 My Ears..

Thursday, May 26, 2011

..PoKoK YaHuDi..

Pernah dengar hadis di bawah?? Pernah tengok pokok Yahudi nie.. atau nama arabnya pokok Awsaj/Gharqad atau dlm bahasa omputihnyer African boxthorn (Lycium ferocissimum)..

***************************

Nabi Muhammad SAW bersabda, “Tidak akan berlaku kiamat sehinggalah akan berlaku peperangan antara orang Islam dan  yahudi, maka pada waktu itu (tentera) yahudi akan dibunuh oleh (tentera) Islam, sehingga apabila orang yahudi berselindung di sebalik batu dan pokok, lalu batu dan pokok itu akan bersuara dengan berkata: ‘wahai Muslim, wahai hamba Allah, di belakangku ini ada yahudi, marilah bunuhnya,’ kecuali pokok Gharqad (yang tidak bersuara) kerana sesungguhnya ia merupakan pokok Yahudi.” Hadis riwayat Imam Muslim (2922)





Rupa buahnya... ranting² dia berduri².. tajam sangat..




Rupa bunganya pula.. macam morning glory (bunga seri pagi) pon ada.. tapi bunga seri pagi pokoknya tak berduri kan..



Agak² ada tak pokok nie ditanam di Malaysia??

2 comments:

Lia said...

thank's akak for sharing... ^__^

Rahimah Ramlan said...

kalo nak hide kat pokok tu abes kene tusuk duri tuh....

huhuhu~

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails